Τι είναι η σπιρουλίνα ;
Η σπιρουλίνα δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα μικροσκοπικό φυκι, υδρόβιο, που ζει και μεγαλώνει στο γλυκό νερό και που όμως παρά το μικρό του μέγεθος παρουσιάζει τεράστιες ευεργετικές ιδιότητες και ασύλληπτη θρεπτική αξία για τον άνθρωπο.
(!!!) : Πολλοί μάλιστα χαρακτηρίζουν τη σπιρουλίνα ως την “ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα”, ως “υπερτροφή” ή ακόμα και ως “τροφή του μέλλοντος” !!!
Τι είναι όμως πραγματικά η σπιρουλίνα ; Ενδείκνυται η κατανάλωσή της από τον άνθρωπο ή κρύβει κινδύνους για την υγεία ; Ποιά είναι τα οφέλη της κατανάλωσής της και ποιοί οι κίνδυνοι ; Πότε και σε ποιές περιπτώσεις αντενδείκνυται η κατανάλωση σπιρουλίνας ;
Η σπιρουλίνα ανήκει στο γένος των βρώσιμων κυανοβακτηρίων. Δύο από τα σημαντικότερα είδη σπιρουλίνας είναι :
- η Spirulina maxima (τη συναντάμε κυρίως στην Ευρώπη & την Αφρική)
- η Spirulina platensis (τη συναντάμε κυρίως συην Κεντρική & Νότια Αμερική)
(!!!) : Η σπιρουλίνα έχει χαρακτηρισθεί ως το απόλυτο superfood, γιατί περιέχει ΟΛΕΣ τις θρεπτικές ουσίες που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός ! Δεν είναι καθόλου τοξική ως τροφή και αποτελεί μια εκπληκτική πηγή σιδήρου (58 φορές πιο πλούσια από το σπανάκι) !
Η διατροφική αξία της σπιρουλίνας
- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΗ ΩΣ ΤΡΟΦΗ
- είναι εκπληκτική πηγή σιδήρου
- είναι πηγή πολύτιμης βιταμίνης Ε
- παρέχει μεγάλες ποσότητες β – καροτίνης
- είναι εκπληκτική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων
- παρέχει βιταμίνη Β1
- παρέχει βιταμίνη Β6
- παρέχει βιταμίνη Β12
- προσφέρει χαλκό
- προσφέρει μαγγάνιο
- προσφέρει ψευδάργυρο
- προσφέρει σελήνιο
- προσφέρει μεθειονίνη (αμινοξύ)
- παρέχει στον οργανισμό άφθονες πρωτεΐνες (πολύ υψηλής βιολογικής σημασίας)
Δεν είναι όλα τα φύκια κατάλληλα προς βρώση από τον άνθρωπο. Η σπιρουλίνα συγκαταλέγεται στα 8 εκείνα φύκια που είναι κατάλληλα για τον άνθρωπο και γι’αυτό τον λόγο, πλέον, καλλιεργείται ευρέως από αυτόν !
(!!!) : Η σπιρουλίνα παρέχει στον οργανισμό περισσότερες από 100 πολύτιμες ουσίες, θρεπτικές ουσίες, ουσίες που προστατεύουν, προφυλάσσουν και διατηρούν υγιή τον οργανισμό !
(!!!) : Η σπιρουλίνα αποτελεί ίσως την πιο πλούσια σε πρωτεΐνες φυτική τροφή, με περιεκτικότητα που αγγίζει το ασύλληπτο νούμερο 55 – 70 % !
Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε πως η σπιρουλίνα :
- ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού
- εμποδίζει την ανάπτυξη του ιού του AIDS
- αποτρέπει την εμφάνιση καρκίνου
- λειτουργεί κατά της πρόωρης γήρανσης
- βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου
- ενισχύει την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος
- βοηθάει σε περιπτώσεις αρθρίτιδας
- αποτρέπει την εμφάνιση οστεοπόρωσης
- αποτρέπει την εμφάνιση κατάθλιψης
- ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ !!!
Η σπιρουλίνα ιδανική για το αδυνάτισμα !
Η σπιρουλίνα είναι μια τροφή που εκτός από πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι και κατάλληλη για άνδρες και γυναίκες που επιθυμούν να ελέγξουν με φυσικό τρόπο το σωματικό τους βάρος ! … και μάλιστα άμεσα και ακίνδυνα !
Αυτό το καταφέρνει αφού έχει την δυνατότητα να προσφέρει ευεξία και να τονώνει τον οργανισμό σε άτομα που καταφεύγουν στο φαγητό επειδή βαριούνται ή δεν έχουν καλή διάθεση. Η ψυχολογία εξάλλου είναι το παν για κάποιον που θέλει να χάσει κιλά! Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να καταναλώνεται πριν το γεύμα ώστε να δημιουργήσει ένα αίσθημα κορεσμού για να μην καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες μετά.
Επίσης νικά την ατονία και την κόπωση που νιώθουμε από μια εξαντλητική δίαιτα, δίνει ενέργεια και συμβάλλει στην γρήγορη καύση θερμίδων. Όλα αυτά βέβαια πάντα σε συνδυασμό με ολιγοθερμιδική διατροφή και γυμναστική !
Τέλος, το ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης βοηθά στη μυϊκή γράμμωση και στην αποβολή του παραπανίσιου λίπους.
(!!!) : Η σπιρουλίνα είναι πάρα πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας παρά την υψηλή διατροφική της αξία ! (5 γραμμάρια σπιρουλίνας ισοδυναμούν με περίπου 14,5 θερμίδες)
(!!!) : Η χλωροφύλλη είναι το βασικότερο συστατικό της σπιρουλίνας. Αυτό συμβαίνει επειδή η χλωροφύλλη διευκολύνει και τονώνει την αναδόμηση των ανθρωπίνων ιστών, γεγονός που αποτελεί “δώρο της φύσης” προς τον άνθρωπο, την υγεία του και φυσικά την νιότη και την ομορφιά !
Η χλωροφύλλη που περιέχεται στη σπιρουλίνα βοηθάει στην αποτελεσματική απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό. Καθώς και στην διέγερση και φυσικά στην αναγέννηση των ιστών του σώματός του. Αυτό, είναι ίσως το πιο σημαντικό για την διατήρηση της νεότητας και της φυσικής λάμψης της επιδερμίδας !
Υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση σπιρουλίνας;
- Δεν θα πρέπει να υπερβαίνετε τα 5 γραμμάρια σε ημερήσια βάση ! Η υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει ναυτία, φούσκωμα, διάρροια ή κράμπες. Γι’ αυτό καλό είναι να ξεκινήσετε με μικρή δόση και να την αυξάνετε λίγο-λίγο.
- Δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από οποιοδήποτε μεταβολικό σύνδρομο ! Η φαινυλαλανίνη είναι ένα αμινοξύ που υπάρχει στη σπιρουλίνα και που δε μπορούν αυτά τα άτομα να τη μεταβολίσουν.
- Δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από τα λεγόμενα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτίδα, ο λύκος κ.α. Η σπιρουλίνα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και το ωθεί να δουλεύει πιο γρήγορα με αποτέλεσμα η ασθένεια να επιδεινώνεται.
- Δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που έχουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους (χασιμότο, υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός, όζους).
- Δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης !
- Δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από γυναίκες κατά την περίοδο του θηλασμού !
- Δεν πρέπει να νακαταναλώνεται από ηλικιωμένους !
- Άτομα που λαμβάνουν κάποια θεραπεία, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσουν τον γιατρό τους πριν τη χρήση.
Η σπιρουλίνα προσφέρει πολλή ενέργεια γι’ αυτό καλό είναι να μην καταναλώνεται ακριβώς πριν τον ύπνο, αλλά τουλάχιστον 4 ώρες πριν. Αλλιώς μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές και να χαλάσει την ποιότητα του ύπνου.
Σε τί μορφές συναντάμε τη σπιρουλίνα;
Τη σπιρουλίνα θα τη βρούμε στα φαρμακεία σε 3 μορφές: χάπι, σκόνη, νιφάδες. Την κάψουλα την καταναλώνουμε με νερό πρίν το γεύμα. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα προσθέσουμε σε σαλάτες, σούπες, σε χυμούς φρούτων ή σε σος φαγητών, ανάλογα τα γούστα. Άλλη λύση είναι να τη ρίξετε μέσα σε κοκκινιστά ή κρασάτα φαγητά, αλλά πάντα στο τέλος για να μην χάσει, από την υψηλή θερμοκρασία, πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του.
Leave A Comment