Πώς θα αναγνωρίσω προβλήματα του θυρεοειδή αδένα ;

//Πώς θα αναγνωρίσω προβλήματα του θυρεοειδή αδένα ;

Πώς θα αναγνωρίσω προβλήματα του θυρεοειδή αδένα ;

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας ;

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός αδένας στην περιοχή του λαιμού, με ένα χαρακτηριστικό σχήμα πεταλούδας. Είναι ένας (για την ακρίβεια ο μεγαλύτερος) ενδοκρινής αδένας στο ανθρώπινο σώμα, και εντοπιζεται στην περιοχή του τραχήλου και πιο συγκεκριμένα μπροστά και πλάγια της τραχείας. Το βάρος του δεν ξεπερνά τα 20 γραμμάρια, ενώ αποτελείται από δύο μέρη (τους λεγόμενους λοβούς), έναν δεξιό λοβό και έναν αριστερό λοβό, συνδεδεμένους μεταξύ τους με τον ισθμό. Τέλος, συμβαίνει μερικές φορές (όχι πάντα), να υπάρχει και ένας τρίτος λοβός που συνδέεται επίσης μέσω του ισθμού και με τους άλλους δύο και κατευθύνεται προς τα πάνω. Ο τρίτος αυτός λοβός φέρει την ονομασία “πυραμοειδής λοβός” λόγω της τοποθέτησής του.

Γιατί ο θυρεοειδής αδένας έχει τόσο μεγάλη σημασία για τον οργανισμό ;

Ο θυρεοειδής αδένας (και όχι θυροειδής όπως πολλοί τον αποκαλούν λανθασμένα) λειτουργεί στο σώμα μας σαν ένα είδος θερμοστάτη, ελέγχοντας συνεχώς τα επίπεδα της θερμοκρασίας του και διατηρώντας τα σε φυσιολογικά επίπεδα ! Επίσης – εξαιρετικά σημαντική – είναι και η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ως προστάτη της όρεξης. Με άλλα λόγια, ο θυρεοειδής αδένας έχει αναλάβει το δύσκολο έργο του ελέγχου της πείνας του ατόμου και κατ’επέκταση και της ενέργειας που καταναλώνει μέσω των τροφών.

Δηλαδή ο θυρεοειδής αδένας επηρεάζει τα επίπεδα της όρεξης ;

Σχετίζεται ο θυρεοειδής αδένας με το σωματικό μας βάρος και πώς ;

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω κάποιο πρόβλημα του θυρεοειδούς αδένα ;

Πότε το πάχος σχετίζεται με τον θυρεοειδή αδένα και κάποια η δυσλειτουργία του;

ΠΡΟΣΟΧΗ : Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, ένα εξωφρενικά μεγάλο ποσοστό (της τάξης περίπου του 60 %) των ατόμων που πάσχουν από διαταραχές του θυρεοειδή αδένα, δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένοι σχετικά με το εν λόγω πρόβλημα, τις συνέπειές του ή την αντιμετώπιση που απαιτεί ! Η ελλιπής αυτή ενημέρωση σχετικά με τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και τις συνέπειές της, είναι ο βασικός λόγος που τα περισσότερα άτομα παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση του σωματικού τους βάρους αλλά και αισθητά σημάδια αδικαιολόγητης κόπωσης και εξάντλησης !

Περίπου 1 στις 8 περίπου γυναίκες, σύμφωνα με έρευνες, θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή της μια διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα (άλλοτε λιγότερο σοβαρή και άλλοτε περισσότερο). Όπως και να έχει, η αναγνώριση του προβληματος και η άμεση και σωστή αντιμετώπισή του, είναι ο μόνος τρόπος ώστε να αποφευχθεί κάποια επιδείνωση … αλλά αυτό απαιτεί γνώσεις και επαρκή ενημέρωση !

Πώς αναγνωρίζω κάποια διαταραχή του θυρεοειδή αδένα ;

Δυστυχώς, μια διαταραχή του θυρεοειδή αδένα, μπορεί να επιφέρει σημαντικές μεταβολές και να έχει επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας και της ζωής ενός ατόμου !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Ο θυρεοειδής αδένας – δυστυχώς – επηρεάζει και μάλιστα με καταλυτικό τρόπο τόσο την ψυχολογία του ατομου, όσο και το σωματικό του βάρος, ενώ είναι εκείνος που ευθύνεται για την σωματική – ψυχολογική – συναισθηματική ισορροπία (ή ανισορροπία) ενός ατόμου !

Τις διαταραχές του θυρεοειδή αδένα τις χωρίζουμε σε δύο βασικά είδη – τον υπερθυρεοειδισμό και τον υποθυρεοειδισμό (που είναι και η πιο κοινή μορφή διαταραχής του θυρεοειδή αδένα) !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η διαταραχή του υποθυρεοειδισμού φαίνεται να εμφανίζεται σε συντριπτικά μεγαλύτερο βαθμό στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες !

Τα πιο βασικά σημάδια διαταραχής του θυρεοειδή αδένα είναι τα ακόλουθα :

  • η μεταβολή (αύξηση ή μείωση ανάλογα με τη διαταραχή) του σωματικού βάρους
  • πρήξιμο στο λαιμό
  • η μεταβολή της όρεξης του ατόμου
  • το έντονο αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης
  • η έντονη δυσανεξία στο κρύο
  • η ξηρότητα της επιδερμίδας
  • πτώση των μαλλιών
  • προβήματα στην όραση
  • η δυσκολία συγκέντρωσης
  • η παροδική λήθη
  • η κακή διάθεση
  • το αδικαιολόγητο άγχος
  • η νευρικότητα
  • οι μυϊκοί πόνοι ή η μυϊκή αδυναμία
  • η έντονη εφίδρωση
  • η ταχυκαρδία
  • τα προβλήματα ύπνου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το άτομο μπορεί να παρουσιάζει κάποια (όχι απαραιτήτως όλα) από τα προαναφερθέντα συμπτώματα … ανάλογα με τη διαταραχή που παρουσιάζει !

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στο πρόβλημα κάποιας διαταραχής του θυρεοειδή αδένα ;

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν την φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, αλλά μερικοί από τους σημαντικότερους είναι οι ακόλουθοι :

  • Το άτομο πάσχει από έντονο συναισθηματικό στρες ή κατάθλιψη.
  • Το άτομο έχει υποστεί αφύσικα μεγάλη κούραση σωματική και ψυχική.
  • Το άτομο δεν διατρέφεται σωστά και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων και συντηρητικών.
  • Το άτομο παρουσίαζει έλλειψη ψευδαργύρου, σεληνίου ή ιωδίου.
  • Το άτομο είναι έγκυος.
  • Το άτομο παρουσιάζει άλλες ορμονικές διαταραχές.
  • Το άτομο έχει κληρονομικότητα στις διαταραχές του θυρεοειδή αδένα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Τα άτομα με διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα χρειάζονται πολύ καλή διατροφή – πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο και ιώδιο – αποβολή του στρες, ξεκούραση, συναισθηματική ισορροπία και παρακολούθηση από έναν ειδικό γιατρό !

Όζος του θυρεοειδούς : Τί είναι, πώς εντοπίζεται και πώς αντιμετωπίζεται

Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που γίνονται από ενδοκρινολόγο για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιος ή κάποιοι όζοι στο λαιμό του ασθενούς. Οι εξετάσεις αυτές είναι το υπερηχογράφημα, που είναι από τις κύριες εξετάσεις, το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία. Σε μερικές περιπτώσεις αυτοί γίνονται αισθητοί και με ψηλάφηση.

thireoeidis-psilafisi

Από αυτές τις εξετάσεις θα κριθεί εάν οι όζοι είναι καλοήθεις ή κακοήθεις, αν πρέπει να χειρουργηθούν ή όχι. Οι περισσότεροι πάντως είναι ακίνδυνοι και δε χρήζουν καν θεραπείας.

Φερριτίνη και θυρεοειδής- Ποιά η σχέση τους

Η φερριτίνη ορού σε όποιον έχει θυρεοειδή πρέπει να βρίσκεται στα φυσιολογικά πλαίσια. Υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα δημιουργούν προβλήματα στον ασθενή όπως έντονη κόπωση, ζαλάδες, ημικρανίες, δύσποια, τριχόπτωση, πόνο στις αρθρώσεις.

Η φερριτίνη έχει την ιδιότητα να αποθηκεύει σίδηρο. Αν η φερριτίνη σε κάποιο άτομο είναι χαμηλή τότε ο σίδηρος που έχει θα καταναλωθεί γρήγορα. Για το λόγο αυτό ο σίδηρος και η φερριτίνη θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά σε άτομα με θυρεοειδή.

Τί είναι η Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο;

Το τελευταίο καιρό ακούμε όλο και περισσότερο για αυτοάνοσα νοσήματα. Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι ένα από αυτά. Τα συμπτώματα της νόσου αυτής ποικίλουν, εξελίσσονται και αλλάζουν με τον καιρό με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η διάγνωσή της. Περνάει δηλαδή στην αρχή λίγο απαρατήρητη.

Αργότερα, όταν τα συμπτώματα γίνουν πιο έντονα, όπως ρίγη, διάρροιες, αϋπνία ή εφίδρωση, τότε χρειάζεται απαραίτητα η γνώμη ενός ενδοκρινολόγου.

Τροφές που βοηθάνε τον θυρεοειδή να λειτουργεί καλύτερα

Οι τροφές που βοηθούν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδή είναι το αλάτι, το μαρούλι, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα και τα κάσιους), τα ψάρια, τα θαλασσινά και οι γαρίδες.

Γενικά πρόκειται για μια πάθηση που εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες. Όσο πιο έγκαιρη είναι η διάγνωση και κατ’ επέκταση και η θεραπεία, τόσο πιο σίγουρο είναι οτι θα αποφευχθούν κάποιες σωματικές ή ψυχικές διαταραχές.

By | 2020-12-19T16:14:32+02:00 December 19th, 2020|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment