Οι φυτικές ίνες … απαραίτητες ΚΑΙ στο πρωινό γεύμα!
Οι φυτικές ίνες και η σημασία τους, έχουν γίνει πλέον γνωστές μέσα από ειδικές εκπομπές με θέμα την υγεία και την ευεξία ή από άρθρα σε περιοδικά και στο διαδίκτυο που εξηγούν τη σημασία μιας καλής διατροφής στην καθημερινότητά μας … δηλαδή από το πρωί έως και το βράδυ !
Έτσι λοιπόν, γνωρίζοντας πως το πρωινό γεύμα είναι και το πιο σημαντικό γεύμα σε ολόκληρη την ημέρα, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε και να εξετάσουμε τι υλικά χρησιμοποιούμε για αυτό και κατά πόσο οι ωφέλιμες φυτικές ίνες υπάρχουν σε αυτά !
Ένα πρωινό γεύμα, για να περιέχει επαρκείς φυτικές ίνες, θα πρέπει να περιλαμβάνει κάποιο λαχανικό, κάποιο φρούτο ή κάποιο προϊόν ολικής άλεσης (ή ακόμα και συνδυασμούς των προαναφερθέντων υλικών).
Τα προϊόντα ολικής άλεσης (όπως το ψωμί ολικής άλεσης ή τα δημητριακά ολικής άλεσης), είναι μια ιδανική πρόταση για ένα δυναμωτικό πρωινό γεύμα και ένα καλό και γεμάτο ενέργεια ξεκίνημα μιας ακόμα κουραστικής και απαιτητικής ημέρας …
Δημητριακά με φυτικές ίνες & αντιοξειδωτικά στοιχεία !
Τα δημητριακά ολικής άλεσης δεν είναι κατάλληλα για πρωινό γεύμα μόνο λόγω των θρεπτικών συστατικών τους (δηλαδή οι πολλές φυτικές διαιτητικές ίνες και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία που καταπολεμούν τον καρκίνο και τη γήρανση), αλλά και λόγω της ικανότητάς τους να παρέχουν αίσθημα πληρότητας με τον πιο υγιεινό τρόπο.
Το άτομο δεν αισθάνεται πείνα και δεν καταφεύγει σε ανεξέλεγκτο και καταστροφικό για τη σιλουέττα τσιμπολόγημα στη διάρκεια της ημέρας !
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Σύμφωνα με τους ειδικούς της διατροφής, ένας καλός, δυνατός και υγιής οργανισμός συνεπάγεται επαρκή κατανάλωση φυτικών ινών σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ !
Η μεσογειακή διατροφή & τα δημητριακά ολικής άλεσης !
Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται από όλους τους διατροφολόγους η ιδανική διατροφή για έναν οργανισμό που σφύζει από υγεία και ένα κορμί αψεγάδιαστο, αδύνατο και θελκτικό.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ένα μεγάλο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής το καταλαμβάνουν τα προϊόντα ολικής άλεσης !
Το τελευταίο και μεγαλύτερο σκαλοπάτι της πυραμίδας της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής, καταλαμβάνεται από τα δημητριακά και τα προϊόντα που παράγονται από αυτά (φυσικά με τη διαδικασία της ολικής άλεσης) !
Τι είναι όμως η διαδικασία της ολικής άλεσης ;
Κατά τη διαδικασία της ολικής άλεσης, οι σπόροι συλλέγονται και αλέθονται ολόκληροι χωρίς να αποφλοιωθούν !
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Στην διαδικασία της ολικής άλεσης ενός δημητριακού, αλέθεται ταυτόχρονα ο καρπός μαζί με τον φλοιό του, το φύτρο του και το ενδοσπέρμιό του.
Τα δημητριακά … γνωστά & άγνωστα !
Τι πρέπει να ξέρω για το κάθε δημητριακό ;
Πώς θα επιλέξω το καταλληλότερο για το πρωινό μου ;
Σας προσφέρουμε τις βασικότερες πληροφορίες για τα γνωστότερα δημητριακά … και για κάποια όχι και τόσο γνωστά (που όμως ίσως θα θέλετε να τα γνωρίσετε !).
Νο 1 δημητριακό : Ο αραβόσιτος (καλαμπόκι)
Το καλαμπόκι ή αλλιώς αραβόσιτος, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα δημητριακά με τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως ! Η υψηλή θρεπτική του αξία και η μεγάλη ποσότητα ενέργειας που προσφέρει έρχονται σε αντίθεση με την μεγάλη θερμιδική του αξία (η οποία μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο !). Σημαντικό είναι ότι βοηθά άτομα με δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες καθώς και στον καρκίνο του παχέως εντέρου !
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Περίπου 100 γραμμάρια αραβόσιτου (δηλαδή ωμού καλαμποκιού) προσφέρουν 360 ολόκληρες θερμίδες !
Νο 2 δημητριακό : Το σιτάρι
Το σιτάρι είναι το δεύτερο σε παραγωγή σιτηρό παγκοσμίως και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για παρασκευή πολλών προϊόντων, όπως κέικ, ψωμιών, κουλουριών, αλλά ακόμα και αλκοολούχων ποτών ή ζωοτροφών !
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε τις απίστευτες ευεργετικές ιδιότητες του σιταριού !
Νο 3 δημητριακό : Ο αμάρανθος
Ο αμάρανθος, θεωρείται το ιερό φυτό των Αζτέκων, που τον χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών τελετών τους.
Αυτό που κάνει όμως τον αμάρανθο τόσο σημαντικό για την διατροφή, είναι η εκπληκτική περιεκτικότητά του σε ασβέστιο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Περίπου μια μερίδα αμάρανθου προσφέρει στον οργανισμό ασβέστιο … όσο 3 ποτήρια γάλα !
Η ελαφρώς πικάντικη επίγευση του αμάρανθου είναι απλά εθιστική ! Δοκιμάστε το και θα γίνει η νέα καθημερινή σας τρέλα !
Νο 4 δημητριακό : Η κινόα
Η κινόα είναι πλέον διάσημη παγκοσμίως και χρησιμοποιείται ευρέως ακόμα και από μεγάλους σεφ, για την παρασκευή όχι μόνο πρωινού γεύματος, αλλά ολοκληρωμένων γευμάτων ή δείπνων σε εστιατόρια πολυτελείας !
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η κινόα είναι “συγγενής” του γνωστού μας παντζαριού και υπάρχει σε διαφορετικές ποικιλίες (λευκή, μαύρη και κόκκινη κινόα).
Νο 5 δημητριακό : Το κριθάρι
Το κριθάρι είναι μια εκπληκτική πηγή φυτικών διαιτητικών ινών (που ελέγχουν αποτελεσματικά τα επίπεδα της χοληστερόλης και ρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα), βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου, χαλκού, μαγγανίου, φωσφόρου, σεληνίου και μαγνησίου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η κατανάλωση κριθαριού μπορεί να ευνοήσει την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Νο 6 δημητριακό : Το κεχρί
Το κεχρί (αν και χρησιμοποιείται κυρίως ως τροφή για τα πουλιά), δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό δημητριακό … που δυστυχώς έχει ξεχαστεί ! Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, νιασίνη, Βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ. Ιδανική τροφή για άτομα με κοιλιοκάκη αφού δεν περιέχει γλουτένη. Επίσης χαλαρώνει το σώμα και βελτιώνει τη διάθεση. Μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ δυναμωτικό πρωινό ειδικά αν συνδυαστεί με μέλι και ξηρούς καρπούς.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πολλοί χρησιμοποιούν το κεχρί στην Ρωσία για παρασκευή σούπας εξαιρετικά ωφέλιμης ιδίως σε γυναίκες θηλάζουσες !
Νο 7 δημητριακό : Το φαγόπυρο
Το φαγόπυρο είναι ένας αγαπημένος καρπός ειδικά των Γάλλων και των Ιαπώνων ! Η ελαφριά πικράδα που αφήνει στο στόμα το φαγόπυρο είναι αυτή που το κάνει να ξεχωρίζει και να προτιμάται για τη δημιουργία πολλών αρτοσκευασμάτων. Το φαγόπυρο περιέχει πολλές βιταμίνες, φολικό οξύ και είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο και μαγγάνιο. Αποτρέπει από καρδιακές παθήσεις, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και γλυκόζης στο αίμα, προστατεύει το συκώτι και είναι ιδανικό για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.
Νο 8 δημητριακό : Το πλιγούρι βρώμης
Τα περισσότερα πιάτα αραβικής κουζίνας περιέχουν πλιγούρι. Είναι πολύ θρεπτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή πολλών διαφορετικών πιάτων, αρκεί να υπάρχει … φαντασία ! Είναι πλούσιο σε μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Προστατεύει απο καρδιακές παθήσεις και μειώνει τη χοληστερίνη και τη γλυκόζη στο αίμα.
Συμπέρασμα
Διαπιστώνοντας πόσα καλά προσφέρουν οι φυτικές ίνες στον οργανισμό μας, δεν έχουμε παρά να τις εντάξουμε στο καθημερινό μας διατροφολόγιο και ειδικά στο πρωινό μας γεύμα που είναι και το πιο σημαντικό και μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας.
Leave A Comment