Το μέλι για τον άνθρωπο !
Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού γνωστές παγκοσμίως ! Η διατροφική αξία του μελιού αναμφίβολα μοναδική και αδιαμφισβήτητη ! Το μέλι αποτελεί μια τροφή – θησαυρό και επιβάλλεται να υπάρχει στη διατροφή όλων και κυρίως των παιδιών.
Σύμφωνα όμως με πρόσφατες νέες έρευνες, αναδεικνύεται και μία ακόμα μοναδική πτυχή του μελιού και μια πολύ ωφέλιμη ιδιότητά του, εκείνη της αντιμικροβιακής δράσης.
Μπορεί όντως λοιπόν το μέλι να δράσει και ως αντιβιωτικό ;
Νεφρική ανεπάρκεια και επικίνδυνες λοιμώξεις
Το άτομο με νεφρική ανεπάρκεια, με μειωμένη δηλαδή λειτουργία των νεφρών που μάλιστα είναι και μη αναστρέψιμη, ο ασθενής όντας στο τελευταίο στάδιο της νόσου, χρειάζεται υποστήριξη είτε με αιμοκάθαρση είτε με περιτοναϊκή κάθαρση.
Η νεφρική ανεπάρκεια οδηγεί επίσης σε σοβαρή βλάβη του ανοσοποιητικού συστήματος καθιστώντας το άτομο πολύ ευάλωτο και σε διάφορες λοιμώξεις. Για παράδειγμα, ειδικά τα άτομα που αναγκάζονται να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να παρουσιάζουν ανάπτυξη λοιμώξεων στην περιοχή που εισέρχεται ο καθετήρας στο σώμα.
Συνήθως χορηγούνται ειδικά αντιβιτωτικά για την αντιμετώπιση αυτών των λοιμώξεων. Πρόσφατα όμως, σε σχετικές μελέτες, διαπιστώθηκε πως πολύτιμη θα ήταν σε αυτή την περίπτωση και η χρήση του μελιού, ως μια εναλλακτική φυσικά μορφή θεραπείας των λοιμώξεων αυτών.
Ο αντίλογος σχετικά με τη νέα αυτή μελέτη
Πολλοί είναι εκείνοι που αντιτίθενται στην εναλλακτική αυτή μορφή θεραπείας των λοιμώξεων υποστηρίζοντας είτε πως η εφαρμογή του μελιού δεν είναι αποτελεσματική κατά των μικροβίων όπως η χορήγηση αντιβιωτικών, είτε επίσης πως η εφαρμογή του στην πληγή και στο σημείο εισόδου του καθετήρα έχει χαρακτηρισθεί ως ιδιάιτερα επίπονη, δυσάρεστη ή ενοχλητική από τους ίδιους τους ασθενείς.
Τονίζουν επίσης την σπουδαιότητα της άμεσης αντιμετώπισης των λοιμώξεων αυτών του ασθενούς με νεφρική ανεπάρκεια, επισημαίνοντας πως η μη αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπισή τους μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της υγείας του ασθενούς. Τέτοιου είδους λοιμώξεις μπορούν να αποτελέσουν και θανάσιμη απειλή για το άτομο που πάσχει από ανεπάρκεια των νεφρών.
Οι περισσότεροι λοιπόν επιστήμονες επιμένουν στην χορήγηση αντιβιωτικών φαρμάκων για την άμεση αντιμετώπιση των λοιμώξεων και την μείωση των κινδύνων για τη ζωή του ασθενούς.
Η μελέτη και τα αποτελέσματα αυτής
Κατά τη μελέτη αυτή, συμμετείχαν 371 ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, οι οποίοι συμμετείχαν σε περιτοναϊκή κάθαρση και χρησιμοποιούσαν δηλαδή καθετήρα.
Σε μια ομάδα ατόμων εκ των 371 συμμετεχόντων εφαρμόστηκε μέλι στη θέση εισόδου του καθετήρα (φυσικά αναφερόμαστε σε ιατρικό μέλι, δηλαδή πλήρως αποστειρωμένο και χωρίς καθόλου μικρόβια μέλι) και στην άλλη ομάδα ιατρικό αντιβιωτικό (και συγκεκριμένα το mupirocin).
Τα αποτελέσματα εκ πρώτης όψεος ήταν παρόμοια, χωρίς σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο τόσο διαφορετικές μορφές θεραπείας.
Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, η εφαρμογή του μελιού σα σημεία εισόδου του καθετήρα, δε μπορεί παρά να λειτουργήσει προληπτικά μόνο έναντι των μικροβίων. Δεν μπορεί το μέλι να αποτελέσει επιλογή για την θεραπεία των λοιμώξεων σύμφωνα με τους ειδικούς. Τουλάχιστον όχι ακόμα και όχι πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες σχετικά.
Leave A Comment