Είναι αλήθεια πως καθημερινά πετιούνται μεγάλες ποσότητες φαγητών, γεγονός εξαιρετικά λυπηρό ειδικά στις μέρες μας, αν αναλογιστούμε όλα αυτά τα άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν ούτε το καθημερινό τους στοιχειώδες φαγητό.
Η κακή διαχείριση, ο κακός προγραμματισμός και η κακή συντήρηση των τροφίμων μας οδηγεί στο να πετάμε καθημερινά αρκετά μεγάλες ποσότητες φαγητού, δηλαδή αρκετά από τα χρήματά μας.
Μερικές μόνο απλές αλλαγές είναι ικανές να γλιτώσουν πολλά τρόφιμα απότο καλάθι των σκουπιδιών και πολλά από τα χρήματά σας από ανούσιο ξόδεμα.
-
Βάλτε ένα πλάνο και μην αφήνετε τα πράγματα στην τύχη
Το πρόγραμμα, όσο και αν δεν αρέσει σε μερικούς, είναι η μοναδική λύση. Βάζοντας ένα πλάνο είναι δύσκολο να ξεφύγετε και να οδηγηθείτε σε υπερβολές. Βάλτε πρόγραμμα σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διατροφή σας. Από το τι θαφάτε κάθε ημέρα, το τι θα χρειαστείτε να αγοράσετε από το σουπερμάρκετ και τον μανάβη, έως και το τι ποσότητα φαγητού θα μαγειρέψετε. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να ελέγξετε την ποσότητα των τροφίμων που αγοράζετε και που μαγειρεύετε, ώστε να μην τα πετάτε μετά το τέλος της ημέρας και να μη σας χαλάνε στο ψυγείο.
-
Το μεσημεριανό φαγητό που περίσσεψε δεν είναι για πέταμα.
Φυλάχτε τα αποφάγια σας καιβρείτε εναλλακτικούς τρόπους να τα εκμεταλλευτείτε. Μπορείτε με το κρέας που έμεινε από την προηγούμενη μέρα για παράδειγμα να φτιάξετε μια μακαρονόπιτα στο φούρνο και να το βάλετε μέσα ή με τις πατάτες και τα μπιφτέκια που έμειναν να φτιάξετε ένα σπιτικό burger ή ένα σάντουιτς για τη δουλειά. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία μπορείτε να βρείτε ευφάνταστους τρόπους να αξιοποιήσετε τα αποφάγια και να τα μετατρέψετε σε νόστιμα γεύματα.
-
Για να μπορέσετε να διατηρήσετε κάποια τρόφιμα για περισσότερο χρόνο υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που μάλιστα είναι και εξαιρετικά αποτελεσματικές, όπως η κατάψυξη, η αποξήρανση, η κονσερβοποίηση, το μαγείρεμα ή το πάστωμα.
Έτσι για παράδειγμα, καταψύχοντας τα φρέσκα λαχανικά, αποξηραίνοντας διάφορα φρούτα, κονσερβοποιώντας διάφορα τρόφιμα, μαγειρεύοντας τις ντομάτες που είναι έτοιμες να χαλάσουν σε σάλτσα και φυλάσσοντάς την στο ψυγείο και παστώνοντας διάφορα άλλα τρόφιμα (όπως για παράδειγμα λαχανικά τουρσί),μπορείτε να επιτύχετε την διατήρηση τους για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αποτρέψετε την κατάληξή τους σε κάποιο σκουπιδοτενεκέ.
-
Μην καταφεύγετε σε υπερβολές
Σκεφτείτε καλά πριν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε πόσα άτομα θα φάτε και για πότε μαγειρεύετε (για μεσημεριανό μόνο ή θέλετε να φάτε και το βράδυ) και υπολογίστε σωστά τις μερίδες. Αν για παράδειγμα είναι να φάτε μόνο εσείς δεν χρειάζεται να μαγειρέψετε ολόκληρο το κοτόπουλο. Βγάλτε την ποσότητα που χρειάζεστε και το υπόλοιπο αφήστε το στον καταψύκτη για άλλη φορά. Έτσι και δε θα το πετάξετε και δε θα αναγκαστείτε να το τρώτε μπαγιάτικο για μέρες.
-
Ελέγχετε τις ημερομηνίες λήξης
Ελέγχοντας τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων σας και βάζοντας μπροστά μπροστά στο ράφι αυτές που πρέπει να καταναλωθούν πρώτες, θα αποφύγετε το άσκοπο πέταμα του φαγητού και κατ’επέκταση των χρημάτων σας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχετε τα ράφια σας και οργανώνετε το διατροφικό σας πρόγραμμα με βάση τα τρόφιμα που πρέπει να προλάβετε να καταναλώσετε πριν χαλάσουν.
Leave A Comment