Κάποτε, πριν πάρα πολλά χρόνια, το αλάτι κρατούσε μια πολύ σημαντική θέση στην οικονομία της εποχής, αφού είχε και την χρήση νομίσματος στην ανταλλακτική κοινωνία που επικρατούσε.
Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η συνάφεια της λέξης “salary” (=μισθός) με την λέξη“salarium”που στα λατινικά σημαίνει πληρωμή με αντίτιμο αλάτι.
Η βασική σύσταση του αλατιού είναι από χλωριούχο νάτριο. Η χρήση του είναι απαραίτητη για κάθε ζωντανό οργανισμό, αλλά η υπερβολική και απερίσκεπτη λήψη του μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση επικίνδυνων παθήσεων και σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Γιατί είναι σημαντικό για τον οργανισμό το νάτριο ;
Τα ιόντα του νατρίου επιτυγχάνουν έλεγχο των επιπέδων του νερού στον οργανισμό μας. διατηρώντας μια ισορροπία στον οργανισμό, το νάτριο, βοηθάει στην σωστή μετάδοση όλων των νευρικών ερεθισμάτων προς τον εγκέφαλο και επίσης χαλαρώνει τους μύες.
Ποια ποσότητα είναι ιδανική και πότε γίνεται επικίνδυνη;
Η ημερήσια ποσότητα νατρίου που πρέπει να λαμβάνεται διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε γενικές γραμμές όμως, η ποσότητα νατρίου που πρέπει να λαμβάνει ένας ενήλικας μέσα στη διάρκεια της ημέρας, κυμαίνεται από 1,5 έως και 2,3 γραμμάρια (ποσότητα που φυσικά μεταβάλλεται σε συνάρτηση με τα προβλήματα υγείας και την κλινική κατάσταση του ατόμου).
Η μείωση του νατρίου στην καθημερινότητα βελτιώνει την υγεία
Η σημαντικότερη πηγή λήψης νατρίου στην καθημερινότητά μας είναι το αλάτι. Μειώνοντας δραστικά το αλάτι περιορίζουμε κατά πολύ και την ημερήσια λήψη νατρίου. Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως στα περισσότερα από τα έτοιμα τρόφιμα, αλλά και στο φαγητό στα εστιατόρια, τα delivery και τα fast food, είναι υπερβολική η χρήση αλατιού, με σκοπό να γίνονται πιο γευστικά και πιο επιθυμητά.
Ακόμα και μέσα στα γλυκά, υπαρχει αλάτι, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας πολύ περισσότερο αλάτι από αυτό που νομίζουμε αλλά και πολύ περισσότερο από αυτό που πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Η υπερβολική χρήση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε :
- Αυξημένη αρτηριακή πίεση
- Καρδιαγγειακά προβλήματα
- Εγκεφαλικά επεισόδια
- Πεπτικές διαταραχές
- Καρκίνο του στομάχου
- Γαστρικό καρκίνο
- Γαστρικό και δωδεκαδακτυλικό έλκος
- Υπερτροφία της αριστερής κοιλίας
- Κατακράτηση υγρών
- Οστεοπόρωση
- Αυξημένη έκκριση χολής
- Δερματικές παθήσεις
- Ξηροδερμία
- Αλωπεκίαση
- Έντονο γκριζάρισμα των μαλλιών
-
Θάνατο
Με ποιο τρόπο μπορούμε έξυπνα να μειώσουμε την πρόσληψη νατρίου ;
- Όλα τα φαγητά μαγειρεύονται προσθέτοντας αλάτι. Είναι λοιπόν περιττό να προσθέτουμε και επιπλέον αλάτι στο ήδη μαγειρεμένο φαγητό.
- Ενισχύουμε τη γεύση των φαγητών μας μεμπαχαρικά, με βότανα, με αγνό ελαιόλαδο ή με φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων και αποφεύγουμε το αλάτι.
- Στα συσκευασμένα τρόφιμα αναγράφεται η ακριβής σύσταση των προϊόντων και η ακριβής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο.
- Με την τακτική σωματική άσκηση ο οργανισμός μας αποβάλλει μέσω του ιδρώτα την περιττή ποσότητα αλατιού.
Leave A Comment