Η κακοσμία έχει φέρει πολλούς ανθρώπους σε δύσκολη θέση και σε θέση αμηχανίας και ντροπής. Το πρόβλημα της κακοσμίας δεν πρέπει όμως να δημιουργεί τάση απομόνωσης του ατόμου από τον περίγυρό του, ούτε ντροπή. Κατορθώνοντας να κατανοήσει κανείς τα αίτια εμφάνισης της κακοσμίας, μπορεί και να την καταπολεμήσει.
Η κακοσμία μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα μέρη του σώματος, και η προέλευσή της και τα αίτια που την δημιούργησαν ποικίλλουν ανάλογα με την περίπτωση.
Κακοσμία του σώματος
Η κακοσμία του σώματος δεν οφείλεται στον ιδρώτα όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά σε εξωτερικούς παράγοντες και βακτήρια, που η επαφή τους με τον άοσμο κατά τ’άλλα ιδρώτα οδηγεί στην δυσάρεστη αυτή μυρωδιά.
Παράγοντες που μπορεί κατά περιόδους να επηρεάσουν την οσμή που αποπνέει το σώμα μας, είναι και η διατροφή ή η λήψη ορισμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, πικάντικες τροφές όπως ο παστουρμάς ή με έντονη μυρωδιά όπως το κρεμμυδι, μπορεί να επηρεάσουν την μυρωδιά του ιδρώτα μας. το φαινόμενο αυτό είναι καθαρά παροδικό και δεν χρειάζεται ανησυχία.
Επίσης οι πολύ λιπαρές τροφές μπορεί να δημιουργήσουν μια πιο έντονη κατάσταση εφίδρωσης στο σώμα, επιδεινώνοντας έτσι το πρόβλημα.
Φάρμακα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε φαινόμενο κακοσμίας είναι τα αναλγητικά (σε μεγάλη ποσότητα) και τα αντιψυχωσικά.
Τέλος, υπάρχουν και διάφορες ασθένειες που μπορεί να προκαλούν έντονη εφίδρωση στον παθόντα και κατά συνέπεια και κακοσμία. Παθήσεις τέτοιες είναι ο διαβήτης, οι διάφορες διαταραχές του πεπτικού συστήματος, ο καρκίνος και η φυματίωση.
Αντιμετώπιση της κακοσμίας του σώματος :
Τα ρούχα από συνθετικό επιδεινώνουν την κακοσμία και πρέπει να αποφεύγονται. Καλό είναι να προτιμούμε ρούχα από βαμβάκι, μαλλί ή μετάξι, που δεν επιβαρύνουν την ήδη κακή οσμή που αναδίδει το σώμα.
Ελέγχουμε την διατροφή μας και εντοπίζουμε αν κάποια τροφή που καταναλώνουμε προκαλεί το φαινόμενο της κακοσμίας και φροντίζουμε να καταναλώνουμε μαγνήσιο μαζί με βιταμίνες Β6 και Α, που μειώνουν την κακοσμία, καθώς επίσης και άφθονα φρούτα που αναδίδουν το άρωμά τους με την έκκριση του ιδρώτα χαρίζοντας ευχάριστη μυρωδιά.
Αν η έντονη εφίδρωση και η κακοσμία συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα όπως πόνος, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Κακοσμία του στόματος
Το πρόβλημα της κακοσμίας του στόματος και της δυσάρεστης αναπνοής έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους σε καταστάσεις άβολες και στιγμές αμηχανίας και ντροπής. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από κακοσμία του στόματος, κοντά μάλιστα στο 90% αυτών, οφείλουν την άσχημη αυτή οσμή στα υπολείμματα των τροφών ανάμεσα στα δόντια που σε συνδυασμό με βακτήρια που αναπτύσσονται, αναδίδουν τη δυσάρεστη αυτή οσμή που οδηγεί σε αμηχανία τόσο κόσμο.
Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα του σάλιου που εκκρίνει ο κάθε οργανισμός, καθώς επίσης και η στοματική κατάσταση του ατόμου, όπως το αν πάσχει από ξηροστομία (γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση), αν έχει χαλασμένα δόντια ή αν πάσχει από ουλίτιδα ή τερηδόνα.
Ακόμα, όπως και στην περίπτωση κακοσμίας του σώματος, έτσι και στην περίπτωση κακοσμίας του στόματος, ισχύουν ακριβώς τα ίδια πράγματα και κατά τον ίδιο τρόπο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και η διατροφη.
Το κάπνισμα και το αλκοόλ (όταν καταναλώνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες) έχουν και αυτά την ιδιότηταν να επηρεάσουν την μυρωδιά της αναπνοής.
Επίσης, και σε αυτή τη μορφή της, η κακοσμία, μπορεί να οφείλεται σε διάφορες ασθένειες, όπως παθήσεις των νεφρών, του ήπατος ή του αναπνευστικού και πεπτική δυσλειτουργία ή σε φαρμακευτική αγωγή, όπως αντισταμινικά ή ηρεμιστικά χάπια.
Αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος :
Οδοντιατρικός έλεγχος μπορεί να εντοπίσει αν υπάρχει κάποιος λόγος για την κακή οσμή και να αντιμετωπιστεί ανάλογα. Επίσης τακτική και προσεκτική καθαριότητα των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας προλαμβάνει τη δημιουργία κακοσμίας.
Προσοχή στη διατροφή για να εντοπιστεί αν κάποια τροφή προκαλεί αυτό το φαινόμενο.
Κακοσμία ποδιών
Η υγρασία που δημιουργείται από τα κλειστά παπούτσια, τις κάλτσες και τον ιδρώτα, οδηγεί στη δημιουργία βακτηρίων που οφείλονται για την εμφάνιση κακοσμίας.
Επίσης η μυκητίαση μπορεί να δημιουργήσει και να επιδεινώσει μια τέτοια κατάσταση.
Αντιμετώπιση της κακοσμίας των ποδιών :
Φροντίζουμε να αποφεύγουμε συνθετικές κάλτσες, αλλάζουμε τακτικά κάλτσες και ασχολούμαστε σχολαστικά με την υγιεινή των κάτω άκρων μας και την καθαριότητά τους. Στην περίπτωση μυκήτων ένας δερματολόγος θα προτείνει την κατάλληλη για την περίπτωση αντιμυκητιασική αγωγή.
Σημαντικό ρόλο παίζει και το να σκουπίζουμε καλά τα πόδια και να μην αφήνουμενα μένουν με υγρασία.
Κακοσμία του κόλπου της γυναίκας
Ο λόγος στον οποίο οφείλεται η κακοσμία της περιοχής του κόλπου τις περισσότερες φορές, είναι η προσβολή του από μύκητες ή μικρόβια. Η ασθένεια αυτή ονομάζεται κολπίτιδα και συνήθως γίνεται αντιληπτή από τη γυναίκα γιατί συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως η φαγούρα, το τσούξιμο, η αυξημένη έκκριση υγρών και ο πόνος.
Αντιμετώπιση της κακοσμίας του κόλπου της γυναίκας :
Αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά με αγωγή από τον γυναικολόγο.
Για αποφυγή μολύνσεων προτιμότερη είναι η χρήση βαμβακερών και σιδερωμένων (για να σκοτωθούν τα βακτήρια) εσωρούχων και η συνεπής και τακτική υγιεινή της περιοχής.
Leave A Comment