Υπάρχουν έρευνες που συνδέουν το κάπνισμα με τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες … αλλά υπάρχουν και έρευνες που αποδεικνύουν το αντίθετο.
Μπορεί η νικοτίνη να αυξήσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους άνδρες ;
Τί ισχύει με τους χρόνιους καπνιστές ;
Πώς συνδέονται τελικά πραγματικά η τεστοστερόνη με το κάπνισμα ;
Σε αυτό το άρθρο αποφασίσαμε να θίξουμε ένα θέμα που αφορά μεγάλο ποσοστό των ανδρών.
Τα επίπεδα της τεστοστερόνης – ως γνωστόν – μειώνονται καθώς περνούν τα χρόνια. Με κορύφωση στην εφηβική & μετεφηβική ηλικία και ανώτατο όριο τα 25 περίπου χρόνια ζωής του άνδρα, η ορμόνη τεστοστερόνη βρίσκεται στο ζενίθ της.
Αυτό είναι και το σημείο καμπής. Μετά από τα 25 – 30 χρόνια ξεκινά η σταδιακή πτώση της, η οποία θα οδηγήσει τον άνδρα κάποια στιγμή στη λεγόμενη ανδρική κλιμακτήριο ή ανδρόπαυση.
Ωστόσο – και σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες – η ηλικία μπορεί τελικά να μην είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας μείωσης των επιπέδων της τεστοστερόνης (ειδικά σε άνδρες μέσης ηλικίας).
Μια “ματιά” σε σχετικά άρθρα στο διαδίκτυο όμως μπορεί να σε αποπροσανατολίσει τελείως. Να σε μπερδέψει και να σε αγχώσει.
Υπάρχουν ειδικοί που συμφωνούν στο γεγονός ότι το τσιγάρο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την παραγωγή τεστοστερόνης στον ανδρικό οργανισμό.
Υπάρχουν όμως και μελέτες που υποστηρίζουν πως το τσιγάρο δε φαίνεται να επηρεάζει πραγματικά την παραγωγή του σπέρματος όπως πίστευαν πολλοί έως τώρα.
Πού βρίσκεται λοιπόν η αλήθεια ;
Κινδυνεύουν οι καπνιστές περισσότερο από τους μη καπνιστές με μειωμένη τεστοστερόνη … ή είναι απλά ένας μύθος ;
Πώς Επιδρά το Κάπνισμα στον Ανδρικό Οργανισμό ;
Το κάπνισμα – όπως προειδοποιούν όλοι οι γιατροί – είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων/του φάρυγγα/του στόματος, αλλά και ίσως η πιο σοβαρή αιτία εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η στεφανιαία νόσος έχει συνδεθεί απόλυτα με το κάπνισμα, καθώς οι περισσότεροι καπνιστές φαίνεται να εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα στην καρδιακή τους λειτουργία (ειδικά μετά από πολλά χρόνια καπνίσματος).
Σε πολλές μελέτες ωστόσο θα δεις και αναφορές στην ανδρική τεστοστερόνη καθώς και στη γονιμότητα του άνδρα ή τη λίμπιντό του. Αναμφίβολα το κάπνισμα είναι μια πολύ κακή συνήθεια, ένας εθισμός, μια επιβαρυντική για τον οργανισμό κατάσταση που κλονίζει (σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα πολύ σοβαρά) την ομαλή του λειτουργία.
Θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του καπνιστή ;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρα θετική ! Ναι ! Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία του οργανισμού σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Μάλιστα φαίνεται να μπορεί να προκαλέσει – μετά από μακροχρόνια χρήση – σοβαρές παθήσεις που μπορούν να κοστίσουν ακόμα και την ίδια τη ζωή του ατόμου.
Εκτός από τη στεφανιαία νόσο υπάρχουν πρόσφατες μελέτες που συνδέουν την κακή συνήθεια του καπνίσματος και με την αθηροσκλήρωση.
Τί συμβαίνει όμως με τα επίπεδα της ορμόνης τεστοστερόνης ;
Οι παράγοντες που συντελλούν στη μείωση των επιπέδων της παραγόμενης ορμόνης τεστοστερόνης είναι πολλοί και ποικίλουν.
Εκτός από την ηλικία, η φυσική κατάσταση, η κατάσταση της υγείας, το φύλο, το σωματικό βάρος, οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου, οι καταχρήσεις, η κληρονομικότητα, οι τραυματισμοί & η γενετική προδιάθεση είναι μόνο μερικές από τις παραμέτρους που θα πρέπει να συμπεριλάβουμε σε μια “εξίσωση” σχετικά με τους λόγους που επιδρούν στην ορμονική ισορροπία ενός άνδρα μέσης ηλικίας.
Γεννητικό Σύστημα: Βλάβες από το Τσιγάρο
Φυσικά – όπως είναι αναμενόμενο – το γεννητικό σύστημα δε θα μπορούσε να μην κλονιστεί και αυτό από το τσιγάρο και την τοξική του δράση στον οργανισμό.
Οι επιβλαβείς τοξικές ουσίες που υπάρχουν μέσα στα τσιγάρα, στον καπνό, στα πούρα αλλά και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigarettes) περνούν μέσω του αίματος σε ολόκληρο τον οργανισμό και προκαλούν ανεπανόρθωτες συχνά βλάβες.
(!!!) : Ακόμα και παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες καπνίστριες – σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες – μπορεί να εμφανίζουν χαμηλότερο ποιοτικά & ποσοτικά σπέρμα ! Τέτοια είναι λοιπόν η καταστροφική δύναμη των τοξικών αυτών ουσιών, ώστε να περάσουν από τη μία γενιά και να κληροδοτηθούν στην επόμενη … Έτσι απλά …
Πώς δικαιολογείται όμως αυτό επιστημονικά ; Οι ειδικοί μιλούν για αυξημένη συγκέντρωση ιόντων καδμίου και άλλων παραγώγων της τοξικής εθιστικής ουσίας νικοτίνης στον περιβάλλοντα χώρο του ωοθυλακίου.
Χρόνιοι καπνιστές – σύμφωνα με στατιστικές – τείνουν να εμφανίζουν πιο χαμηλής κινητικότητας σπέρμα και χαμηλότερης ποιότητας & ποσότητας.
Παίζει λοιπόν ρόλο το κάπνισμα στην αναπαραγωγική ικανότητα ενός άνδρα ;
Όλα δείχνουν πως “ναι” !!!
Η γοναδοτοξική αυτή συνήθεια του καπνίσματος – ακόμα και στην πιο “μοντέρνα” εκδοχή της του ηλεκτρονικού τσιγάρου (ατμίσματος) – φαίνεται πως ευθύνεται για την ταχύτερη μείωση της παραγωγής των σπερματοζωαρίων στον άνδρα.
Είναι λοιπόν ένας από τους σημαντικούς λόγους που όλο και νεότεροι άνδρες εμφανίζουν προβλήματα σεξουαλικής απόδοσης & γονιμότητας.
Το κάπνισμα στους χρόνιους καπνιστές αλλοιώνει ακόμα και τη δομή & μορφή των σπερματοζωαρίων, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη σεξουαλική ζωή τους.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ λοιπον ειναι να κατανοησουν ολοι οι ανδρες, πως το χρονιο καπνισμα μπορει να επιφερει ανεπανορθωτες / μη αναστρεψιμες βλαβες στην σεξουαλικη τους ζωη! Το DNA αλλοιωνεται λογω της χρονιας καταναλωσης νικοτινης και μπορει να οδηγησει σε ορισμενες περιπτωσεις ακομα και στην ανικανοτητα / τον υπογοναδισμο / την υπογονιμοτητα.
Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια πάθηση που παρατηρούμε όλο και σε περισσότερους νεαρούς άνδρες. Ως καθαρά νευραγγειακή κατάσταση, η στυτική λειτουργία ενός άνδρα, επηρεάζεται άμεσα από την συγκέντρωση οξειδίου του αζώτου και την κυκλοφορία του αίματος.
Το κάπνισμα σαφώς λειτουργεί αρνητικά σε όλη αυτή τη διαδικασία επηρεάζοντας και τη δυνατότητα διέγερσης του άνδρα αλλά και την χρονική διάρκεια & απόδοση της στύσης.
Όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα νικοτίνης των τσιγάρων, όσο πιο “φανατικός” ο καπνιστής, όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κρατάει αυτή η “κακή συνήθεια” στη ζωή του ατόμου, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εμφανίσει τελικά σεξουαλικές δυσλειτουργίες.
Η νικοτίνη μειώνει σημαντικά τη διαστολή των αγγείων στα γεννητικά όργανα και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αθηρωματική νόσο (μια από τις πλέον σοβαρές βλάβες των αγγείων που προκαλείται από το κάπνισμα).
Είναι οι ζημιές μόνιμες ;
ΠΡΟΣΟΧΗ : Σε περιπτωση χρονιου καπνισματος οι επιπτωσεις ειναι συνηθως μονιμες και οι βλαβες που εχουν προκληθει αρκετα σοβαρες & μη αναστρεψιμες.
Άτομα που είναι “νέοι καπνιστές” μπορούν να προλάβουν τις καταστροφικές επιπτώσεις του καπνίσματος στον οργανισμό τους και να επαναφέρουν την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού τους. Όσο ταχύτερα γίνει η διακοπή της κακής αυτής συνήθειας τόσο πιο πιθανή είναι η ολική επαναφορά του οργανισμού χωρίς απώλειες & βλάβες.
Ένας ειδικός μπορεί να συμβουλέψει και να κατευθύνει το άτομο ώστε να κάνει τη διαδικασία της διακοπής του καπνίσματος πιο εύκολη για το άτομο. Η ψυχολογική υποστήριξη είναι ένας σημαντικός “φίλος” του ατόμου σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα.
Με τη Διακοπή του Καπνίσματος τί Επιτυγχάνω ;
Όπως ήδη είπαμε και προηγουμένως δεν είναι τόσο εύκολο να εξάγουμε ακριβή συμπεράσματα για τη σχέση καπνίσματος & τεστοστερόνης, καθώς οι παράγοντες που συμμετέχουν σε αυτή την εξίσωση είναι πολλοί.
Ωστόσο έρευνες δείχνουν πως η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει έως και 50 % τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων, την δημιουργία μορφών καρκίνου που σχετίζονται με το κάπνισμα, καθώς και τον υπογοναδισμό.
Φυσικά, το χρονικό διάστημα που το άτομο υπήρξε καπνιστής, η συχνότητα που κάπνιζε, η ποσότητα των τσιγάρων, το είδος των τσιγάρων (και η περιεκτικότητά τους σε νικοτίνη) αλλά και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση, την υγεία, τις συνήθειες & το περιβάλλον του ατόμου επηρεάζουν το αποτέλεσμα αυτής της εξίσωσης σε σημαντικό βαθμό !
Απαιτούνται βέβαια τουλάχιστον κάποιοι μήνες αποχής από το τσιγάρο για να αρχίσουν να φαίνονται οι διαφορές στον οργανισμό.
Για να μειωθεί μάλιστα σημαντικά η επικινδυνότητα εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας και δυσλειτουργιών απαιτούνται αρκετά χρόνια αποχής (όπου όσο πιο γρήγορα πραγματοποιηθεί η διακοπή, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιτυχούς επαναφοράς του οργανισμού κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα).
Κατά βάση η απλή μορφή της εξίσωσης που θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν είναι η εξής : όσο περισσότερα τα τσιγάρα τόσο μικρότερη η παραγωγή τεστοστερόνης, και άρα τόσο περισσότερα τα ορμονικά/σεξουαλικά/υγείας/ψυχολογίας/πνευματικής λειτουργίας προβλήματα που θα εμφανίζει ο άνδρας με την πάροδο του χρόνου !
Και οι Έρευνες που μιλούν για Αύξηση της Τεστοστερόνης με το Κάπνισμα είναι Ψεύτικες ;
Όχι ! Και αυτό ισχύει !!!
Μην μπερδεύεσαι … Θα το ξεκαθαρίσουμε ευθύς αμέσως !
Ναι … η νικοτίνη μειώνει μακροπρόθεσμα την παραγωγή σπέρματος (και επηρεάζει αρνητικά και την ποιότητα & την κινητικότητά του) ! Βλάπτει τα τοιχώματα των αρτηριών, εμποδίζει την καλή κυκλοφορία του αίματος και δυσκολεύει/εμποδίζει την στύση του πέους.
Στην αρχή όμως, όταν το άτομο πρωτοξεκινά το κάπνισμα, τείνει να εμφανίζει μια έκσταση για τη νέα αυτή εμπειρία. Η αίσθηση αυτή του ρίσκου, το πρωτόγνωρο, η πολυπλοκότητα αυτής της εθιστικής συνήθειας “εξιτάρει” το άτομο σε τέτοιο βαθμό ώστε σε αυτή τη φάση να αυξάνει σε ορατό βαθμό την παραγωγή της τεστοστερόνης στον οργανισμό του.
Ειδικοί παρομοιάζουν αυτό το αίσθημα που νιώθει ο νέος καπνιστής (καθώς και τις πρόσκαιρες επιπτώσεις του στην παραγωγή τεστοστερόνης) με το αίσθημα που δημιουργούν τα extreme sports, ο απρόσμενος κίνδυνος, η χρήση εθιστικών ουσιών, οι εγκληματικές δραστηριότητες, το απαγορευμένο, οι εξωσυζυγικές σχέσεις, τα τυχερά παιχνίδια & ο τζόγος γενικότερα, η συμμετοχή σε μη αποδεκτές κοινωνικά/οικογενειακά/σεξουαλικά καταστάσεις.
Φυσικά, όσο περνά το διάστημα η παραγωγή της ορμόνης τεστοστερόνης επηρεάζεται αρνητικά από την νικοτίνη και την τοξικότητα που προκαλεί στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να ξεκινά η σταδιακή της πτώση.
Γιατί ο Covid-19 “προτιμά” τους Άνδρες ;
Η κρίση που προκλήθηκε με αυτή την παγκόσμια πανδημία του Covid-19 (Κορονοϊός) τρόμαξε πολύ κόσμο και δημιούργησε πολλές απορίες.
Μια από τις πλέον δημοφιλείς απορίες σχετικά με τη νόσο αφορά στην προτίμησή της – σύμφωνα με στατιστικές μελέτες που προκύπτουν μέχρι στιγμής – προς το ανδρικό φύλο.
Τί κάνει τον ιό να βάζει στόχο περισσότερους άνδρες ;
Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν σε αυτό το γεγονός ;
Τί μπορεί να κάνει κάποιος για να προφυλαχθεί ;
Οι έρευνες σχετικά με την πανδημία Covid-19 είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να διαλευκάνει τον μηχανισμό λειτουργίας αυτού του ιού ώστε να βρει τον καλύτερο τρόπο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισής του !
Στατιστικές φαίνεται να επιβεβαιώνουν πως ο ιός προτιμά τους άνδρες αντί των γυναικών με ποσοστό τουλάχιστον 3:1 (δηλαδή αρκετά μεγάλη διαφορά) !
Ακόμα δεν υπάρχει σαφής εξήγηση, αν και οι ειδικοί τείνουν να πιστεύουν πως οι άνδρες – λόγω γενετικής προδιάθεσης – εμφανίζουν μικρότερη φυσική άμυνα έναντι των ιών σε αντίθεση με τις γυναίκες που εκ φύσεως έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και πλήττονται λιγότερο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ειδικα οι γυναικες πριν απο την περοοδο της εμμηνοπαυσης εχουν πιο ανεπτυγμενες αμυνες προς τις ιογενεις νοσους & λοιμωξεις σε σχεση με αυτες αφου περασουν στην φαση της εμμηνοπαυσης.
Μάλιστα οι περισσότεροι από τους άνδρες που νόσησαν από τον ιό Covid-19 είναι άτομα παχύσαρκα ή έστω υπέρβαρα, με σακχαρώδη διαβήτη ή με προβλήματα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Μελέτες του οργανισμού ICNARC (Intensive Care National Audit & Research Centre) μας δείχνουν πως τα υπέρβαρα άτομα έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες επιβίωσης από την νόσο.
Πώς σχετίζεται όμως το κάπνισμα με αυτό το συμπέρασμα ;
Η νικοτίνη είναι ένας καταλυτικός παράγοντας για την εμφάνιση πολλών ασθενειών. Η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αθηροσκλήρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά αγγειακά νοσήματα, ο υπογοναδισμός και η υπέρταση είναι μερικά περίτρανα παραδείγματα.
Το κάπνισμα και κατά συνέπεια και αυτές οι παθήσεις ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό θανάτων, ενώ στην περίπτωση του Covid-19 φαίνεται πως επιδεινώνουν σημαντικά την κατάσταση του ασθενή.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ σχετικα με τους καπνιστες & τη νοσο Covid-19: Η επιβαρυνση της καρδιακης λειτουργιας, η φραγη των αιμοφορων αγγειων & η μειωμενη κυκλοφορια του αιματος, καθως και η μειωμενη λειτουργια των πνευμονων συντελουν στο να ειναι οι καπνιστες (και συγκεκριμενα οι ανδρες καπνιστες) περισσοτερο επιρρεπεις στη νοσο Covid-19!
Leave A Comment