Εγκυμοσύνη : Το τέλειο άλλοθι της κάθε γυναίκας
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η κάθε γυναίκα, βρίσκει τις διακαιολογίες που χρειάζεται για τον εαυτό της αλλά και για τους άλλους για να στραφεί προς το φαγητό. Με την πρόφαση πως το παιδί χρειάζεται τροφή, πως ακόμα και αν η ώρα είναι περασμένη μπορεί να φάει οτιδήποτε σκεφτεί αφού είναι επιθυμία του παιδιού και πως «απαιτείται» να τρώει πλέον για δύο, η κάθε γυναίκα εκείνη την περίοδο βρίσκει την ευκαιρία να αφεθεί σε γαστριμαργικές απολαύσεις και σε παράλογες ορέξεις …
Σωστό ή λάθος ; Οι υπερβολές ποτέ δεν είναι σωστές και ποτέ δεν οδηγούν σε τίποτα καλό. Η οποιαδήποτε υπερβολή, είτε της απόλυτης ελευθερίας είτε και η εντελώς αντίστροφη της απόλυτης καταπίεσης, δεν είναι υγιής και δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.
Τότε όμως ποιο είναι το σωστό ; Η δίαιτα μπορεί να συμβαδίσει με την εγκυμοσύνη ; Ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το σωματικό μας βάρος κατά την περίοδο μια εγκυμοσύνης.
Η εγκυμοσύνη και η διαχείριση του σωματικού μας βάρους
Ο φόβος κάθε γυναίκας κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο της εγκυμοσύνης είναι η αύξηση του σωματικού της βάρους και η μετέπειτα διαχείριση αυτού ώστε να επανέλθει στο κανονικό της βάρος.
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, είναι η ιδανική διατροφή τόσο για τη μητέρα όσο φυσικά και για το έμβρυο και τη σωστή ανάπτυξη αυτού. Είναι πλέον γνωστό πως η διατροφή της μητέρας κατά την περίοδο της κυήσεως επηρεάζει και μάλιστα σημαντικά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο την υγεία του μωρού, γεγονός που πραγματοποιείται με μια διαδικασία που μεταβάλλει το DNA του μωρού μέσα από τη μήτρα.
Η απάντηση λοιπόν είναι σαφής : Η διατροφή της μητέρας επηρεάζει το μωρό ως έμβρυο αλλά στιγματίζει και την μετέπειτα πορεία του στη ζωή. Έτσι, μια φτωχή διατροφή σε θρεπτικά συστατικά από την πλευρά της μητέρας κατά της εγκυμοσύνη, θα μπορούσε να είναι η αιτία εμφάνισης παχυσαρκίας, καρδιακών προβλημάτων ή διαβήτη στο μωρό όταν αυτό βρεθεί στην παιδική ηλικία.
Μπορεί λοιπόν οι επιπτώσεις της κακής διατροφής της μητέρας να μην γίνονται άμεσα αντιληπτές, αλλά σίγουρα εμφανίζονται σε βάθος χρόνου, και ακόμα και αν δεν είμαστε σε θέση να βρούμε τη σύνδεση μεταξύ τους και να τις διακιολογήσουμε, η επιστήμη πλέον είναι σαφής και κατηγορηματική … Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ !
Και όταν η μητέρα πάσχει από πρόβλημα παχυσαρκίας ή είναι υπέρβαρη ;
Τότε ο σωστότερος τρόπος είναι ο τακτικός έλεγχος από κάποιον γιατρό, που θα επιβλέπει και θα ορίζει τη διατροφή της μητέρας και θα ελέγχει τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, προφυλάσσοντας παράλληλα και τη μητέρα και διασφαλίζοντας μια σωστή και ασφαλή κύηση.
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης καμία γυναίκα, ανεξαρτήτως σωματικής κατάστασης και σωματικού βάρους δε θα πρέπει από μόνη της να μπαίνει σε διαδικασία περιορισμού της διατροφής της και φυσικά σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να μπαίνει σε διαδικασία δίαιτας, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικά προβληματα στην ίδια αλλά κυρίως στο έμβρυο.
Επίσης, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για έλεγχο του σωματικού βάρους, θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο μετά από την υπόδειξη του ιατρού της κάθε γυναίκας.
Σωστή διατροφή για την έγκυο …
Μια σωστή διατροφή για μια έγκυο δεν διαφέρει ιδιαίτερα από μια σωστή διατροφή γενικά για οποιονδήποτε άνθρωπο. Θα πρέπει να περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά, βιταμίνες και πολυτιμα ιχνοστοιχεία, μέταλλα και αμινοξέα, πρωτεΐνες και καλά λιπαρα. Τα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα όσπρια θα πρέπει να αποτελούν κομμάτι της διατροφής αυτής.
Αντίστοιχα, όλες οι παχυντικές και επιβλαβείς τροφές, όπως τα αναψυκτικά, το αλκοόλ, ο καφές, οι κρέμες γάλακτος, τα λιπαρά κρέατα, τα τηγανιτά, τα γλυκά, οι τροφές με τα πολλά συντηρητικά, τις χρωστικές και τα χημικά, θα πρέπει να αποφεύγονται.
Leave A Comment