Η θλίψη αποτελεί ένα κοινό και συνηθισμένο συναίσθημα στην ζωή όλων μας ανά περιόδους. Πολλές φορές όμως η παρατεταμένη εμφάνισή του είναι πιθανόν να οφείλεται στην κατάθλιψη, ασθένεια η οποία έχει αποδειχθεί ότι ταλαιπωρεί 1/10 από εμάς! Σε κάποιους ασθενείς εμφανίζεται μια φορά στη ζωή τους και διαρκεί το πολύ κάποιους μήνες, ενώ άλλοι την αντιμετωπίζουν καθημερινά, κρατάει για χρόνια και επαναλαμβάνεται … ! Πώς θα συνειδητοποιήσεις όμως την εμφάνισή της ώστε να την αντιμετωπίσεις;
Ποιά είναι τα συχνότερα συμπτώματα της κατάθλιψης;
- Αρχικά, κάποιος που είναι στα πρόθυρα της κατάθλιψης, παρουσιάζει ακεφιά, άγχος χωρίς κάποιον προφανή λόγο, θλίψη και έλλειψη διάθεσης.
- Σιγά σιγά αρχίζει να αποφεύγει και να βαριέται τις μέχρι τότε αγαπημένες του ενασχολήσεις και να κάνει αναγκαστικά τις πιο βασικές καθημερινές του δραστηριότητες όπως είναι το να φάει, το να κάνει μπάνιο… Στην πορεία καταλήγει να γίνει ακόμα και αδιάφορος προς αυτές.
- Αυτό που τον διακατέχει πλέον είναι ένα αδικαιολόγητο άγχος οτι θα πάθει κάτι στην υγεία του και οτι θα του συμβεί κάτι κακό.
- με τον καιρό το άγχος αυτό μετατρέπεται σε απάθεια και στη συνέχεια σε απόγνωση.
- ο θυμός είναι αυτός που κυριαρχεί, αρχίζει να νιώθει ότι δεν τον αγαπούν και ή βυθίζεται στη μοναξιά του ή δυσκολεύει τη ζωή των ανθρώπων που συναναστρέφεται.
- τέλος, ο ασθενής αρνείται να συναντήσει και να συναναστραφεί ακόμα και τα πιο οικεία του πρόσωπα, απομονώνεται, αποξενώνεται…
Χαρακτηριστικό γνώρισμα ανθρώπου που πάσχει από καταθλιψη είναι η βραδύτητα στις κινήσεις, στη συμπεριφορά και στη σκέψη του. Ακόμα και ένας πρωην υπερκινητικός άνθρωπος, στη φάση αυτή, είναι υποτονικός και αργός στις απαντήσεις του και στην ανταπόκρισή του γενικότερα.
Υπάρχουν και σωματικά συμπτώματα στην κατάθλιψη;
Φυσικά υπάρχουν και είναι έντονα γι΄αυτό γίνονται εύκολα αντιληπτά από τον ασθενή. Πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού παρουσιάζουν αλλαγές και δυσκολεύουν τη ζωή του ατόμου, κάποιες φορές οδηγούν και στο θάνατο ! Σχεδόν πάντα παρατηρείται αϋπνία, έντονη κόπωση, δυσκολία στο ξύπνημα, δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλοι και ξηροστομία.
(!!!) Τα συμπτώματα αυτά είναι εύκολο να τα αναγνωρίσει κάποιος ειδικός οπότε κρίνεται απαραίτητο να απαυθυνθούμε σε έναν ψυχολόγο- ψυχίατρο, αν παρατηρήσουμε κάτι από τα παραπάνω.
Τι ευθύνεται για την κατάθλιψη ;;;
- Η εμφάνισή της μπορεί να αποδοθεί σε διάφορες αιτίες ή στον συνδυασμό κάποιων απ’ αυτές. Πολύ συχνή αιτία θα λέγαμε ότι είναι η κληρονομικότητα, μιας και οι άνθρωποι που την έχουν βιώσει έμμεσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον τείνουν να γίνονται πιο ευαίσθητοι και λιγότερο ‘’ανθεκτικοί’’.
- Η αιτία όμως μπορεί να είναι παθολογική και να συνδέεται με κάποια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο (λόγω δηλαδή ιδιαιτέρως χαμηλών επιπέδων της ορμόνης ‘σεροτονίνης’)
- Σαφώς βέβαια την εμφάνιση κατάθλιψης είναι δυνατόν να προκαλέσουν και οι αντιξοότητες της ζωής σε συνδυασμό με το αδύναμο ή το ευαίσθητο του χαρακτήρα ενός ατόμου, γεγονός που αποτελεί και την πιο προφανή αιτία.
Αν αισθάνομαι πολύ στεναχωρημένος, έχω κατάθλιψη ;
Η απάντηση σαφώς και είναι ‘όχι’. Είναι δυνατόν σε κάποιες δύσκολες περιόδους της ζωής μας να αισθανόμαστε απογοητευμένοι, στεναχωρημένοι ή ακόμα και δυστυχισμένοι. Η διάκριση μεταξύ αυτής της κατάστασης και της κατάθλιψης μπορεί να γίνει αν εντοπίσουμε το πόσο δυσλειτουργική έχει γίνει η καθημερινότητά μας λόγω του πώς αισθανόμαστε –κατά πόσο δηλαδή για παράδειγμα είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας ή όχι- αλλά και απ’ το πόσο έχουν διαρκέσει τα συμπτώματά μας.
Είναι δείγμα κατάθλιψης η ιδέα της αυτοκτονίας ;
Ναι, όταν αντιμετωπίζουμε απλώς ένα αίσθημα θλίψης δεν περνάει απ’ το μυαλό μας σε καμία περίπτωση το να θέσουμε τέρμα στην ζωή μας. Αντιθέτως αν το άτομο πάσχει από κατάθλιψη, η ένταση των αρνητικών συναισθημάτων του είναι τόσο μεγάλη και πιθανώς τόσο παρατεταμένη που τείνει να σκέφτεται ότι η λύτρωσή του θα επιτευχθεί μόνο με τον θάνατο.
Μπορώ να αντιμετωπίσω την κατάθλιψη μόνος μου, χωρίς την βοήθεια ειδικού ;
Όχι. Αν σιγουρευτούμε μέσω των συμπτωμάτων ότι πάσχουμε από κατάθλιψη- έστω και ελαφριάς μορφής- κρίνεται απαραίτητο να επισκεφθούμε κάποιον ειδικό ο οποίος θα μας δώσει την κατάλληλη καθοδήγηση, είτε μέσω ψυχολογικής υποστήριξης είτε μέσω κάποιων φαρμάκων. Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σοβαρή ασθένεια της οποίας η αντιμετώπιση πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα.
( !!! ) : Μην προβείτε σε καμία περίπτωση στην χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα κάποιον ειδικό! Δεν γνωρίζετε ούτε ποια είναι τα κατάλληλα για την κάθε περίπτωση, ούτε το απαιτούμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορεί να χρειαστεί να τα λαμβάνετε !!!
Αν μου χορηγηθούν αντικαταθλιπτικά, θα μου προκαλέσουν εθισμό ;
Όχι, τα αντικαταθλιπτικά σε αντίθεση με τα ηρεμιστικά, δεν ‘’συνηθίζονται’’ απ’ τον οργανισμό έτσι ώστε να τα επιζητά όλο και σε μεγαλύτερη δόση για να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επομένως ο κίνδυνος εθισμού είναι βέβαιο ότι δεν υφίσταται ενώ ειδικότερα τα φάρμακα νέας γενιάς έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή απ’ όλες τις απόψεις για τον πάσχοντα.
Επιλόχειος κατάθλιψη
Ο τοκετός είναι η μετάβαση από την παλιά μας ζωή στη νέα, με τα θετικά και με τα αρνητικά της. Μπορεί να είναι μια διαδικασία που θα μας φέρει κοντά με το έμβρυο που κουβαλάμε 9 μήνες στην κοιλιά μας, συνοδεύεται όμως και από το φόβο του αγνώστου, της απόλυτης ευθύνης, την αβεβαιότητα, το άγχος και τον πόνο της συγκεκριμένης στιγμής. Όλα αυτά τα συναισθήματα σε συνδυασμό με την εξάντληση που νιώθει σε μεγάλο βαθμό η γυναίκα εκείνη την περίοδο, είναι τόσο μπερδεμένα μεταξύ τους που δημιουργούν ένα κουβάρι στη ψυχική υγεία της μέλλουσας μητέρας. Το τί υπερισχύει από όλα αυτά στην κάθε μία είναι διαφορετικό και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε άλλες υπερισχύει η προσμονή και η λαχτάρα και σε άλλες ο φόβος, ο πανικός και η θλίψη !
Οι αλλαγές που αντιμετωπίζουν οι νέες μητέρες δεν περιορίζονται στις σωματικές (που θα χρειαστεί πολύς χρόνος να επανέλθουν στα κανονικά κιλά τους) αλλά αφορούν και ψυχολογικές και κοινωνικές αλλαγές τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν. Και κατά τη διάρκεια όμως της εγκυμοσύνης η διάθεσή της μεταβάλλεται διαρκώς. Κάποιες στιγμές μπορεί να είναι ενθουσιασμένη, χαρούμενη, γεμάτη ενέργεια και κάποιες άλλες να είναι μελαγχολική, κακοδιάθετη, κουρασμένη. Αυτές οι ψυχολογικές μεταπτώσεις είναι απολύτως φυσιολογικές αρκεί να μην ξεπερνούν κάποια συγκεκριμένα όρια και να μην έχουν μεγάλη διάρκεια. Στην περίπτωση αυτή κρίνεται απαραίτητη η συζήτηση με κάποιον ειδικό και όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα.
Σε κάποιες περιπτώσεις η επιλόχειος κατάθλιψη οδηγεί σε αυτοκτονία. Γι΄αυτό πρέπει οι κοντινοί άνθρωποι της νέας μητέρας (σύζυγος, γονείς, αδέρφια) να είναι προσεκτικοί και πολύ παρατηρητικοί στην συμπεριφορά και τη διάθεσή της ώστε να ενημερώσουν άμεσα κάποιο γιατρό σε περίπτωση που αντιληφθούν το παραμικρό.
Συμπέρασμα :
Η θεραπεία της κατάθλιψης αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τον θεραπευτή και πρέπει να βασίζεται στην επαγγελματική ικανότητά του αλλά και στην ανθρωπιά του. Η θεραπεία είναι καθοριστική για αυτή τη νόσο γι΄αυτό να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του κατάλληλου ανθρώπου (ιατρού) γιατί σε αυτή την περίπτωση καλείται να παίξει το ρόλο του “διασώστη” !
Leave A Comment