Τι είναι τα φύκη ;
Τα φύκη (algae) είναι φυτικοί οργανισμοί, φωτοσυνθετικοί (όπως όλα τα φυτά), που όμως δεν έχουν φύλλα και βλαστούς, δεν έχουν ρίζες, άνθη και καρπούς όπως τα άλλα (τα ανώτερα) φυτά, αλλά διατηρούν μια σχετικά πρωτόγονη δομή και αντί για σπέρματα σχηματίζουν σπόρια για να ολοκληρώσουν τον βιολογικό τους κύκλο.
Τα φύκη, που συχνά ακούμε (λανθασμένα !) να τα αποκαλούν και άλγες από την λατινική τους ονομασία algae, υπάρχουν σε πάρα πολλές διαφορετικές μορφές, διαφορετικά μεγέθη και χρώματα, διαφορετικές ποικιλίες με διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης ! Άλλα από αυτά θυμίζουν μικρά θαμνάκια και άλλα από αυτά θυμίζουν σύστημα σωληνώσεων, τσαμπί από σταφύλι ή ακόμα και παραπεταμένα δίχτυα κάποιου ψαρά.
Τα φύκη (όχι όλα, αλλά ορισμένα από αυτά), έχουν βρει εξαιρετική εφαρμογή τόσο στη διατροφή του ατόμου, όσο και στον κλάδο της κοσμετολογίας ! Εξαιρετικά δημοφιλή είναι τα Φαιοφύκη, αλλά και τα Ροδοφύκη, ενώ λιγότερο συχνά συναντούμε τα Χλωροφύκη !
Σύγχρονος άνθρωπος & βρώσιμα φύκη
Στην σύγχρονη κοινωνία, όπου οι απαιτήσεις στην καθημερινότητα του κάθε ατόμου αγγίζουν το ζενίθ, οι διατροφικές του συνήθειες γίνονται ολοένα πιο απαιτητικές και αναγκαίες προσπαθώντας να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες του σε ενέργεια, δύναμη, υγεία και ζωτικότητα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι ειδικοί επιστήμονες, μπήκαν στην διαδικασία να ανακαλύψουν όλα τα φυσικά οφέλη και ενός άλλου φυσικού προϊόντος, των φυκών !
Σπιρουλίνα και διατροφικά οφέλη
Ένα πολύ γνωστό και εξαιρετικά δημοφιλές παράδειγμα είναι αυτό της σπιρουλίνας ! Η σπιρουλίνα (spirulina), είναι ένα μονοκύτταρο θαλάσσιο φυτό με ένα χαρακτηριστικό βαθύ πρασινογάλανο χρώμα. Η επίστημονική ονομασία της σπιρουλίνας είναι Arthrospira platensis και πρόκειται για ένα φυτό με περίεργη δομή σαν μια μικροσκοπική σπείρα με διακλαδωτά λεπτά νήματα. Τόσο το άρωμα όσο και η γεύση της σπιρουλίνας είναι χαρακτηριστική όπως όλων των φυκών και πολύ έντονη και ιδιαίτερη !
Η σπιρουλίνα βρίσκεται στην κορυφή των πιο θρεπτικών βρώσιμων φυκών και κυκλοφορεί ως το απόλυτο superfood σε πολλά διατροφικά συμπληρώματα. Πρόοκειται για μια εξαιρετική πηγή :
- σιδήρου
- πρωτεϊνών
- σύνθετων υδατανθράκων
- λιπαρών οξέων
- βιταμίνης Α
- βιταμίνης Β
- βιταμίνης Κ
- β-καροτίνης
- και χλωροφύλλης
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό της σπιρουλίνας όταν αποξηραίνεται (περίπου το 50 %) είναι φυτική πρωτεΐνη, εξαιρετικά πολύτιμη για τον οργανισμό του ανθρώπου, αφού ενισχύει τη διαδικασία της αναγέννησης των κυττάρων αλλά και της σωστής ανάπτυξής τους ! Επίσης, 10 μόνο γραμμάρια αποξηραμένης σπιρουλίνας μπορούν να καλύψουν κατά ένα ποσοστό περίπου 70 % των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε σίδηρο (εξαιρετικά ωφέλιμο για χορτοφάγους ή άτομα που θέλουν να αντικαταστήσουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά στη διατροφή τους)!
Ένα ακόμα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της σπιρουλίνας, είναι το γεγονός πως ευνοεί την λειτουργία του πεπτικού συστήματος του οργανισμού , ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας του σώματος, και επιπροσθέτως περιορίζει το αίσθημα της πείνας και ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ !
Χλωρέλλα : Ένα άγνωστο αλλά πολύτιμο φύκος
Η χλωρέλλα μπορεί να μην είναι διάσημη σαν τη σπιρουλίνα, αλλά σίγουρα δεν υστερεί σε οφέλη για το ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για ένα επίσης μονοκύτταρο θαλάσσιο φυτό, εξαιρετικά εκλεκτικό αφού φύεται μόνο σε καθαρά νερά. Η χλωρέλλα, όπως και η σπιρουλίνα χρησιμοποιείται επίσης σε πολλά διατροφικά συμπληρώματα αλλά και φάρμακα, και προσφέρει στον οργανισμό :
- άφθονες φυτικές ίνες
- χλωροφύλλη
- φυτικές πρωτεΐνες
- β-καροτίνη
- αντιοξειδωτικά στοιχεία
- αμινοξέα
- λιπαρά οξέα
- βιταμίνες
- ιχνοστοιχεία
- και πληθώρα άλλων θρεπτικών συστατικών
Όπως και η σπιρουλίνα, έτσι και η χλωρέλα, μάχεται δυναμικά και σθεναρά κατά της παχυσαρκίας, χάρη στις πολύτιμες διατροφικές ιδιότητές της. Η χλωρέλλα μπορεί και :
- μειώνει τα επίπεδα της όρεξης
- ελέγχει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα
- καταπολεμά την υπέρταση
- ελέγχει τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα
- ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
- καταπολεμά τον ιό της γρίπης
- θωρακίζει τον οργανισμό από τα τοξικά μέταλλα
- δίνει ενέργεια
- καταπολεμά την ακμή
- βοηθάει στην καταπολέμηση της ψωρίασης και άλλων δερματικών παθήσεων
- προφυλάσσει την επιδερμίδα από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία
ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Δοκιμάστε και εσείς τα φύκη ! Είναι το superfood της νέας γενιάς !
κατηγορίες φυκών
Τα φύκη ή αλλιώς φύκια, χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: 1) τα χλωροφύκη, 2) τα ροδοφύκη και 3) τα φαιοφύκη. Κάποια έχουν καφέ και κάποια πράσινο χρώμα. Αυτά που έχουν καφέ τα συναντάμε σε καθαρές θάλασσες. Όλα τα φύκη αποτελούν τροφή για πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς και τα τελευταία χρόνια εμπεριέχονται μέσα σε διάφορα είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι οι οδοντόκρεμες, τα φάρμακα, τα καλλυντικά, τα παγωτά.
Τέλος επειδή τα οφέλη τους για τον οργανισμό είναι μεγάλα, μπορούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας. Συχνά τα συναντάμε στα sushi αλλά θα τα βρείς και μέσα σε σούπες, σε ρύζι τηγανιτό με λαχανικά ή σε σαλάτες.
Leave A Comment