Η ωμοφαγία καθώς και η αυστηρή ωμοφαγική διατροφή αποτελούν σημείο συζήτησης των τελευταίων χρόνων … και μάλιστα όλο και πιο έντονα ! Πρόκειται για μια νέα διατροφική τάση που φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, ενώ καταρρίπτει κάθε ταμπού και κάθε αναχρονιστική άποψη που επικρατούσε έως σήμερα !
Ενώ λοιπόν έως σήμερα η ένσταση πολλών έναντι της ωμοφαγίας ήταν η ελλιπής λήψη πρωτεϊνών που ωφελούν την προπόνηση και τη μυϊκή ανοικοδόμηση … πλέον βλέπουμε ηχηρά παραδείγματα στον χώρο του bodybuilding που όχι είναι απλά vegan, αλλά είναι και ωμοφάγοι.
Τι είναι όμως η Ωμοφαγία ;
Θα λέγαμε ότι η ωμοφαγία (raw food diet) πλησιάζει πολύ κατά μια έννοια τον βιγκανισμό (vegan), αλλά υπάρχει μια στοιχειώδης διαφορά μεταξύ τους. Ενώ λοιπόν και στην ωμοφαγία αναφερόμαστε κατά βάση (αλλά όχι απαραίτητα !) σε χορτοφαγική διατροφή, η διατροφή αυτή στη συγκεκριμένη περίπτωση δε θα πρέπει να έχει υποστεί καμία θερμική επεξεργασία παρασκευής γεύματος. Με άλλα λόγια δε θα πρέπει να έχει μαγειρευτεί με κάποια μαγειρική μέθοδο !
Μπορεί να ακούγεται αρκετά βαρετή ως προς τις επιλογές που παρέχει γευστικά, ωστόσο η ωμοφαγία αποτελεί πλέον μια ολοκαίνουρια και αναπτυσσόμενη τέχνη ! Η παρασκευή ωμοφαγικών γευμάτων νόστιμων, ευφάνταστων, δημιουργικών και άκρως δελεαστικών έχει αγγίξει νέα επίπεδα, ώστε να προκαλεί τόσο οπτική όσο και γευστική ικανοποίηση στον χρήστη !
Οπότε…Μην είσαι αρνητικός/ή !
Μαζί θα δούμε τις επιλογές αλλά και τα απρόσμενα οφέλη που μπορείς να έχεις από μια τέτοιου είδους διατροφή, καθώς και το πώς μπορείς να επωφεληθείς από αυτή για τις προπονήσεις σου …
Τί τρόφιμα περιλαμβάνει η Ωμοφαγία ;
Σε γενικές γραμμές, όταν αναφερόμαστε σε ωμοφαγική διατροφή, αναφερόμαστε σε μια διατροφή χορτοφαγική !
- φρούτα
- λαχανικά
- ξηροί καρποί
- σπόροι
- φύτρα
- δημητριακά
- όσπρια
- χόρτα
- βότανα
- μυρωδικά
- μπαχαρικά
- μέλι
- σκόνη από χαρούπι
- σιρόπι αγαύης
- σιρόπι σφενδάμου
- ακατέργαστα βούτυρα ξηρών καρπών
- φύκια
- μη παστεριωμένη σάλτσα σόγιας
- ξύδι
- στέβια
- αλάτι
- ελαιόλαδο (ψυχρής έκθλιψης)
- ελιές
- κακάο
Αυτά συνθέτουν τα γεύματα ενός ωμοφάγου.
Ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτο ! Όπως και στην χορτοφαγία υπάρχουν βαθμίδες απολυτότητας, έτσι ισχύει και στην ωμοφαγία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις λοιπόν, χρήστες που ακολουθούν ωμοφαγική διατροφή επιλέγουν να προσθέσουν στην διατροφική τους ρουτίνα και τροφές όπως :
- ωμά αυγά
- ωμό ψάρι
- ωμό κρέας
- γλακατοκομικά προϊόντα
ΠΡΟΣΟΧΗ ομως ! Η αυστηρη εκδοχη της ωμοφαγιας (αυτη δηλαδη που περιλαμβανει μονο χορτοφαγικα προϊοντα) ειναι πολυ πιο ασφαλης για τον οργανισμο και την υγεια ! Η καταναλωση ωμων αυγων, κρεατων ή ψαριων μπορει να οδηγησει σε καταναλωση επικινδυνων βακτηριων που να στοιχισουν στην ομαλη λειτουργια του οργανισμου.
Απαγορεύεται κάθε επεξεργασία των τροφίμων ;
Όχι ! Κατά γενικό κανόνα η ωμοφαγική νοοτροπία απαγορεύει κάθε θερμική επεξεργασία (μαγείρεμα) των τροφίμων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ωστοσο ακομα και σε αυτο το σημειο συνανταμε και τροποποιημενες εκδοχες της ωμοφαγικης διατροφης, οπου η θερμικη επεξεργασια επιτρεπεται με την προϋποθεση ομως πως δεν ξεπερνα τους 40 εως 48 βαθμους Κελσιου !
Αν και η ωμοφαγία δεν είναι μια νέα διατροφική ιδέα (αφού υπάρχει ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα και μάλιστα ως θεραπευτική διατροφή σε ασθενείς), φαίνεται πως πρόκειται για μια διατροφική τάση που αναβιώνει και κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς με τα χρόνια !
Μαζί με την χορτοφαγία αποτελεί μια από τις πιο hot διατροφικές τάσεις των ημερών, καθώς και προτεινόμενη διατροφική επιλογή πολλών ειδικών (διατροφολόγων, διαιτολόγων και ειδικών της υγείας).
Βασικές μέθοδοι επεξεργασίας των τροφίμων για την παρασκευή ωμοφαγικών γευμάτων αντί του μαγειρέματος, είναι :
- η δημιουργία χυμών (με στίψιμο των προϊόντων)
- η δημιουργία πουρέδων (με επεξεργασία στο blender των προϊόντων)
- η αφυδάτωση
- η βλάστηση (φύτρα)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Συμφωνα με πολλους ειδικους, η ωμοφαγια, μπορει και παρεχει ολα τα απαραιτητα διατροφικα θρεπτικα στοιχεια που εχει αναγκη ο ανθρωπινος οργανισμος, χωρις καν να απαιτειται συμπληρωματικη βοηθεια απο βιταμινες ή αλλα διατροφικα συμπληρωματα !
Ποια τα βασικά οφέλη της ωμοφαγικής διατροφής για την υγεία ;
Η ωμοφαγική διατροφή φαίνεται πως συνδέεται με πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία ! Μαζί θα δούμε τα πιο βασικά οφέλη, που αποτελούν και τους κυριότερους λόγους επιλογής της ωμοφαγικής διατροφής από τους περισσότερους χρήστες της …
Νο 1 : Καρδιαγγειακή λειτουργία
Σύμφωνα με ειδικούς η κατανάλωση ωμών χορτοφαγικών τροφίμων φαίνεται να βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό των κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η κατανάλωση μάλιστα ξηρών καρπών, οσπρίων, φύτρων αλλά και φρούτων και λαχανικών – σύμφωνα με επίσημες επιστημονικές μελέτες – βελτιώνει σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και προάγει την ευημερία και μακροζωία του ατόμου.
Νο 2 : Διαβήτης
Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα μιας χορτοφαγικής ωμοφαγικής διατροφής είναι και ο περιορισμός του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.
Η μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στα γεύματα της ημέρας φαίνεται να επιδρούν θετικά στον οργανισμό και να μειώνουν αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. επιπλέον, οι άφθονες ωφέλιμες φυτικές διαιτητικές τους ίνες, ευνοούν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού πεπτικού συστήματος του οργανισμού, προάγουν ένα υγιές και χωρίς περιττά κιλά σώμα, και εξασφαλίζουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα !
Νο 3 : Αδυνάτισμα
Όπως ήδη είπαμε και προηγουμένως, μια χορτοφαγική ωμοφαγική διατροφή, στηρίζεται στην κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών που είναι βασικό διατροφικό στοιχείο για κάποιον που επιθυμεί να χάσει βάρος και να απαλλαγεί από το αποθηκευμένο σωματικό λίπος.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ερευνες συνδεουν την ωμοφαγια με σημαντικα χαμηλοτερο ποσοστο σωματικου λιπους των χρηστων της !
Νο 4 : Πεπτικό σύστημα
Ήδη τονίσαμε την σημασία της ωμοφαγίας στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα είναι το Α και το Ω για έναν γερό και υγιή οργανισμό που δουλεύει ρολόι !!!
Η καλή αφόδευση χωρίς προβλήματα, αλλά και η ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο που ενισχύουν την σωστή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και την καταπολέμηση των διαφόρων φλεγμονών, συνάδουν έναν δυνατό και γεμάτο ενέργεια οργανισμό.
Το υγιές πεπτικό σύστημα είναι μείζονος σημασίας και στηρίζεται κυρίως στην καλή διατροφική καθημερινότητα του ατόμου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Μια σωστη διατροφη (και συγκεκριμενα η ωμοφαγικη διατροφη) – οπως δειχνουν διαφορες μελετες – μπορει να βοηθησει σημαντικα στην βελτιωση και καταπολεμηση συμπτωματων στη νοσο του Crohn, στην ελκωδη κολιτιδα, καθως και στην νοσο του ευερεθιστου εντερου που ταλαιπωρει μεγαλο μερος του πληθυσμου !
Νο 5 : Διάθεση
Η ωμοφαγική διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στην σωματική, αλλά και στην ψυχική και συναισθηματική υγεία του ατόμου. Βοηθά στον καθαρισμό του σώματος από τις επιβλαβείς τοξίνες που το μολύνουν, αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της ωφέλιμης ενέργειας και παράλληλα ενισχύει την καλή διάθεση, το κέφι, την συναισθηματική ισορροπία και την καλή ψυχική υγεία του ατόμου.
Νο 6 : Εγκεφαλική διαύγεια & οξύνεια
Διαπιστωμένα, η σωστή διατροφή, ενισχύει την σωστή εγκεφαλική λειτουργία. Αυτό βοηθά το άτομο σε βελτιωμένη αντιληπτική ικανότητα, σε καλύτερη μνήμη, σε μεγαλύτερη ευστροφία, και – ως εκ τούτου – σε καλύτερη απόδοση στην εργασία και στην καθημερινότητά του !
Ποια τρόφιμα θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεις ;
Μερικά από τα τρόφιμα που βλάπτουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία και που απαγορεύει “δια ροπάλου” η ωμοφαγική διατροφή είναι :
- τα λευκό ψωμί
- τα λευκά δημητριακά
- τα αναψυκτικά (ζαχαρούχα)
- η μαργαρίνη
- οι φρουτοχυμοί του εμπορίου
- τα βιομηχανοποιημένα λάδια
- όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα
- τα γλυκά
- τα τηγανητά
- τα φαγητά στο grill
- τα ψητά
- τα επεξεργασμένα χωρίς γλουτένη τρόφιμα
- τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών
- οι σοκολάτες
- τα αλλαντικά
- τα επεξεργασμένα τυροκομικά προϊόντα
- τα πλούσια σε θερμίδες ροφήματα καφέ
- τα fast foods
Όπως φαίνεται από τη λίστα με τα πιο επικίνδυνα για την υγεία τρόφιμα, μια διατροφή όπως η ωμοφαγική που τα αποκλείει όλα αυτά, μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στην υγεία και στον οργανισμό !
Με το μαγείρεμα δεν είναι πιο υγιεινά τα φαγητά ;
Πολλοί πιστεύουν εσφαλμένα πως το μαγείρεμα (δηλαδή η υψηλή θερμοκρασία) βοηθά στην καταπολέμηση κάθε επικίνδυνης τοξικής ουσίας που μπορεί να υπάρχει στα τρόφιμα, λόγω φυτοφαρμάκων ή άλλης μόλυνσης από το περιβάλλον.
Ας δούμε όμως τι πραγματικά συμβαίνει στα τρόφιμα με την επεξεργασία του μαγειρέματος …
Αρχικά τα τρόφιμα χάνουν τα φυσικά υγρά τους, αλλά χάνουν και μεγάλο μέρος των βιταμινών, των πρωτεϊνών και των πολύτιμων μετάλλων τους.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Κατι που επισης αγνοει ο περισσοτερος κοσμος ειναι πως με το μαγειρεμα, ολες αυτες οι επικινδυνες ουσιες που υπαρχουν στα τροφιμα και στα λαχανικα απο τα λιπασματα, τα εντομοκτονα και τα φυτοφαρμακα, μετατρεπονται σε ακομα πιο βλαβερες και επικινδυνες ουσιες. Ουσιαστικα διασπωνται σε επικινδυνες τοξικες ενωσεις που ευνοουν την αναπτυξη ελευθερων ριζων στον οργανισμο. Αυτο σημαινει προωρη γηρανση αλλα και αυξημενη επικινδυνοτητα καρκινογενεσεων !
Θα πρέπει ακόμα να πούμε πως με την υψηλή θερμοκρασία που δέχονται τα τρόφιμα κατά το μαγείρεμα χάνουν όλα τα πολύτιμα ένζυμά τους. Έτσι, καμία φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού δεν μπορεί να επιτευχθεί σωστά και επαρκώς, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται δυσλειτουργίες και προβλήματα υγείας !
Τέλος, δεν είναι μικρός ο αντίκτυπος και στο πεπτικό μας σύστημα. Η κατανάλωση μαγειρεμένου φαγητού (όσο και αν όλοι πιστεύουν το αντίθετο) αντί να διευκολύνει στην πραγματικότητα δυσχεραίνει την διαδικασία της πέψης !
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Εχει διαπιστωθει οτι τα ατομα που καταναλωνουν περισσοτερες τροφες μη επεξεργασμενες και ωμες εκδηλωνουν μεγαλυερη ενεργεια στην καθημερινοτητα τους, λιγοτερα σημαδια κοπωσης, καλυτερη διαθεση και ψυχολογια, μεγαλυτερη ικανοτητα σκεψης και συγκεντρωσης, δημιουργικοτητα και καλη υγεια !
Σε ποια ηλικία μπορεί κάποιος να εισέλθει στην ωμοφαγική διατροφή ;
Η ωμοφαγική διατροφή δεν έχει ηλικία ! Άτομα κάθε φύλου και ηλικίας, κάθε φυσικής κατάστασης (επαγγελματίες αθλητές ή άτομα με καθιστική ζωή), κάθε πληθυσμιακής προέλευσης … μπορούν να προσαρμόσουν την διατροφική τους καθημερινότητα σε ένα πρόγραμμα ωμοφαγικό.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Ειδικοι γιατροι και διατροφολογοι μπορουν να κατευθυνουν υπευθυνα ενα ατομο για τον τροπο με τον οποιο μπορει να διατρεφεται με απολυτη ασφαλεια για την υγεια του (συμφωνα παντα με το προσωπικο του ιατρικο ιστορικο και τις ιδιαιτεροτητες του χαρακτηρα και των γουστων του).
Ποια λαχανικά δεν πρέπει να τρώγονται ωμά ;
Υπάρχουν και λαχανικά που δεν είναι καλό να τρώγονται ωμά μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα :
- οι πατάτες
- τα λαχανάκια Βρυξελλών
- τα μανιτάρια
- τα σπαράγγια
- το μπρόκολο
- το κουνουπίδι
- η ντομάτα
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η ντοματα αν και τρωγεται ωμη, συμφωνα με τους ειδικους, ειναι πολυ πιο ωφελιμη για τον οργανισμο οταν ειναι μαγειρεμενη ! Αντιθετως η πατατα ωμη μπορει να ειναι πολυ τοξικη για τον οργανισμο και επικινδυνη !!!
Ενέχει κινδύνους η ωμοφαγία ;
Η αλήθεια είναι πως η αποκλειστική κατανάλωση ωμών χορτοφαγικών τροφών μπορεί να δημιουργήσει και μερικά προβλήματα στον οργανισμό.
Μερικά από τα πιο σημαντικά είναι τα ακόλουθα …
Νο 1 : Ανεπάρκεια θρεπτικών στοιχείων
Πιο συγκεκριμένα θα έπρεπε να πούμε πως αυτό είναι το μεγαλύτερο ρίσκο που διατρέχει κάποιος ξεκινώντας μια ωμοφαγική διατροφή ! Μια διατροφή που δεν είναι σωστά σχεδιασμένη ώστε να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά στοιχεία… σίγουρα στην πορεία θα αποδειχθεί σοβαρή πηγή προβλημάτων για την υγεία !
Μόνο ένας ειδικός διατροφολόγος μπορεί να σου εξασφαλίσει ένα πλήρως οργανωμένο διατροφικό πλάνο ώστε να μην παρουσιάσεις κενά και ελλείψεις στη διατροφή σου.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ξεκινούν – συνήθως χωρίς συμβουλή από κάποιον ειδικό – την ωμοφαγική διατροφή, είναι η ελλιπής πρόσληψη βιταμίνης Β12 !
Χαρακτηριστικά, η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως είναι η αναιμία, τα καρδιακά νοσήματα, η δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος, η υπογονιμότητα ή ακόμα και τα προβλήματα των οστών !
Νο 2 : Προβλήματα στα οστά και στους μύες
Μια αυστηρή χορτοφαγική και ωμοφαγική διατροφή μπορεί να εξασθενήσει και το οστικό και μυϊκό σύστημα. Αυτό συμβαίνει λόγω χαμηλής πρόσληψης σε ασβέστιο (λόγω έλλειψης των γαλακτοκομικών από τη διατροφή) αλλά και λόγω ανεπάρκειας της βιταμίνης D.
Νο 3 : Προβλήματα στα δόντια
Ακριβώς για τους ίδιους λόγους που προαναφέραμε για τα οστά, η ωμοφαγική διατροφή, μπορεί να είναι πηγή προβλημάτων και για την υγεία των δοντιών.
Επιπροσθέτως, μια διατροφή με πολλά όξινα φρούτα (κυρίως τα εσπεριδοειδή), μπορεί να προωθήσει την φθορά των δοντιών, την διάβρωση του σμάλτου τους και την ανάπτυξη τερηδόνας.
Νο 4 : Υπογονιμότητα
Σε μερικές περιπτώσεις (όχι πάντα) μια ωμοφαγική διατροφή μπορεί να επηρεάσει και την γονιμότητα του ατόμου. Συμφωνα με μια μελέτη, οι γυναίκες που ακολουθούσαν ωμοφαγική διατροφή σε ποσοστό 70 % εμφάνισαν προβλήματα στον κύκλο της περιόδου τους.
Bodybuilding & Ωμοφαγία : Πάνε μαζί ;
O Robert Cheeke γεννημένος στις 2 Μαρτίου του 1980 στο Oregon είναι ένας γνωστός αθλητής του bodybuilding, που έγινε παγκοσμίως γνωστός για το ακτιβιστικό του έργο και την vegan διατροφική του νοοτροπία.
Κατέχει γνωστή ιστοσελίδα με όνομα “Vegan Bodybuilding and Fitness” και τροφοδοτεί το αναγνωστικό κοινό που ενδιαφέρεται με πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την δική του διατροφική κουλτούρα και τις δικές του συνήθειες υγείας και fitness.
Θα λέγαμε λοιπόν πως – αν και δεν αποτελούν την πλειοψηφία – οι ωμοφάγοι χορτοφάγοι bodybuilders υπάρχουν !
Μερικά ακόμα γνωστά ονόματα είναι και ο Nimai Delgado, o Torre Washington και ο Patrik Baboumian. Μάλιστα, προβάλλουν ξεκάθαρα στους οπαδούς τους, πως η μυϊκή τους δύναμη και έκταση δεν επηρεάζονται από την έλλειψη ζωικών προϊόντων στη διατροφή τους.
Αναφορές – Πηγές
Leave A Comment