Το αλάτι απαντάται σε μεγάλη ποσότητα στη φύση, είτε διαλυμένο μέσα στα θαλάσσια νερά ή στα νερά των λιμνών, είτε σε στέρεη μορφή μέσα στη γη (ορυκτό αλάτι). Στη θάλασσα περιέχεται αλάτι σε 2,7% έως 3,8% ποσοστό. Το αλάτι αποτελεί βασικό συστατικό για κάθε ζωντανό οργανισμό και για το λόγο αυτό το συναντάμε από πολύ νωρίς στην ιστορία του ανθρώπου.
Τα θετικά του αλατιού για τον οργανισμό
- Αποτρέπει την ανάπτυξη μικροοργανισμών, και αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιείται ευρέως για τη συντήρηση των τροφίμων.
- Βοηθάει στην πέψη.
- Βοηθάει στην έκκριση των γαστρικών υγρών.
- Ρυθμίζει την πίεση.
- Εξομαλύνει τον καρδιακό παλμό.
- Ενισχύει τα οστά.
- Αποτελεί φυσικό αντισταμινικό.
- Αποτρέπει τις κράμπες.
- Ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό.
- Απομονώνει την οξύτητα από τα εγκεφαλικά κύτταρα.
- Βοηθάει στην περίπτωση του άσθματος ή της κυστικής ίνωσης με την έντονη αποχρεμπτική του δράση.
- Βοηθάει στον καλό ύπνο.
- Δρα κατά της ουρικής αρθρίτιδας.
- Βοηθάει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών κατά το πέρασμά τους από την εντερική οδό.
- Αποτρέπει την έντονη σιελόρροια.
- Ενισχύει την καλή ερωτική διάθεση.
- Εμποδίζει τηνεμφάνιση κιρσών και φλεβίτιδας.
- Αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα.
- Διευκολύνει τον μεταβολισμό των πρωτεϊνούχων τροφών.
- Αποτρέπει την αιμόπτυση.
- Λειτουργεί και ως καθαρτικό.
Τα αρνητικά του αλατιού για τον οργανισμό
Το αλάτι αποτελεί πολυ σημαντικό στοιχείο της διατροφής του ανθρώπου. Η υπέρμετρη όμως κατανάλωση του αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία τον οργανισμό και να τον θέσει σε σοβαρό κίνδυνο. Μερικά από τα αρνητικά συμπτώματα της υπερκατανάλωσης αλατιού είναι τα ακόλουθα :
- Υπέρταση
- Καρδιαγειακά νοσήματα
- Καρδιακή διεύρυνση
- Εγκεφαλικά επεισόδια
- Κατακρατηση υγρών από τον οργανισμό
- Έλκος (γαστρικό ή δωδεκαδακτυλικό)
- Μείωση ενός πεπτικού ενζύμου, της πεπτίνης
- Καρκίνος του στομάχου
- Θάνατος
- Αυξημένες εκκρίσεις χολής
- Οστεοπόρωση
- Αλωπεκίαση
Ποια είναι η ιδανική ποσότητα αλατιού
Το αλάτι δίνει γεύση τόσο στα φαγητά όσο και στη ζωή μας. Μας δίνει καλή διάθεση και ευεργετεί τον οργανισμό μας. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν τη χρήση του με κάποιο μέτρο. Για έναν υγιή άνθρωπο, ένα κουταλάκι αλάτι την ημέρα είναι ποσότητα αρκετή για να πάρει τα απαραίτητα συστατικά ο οργανισμός. Αντιθέτως, ένας άνθρωπος που πάσχει από υπέρταση θα πρέπει να καταναλώνει πολύ λιγότερο.
Πού βρίσκεται
Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε πως το αλάτι δεν το παίρνει ο οργανισμός μόνο από το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό μας όταν το μαγειρεύουμε, αλλά και από τις περισσότερες τροφές του εμπορίου. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το συνυπολογίσουν ειδικά όσοι παρουσιάζουν προβλήματα υπέρτασης. Τα περισσότερα τρόφιμα του εμπορίου παρέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού για να αποτρέπουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Ακόμα και γλυκά προϊόντα, όπως κουλουράκια, μπισκότα και κρουασάν, περιέχουν αλάτι.
Leave A Comment