Η λακτόζη αποτελείται από ένα μόριο γαλακτόζης και ένα μόριο γλυκόζης και ανήκει στην κατηγορία των δισακχαριτών. Δημιουργείται από τον μαζικό αδένα σε όλα τα θηλαστικά είδη και το εντοπίζουμε μόνο μέσα στο γάλα σαν ελεύθερο μόριο.
Γιατί ορισμένα άτομα παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη
Καταναλώνοντας γαλακτοκομικά προϊόντα, ο οργανισμός κατά τη διαδικασία της πέψης, προσπαθεί να διασπάσει τη λακτόζη με τη βοήθεια ενός ενζύμου, της λακτάσης, που το εντοπίζουμε στο λεπτό έντερο. Σε μερικά άτομα, η λακτάση παρουσιάζει μειωμένη δραστικότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός τη λακτόζη επιβαρύνοντας έτσι το έντερο, λεπτό και παχύ, που καλείται να την επεξεργαστεί.
Θρεπτική και διατροφική αξία της λακτόζης
Η λακτόζη παίζει πρωταρχικό ρόλο στη διατροφή των βρεφών και των παιδιών, αλλά στη ζωή και τη διατροφή των ενηλίκων δεν είναι απαραίτητη. Στα βρέφη όμως και τα παιδιά παίζει καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξή τους, και αποτελεί σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών τους σε θερμίδες.
Ανεπάρκεια του ενζύμου λακτάση στον οργανισμό
Η ανεπάρκεια του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία και αφομοίωση της λακτόζης από τον οργανισμό, της λακτάσης, εμφανίζεται κυρίως από τα πρώτα κιόλας έτη ζωής ενός παιδιού, σχεδόν από τα 3 του χρόνια, και έπειτα το ακολουθεί για όλόκληρη την υπόλοιπη ζωή του.
Η ανεπάρκεια που εμφανίζουν στο ένζυμο αυτό τα παιδιά στην Ελλάδα αγγίζει το 29% για τα παιδιά ηλικίας των 5 χρόνων και 80% για παιδιά της ηλικίας των 12 χρόνων.
Συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη
- Ναυτία
- Φούσκωμα
- Κοιλιακό άλγος
- Αίσθημα κορεσμού
- Πόνος γύρω από τον αφαλό
- Αφρώδη κόπρανα
- Διάρροια
- Έκκλυση αερίων
- Γουργουρητό των εντέρων
Τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως μισή ώρα ή δύο ώρες μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από το άτομο που πάσχει από δυσανεξία. Σε άλλα άτομα η εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι πολύ πιο σύντομα, από το πρώτο κιόλας ποτήρι γάλα, και σε άλλα πολύ πιο αργά και μόνο αν καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών.
Συμβουλές για αντιμετώπιση της δυσανεξίας στη λακτόζη
- Να προτιμώνται τα γαλακτοκομικά με μειωμένη λακτόζη ή εκείνα που είναι πλήρη λιπαρών και όχι εκείνα με μειωμένα λιπαρά.
- Από όλα τα γαλακτοκομικά να προτιμάται το γιαούρτι.
- Κατανάλωση γάλατος σε χλιαρή θερμοκρασία. Να αποφεύγεται η κατανάλωση κρύου γάλατος.
- Να μην καταναλώνονται μόνα τους τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά συνοδευτικά μέσα στο γεύμα, για πιο ανώδυνη απορρόφησή τους.
Leave A Comment