Το «έξυπνο» πρόγραμμα της Elaine Gottschall (Δίαιτα «Low Carb»)
Η Elaine Gottschall, μια ικανή βιοχημικός, μπήκε στη διαδικασία δημιουργίας αυτού του διατροφικού προγράμματος στην προσπάθειά της να βοηθήσει την μικρή της κόρη που έπασχε από σοβαρή ελκώδη κολίτιδα.
Τα συμπτώματα της ασθένειας αυτής ήταν τόσο επώδυνα και βασάνιζαν το μικρό κορίτσι, και έτσι η Elaine προσπάθησε να διαμορφώσει μια διατροφική καθημερινότητα για το μικρό κορίτσι, που θα κατάφερνε να την ανακουφίσει από τους οξείς πόνους.
Ως γνωστόν, οι υδατάνθρακες, αποτελούν βασικό λόγο αύξησης του σωματικού βάρους πολλών ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, όμως το συγκεκριμένο πλάνο όπως και η ίδια η δημιουργός του δεν είχαν αυτό κατά νου. Έτσι, με το πρόγραμμα αυτό της Elaine Gottschall, τη λεγόμενη δίαιτα «Low Carb», δε μπορεί να επιτευχθεί απώλεια βάρους, αντιθέτως μπορεί τα άτομα αυτά να παρουσιάσουν και μια κάποια σχετική αύξηση του σωματικού βάρους τους.
Ωστόσο η δίαιτα «Low Carb» βρίσκει εφαρμογή μόνο σε άτομα που παρουσιάζουν σοβαρές ή και λιγότερο σοβαρές διαταραχές του πεπτικού συστήματος.
Η δίαιτα «Low Carb» κατά των πεπτικών διαταραχών … και όχι μόνο !
Η δίαιτα «Low Carb» ή δίαιτα της Elaine Gottschall, διαμορφώθηκε μετά από εντατικές έρευνες της βιοχημικού μητέρας Elaine Gottschall, στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να ελαφρύνει τους έντονους πόνους της μικρής της κόρης.
Η Elaine εντόπισε όλα εκείνα τα τρόφιμα που φαινόταν να επιδεινώνουν την κατάσταση της μικρής και δημιούργησε τη δίαιτα «Low Carb».
Έτσι, το ειδικά αυτό διαμορφωμένο διατροφικό πλάνο, μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί και από όλα εκείνα τα άτομα που έπασχαν από διάφορες επίπονες διαταραχές του πεπτικού συστήματος και που ταλαιπωρούνταν για πολλά χρόνια.
Άτομα που έπασχαν απότην νόσο του Crohn, από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, από κοιλιοκάκη, από ελκώδη κολίτιδα είτε από καντιντίαση, μπορούσαν πλέον να αποκτήσουν μια λιγότερο επίπονη καθημερινότητα περιορίζοντας τη διατροφή τους σύμφωνα με το πλάνο της Elaine Gottschall.
Επίσης εξαιρετικά σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως το διατροφικό αυτό πρόγραμμα, η δίαιτα «Low Carb», έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία και με ανέλπιστη αποτελεσματική δράση και σε περιπτώσεις αυτισμού.
«ΟΧΙ» σε όλους τους υδατάνθρακες ;;;
Σύμφωνα με την επιστήμονα, το πρόβλημα δεν οφείλεται σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη υδατανθράκων, και επομένως, δεν χρειάζεται να αποκλειστούν όλα από τη διατροφή.
Τότε ποιοι υδατάνθρακες επιτρέπονται και ποιοι οχι ;;;
Ουσιαστικά, οι υδατάνθρακες που αποκλείονται από τη δίαιτα «Low Carb» είναι εκείνοι που προκαλούν και τις επώδυνες καταστάσεις στο πεπτικό σύστημα, λόγω κάποιων μικροβίων που δημιουργούν μέσα στο έντερο και που εμποδίζουν την απορρόφηση όλων των πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων από τον οργανισμό.
Έτσι, στη δίαιτα «Low Carb», αποκλείονται :
- Όλες οι τροφές που περιλαμβάνουν λακτόζη
- Όλες οι τροφές που περιλαμβάνουν σακχαρόζη
- Και τέλος όλα τα είδη σπόρων και τα παράγωγά τους
Οι «ανώδυνες» τροφές για άτομα με διαταραχές του πεπτικού συστήματος
- Όλα τα κρέατα
- Όλα τα πουλερικά
- Τα αυγά
- Όλα τα λαχανικά εκτός από τις πατάτες και τα κουκιά
- Το ελαιόλαδο
- Το βούτυρο
- Όλοι οι ξηροί καρποί
- Όλα τα φρούτα
- Όλα τα όσπρια εκτός από τη σόγια
- Όλα τα τυριά που έχουν χαμηλά επίπεδα λακτόζης
- Ο καφές
- Το τσάι
Απαγορεύονται όλες οι γλυκαντικές ουσίες εκτός από το μέλι, καθώς και όλες οι κονσέρβες λαχανικών.
Leave A Comment