Το δέντρο βερικοκιά ή αλλιώς Prunus Armeniaca, ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των ροδιδών και ιστορικά πρωτοεμφανίζεται στην περιοχή της Βόρειας Κίνας, της Μογγολίας και της Μαντζουρίας, ενώ πολύ αργότερα ήρθε μέσω της Αρμενίας (από όπου πήρε και την ονομασία του) και στην Ευρώπη από τον Μέγα Αλέξανδρο όπως υποστηρίζει η ιστορία.
Η «ανατομία» ενός βερίκοκου …
Το βερίκοκο είναι ένας σαφιρικού σχήματος, όχι μεγάλου μεγέθους, σαρκώδης, πορτοκαλοκίτρινου χρώματος καρπός με μια εμφανή κοιλιακή ραφή σαν αυλάκι στην επιφάνειά του.
Το κουκούτσι στο εσωτερικό του καρπού είναι ένα, μεγάλο, ξυλώδους υφής και εσωτερικά περιέχει ένα με δύο σπόρια. Τα σπόρια αυτά έχουν πολύ πικρί γεύση, θυμίζουν αμύγδαλα στην όψη και χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς λόγους από τις φαρμακοβιομηχανίες.
Αντίθετα με τα σπόρια του, η σάρκα του βερίκοκου έχει μια μελωμένη γλυκιά γεύση και είναι ιδιαίτερα χυμώδης.
Η φλούδα του είναι λεπτή και χνουδωτή, και όπως και η σάρκα του είναι και εκείνη πορτοκαλοκίτρινου χρώματος.
Διατροφική σημασία του βερίκοκου
Τα βερίκοκα εκτός από πολύ γευστικά φρούτα, είναι και πάρα πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό ! Περιέχουν πολλές βιταμίνες και πολύτιμα συστατικά που ενισχύουν και διαφυλάσσουν την υγεία του οργανισμού και εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του.
Ανά 100 γραμμάρια του φρούτου περιέχονται :
- 48 θερμίδες
- 1 mg νάτριο
- 11 γραμμάρια υδατάνθρακες 4 %
- 2,4 γραμμάρια σάκχαρα
- 0,3 γραμμάρια λίπος
- 1,4 γραμμάρια πρωτεΐνη
- 8 % φυτικές ίνες
- 5 % σίδηρος
- 1 % ασβέστιο
- 3 % μαγνήσιο
- 3 % φώσφορος
- 2 % ψευδάργυρος
- 17 % βιταμίνη C
- 39 % βιταμίνη Α
- 6 % βιταμίνη Ε
- 4 % βιταμίνη Β6
- 4 % βιταμίνη Β3 (νιασίνη)
- 3 % βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)
- 3 % βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)
Υπέρ της υγείας και κατά του πάχους !
Το βερίκοκο θεωρείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια τροφή που ενισχύει την μακροζωία, ενώ έχει χαρακτηρισθεί και το 1934 από τον νομπελίστα G.S.Whipple ως συστατικό ισάξιο του συκωτιού, και αυτό οφείλεται στην ικανότητα που παρουσιάζει για αναδημιουργία αιμοσφαιρίνης.
Τα βερίκοκα, όπως άλλωστε και τα περισσότερα φρούτα πορτοκαλοκίτρινου χρώματος, περιέχουν β-καροτένιο. Το β-καροτένιο είναι μια μορφή της βιταμίνης Α, που είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τον οργανισμό, αφού παρέχει ισχυρή αντικαρκινική προστασία (ιδίως κατά του καρκίνου του δέρματος, του παγκρέατος, του λάρυγγα και του πνεύμονα), ενώ επίσης συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προφυλάασοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες, από ιώσεις και κρυολογήματα.
Μια ακόμα πολύτιμη χρήση του βερίκοκου είναι στην περίπτωση της αναιμίας. Τα βερίκοκα περιέχουν υψηλά ποσοστά σιδήρου, γεγονός που συντελεί στην αναδημιουργία της αιμοσφαιρίνης.
Φρέσκα τα βερίκοκα καταπολεμούν την διάρροια, ενώ στην αποξηραμένη τους μορφή καταπολεμούν δραστικά τη δυσκοιλιότητα.
Τέλος, εκτός από την ευεργετική δράση τους προς τον οργανισμό και την υγεία, τα βερίκοκα, είναι ιδανική τροφή και κατά την διεξαγωγή κάποιας δίαιτας ή κατά την προσπάθεια απώλειας κιλών, πόντων και γενικότερα κατά το αδυνάτισμα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα βερίκοκα περιέχουν υδατάνθρακες που είναι ικανοί (και λόγω της γλυκιάς και ευχάριστης γεύσης τους) να ικανοποιήσουν τις λιγούρες και την ανάγκη κατανάλωσης γλυκού, με ελάχιστη όμως θερμιδική αξία.
Leave A Comment