Σχετικά με το φυτό Akebia quinata
Το Akebia quinata ανήκει στην ευρεία οικογένεια των Lardizabalaceae. Πρόκειται για ένα ανθοφόρο φυτό (με πολύ ξεχωρστά άνθη), ενδημικό στις περιοχές της Κίνας, της Κορέας και της Ιαπωνίας.
Το Akebia quinata είναι ένας θάμνος που την ονομασία του την πήρε από την ιαπωνική του ονομασία που είναι «akebi». Μπορούμε επίσης να το συναντήσουμε και με το όνομα «αναρριχώμενο σοκολατόφυτο» ή ακόμα και με το όνομα «πεντάφυλλος Akebia quinata».
Akebia quinata : Φυτό, άνθη & καρπός
Το Akebia quinata είναι ένα αναρριχώμενο φυτό (με ταχύτατη ανάπτυξη), φυλλοβόλο, που μάλιστα θεωρείται στη Νέα Ζηλανδία και ως παρασιτικό φυτό, και έχει καταχωρηθεί επίσημα στην εθνική λίστα ζιζανίων φυτών και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η η πώλησή του σε ολόκληρη τη χώρα.
Το Akebia quinata ευδοκιμεί κοντά σε δασικές περιοχές και σε ρέματα, και συνήθως το εντοπίζουμε σε υψόμετρο από 300 έως και 1500 μέτρα. Δεν χρειάζεται πολύ φως, και γι’αυτό εύκολα το συναντάμε και σε σκιερές πυκνές δασώδεις περιοχές με πολύ λίγο έως και καθόλου φωτισμό. Ωστόσο, ακόμα και το δυνατό φως, δεν επιβαρύνει το φυτό, το οποίο δεν παρουσιάζει καμία ιδιαίτερη προτίμηση, και μπορεί να επιζήσει ακόμα και σε καθόλου, μέτριο ή και πολύ δυαντό φως.
Το Akebia quinata είναι επίσης πολύ ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και αντέχει ακόμα και στον παγετό. Η ανθοφορία του δεν είναι τακτική, αλλά συνήθως την παρατηρούμε από Απρίλιο έως Μάιο, ενώ η καρποφορία του εντοπίζεται κυρίως τον μήνα Σεπτέμβριο.
Ένα φυτό … σκέτη γλύκα
Το Akebia quinata είναι ένα φυτό που σαγηνεύει, αφού τα μονόοικα άνθη του, τα οποία αναπτύσσονται σε ταξιανθίες, έχουν μια πολύ ξεχωριστή και πολύ λαχταριστή μυρωδιά, μια μυρωδιά σαν … σοκολάτα !
Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός πως το φυτό μπορεί να φέρει θηλυκά και αρσενικά άνθη μαζί, στο ίδιο φυτό, αλλά παρ’όλα αυτά δεν αυτογονιμοποιείται.
Ο καρπός – σοκολάτα του Akebia quinata
Ο καρπός (φρούτο) του Akebia quinata είναι βρώσιμος, λοβός και αναδύει ένα πολύ ντελικάτο και μεθυστικό άρωμα. Έχει ένα περίεργο μακρύ σχήμα και στο εσωτερικό του περιέχει τον εδώδιμο πολτό.
Όταν πλέον ο καρπός είναι ώριμος, ανοίγει από μόνος του αποκαλύπτοντας τους ακανόνιστα τοποθετημένους σπόρους του που είναι σκούρου καφέ χρώματος.
Η γεύση του καρπού είναι εξαιρετικά γλυκιά και αφήνει μια αίσθηση στο στόμα πολύ ιδιαίτερη. Ο καρπός έχει μια χαρακτηριστική χυμώδη υφή που καλύπτει το στόμα. Ακόμα και ο εξωτερικός φλοιός του φρούτου είναι και αυτός βρώσιμος. Συγκεκριμένα υπάρχουν πολλά άτομα που τον τηγανίζουν και τον τρώνε. Ο φλοιός, σε αντίθεση με τον καρπό, παρουσιάζει μια ελαφρώς πικρή γεύση.
Τέλος, σε διάφορες σαλάτες, χρησιμοποιούνται και τα τρυφερά μέρη του φυτού, οι μαλακοί βλαστοί, ενώ τα φύλλα του αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος (κυρίως στην περιοχή της Κίνας).
Οφέλη του Akebia quinata στην υγεία
- Διουρητική δράση
- Αναλγητική δράση
- Γαλακταγωγική δράση
- Αντιφλογιστικές ιδιότητες
- Αντιμυκητιασικές ιδιότητες
- Διεγερτικές ιδιότητες
- Επουλωτικές ιδιότητες
- Καθαρτικές ιδιότητες
- Αντιπυρετικές ιδιότητες
- Εμμηναγωγικές ιδιότητες
- Δράση προστατευτική του στομάχου
- Θεραπευτικές ιδιότητες κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
- Αντικαρκινικές ιδιότητες
Leave A Comment