Τι είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα και πώς επηρεάζουν την υγεία ;
Τα λεγόμενα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που προκύπτουν από συγκεκριμένα προβλήματα που παρουσιάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
(!!!) : Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει με τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι πως ο ίδιος μας ο οργανισμός μας «επιτίθεται», καταστρέφοντας τα δικά του κύτταρα και εν συνεχεία και τα δικά του όργανα !
Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες χρόνιες και ανίατες, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εξελικτικές.
(!!!) : Σύμφωνα μάλιστα με νέες έρευνες σχετικά με τα αυτοάνοσα νοσήματα, 1 στα 5 άτομα εμφανίζεται να πάσχει από κάποιο από αυτά.
Τα αυτοάνοσα νοσήματα …
Μερικά από τα σημαντικότερα αυτοάνοσα νοσήματα είναι τα ακόλουθα :
– Σκλήρυνση κατά πλάκας
– Διαβήτης
– Ερυθηματώδης λύκος
– Νόσος του Crohn
– Ρευματοειδής αρθρίτιδα
– Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
– Ψωρίαση
– Ελκώδης κολίτιδα
– ALS
– Δερματίτιδες
– Μυασθένεια
Η Susan Blum & η δική της ειδική διατροφή …
Η Susan Blum, γνωστή κυρίως από τον ενεργό ρόλο της στην ιατρική συμβουλευτική επιτροπή του πασίγνωστου τηλεοπτικού σόου του Dr. Oz σχετικά με την υγεία, το αδυνάτισμα και την ευεξία, είναι μια ικανότατη γιατρός.
Δημιουργώντας αυτό το διατροφικό πρόγραμμα σκοπός της δεν ήταν η απώλεια βάρους ή η απώλεια πόντων, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο.
(!!!) : Στόχος της Susan Blum ήταν να επιτύχει την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των αυτοάνοσων νοσημάτων, αλλά ακόμα και την αντιμετώπιση και των ίδιων των αυτοάνοσων νοσημάτων, με την χρήση της κατάλληλης διατροφής. Ουσιαστικά σκοπός της ήταν η αντικατάσταση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής με τα κατάλληλα τρόφιμα !
Τα 4 βασικά βήματα της διατροφής της Susan Blum
1ο βασικό βήμα : Αντικαθιστούμε τα φάρμακα με τις κατάλληλες τροφές.
2ο βασικό βήμα : Κατανοούμε τον καταστροφικό ρόλο που παίζει το άγχος στη ζωή μας.
3ο βασικό βήμα : Επιδιώκουμε την σταδιακή θεραπεία του εντέρου μας.
4ο βασικό βήμα : Υποστηρίζουμε το συκώτι μας.
Μερικά από τα τρόφιμα που συνιστά η διατροφή της Susan Blum
– το αγνό παρθένο ελαιόλαδο
– το γάλα από καρύδα
– τα αυγά
– το κοτόπουλο (βιολογικής προέλευσης)
– το μπρόκολο
– οι πατάτες
– το quinoa
– οι φακές
– τα φασόλια
– ο σολομός
– το λάχανο
– τα μανιτάρια
– το σπανάκι
– το ginger
– τα βατόμουρα
– τα σμέουρα
– οι μπανάνες
– το avocado
Ποιοί μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη διατροφή ;;;
ΟΛΑ τα άτομα που πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα !!! Συνήθως μάλιστα τα άτομα αυτά παρουσιάζουν κάποιο ή κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα :
– Περίεργες και αδικαιολόγητες αυξομειώσεις του σωματικού τους βάρους.
– Θολωμένη σκέψη.
– Μόνιμο αίσθημα κόπωσης, αδυναμίας και εξάντλησης.
– Συχνές ιώσεις, κρυολογήματα και άλλες ασθένειες.
– Δερματικά προβλήματα και ευαισθησίες.
– Πολύ ξηρά μαλλιά.
– Εξάψεις ή ευαισθησία στο κρύο.
– Σοβαρά προβλήματα και πόνοι των αρθρώσεων.
Τί πρέπει να προσέχουν στη διατροφή τους τα άτομα που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn;
Τα συμπτώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων που σχετίζονται με το έντερο και του προκαλούν φλεγμονή μπορούν να μειωθούν σημαντικά με την αποφυγή κάποιων συγκεκριμένων τροφών. Οι τροφές αυτές είναι οι εξής : επεξεργασμένα τρόφιμα, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια, επεξεργασμένα σάκχαρα, σπόροι, πιπεριές όλων των χρωμάτων, πατάτα (εκτός γλυκοπατάτας), μελιτζάνα, γλυκαντικά, ξηροί καρποί και αυγά.
Η αποχή από τις συγκεκριμένες τροφές πρέπει να είναι πλήρης και η επανένταξή τους σταδιακή, παρακολουθώντας πάντα τα συμπτώματα.
Δίαιτα που πρέπει να ακολουθείς αν πάσχεις από ρευματοειδή αρθρίτιδα
Η δίαιτα που βοηθά πολύ στο συγκεκριμένο αυτοάνοσο είναι κατά κύριο λόγο η μεσογειακή. Οι φλεγμονές που δημιουργούνται στις αρθρώσεις καθιστούν το άτομο ανήμπορο να εκτελέσει πολλές καθημερινές κινήσεις των χεριών και των ποδιών. Εκτός λοιπόν από τη φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη και η σωστή διατροφή. Εμπλουτίστε το διατροφικό σας πρόγραμμα με κυρίως σπιτικά φαγητά, ελαιόλαδο, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, σπόρους, ξηρούς καρπούς και ψάρια. Τα τρόφιμα αυτά μειώνουν τις φλεγμονές σε μεγάλο βαθμό.
Διατροφή για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη)
Τα άτομα αυτά πρέπει να αποφεύγουν οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από κριθάρι, σιτάρι και σίκαλη, συνεπώς μιλάμε για μεγάλη γκάμα τροφίμων που πρέπει να αποφεύγονται, όπως είναι το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, οι σάλτσες, τα ζυμαρικά και πολλά άλλα που τρώμε στην καθημερινότητά μας. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα προϊόντα έχουν κυκλοφορήσει και σε μορφή gluten free που μάλιστα είναι σχεδόν το ίδιο νόστιμα οπότε δεν τίθεται θέμα “στέρησης”.
Οι χορτοφαγητές δίαιτες είναι ωφέλιμες για όλους τους τύπους αυτοάνοσων νοσημάτων οπότε είναι καλό τα φρούτα και τα λαχανικά να αποτελούν τουλάχιστον τα δυο γεύματα από τα 5 της μέρας ! Επίσης τα ω-3 λιπαρά, τα αμινοξέα, τα αντιοξειδωτικά και όλες οι βιταμίνες Β, είναι εξίσου σημαντικά και απαραίτητα για κάθε τέτοιο οργανισμό.
Με την σωστή διατροφή υπάρχει περίπτωση ίασης από το αυτοάνοσο νόσημα;
Η διατροφή από μόνη της δε μπορεί να γιατρέψει ένα τέτοιο νόσημα ΟΜΩΣ μπορεί να το κρατήσει σε ένα καλό επίπεδο ώστε να μην οδηγηθεί σε έξαρση, να το κρατάει δηλαδή σε καταστολή καθώς και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να μην “γεννηθεί” κάποιο άλλο αυτοάνοσο !! Η διατροφή έχει την ικανότητα να μειώσει τις φλεγμονές, πράγμα που συνεπάγεται λιγότερο πόνο και λιγότερα συμπτώματα !
Σε άτομα που εργάζονται σκληρά και πολλές ώρες σε ένα περιβάλλον με έντονο στρες, καθώς και σε εκείνους που έρχονται όλη μέρα σε επαφή με wifi ή δεν κοιμούνται επαρκώς, η διατροφή από μόνη της δε μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα. Λύση σε αυτά τα άτομα θα έρθει με την βοήθεια και άλλων τεχνικών, όπως είναι η γιόγκα, η σχέση με τη φύση και η απομάκρυνση από την τηλεόραση και το ίντερνετ.
Όλα αυτά μαζί μπορούν να βελτιώσουν και να ανεβάσουν την ποιότητα ζωής του ατόμου που πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα. Σε κάθε περίπτωση όμως ο ασθενής είναι ξεχωριστός και συστήνεται η εξατομικευμένη διάγνωση και διατροφή, την οποία θα προτείνει μόνο ο ειδικός διατροφολόγος που έχει εξειδικευτεί σε αυτοάνοσα νοσήματα.
Leave A Comment