Η νόσος του Crohn είναι μια ασθένεια που ανήκει στα αυτοάνοσα, χωρίς αυτό να μπορεί να ειπωθεί όμως με βεβαιότητα. Η νόσος αυτή είναι φλεγμονώδης και επηρεάζει τον γαστρεντερικό σωλήνα. Συνήθως παρατηρείται μεταξύ λεπτού και παχέως εντέρου. Τα συμπτώματα είναι αρκετά και περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό, κόπωση, κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα κ.α. Επειδή τα συμπτώματα αυτά μπορεί να συσχετιστούν και με άλλες ασθένειες, είναι δύσκολο να καταλήξουν οι γιατροί αμέσως στη σωστή διάγνωση παρά μόνο μετά από πολύ εξονυχιστικούς ελέγχους και εξετάσεις.
Οι πιο συχνές ηλικίες που παρατηρείται είναι μέσα στη δεκαετία των 30 με 40 χρόνων. Όμως μπορεί να ενφανιστεί και σε άτομα νεαρότερης ηλικίας, σε παιδιά αλλά ακόμη και σε ηλικιωμένους.
Συχνά συμπτώματα της νόσου του Crohn είναι :
- διάρροια
- πόνος στο έντερο
- πόνοι στις αρθρώσεις αλλά και στο δέρμα
- οφθαλμολογικά προβλήματα
- πυρετός
- αίμα στα κόπρανα
- δυσκοιλιότητα
- κόπωση
- απώλεια βάρους
- συρίγγια (ή αποστήματα) στον πρωκτό
- εξανθήματα
Πώς καταπολεμάται η νόσος του Crohn;
Η νόσος αυτή τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή η οποία συνήθως αφορά αντιβιοτικά, στεροειδή κ.α. Όταν η κατάσταση όμως είναι σοβαρή και οι φλεγμονές δεν υποχωρούν και έχουν επεκταθεί σε μεγάλο κομμάτι του εντέρου, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του τμήματος αυτού.
Ακόμα και με τη χειρουργική επέμβαση, η νόσος δε πρόκειται να θεραπευτεί, όμως καλυτερεύει η καθημερινότητα του ασθενή και τα συμπτώματα γίνονται πιο ανεκτά.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο του Crohn πρέπει να υποβάλλονται συχνά σε κολονοσκοπίσεις γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου !!
Η νόσος του Crohn δεν οδηγεί σε θάνατο εάν διαγνωστεί έγκαιρα και παρθεί η σωστή θεραπεία και εάν ο ασθενής δώσει μεγάλη σημασία στην υγιεινή διατροφή, ασκείται και ελέγχεται τακτικά.
Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου του Crohn;
Η διάγνωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις όπως είναι οι ακτινογραφίες, η κολονοσκόπιση και άλλες απεικονιστικές μέθοδοι. Έτσι είναι δυνατόν να εξεταστεί όλο το έντερο από το ανώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου έως το κατώτερο του παχέως. Παίρνεται επίσης βιοψία από το εσωτερικό κομμάτι του εντέρου και μαζί με εξετάσεις αίματος, κοπράνων και την κλινική εικόνα του ασθενούς, καταλήγουν οι γιατροί στη σωστή διάγνωση.
Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ενημερώστε το γαστρεντερολόγο σας μήπως χρειαστεί να σας διακόψει κάποια φάρμακα που ίσως βλάψουν το έμβρυο. Σε γενικές γραμμές όμως δεν επηρεάζει την δυνατότητα να μείνει κάποια γυναίκα έγκυος. Με τις απαραίτητες εξετάσεις που θα πραγματοποιήσετε με το γιατρό σας καθώς και με την κατάλληλη για την δεδομένη περίσταση αγωγή, η εγκυμοσύνη θα είναι ελεγχόμενη και ασφαλής.
Διατροφή στη νόσο του Crohn
Η διατροφή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της υγείας, αλλά και ειδικότερα στην νόσο του Crohn, η διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική και επιβάλλεται η λήψη κάποιων συγκεκριμένων βιταμινών.
Χαρακτηριστικό της νόσου του Crohn είναι οι βλάβες και η δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος, που εμφανίζεται ιδιαίτερα καταπονημένο. Η χειρουργική επέμβαση ή η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείται, εμποδίζει συχνά την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και των βιταμινών από τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ειδική προσεγμένη διατροφή, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού, ανάλογα βέβαια και με το μέγεθος και το είδος της βλάβης που έχει επιφέρει στο κάθε άτομο η νόσος.
Νόσος του Crohn και απαραίτητα συστατικά
- Σίδηρος
Η νόσος του Crohn, λόγω των τραυματισμών που προκαλεί στο έντερο, επιφέρει συνήθως και αιμορραγικά επεισόδια, γεγονός που προκαλεί απώλεια αιμοσφαιρίνης και κατ’επέκταση και αναιμία.
Η αναιμία εκδηλώνεται συνήθως με έντονη και αδικαιολόγητη κόπωση , πονοκεφάλους και ωχρότητα στην όψη. Η λήψη σιδήρου είναι επιβεβλημένη και συνίσταται η λήψη 8-27 χιλιοστόγραμμων ανά φορά, 1-3 φορές την ημέρα.
- Φολικό οξύ
Το φολικό οξύ είναι αναγκαίο για τον σχηματισμό των κυττάρων. Επειδή τα φάρμακα που λαμβάνονται για τη νόσο του Crohn εξουδετερώνουν το φολικό οξύ, συνήθως συστήνεται από τον γιατρό κάποια ενισχυμένη δόση φολικού οξέος.
- Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 είναι πολύ σημαντική για την νόσο του Crohn. Η νόσος καταστρέφει το κατώτερο κομμάτι του εντέρου( τον ειλεό), που είναι υπεύθυνο και απαραίτητο για την απορρόφηση της βιταμίνης Β12.
Τμήματα του ειλεού είναι συχνό φαινόμενο να αφαιρούνται χειρουργικά στους πάσχοντες από τη νόσο. Έτσι το άτομο, δεν απορροφά σωστά την βιταμίνη Β12 και εμφανίζει συμπτώματα αδυναμίας, κούρασης, ζαλάδα και πολύ συχνά και μεγαλοβλαστική αναιμία.
- Βιταμίνη Α
Εκτός από τη βιταμίνη Β12, λόγω της βλάβης του ειλεού, τα άτομα με νόσο του Crohn παρουσιάζουν και ελλειπή λήψη της βιταμίνης Α. Πιο έντονο γίνεται το φαινόμενο αν παρουσιαστεί και απόφραξη του εντέρου λόγω της νόσου.
- Βιταμίνη D
Ένα συντρηπτικά μεγάλο ποσοστό των παθόντων με νόσο του Crohn παρουσιάζει και σημαντική έλλειψη βιταμίνης D. Η έλλειψη αυτή προκαλεί πόνο στα κόκκαλα και μυϊκή αδυναμία. Τα άτομα με νόσο του Crohn θα πρέπει να ελέγχουν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο τα επίπεδα της βιταμίνης D του οργανισμού τους.
- Βιταμίνη Ε
Η έλλειψη βιταμίνης Ε που παρουσιάζουν τα άτομα με νόσο του Crohn εκδηλώνεται συνήθως με έντονο κνησμό, μυϊκή αδυναμία και μούδιασμα των άκρων.
- Βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη αφού απαιτείται για την πήξη του αίματος και για τη διατήρηση της καλής υγείας και κατάστασης των οστών.
- Ασβέστιο
Λόγω της δυσκολίας απορρόφησης των βιταμινών, τα άτομα με νόσο του Crohn, παρουσιάζουν συχνά και έλλειψη ασβεστίου, ενώ παράλληλα η ευαισθησία του εντέρου λόγω της νόσου κάνει την κατανάλωση των γαλακτοκομικών ακόμα πιο δύσκολη.
- Μαγνήσιο
Λόγω του φαινομένου της συχνής διάρροιας, τα άτομα με νόσο του Crohn συνήθως στερούνται μαγνησίου και καλίου. Η έλλειψη μαγνησίου εκδηλώνεται με έντονο άγχος, αϋπνία, ναυτία, σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών και τάση για εμετό.
- Ψευδάργυρος
Ως επακόλουθο της έντονης και συχνής διάρροιας είναι και η έλλειψη ψευδαργύρου από τον οργανισμό, η οποία εν συνεχεία οδηγεί σε περισσότερη διάρροια δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο και μια πολύ εξαντλητική κατάσταση.
Ενθαρρυντικό μήνυμα
Παρόλο που μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες έρευνες σε όλο το κόσμο για να εντοπιστούν ποια γονίδια ευθύνονται για την πρόκληση της νόσου αυτής και έχοντας ανακαλύψει ορισμένα από αυτά, το αισιόδοξο είναι ότι η οριστική λύση και θεραπεία της χρόνιας αυτής νόσου, δεν φαίνεται να είναι πολύ μακριά !
Leave A Comment