Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, το καλό και ποιοτικό φαγητό, εκτός από την επιθυμητή απώλεια βάρους και το ονειρεμένο κορμί, μπορεί να μας προφυλάξει και από πολλές ασθένειες. Αυτό είναι απόλυτα λογικό και γνωστό στους πάντες. Πέρα όμως από αυτό το γεγονός, αποδείχθηκε πως η καλή διατροφή προλαμβάνει και εγκεφαλικές παθήσεις, ή ασθένειες εκφυλιστικές όπως το Alzheimer, ενώ παράλληλα επιβραδύνει την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης και παρατείνει τη ζωή.
Το πείραμα αποδεικνύει τη σημασία της διατροφής
Στο γεγονός αυτό στηρίχτηκε μια ομάδα ερευνητών από το MIT (Massachusetts Institute of Technology), και ξεκίνησε περαιτέρω έρευνες για την επιρροή του φαγητού και των θερμίδων στην καταστροφή των νευρικών κυττάρων της περιοχής του εγκεφάλου και οι συνέπειές τους στην μνήμη.
Στο πείραμα αυτό που έγινε σε ποντίκια και διήρκεσε 3 ολόκληρους μήνες, σκοπός ήταν να διαπιστωθεί ο ρόλος της διατροφής στην υγελια των εγκεφαλικών κυττάρων. Κατά την εφαρμογή του πειράματος, τα μισά ποντίκια σιτίζονταν κανονικά, ενώ τα υπόλοιπα μισά λάμβαναν κατά 30% μικρότερη ποσότητα φαγητού.
Ύστερα από το πέρας των 3 μηνών του πειράματος, τα ποντίκια και των δύο διατροφικών ομάδων οδηγήθηκαν σε μια σειρά εξετάσεων αντίληψης και μνήμης για να διαπιστωθεί τελικά πως πραγματικά, η ομάδα εκείνη που σιτιζόταν με γεύματα πλήρη θερμίδων παρουσίασε σημαντικά κενά μαθησιακά αλλά και μνήμης, ενώ η ομάδα που σιτιζόταν με γεύματα περιορισμένων θερμίδων δεν εμφάνισε καμία δυσλειτουργία.
Συμπέρασμα
Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντική η ποιότητα της διατροφής αλλά και η ποσότητα αυτής για την αποφυγή του εκφυλισμού των κυττάρων του εγκεφάλου, για την διατήρηση της μνήμης, την αποφυγή σοβαρών ασθενειών αλλά και την απομάκρυνση του γήρατος.
Το ερώτημα
- Μα, μπορεί η διατροφή να νικήσει και να αποτρέψει την εμφάνιση Alzheimer ;
Η αλήθεια είναι πως δεν είναι ακόμα εντελώς σαφές το αν μπορεί με τη διατροφή να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα εμφάνισης εκφύλισης των εγκεφαλικών κυττάρων και εμφάνιση της νόσου του Alzheimer. Είναι όμως γεγονός και παραδεκτό από όλους πως μια καλή και προσεγμένη διατροφή δεν μπορεί παρά να είναι πηγή υγείας για τον οργανισμό, ενώ επίσης αποδεικνύεται με μελέτες και σχετικές έρευνες πως η καλή διατροφή επηρεάζει σημαντικά την εμφάνιση της νόσου επιβραδύνοντάς την ή ακόμα και σε μερικές περιπτώσεις ανακόπτοντας την πορεία της εξέλιξής της.
Διατροφή για τον «εγκέφαλο» !
- Κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μια φυσιολογική κατανάλωση (1 με 2 ποτήρια την ημέρα) μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Alzheimer.
- Ψάρια
Τα ψάρια, και ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο τόνος, ο σολομός, η ρέγγα και το σκουμπρί, είναι πλούσια σε καλά Ω-3 λιπαρά οξέα και χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά.
- Πράσινα λαχανικά
Όλα τα πράσινου χρώματος λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι, το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι εξαιρετικές πηγές φυλλικού οξέος και βιταμίνης Ε.
- Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι το πιο πολύτιμο από όλα τα έλαια και είναι εκπληκτική πηγή βιταμίνης Ε που προσφέρει έντονη αντιοξειδωτική δράση και προφυλάσσει τα κύτταρα του εγκεφάλου.
- Ξηροί καρποί
Ομοίως και οι ξηροί καρποί, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε για τον οργανισμό και παράλληλα προστατεύουν και την υγεία της καρδιάς.
- Προϊόντα ολικής άλεσης
Οι φυτικές ίνες των προϊόντων ολικής άλεσης φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Alzheimer.
- Ηλιόσπορος
Ευχάριστη τροφή για σνακ και εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε.
- Αβοκάντο
Επίσης παρέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε και προλαμβάνει εγκεφαλικά επεισόδια.
Τι πρέπει να αποφεύγουμε
- Κορεσμένα λιπαρά
- Κάπνισμα
- Υπερκατανάλωση αλκοόλ
- Υπερκατανάλωση αλατιού
- Αγχώδεις καταστάσεις και έντονο στρες
- Διατροφικά προγράμματα και δίαιτες που αποκλείουν κατηγορίες συστατικών (π.χ. δίαιτες που απαγορεύουν τους υδατάνθρακες, δίαιτες μόνο με κατανάλωση λαχανικών κ.λ.π.)
Leave A Comment