Τι είναι η λοίμωξη του αυτιού ;
Η λοίμωξη του αυτιού ή αλλιώς όπως συνηθίζεται να λέγεται η γνωστή σε όλους μας ωτίτιδα, είναι ίσως μια από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες της παιδικής μας ηλικίας. Σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν κάποια στιγμή υποστεί μια τέτοια λοίμωξη του αυτιού και έχουν νοσήσει, και μάλιστα πολλές φορές πριν καν συμπληρώσουν τα 3 χρόνια της ζωής τους.
Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να χτυπήσει και κάποιον ενήλικα, αν και τα ποσοστά είναι σημαντικά χαμηλότερα.
Μάλιστα, η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενηλίκους, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ επίπονες καταστάσεις το πάσχον άτομο, σε ρήξη του τυμπάνου του αυτιού, ή ακόμα και σε προβλήματα ομιλίας και ακοής.
Ωτίτιδα : Πού οφείλεται και πώς εκδηλώνεται ;
Ας ξεκινήσουμε από το πολύ βασικό σημείο που είναι το ίδιο το αυτί. Το αυτί χωρίζεται σε 3 κυρίως μέρη :
- Το έξω αυτί
- Το μέσο αυτί
- Και το έσω αυτί
Το μέσο αυτί συνδέεται με την ευσταχιανή σάλπιγγα (ένα πολύ λεπτό σωληνάκι) με την μύτη αλλά και με τον λάρυγγα. Έτσι όταν ένα παιδί για παράδειγμα προσβάλλεται από κάποιο συνάχι ή από κάποια λοίμωξη της περιοχής του λάρυγγα, τείνει να συσσωρεύεται υγρό στο μέσο αυτί, προκαλώντας οξύ πόνο σε αυτό, την λεγόμενη δηλαδή ωτίτιδα.
Το κυριότερο σημάδι που μας προειδοποιεί για την λοίμωξη του αυτιού, είναι ο έντονος και πολύ οξύς πόνος που δημιουργεί. Ο πολύ δυνατός αυτός πόνος του αυτιού μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τον ύπνο ή την ποιότητα της ακοής, ενώ η ζαλάδα, η φραγμένη μύτη, το υγρό που βγαίνει από τα αυτιά αλλά και ο υψηλός πυρετός, είναι συμπτώματα που δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους.
Μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσει που παρουσιάζεται και πρήξιμο στην περιοχή του αυτιού κάνοντας ακόμα πιο εμφανή την νόσο της ωτίτιδας.
Όταν όμως το υγρό που ρέει από τα αυτιά γίνεται αντιληπτό, τότε εύκολα μπορούμε να διακρίνουμε ότι το άτομοπάσχει από ωτίτιδα. Στην άλλη όμως περίπτωση, που το υγρό παραμένει εγκλωβισμένο στο μέσο αυτί (η λεγόμενη εκκριτική μέση ωτίτιδα), τότε τα πράγματα είναι αρκετά πιο πολύπλοκα. Αυτό συμβάνει γιατί εκτός από μια σχετική δυσκολία στην ακοή (που μάλιστα δεν γίνεται πάντα αντιληπτή) το άτομο δεν παρουσιάζει άλλα εμφανή συμπτώματα.
Τι συμβαίνει με τη βιταμίνη D ; Σχετίζεται με την ωτίτιδα και πώς ;
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό, φαίνεται να μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εκδήλωσης λοιμώξεων του αυτιού κυρίως στα παιδιά.
Σύμφωνα μάλιστα με το University of Maryland, σχεδόν το 75 % των παιδιών έχουν υποστεί ωτίτιδα και μάλιστα το 60 % σε ηλικία μικρότερη του ενός έτους, γεγονός σοκαριστικό !
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα αυτή, στην οποία οι συμμετέχοντες ήταν βρέφη περίπου 34 μηνών (κατά μέσο όρο) και το 80 περίπου τοις εκατό της κάθε ομάδας των συμμετεχόντων είχε λάβει PCV, δηλαδή ένα συζευγμένο εμβόλιο πνευμονιόκοκκου.
Το 72 % της ομάδας που έλαβε το συζευγμένο εμβόλιο πνευμονιόκοκκου και το 84 % της ομάδας που έλαβε το φάρμακο placebo, θήλαζε για τουλάχιστον 3 μήνες αν όχι και περισσότερο.
Επίσης στα παιδιά χορηγήθηκε βιταμίνη D σε δόσεις των 1000 IU για διάστημα 4 μηνών.
Τα αποτελέσματα μετά την πάροδο 6 μηνών παρουσίασαν πως τα παιδιά που παρουσίασαν ένα ή και περισσότερα από ένα ισχυρά επεισόδια οξείας μέσης ωτίτιδας είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε το φάρμακο placebo.
Συμπέρασμα :
Έτσι, οι ειδικοί κατέληξαν, πως άν ένα παιδί παρουσιάζει τακτικά επεισόδια οξεία ωτίτιδας, προέχει ο έλεγχος των επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό του !
Leave A Comment