Ο ύπνος κάνει τα παιδιά σας … έξυπνα !

//Ο ύπνος κάνει τα παιδιά σας … έξυπνα !

Ο ύπνος κάνει τα παιδιά σας … έξυπνα !

Η σημασία του ύπνου κατά την παιδική ηλικία !

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία κάθε ανθρώπου … και πόσο μάλλον των παιδιών ! Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό λίθο στην οικοδόμηση ενός γερού και δυνατού οργανισμού, αλλά και στην φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού (σωματική, πνευματική, συναισθηματική, κοινωνική και γνωσιακή).

Ένα παιδί, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται, έχει απόλυτη ανάγκη τον σωστό και καλό ύπνο. Τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά αρνούνται να κοιμηθούν την σωστή ώρα ; Σε πολλά παιδιά, κυριευμένα από υπερκινητικότητα και απεριόριστη ενέργεια, η ώρα του ύπνου φαντάζει εφιάλτης … και ακόμα μεγαλύτερος εφιάλτης φαντάζει για τους γονείς τους που προσπαθούν (μάταια) να τα κοιμήσουν !

Η οκνηρία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα Και στον ύπνο !

Για τα παιδιά είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταπιάνονται με πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, να έχουν συνεχείς δραστηριότητες και να μην αφήνονται στην οκνηρία και την τεμπελιά. Τα δραστήρια παιδιά τείνουν σύμφωνα με έρευνες να έχουν καλύτερο ύπνο, καλύτερη ψυχολογία, καλύτερη φυσική κατάσταση αλλά και καλύτερη διανοητική κατάσταση !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά που πηγαίνουν νωρίς για ύπνο το βράδυ παρουσιάζουν καλύτερη συναισθηματική, σωματική και πνευματική κατάσταση από τα παιδιά που “ξενυχτούν” και δεν κοιμούνται επαρκώς !

Πότε και πόσο πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά ;

Όλοι οι γιατροί τονίζουν πως τα παιδιά δεν πρέπει να ακολουθούν το πρόγραμμα των γονιών τους, και θα πρέπει να έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου κάθε ημέρα, που θα τα στέλνει νωρίς κάθε βράδυ για ύπνο.

Τι σημαίνει όμως “νωρίς” για ένα παιδί ;

Πότε θα πρέπει εμείς ως γονείς να βάζουμε το παιδί μας να κοιμηθεί ;

Τα παιδιά πάντοτε φέρνουν αντιρρήσεις όταν είναι να πάνε για ύπνο και να αφήσουν το παιχνίδι τους. Για τον λόγο αυτό φροντίζουμε ώστε το παιδί μας να είναι απασχολημένο όλη την ημέρα με ενδιαφέρουσες ενασχολήσεις που να δραστηριοποιούν και το σώμα αλλά και το μυαλό του. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας έχει οδηγήσει σε εξάπλωση της παιδικής παχυσαρκίας που οδηγεί τα ίδια αυτά παιδιά και στην παχυσαρκία ως ενήλικα άτομα και πολλές φορές και σε πρόωρο θάνατο !

Πόσο πρέπει όμως να κοιμούνται τα παιδιά … ανάλογα με την ηλικία τους ;

ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΩΡΕΣ ΥΠΝΟΥ / ΗΜΕΡΑ
4 – 24 μηνών 12 – 16 ώρες
3 – 5 ετών 10 – 13 ώρες
6 – 12 ετών 9 – 12 ώρες
13 – 18 ετών 8 – 10 ώρες

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ένα παιδί που ξυπνάει δύσκολα το πρωί, που είναι οκνηρό και αισθάνεται αδικαιολόγητη κόπωση, ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΣΩΣΤΑ !

Τι ώρα δηλαδή θα πρέπει να βάζω τα παιδιά για ύπνο ;

Η ώρα που νυστάζει το κάθε παιδί δεν είναι ίδια και τα σημάδια που δίνει επίσης διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Άλλο βγάζει έναν εκνευρισμό και γκρίνια όταν νυστάζει, άλλο είναι ήρεμο, χασμουριέται και τρίβει μάτια…. Εκεί πρέπει οι γονείς να ξεκινήσουν την προετοιμασία του ύπνου αλλιώς εαν καθυστερήσουν μπορεί να του προκαλέσουν υπερένταση και να αρνείται μετά να κοιμηθεί. Η ώρα μπορεί να μην είναι στάνταρ σε όλα τα παιδιά όμως οι γονείς οφείλουν να τους βάλουν ένα πρόγραμμα και να μην τα αφήνουν ξύπνια μετά τις 8 ή 9 το βράδυ, ανάλογα και με την ηλικία τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το περιοδικό Pediatrics, τα παιδιά ηλικίας από 7 έως και 11 ετών, που κοιμούνταν 1 ώρα πιο νωρίς (από την συνηθισμένη ώρα του ύπνου τους) για 5 ημέρες συνεχόμενες, ήταν πολύ πιο ήρεμα στο σχολείο, λιγότερο οξύθυμα και λιγότερο επιθετικά ! Τα ίδια αυτά παιδιά, παρουσίασαν επίσης πολύ καλύτερη αντίληψη, καλύτερες γλωσσικές και κινητικές δεξιότητες και περισσότερη συμμετοχή στο μάθημα !

Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά…

Δεν είναι καθόλου τυχαία η φράση “ο ύπνος θρέφει τα παιδιά” αφού καθώς κοιμάται το παιδί εκκρίνονται κάποιες ορμόνες που βοηθάνε το παιδί να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί. Επομένως ένας ποιοτικός ύπνος αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια σωστή ανατροφή.

Η ώρα που ένα παιδί τρώει και η ώρα που ένα παιδί πάει για ύπνο πρέπει να είναι συγκεκριμένες στο καθημερινό πρόγραμμά του. Και μπορεί να ακούγεται εύκολο αλλά δεν είναι, αν σκεφτείς πόσοι γονείς “παλεύουν” να πάρουν τα παιδιά τους από το παιχνίδι και να τα βάλουν για ύπνο. Ίσως είναι η πιο κουραστική στιγμή για έναν γονιό. Υπάρχει όμως λύση σε αυτό και αυτή είναι η “κατάλληλη προετοιμασία” του ύπνου.

Πώς προετοιμάζεις το παιδί σου να πάει για ύπνο;

Αρχικά όπως προείπα πρέπει οι ώρες να είναι συγκεκριμένες για να καταλαβαίνει το παιδί πότε πλησιάζει η ώρα του για ύπνο, για φαγητό, για παιχνίδι… μπαίνει σε ένα πρόγραμμα, αποκτά πειθαρχία και μετά από κάποιο διάστημα του γίνεται συνήθεια και παύει να διαμαρτύρεται.

swsti-anatrofi-paidiou

Αυτά που μπορείτε να κάνετε εσείς για να διευκολύνεται την προ- ύπνου διαδικασία είναι τα εξής :

  • παίξτε πιο ήρεμα παιχνίδια ή ακούστε χαλαρωτική μουσική μια ώρα πριν πάει για ύπνο για να του φύγει η ένταση.
  • Πείτε του οτι είναι ώρα να πάει για ύπνο, όχι με ύφος και τόνο αυστηρό σαν τιμωρία. Αντίθετα πείτε το γλυκά και παρουσιάστε το σαν την πιο ευχάριστη ώρα της ημέρας αφού θα ξεκουραστεί και θα χαλαρώσει. Με χαρούμενη διάθεση όπως όταν του έχετε πάρει ένα δώρο. Γιατί είναι όντως ένα δώρο ο καλός ύπνος, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλους εμάς τους μεγάλους.
  • Φροντίστε το δωμάτιο του να έχει ωραία χρώματα, ωραία σεντόνια ώστε να νιώθει όμορφα και ζεστά πηγαίνοντας εκεί και να το κάνει με χαρά.
  • Πείτε του κάποιο παραμύθι ή υπενθυμίστε του τι ωραία πέρασε η μέρα, που έπαιξε με τους φίλους του, που ζωγράφισε ένα υπέροχο σπιτάκι, που έφαγε ένα νόστιμο φαγητό.
  • Κάντε του ένα ζεστό χαλαρωτικό μπανάκι που θα το απολαύσει και θα το χαραλώρει.
  • Έχετε το δωμάτιό του έτοιμο, με χαμηλωμένα φώτα και χαλαρή ή καθόλου μουσική ώστε να μπεί κατ’ ευθείαν στο …mood!

Όλα αυτά δε θα τα καταφέρετε από τη μία μέρα στην άλλη, θα πάρει χρόνο, όμως χρειάζεται υπομονή και να μην παρατάτε τις προσπάθειες όταν αυτό αντιστέκεται. Στο τέλος θα γίνονται όλα αυτά πολύ φυσικά και το παιδί θα χαιρετάει για να πάει για ύπνο γιατί θα ξέρει από μόνο του ότι ήρθε η ώρα… θα έχει αποκτήσει δηλαδή την απόλυτη πειθαρχία !

By | 2021-01-18T15:44:58+02:00 January 18th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment