Konjac : Η τροφή των dieters
Πρόκειται για κάποιο μυστηριώδες και εξαιρετικά σπάνιο και ακριβό τρόφιμο ;
Είναι ένας ακόμα μύθος ή ένα “θαύμα” του αδυνατίσματος ;
Τι πρέπει να γνωρίζω για το Konjac ;
Πού το βρίσκω ; Πώς χρησιμοποιείται ; Πώς θα έχω τα μέγιστα οφέλη στο αδυνάτισμα ;
Το Konjac είναι εξαιρετικά διαδεδομένο για τις σημαντικές του ιδιότητες και η φήμη του ολοένα μεγαλώνει από σχόλια ικανοποιημένων χρηστών. Τι είναι όμως στ’αλήθεια το Konjac και τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτό ;
Το Konjac έχει προκαλέσει μεγάλο πάταγο στον κόσμο των απανταχού dieters για έναν και μοναδικό λόγο : ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΝΤΟΝΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΟΡΕΣΜΟΥ … ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΟΣΔΙΔΟΝΤΑΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΜΟΝΟ ΘΕΡΜΙΔΕΣ !
Για κάποιον που αγαπάει το φαγητό, που νιώθει έντονο το αίσθημα της πείνας τακτικά μέσα στη διάρκεια της ημέρας και που παρ’όλα αυτά προσπαθεί να χάσει βάρος, μια δίαιτα φαντάζει πραγματικό βασανιστήριο. Με μια τροφή όμως όπως το Konjac – που καταφέρνει να προσδώσει το αίσθημα της πληρότητας με ελάχιστο θερμιδικό φορτίο – όλα γίνονται πιο απλά και πιο ευχάριστα !
Ας αναλύσουμε λοιπόν αυτό το μυστηριώδες τρόφιμο και ας δούμε τι μπορεί να κάνει για εμάς … και για τα παραπανίσια κιλάκια μας …
Τι είναι το Konjac ;
Το Konjac είναι λαχανικό … και μάλιστα ένα πολύ δημοφιλές λαχανικό ! Γνωστό και με την ονομασία Amorphophalus konjac ή αλλιώς Langue du Diable, το Konjac, εμφανίζει κονδύλους διαμέτρου έως και 25 εκατοστών, ενώ μπορεί να φτάσει σε ύψος περίπου τα 1.3 μέτρα και πλάτος τα 55 εκατοστά.
Το Konjac πρωτοεμφανίστηκε στην Νοτιοανατολική Ασία αλλά πλέον είναι εξαιρετικά διαδεδομένο σε ολόκληρο τον πλανήτη … και – φυσικά – εξαιρετικά περιζήτητο ! Τώρα πια το Konjac καλλιεργείται σε πάρα πολλές χώρες, όπως η Ιαπωνία, το Βιετνάμ και η Κίνα, και χρησιμοποιείται για πολλούς σκοπούς. Αρχικά, οι περισσότερες χώρες εξ’αυτών, καλλιεργούσαν το περίεργο αυτό λαχανικό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου αλλά και του διαβήτη. Τώρα πια στις μέρες μας, η θαυματουργή δράση του Konjac, δεν περιορίζεται σε αυτούς τους τομείς, αλλά έχουν βρεθεί και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες ιδιότητές του που … έκαναν πάταγο σε ολόκληρο τον κόσμο ! … Δεν μιλάμε τυχαία για το ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟ ΛΑΧΑΝΙΚΟ της εποχής μας !
Πρέπει να εντάξουμε το Konjac στη διατροφή μας … και γιατί ;
Σύμφωνα με τους ειδικούς … ΝΑΙ ! Το Konjac πρέπει να μπει στη διατροφή μας , όχι για έναν αλλά για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Μερικοί από τους λόγους που ίσως σας πείσουν να δοκιμάσετε και εσείς αυτό το περίεργο λαχανικό είναι οι ακόλουθοι :
Νο 1 λόγος : Μαγειρεύεται εύκολα
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο μαρτύριο για κάθε νοικοκυρά από το να μπλέκει με πολυσύνθετα τρόφιμα που χρειάζονται μεγάλη διαδικασία και χρονοβόρα προετοιμασία για το μαγείρεμά τους. Το Konjac – ευτυχώς – δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, αφού είναι ένα εξαιρετικά απλό τρόφιμο στο μαγείρεμά του. Επίσης, ακριβώς επειδή η γεύση του δεν είναι πολύ ιδιαίτερη, δυνατή ή περίεργη, μπορεί με μεγάλη ευκολία να προσαρμοστεί και να ταιριάξει σε διάφορα πιάτα και με διάφορους γευστικούς συνδυασμούς, γεγονός που προσθέτει ποικιλία στα φαγητά και ευκολία στον χρήστη ώστε να το καταναλώνει καθημερινά στα γεύματά του !
Νο 2 λόγος : Παρουσιάζει θεραπευτική δράση
Όπως ήδη αναφέραμε προηγουμένως, το Konjac, χρησιμοποιούταν αρχικά κυρίως για τις θεραπευτικές του ιδιότητες σε διάφορες περιοχές της Ασίας. Η αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου αλλά και ο διαβήτης είναι δύο πολύ σημαντικά παραδείγματα … αλλά όχι και τα μοναδικά ! Το Konjac παρουσιάζει επίσης εξαιρετική δράση και κατά της χοληστερόλης (ασθένεια που αφορά πάρα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού).
Νο 3 λόγος : Αδυνατίζει
Και όμως είναι αλήθεια ! Το Konjac είναι το ιδανικό τρόφιμο για αδυνάτισμα και για δίαιτα ! Τις περισσότερες φορές – στην προσπάθειά μας να ακολουθήσουμε μια δίαιτα πιστά – απογοητευόμαστε. Με το Konjac τα πράγματα είναι πολύ πιο απλουστευμένα και πιο ευχάριστα. Το Konjac συνίσταται εδώ και χρόνια από τους ειδικούς της υγείας, της διατροφής και του αδυνατίσματος, και αυτό οφείλεται στο ότι καταφέρνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να ελέγχει την όρεξη και να αποτρέπει το τσιμπολόγημα και την κατανάλωση περιττών θερμίδων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το Konjac συνίσταται όχι μόνο κατά τη διάρκεια της δίαιτας (για μείωση των κιλών), αλλά και για μετά το πέρας της δίαιτας (για διατήρηση των κιλών μας σταθερών) !
Ένα φυσικό κατασταλτικό της όρεξης … στην κουζίνα μας !
Εάν είστε από εκείνουν που (συχνά – πυκνά) στη διάρκεια της ημέρας νιώθετε το στομάχι σας να διαμαρτύρεται και δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε συνεχή μικρά (και συνήθως πολύ ανθυγιεινά και παχυντικά) σνακ … τότε σκεφτείτε να βάλετε το Konjac στη διατροφή σας, στη ζωή σας και στις συνήθειές σας … και δε θα χάσετε !
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πολλοί απλοί άνθρωποι (χρήστες) αλλά και επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει την μοναδική αυτή ιδιότητα του Konjac να καταστέλλει την όρεξη και να διευκολύνει την μείωση του σωματικού βάρους !
Πώς όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Konjac στην κουζίνα μας ;
Είναι το Konjac κατάλληλο για όλα τα άτομα και όλα τα γευστικά γούστα ;
Πώς μπορεί να μπει στα πιάτα μας για να έχει μέγιστα αποτελέσματα ;
Τίποτα δεν είναι πιο απελπιστικό από το να στερείσαι σε μια δίαιτα … να στερείσαι όχι μόνο φαγητά, αλλά κυρίως γεύση ! Το Konjac μπορεί να μην είναι ένα λαχανικό με έντονη γεύση, αλλά αυτό είναι και ένα από τα δυνατά του σημεία !
Χρησιμοποιήστε το Konjac σε διάφορα γεύματα αντί για ψωμί ή ζυμαρικά (δηλαδή για τροφές που μας γεμίζουν με θερμίδες … και φυσικά μας παχαίνουν) ! Αντικαθιστώντας για παράδειγμα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ το ψωμί με το Konjac ήδη απαλλάσσεστε από παρά πολλές θερμίδες και επιπροσθέτως έχετε λιγότερη αίσθηση βάρους μετά από τα γεύματά σας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Περίπου 100 γραμμάρια του Konjac αντιστοιχούν σε ΜΟΝΟ 3 θερμίδες !!! Το Konjac αποτελείται κυρίως από νερό και κατά 3 % από ωφέλιμες φυτικές ίνες … ιδανικές για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και για την απώλεια βάρους !
Ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες να καταναλώνετε καθημερινά και σε όλα σας τα γεύματα το Konjac – εξαιτίας της σχεδόν μηδενικής θερμιδικής του αξίας – δε θα μπορούσε με τίποτα να σας κάνει να πάρετε βάρος ! Αντιθέτως, με την κατανάλωση του Konjac σε ΚΑΘΕ γεύμα σας, έρχεστε πιο γρήγορα σε κορεσμό και αποτρέπετε την κατανάλωση άλλων πολύ θερμιδογόνων και παχυντικών τροφίμων !
Πώς ευνοεί το Konjac την καταπολέμηση της κακής χοληστερόλης ;
Όπως ήδη αναφέραμε πολλές φορές, το Konjac, περιέχει άφθονες φυτικές διαλυτές ίνες. Οι άφθονες λοιπόν φυτικές ίνες που διοχετεύει στον οργανισμό, λειτουργούν – θα λέγαμε – σαν ένα είδος φράγματος που εμποδίζει τη συσσώρευση τριγλυκεριδίων στο αίμα. Ενώ λοιπόν η κατανάλωση του Konjac δεν επηρεάζει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, φαίνεται πως καταφέρνει να ελέγχει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (που αυτό είναι και το επιθυμητό) !
Σε τι μορφή μπορούμε να βρούμε το Konjac στην αγορά ;
Ευτυχώς, το Konjac διατίθεται σε πάρα πολλές μορφές … ώστε να βρει ο καθένας την κατάλληλη για εκείνον, για το πρόγραμμά του αλλά και τις συνήθειές του.
Το Konjac κυκλοφορεί :
- σε μορφή λαχανικού
- σε μορφή άλευρου
- σε μορφή ζυμαρικών
- σε μορφή ζελέ
- σε μορφή χαπιού / κάψουλας
Γιατί να επιλέξω το Konjac για να χάσω βάρος ;
Σε όποια μορφή και αν επιλέξετε το Konjac μόνο ωφέλιμο μπορεί να είναι για την υγεία σας αλλά και για τα κιλά σας ! Η μικρή θερμιδική του αξία, σε συνδυασμό με τις πλούσιες φυτικές ίνες και την μεγάλη του περιεκτικότητα σε νερό βοηθούν στον γρήγορο κορεσμό και την αίσθηση ικανοποίησης και αποτρέπουν το διαρκές τσιμπολόγημα που οδηγεί τελικά σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Αυτός όμως δεν είναι και ο μοναδικός λόγος να επιλέξετε το Konjac ! Το Konjac περιέχει μια πολύ σημαντική ουσία για το αδυνάτισμα … μια ουσία με το όνομα γλυκομαννάνη !
Τι είναι η γλυκομαννάνη και πώς λειτουργεί στο αδυνάτισμα ;
Όταν το άτομο καταναλώνει ένα τρόφιμο πλούσιο σε γλυκομαννάνη, σχηματίζεται ένα είδος ζελέ μέσα στο στομάχι, το οποίο είναι και αυτό που τελικά δημιουργεί το τόσο έντονο αίσθημα κορεσμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της πεπτικής λειτουργίας, με αποτέλεσμα το άτομο να μη νιώθει ξανά αίσθημα πείνας για μεγάλο χρονικό διάστημα από το τελευταίο του γεύμα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η μη ιδιαίτερη γεύση του Konjac το καθιστά ιδανική πρώτη ύλη τόσο για αλμυρά όσο και για γλυκά πιάτα ! Έτσι μπορείτε να αφήσετε ελεύθερη τη φαντασία σας και να δημιουργήσετε μεγάλη ποικιλία πιάτων … από γεμιστά έως και μους σοκολάτας !
Φάτε άφοβα και χωρίς τύψεις !
Leave A Comment