Τα βότανα είναι “σύμμαχοί” μας !
Η φύση είναι ένα “δώρο” προς τον άνθρωπο, που αν γνωρίζει πώς να το χρησιμοποιήσει και να το αξιοποιήσει, τότε μπορεί να κάνει θαύματα και να προφυλάξει την υγεία του με τον καλύτερο τρόπο.
Κάθε χειμώνα συνηθίζουμε να εφοδιαζόμαστε με βιταμίνες, τονωτικά και άλλα συμπληρώματα διατροφής για να καταφέρουμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να αποφύγουμε ιώσεις και κρυολογήματα, να τονώσουμε τον καταπονημένο μας οργανισμό, να αυξήσουμε τα επίπεδα της ενέργειάς μας αλλά και τα επίπεδα της διάθεσή μας.
Οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων δεν είναι κάτι καινούριο. Από την αρχαιότητα ακόμα, οι διάφοροι λαοί, στηρίχτηκαν στην χρήση βοτάνων και άλλων φυσικών προϊόντων για την αντιμετώπιση ποικίλων προβλημάτων υγείας, τραυματισμών, παθήσεων και ασθενειών.
Πολλά βότανα χρησιμοποιούνται άλλοτε για πρόληψη και άλλοτε για αντιμετώπιση ασθενειών … και είναι μεγάλο πλεονέκτημα για εμάς να γνωρίζουμε όλα αυτά τα “μυστικά” της φύσης.
Ξέρεις ότι κάθε ασθένεια έχει τα δικά της βότανα ;
Ξέρεις ότι με τη χρήση βοτάνων μπορείς να δυναμώσεις τον οργανισμό σου και να αντιμετωπίσεις τις ιώσεις του χειμώνα ;
Ξέρεις ότι τα αφεψήματα δεν περιορίζονται μόνο στο τσάι και στο χαμομήλι, αλλά αντιθέτως υπάρχει μια τεράστια ανεξερεύνητη ακόμα απο εσένα ποικιλία βοτάνων … κατάλληλη για τον δικό σου “χαρακτήρα” ;
Στην Ανατολή έχουν αναπτυχθεί εδώ και πάρα πολλούς αιώνες πρακτικές εκμεταλλευόμενοι τους “θησαυρούς” της φύσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο μάλιστα και το πόσο διαδεδομένα είναι το τσάι και τα άλλα αφεψήματα στην Ανατολή. Τα οφέλη που παρέχει στην υγεία ένα φλυτζάνι τσάι είναι πραγματικά αμέτρητα … με κορυφαίο όλων την τεράστια ποσότητα φλαβονοειδών και αντιοξειδωτικών στοιχείων που παρέχει στον οργανισμό.
Ένα αφέψημα κατά του “κρύου” …
Γιατί έχουμε τόση ανάγκη τα αφεψήματα τις κρύες μέρες του χειμώνα ;
Πόσα τσάγια (ή άλλα αφεψήματα) μπορώ να πίνω την ημέρα ;
Μπορεί ένα αφέψημα να αντικαταστήσει τον καφέ ;
Τι οφέλη προσφέρει στην υγεία η κατανάλωση αφεψημάτων ;
Είναι γεγονός πως ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα ένα αφέψημα ζεστό λειτουργεί σαν “βάλσαμο” στην ψυχή μας. Μας ζεσταίνει, μας κάνει να νιώθουμε πιο δυνατοί και γεμάτοι ενέργεια, μας τονώνει, μας φτιάχνει τη διάθεση και παράλληλα ισχυροποιεί τον οργανισμό μας κατά του ισχυρού ψύχους και των ιών.
Σύμφωνα μάλιστα με επιστημονικές έρευνες και μελέτες σχετικά με την επίδραση της τακτικής κατανάλωσης αφεψημάτων στην υγεία και στη λειτουργία του οργανισμού, ορισμένα (συγκεκριμένα) βότανα, μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.
Ο διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος, η υψηλή χοληστερόλη ή ακόμα και η κατάθλιψη, είναι καταστάσεις που μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν με την κατανάλωση των κατάλληλων βοτάνων.
Τα αφεψήματα εκτός από το ότι προφυλάσσουν την υγεία μας, είναι και ένα υπέροχο “ξεκίνημα της ημέρας”. Μπορεί μέχρι τώρα να δηλώνατε λάτρεις του καφέ, αλλά τα αφεψήματα (αν αρχίσετε να τα γνωρίζετε) θα σας κλέψουν την καρδιά ! Η απίστευτα μεγάλη ποικιλία γεύσεων αρωμάτων αλλά και πλεονεκτημάτων που προσφέρουν στον οργανισμό και την υγεία, θα σας αφήσει πραγματικά άφωνους.
Τα βότανα δεν έχουν ώρα. Οποιαδήποτε ώρα και στιγμή της ημέρας μπορείτε να πιείτε ένα αφέψημα για να ζεσταθείτε, να τονωθείτε ή να ηρεμήσετε, να το έχετε για συντροφιά ή για παρηγοριά τις ατελείωτες ώρες δουλειάς ή απλά για να το απολαύσετε στο σαλόνι σας.
Υπάρχουν βότανα και αφεψήματα με περισσότερη, με λιγότερη ή και χωρίς καθόλου καφεΐνη, κατάλληλα για τη στιγμή της ημέρας που επιθυμείτε, βότανα και αφεψήματα για κάθε γούστο και για κάθε χαρακτήρα !
Το γεγονός λοιπόν της μεγάλης ποικιλίας σε επιλογές βοτάνων, λύνει το πρόβλημα υπερκατανάλωσης καφεΐνης μέσα στην ημέρα και (φυσικά μην ξεπερνώντας το επιτρεπτό όριο κατανάλωσης καφεΐνης) μπορούμε να φτιάξουμε τον δικό μας συνδυασμό βοτάνων μέσα στην ημέρα και να απολαύσουμε άφοβα όσα φλυτζάνια επιυμούμε.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Οταν προσθετουμε ζαχαρη, μελι η αλλες γλυκαντικες ουσιες στο αφεψημα μας, η ακομα και γαλα, σαντιγυ η οτιδηποτε του προσφερει θερμιδικη αξια, θα πρεπει να προσεχουμε ποσα φλυτζανια καταναλωνουμε ωστε να μην υπερβαινουμε το ημερησιο οριο προσληψης θερμιδων.
Αν και λοιπόν όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στο γεγονός πως τα αφεψήματα βοτάνων είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία, ωστόσο υπάρχουν διενέξεις σχετικά με την ποσότητα των αφεψημάτων που μπορούμε να καταναλώνουμε ημερησίως, καθώς επίσης και σχετικά με τον τρόπο παρασκευής τους.
Άλλοι προτείνουν την κατανάλωση των αφεψημάτων με μέτρο (4 – 5 ημερησίως), άλλοι προτείνουν την παρασκευή τους με εμφιαλωμένο νερό και όχι με απλό νερό από τη βρύση, και άλλοι πάλι προτείνουν την κατανάλωση των αφεψημάτων που παρασκευάζονται από εμάς σε αντίθεση με τα εμφιαλωμένα που περιέχουν πολλά ενισχυτικά γεύσης, συντηρητικά, καθώς και γλυκαντικές ουσίες.
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά αφεψήματα που όλοι έχουμε στο σπίτι μας …
Τσάι & κατηγορίες
Όλοι λέμε “Θα βάλω να πιω ένα τσάι …” χωρίς όμως να συνειδητοποιούμε τη μεγάλη ποικιλία τσαγιών που μας προσφέρεται και που μπορούμε να γευτούμε.
Τα είδη του τσαγιού είναι τα εξής :
- το πράσινο τσάι
- το μαύρο τσάι
- το τσάι Pu-erh
- το τσάι Oolong
- και το λευκό τσάι
Υπάρχει και ένα ακόμα τσάι, το κόκκινο τσάι, που όμως στην πραγματικότητα δεν ανήκει στην ίδια οικογένεια. Τα τσάγια που προαναφέραμε προέρχονται όλα από το φυτό Camellia sinensis. Το φυτό αυτό είναι θάμνος που προέρχεται από την Κίνα και από την Ινδία. Όλα τα προαναφερθέντα είδη τσαγιού περιέχουν μεγάλη ποσότητα φλαβονοειδών (δηλαδή ισχυρών αντιοξειδωτικών στοιχείων).
ΠΡΟΣΟΧΗ : Το κοκκινο τσαι (οπως συνηθιζεται να λεγεται αν και στην πραγματικοτητα δεν ανηκει στην οικογενεια των τσαγιων), ΔΕΝ περιεχει ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΦΕΪΝΗ – σε αντίθεση φυσικα με τα υπολοιπα τσαγια που περιεχουν καφεινη (αλλο περισσοτερο και αλλο λιγοτερο) !
Επειδή τα τσάγια περιέχουν καφεΐνη, είναι κατάλληλα ακόμα και για πρωινό ρόφημα, και μπορούν φυσικά να αντικαταστήσουν ακόμα και τον καφέ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η καφεΐνη και η θεανίνη που περιέχονται στο τσάι (σε όλες τις ποικιλίες του εκτός του κόκκινου τσαγιού που δεν ανήκει στην ίδια οικογένεια), δημιουργούν αντίδραση σε ένα τμήμα του εγκεφάλου και προκαλούν σωματική αλλά και πνευματική εγρήγορση (όπως ακριβώς συμβαίνει και με την κατανάλωση του καφέ) !
Μερικά βασικά χαρακτηριστικά των διαφόρων ειδών τσαγιού …
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ : Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται από ελαφριά επεξεργασία φύλλων τσαγιού, περιέχει μικρή ποσότητα καφεΐνης και συνίσταται για πάρα πολλές παθήσεις (και αυτό εξαιτίας των πολλών αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχει). Μερικές από τις παθήσεις αυτές είναι οι ακόλουθες :
- καρκίνος
- παχυσαρκία
- Alzheimer
- Parkinson
- εγκεφαλικό
- υψηλή χοληστερόλη
- στρες
ΜΑΥΡΟ ΤΣΑΙ : Το μαύρο τσάι είναι ο “βασιλιάς” των τσαγιών και σίγουρα το πιο δημοφιλές τσάι παγκοσμίως (με το πράσινο τσάι να ανεβαίνει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια κατακτώντας τη δεύτερη θέση). Το μαύρο τσάι υπόκειται τη μεγαλύτερη επεξεργασία από όλα τα είδη τσαγιού, έχει βαριά και δυνατή γεύση, και μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτο (με καλή φύλαξη σε δοχείο αεροστεγές) για πάρα πολλά χρόνια, χωρίς να επηρεαστεί καθόλου η πλούσια γεμάτη γεύση του ή το δυνατό άρωμά του. Το μαύρο τσάι είναι και το πιο ιδανικό τσάι για να αντικαταστήσετε τον καφέ, αφού περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης από όλα τα τσάγια.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το μαύρο τσάι είναι το είδος τσαγιού με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Ωστόσο, ένα φλυτζάνι τσαγιού περιέχει μισή ποσότητα καφεΐνης σε σχέση με ένα φλυτζάνι καφέ, και άρα μας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουμε περισσότερα φλυτζάνια ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ !
ΤΣΑΙ PU-ERH : Το τσάι Pu-erh παρασκευάζεται από την επεξεργασία κυρίως ώριμων φύλλων τσαγιού, τα οποία μετά από ζύμωση του δίνουν αυτό το πυκνό γήινο χαρακτήρα και το δυνατό άρωμα (σαν γη μετά από βροχή).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το τσάι Pu-erh – όπως μας αποδεικνύουν επιστημονικές μελέτες – καταπολεμά την παχυσαρκία καθώς και τα υψηλά επίπεδα της χοληστερόλης. Μελέτες που έγιναν σε ζώα έδειξαν μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους στα ζώα που κατανάλωναν το συγκεκριμένο τσάι.
ΤΣΑΙ OOLONG : Το τσάι αυτό είναι ένα παραδοσιακό κινέζικο τσάι με πιο φίνα γεύση από το μαύρο τσάι και πιο δυνατό χαρακτήρα από το πράσινο τσάι. Θα λέγαμε ότι το τσάι αυτό είναι μια μέση λύση ανάμεσα στο απαλό πράσινο τσάι και το δυναμικό μαύρο τσάι. Είναι πιο ελαφρύ από το μαύρο τσάι και περιέχει μικρότερη ποσότητα καφεΐνης και είναι πιο κατάλληλο για άτομα που αγαπούν το δυνατό τσάι αλλά δεν επιθυμούν την μεγάλη πρόσληψη καφεΐνης.
ΛΕΥΚΟ ΤΣΑΙ : Τέλος, το λευκό τσάι, είναι το πιο απαλό και φίνο τσάι και είναι το τσάι με την μικρότερη επεξεργασία (μικρότερη ακόμα και από το πράσινο τσάι). Η γεύση του είναι βελούδινη και απαλή και είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων. Η ελάχιστη επεξεργασία που υπόκειται το λευκό τσάι, το φέρνει στην πρώτη θέση των τσαγιών με την μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών (και άρα την καλύτερη ασπίδα κατά του καρκίνου και της εκφύλισης των κυττάρων).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Γερμανική επιστημονική μελέτη επισημαίνει πως η κατανάλωση λευκού τσαγιού συστηματικά μπορεί να μειώσει την συσσώρευση λιποκυττάρων στις λιποαποθήκες του σώματος και να ενισχύσει τη λιποδιάλυση !
Άλλα βότανα & αφεψήματα κατά ασθενειών …
Το τσάι δεν είναι το μοναδικό αφέψημα που μπορούμε να βάλουμε στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας για να τονώσουμε την υγεία μας. Όλοι εάν ερωτηθούμε για τα αφεψήματα που γνωρίζουμε ή που έχουμε δοκιμάσει θα αναφερθούμε πρωτίστως στο τσάι και ίσως και στο χαμομήλι, το τίλιο και το φασκόμηλο. Τα βότανα είναι όμως ατελείωτα, όπως ατελείωτες είναι και οι ευεργετικές τους ιδιότητες κατά διαφόρων ασθενειών.
Ένα μικρό μόνο δείγμα του τι μπορούν να μας προσφέρουν τα βότανα είναι το ακόλουθο :
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ :
- το χαμομήλι
- η βαλεριάνα
- ο λυκίσκος
- το τίλιο
- το μελισσόχορτο
- η πασιφλώρα
- το ginseng
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΠΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΤΟΝΙΑΣ :
- η τσουκνίδα
- η αγγελική
- το φασκόμηλο
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ :
- το τίλιο
- το χαμομήλι
- η εχινάκια
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ :
- το λάπαθο
- η τσουκνίδα
- η αχιλλαία
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ :
- το λάπαθο
- η τσουκνίδα
- το τριφύλλι
- ο κρόκος
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ :
- η αγγελική
- η αγκινάρα
- το γαϊδουράγκαθο
- η αψιθιά
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ :
- το πράσινο τσάι
- το ταρξάκο
- το σκόρδο
- τα φύλλα ελιάς
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗΣ :
- το μελισσόχορτο
- το δενδρολίβανο
- το ginseng
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ :
- το κρεμμύδι
- η τσουκνίδα
- η δάφνη
- το φασκόμηλο
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ :
- το χαμομήλι
- το πράσινο τσάι
- η λεβάντα
- η βαλεριάνα
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ :
- το χαμομήλι
- η αγγελική
- η πιπερόριζα
- το αγριμόνιο
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ :
- η ρίγανη
- το πράσινο τσάι
- το σινάπι
- το δενδρολίβανο
- η μέντα
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΥ :
- ο γλυκάνισος
- το δίκταμο
- το γαρύφαλλο
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΑΣ :
- η μέντα
- ο δυόσμος
- ο μάραθος
- το μελισσόχορτο
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ :
- το πράσινο τσάι
- ο μαϊντανός
- η κουμαριά
- η αγριάδα
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ :
- το τίλιο
- το χρυσάνθεμο
- η λεβάντα
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΟΔΟΥ :
- η βαλεριάνα
- η σκουτελάρια
- η ανεμώνη
- το ginseng
KATA ΤΗΣ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑΣ :
- τα φύλλα Αιγύπτου
- η αψιθιά
- το γαϊδουράγκαθο
- το μελισσόχορτο
- το φασκόμηλο
- το χαμομήλι
- η μέντα
- το κάρδαμο
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΡΡΟΙΑΣ :
- η αψιθιά
- το αγριμόνιο
- το γεράνιο
- η αλχιμίλλη
Αυτές είναι μόνο μερικές παθήσεις που γιατρεύουν τα βότανα και μόνο μερικά από τα εκατοντάδες βότανα που μας παρέχει η φύση. Ενημερωθείτε για τα βότανα από έναν ειδικό σε σχέση με τις δικές σας παθήσεις και βρείτε το κατάλληλο για την περίπτωσή σας !
Leave A Comment