Χειμερινές ιώσεις & πώς θα προστατευθείς

//Χειμερινές ιώσεις & πώς θα προστατευθείς

Χειμερινές ιώσεις & πώς θα προστατευθείς

Ιώσεις του χειμώνα …

Οι ιώσεις λατρεύουν το χειμώνα … από το κοινό κρυολόγημα ως τη γρίπη ! Το τσουχτερό κρύο του χειμώνα ευνοεί τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, με αποτέλεσμα τόσο η μύτη όσο και ο φάρυγγας και τα ιγμόρεια να βάλλονται από διάφορα μικρόβια. Οι ιοί παρουσιάζονται με εξαιρετικά μεγάλη συχνότητα την περίοδο των χειμερινών μηνών και είναι άκρως κολλητικοί !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ένας μέσος άνθρωπος θα περάσει στη διάρκεια της ζωής του περίπου 250 κρυολογήματα και ιώσεις !

Όπως αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, χρειαζόμαστε να κατανοήσουμε καλύτερα τι είναι τα μικρόβια και πώς μπορούμε πραγματικά να προφυλαχτούμε από αυτά και να προφυλάξουμε και τους γύρω μας.

heimerines-iwseis-mikrovia

Τι μας κάνει και αρρωσταίνουμε ;

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΥΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΕΙ !!! Οι περισσότεροι από εμάς – εάν ερωτηθούμε – θα απαντήσουμε πως αυτό που μας κάνει να αρρωσταίνουμε το χειμώνα είναι το κρύο ! ΛΑΘΟΣ !!! Η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Το κρύο μπορεί να μας κάνει να αρρωστήσουμε … και για την ακρίβεια να κρυολογήσουμε, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις γνωστές σε όλους μας χειμερινές ιώσεις !

Η κατακόρυφη πτώση του υδραργύρου το χειμώνα στο μόνο που μπορεί να μας βλάψει είναι να πάθουμε κρυοπαγήματα (ειδικά εάν δεν είμαστε κατάλληλα ενδεδυμένοι για να αντέξουμε τη χαμηλή θερμοκρασία).

ΠΡΟΣΟΧΗ : Το κρυολογημα απο το κρυο του χειμωνα ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ συναχι, ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΒΗΧΑ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ πυρετο και φυσικα ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ουτε πονολαιμο !

Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι συμπτώματα που προκύπτους από τις λεγόμενες χειμερινές ιώσεις … και σε αυτή την περίπτωση υπαίτιος δεν είναι το κρύο !

Για ποιο λόγο όμως τότε ευδοκιμούν οι ιώσεις το χειμώνα ;

Πώς το κρύο επηρεάζει τον οργανισμό μας και αρρωσταίνουμε συχνότερα ;

Γιατί τα μικρόβια εξαπλώνονται τόσο γρήγορα το χειμώνα ;

Το κρύο – όπως ήδη αναφέραμε – δεν ευθύνεται για τις χειμερινές ιώσεις … τουλάχιστον όχι άμεσα !!! Τι εννοούμε όμως με αυτό ; Μπορεί να μην είναι το κρύο που μας αρρωσταίνει, αλλά το κρύο έχει την τάση να κάνει πιο αδύναμο το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Με την πτώση της θερμοκρασίας ο οργανισμός μας γίνεται πιο ευάλωτος στους ιούς.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το φαινόμενο αυτό της αδυναμίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα (λόγω του κρύου) είναι κοινό για όλους τους ανθρώπους και ονομάζεται “ελάττωση της ανοσίας” !

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αρρωσταίνουμε ειδικά τις ημέρες που είναι πιο τσουχτερό το κρύο … τις μέρες εκείνες δηλαδή που η απότομη πτώση της θερμοκρασίας εξασθενεί τον οργανισμό μας και την άμυνά του (το ανοσοποιητικό του σύστημα).

heimerines-iwseis-thermometro

Οι χειμερινές ιώσεις μεταδίδονται πάρα πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο λόγος όμως που οι ιώσεις εξαπλώνονται με τόσο ταχείς ρυθμούς το χειμώνα είναι ένας συνδυασμός καταστάσεων. Ο συνδυασμός του ευάλωτου και εξασθενημένου ανοσοποιητικού μας συστήματος με τον συγχρωτισμό πολλών ανθρώπων μαζί σε κλειστούς χώρους, είναι που κάνουν τις ιώσεις να εξαπλώνονται τόσο γρήγορα και τόσο εύκολα.

Πώς αναγνωρίζω αν έχω … γρίπη ή κρυολόγημα ;

Πολλές φορές μπερδεύουμε τον απλό ιό του κρυολογήματος με τις ιώσεις. Στην πραγματικότητα το απλό κρυολόγημα εκδηλώνεται συνήθως με συνάχι, ενώ μια βαριά ίωση (όπως ο ιός της γρίπης) εμφανίζει συμπτώματα πιο πολύπλοκα που συμπεριλαμβάνουν το συνάχι αλλά συνοδεύονται και από πυρετό (και μάλιστα συνήθως υψηλό), από βήχα και μερικές φορές ακόμα και από προβλήματα στην αναπνοή.

Ενώ το απλό κρυολόγημα διαρκεί πολύ λίγο (το πολύ 3 ημέρες), ο ιός της γρίπης μπορεί να διαρκέσει για πολλές ημέρες … φτάνοντας ακόμα και τις 10 ημέρες και εξασθενεί ολοένα και πιο πολύ τον οργανισμό μας καθιστώντας τον επιρρεπή σε πιο σοβαρές ασθένειες (όπως αυτή της πνευμονίας).

Τέτοιες καταστάσεις αν βρεθούν εκτός ελέγχου μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο ΘΑΝΑΤΟ !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η πνευμονια και ο ιος της γριπης θεωρουνται απο τις πιο συνηθεις αιτιες θανατου στον προηγμενο δυτικο κοσμο (σε ολες τις ηλικιες αλλα πολυ περισσοτερο στις ομαδες υψηλου κινδυνου) !

Πώς να καταπολεμήσω μια ίωση που με ταλαιπωρεί ;

Μερικοί βασικοί κανόνες για να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά και κυρίως πολύ πιο γρήγορα μια ενοχλητική ίωση είναι οι ακόλουθοι :

Νο 1 κανόνας : Τρέφομαι καλά και τρέφομαι σωστά (με τρόφιμα πλούσια σε πολύτιμες βιταμίνες) … δηλαδή άφθονα φρούτα και λαχανικά !

Νο 2 κανόνας : Πίνω φρεσκοστιμμένους χυμούς πορτοκάλι για να ενισχύσω την άμυνα του οργανισμού μου με την άφθονη βιταμίνη C που περιέχουν ! Αν θέλω προσθέτω και άλλα φρούτα με βιταμίνη C όπως τα διάφορα μούρα, το ακτινίδιο ή το grapefruit.

heimerines-iwseis-stipsimo

Νο 3 κανόνας : Αποφεύγω να βρίσκομαι σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους (όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα μπαρ) που κυκλοφορεί πολύς κόσμος.

Νο 4 κανόνας : Πλένω πολύ συχνά τα χέρια μου για να καθαρίζονται από μικρόβια που μεταφέρονται μέσω αυτών από επιφάνειες όπως τα πόμολα, οι χειρολαβές και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό την επικινδυνότητα για μια ακόμα πιο σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (όπως είναι η πνευμονία) ! Τα μικρόβια συνηθίζουν να μεταφέρονται μέσω των χεριών μας προς τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας και να προσβάλλουν την υγεία μας !

Νο 5 κανόνας : Φοράω ζεστά ρούχα και αποφεύγω την έκθεσή μου στο κρύο και σε ρεύματα αέρα.

Νο 6 κανόνας : Έχω στην τσάντα μου και χρησιμοποιώ τακτικά απολυμαντικά χειρός για να σκοτώνω τα μικρόβια που μεταφέρω.

Νο 7 κανόνας : Πίνω ζεστά αφεψήματα  (όπως για παράδειγμα πράσινο τσάι και χαμομήλι)  αλλά και αφεψήματα από βότανα της αρεσκείας μας  με προσθήκη λεμονιού (για βιταμίνη C) και μελιού που καταπραΰνει το λαιμό.

Νο 8 κανόνας : Τρώω κοτόσουπα που είναι ελαφρύ γεύμα και κάνει και καλό κατά του κρυολογήματος.

Νο 9 κανόνας : Καθαρίζω συχνά τη μύτη μου για να απομακρύνονται οι βλεννώδεις εκκρίσεις και τα μικρόβια. Χρησιμοποιώ τακτικά και διάλυμα φυσιολογικού ορού για να κάνω πλύσεις.

Νο 10 κανόνας : Πετάω τα χαρτομάντηλα που χρησιμοποιώ και δεν τα φυλάω στις τσέπες μου όπου θα βάλω αργότερα τα χέρια μου και θα μεταφέρω ξανά τα ίδια μικρόβια.

Νο 11 κανόνας : Αποφεύγω το κάπνισμα και τους κλειστούς χώρους με πολύ καπνό γιατί επιδεινώνουν την κατάσταση της υγείας μου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα παιδιά που ζουν σε σπίτια με γονείς καπνιστές έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν πρόβλημα του αναπνευστικού (λοιμώξη) και ωτίτιδα από τα υπόλοιπα παιδιά !

Νο 12 κανόνας : Αερίζω συχνά το χώρο που βρίσκομαι ώστε να μην εγκλωβίζονται τα μικρόβια. Τουλάχιστον 10 λεπτά με ανοιχτά παράθυρα (στο σπίτι αλλά και στο γραφείο) είναι αρκετά για να ανανεωθεί η ατμόσφαιρα και να απομακρυνθούν τα μικρόβια.

Νο 13 κανόνας : Στο κρυολόγημα το πολύ κρύο περιβάλλον μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα … αλλά το ίδιο ισχύει και για το πολύ ζεστό περιβάλλον. Μην ξεπερνάτε τους 20 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία δωματίου γιατί η πολύ ξηρή ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη ζέστη – σε αντίθεση με ό,τι θα πιστεύαμε –  διευκολύνουν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Νο 14 κανόνας : Προτιμώ να πατήσω κουμπιά (όπως για παράδειγμα σε ένα ασανσέρ) με τον αγκώνα μου και όχι με το δάχτυλο. Τα κουμπιά αυτά είναι από τις πιο “βρώμικες” και “μολυσμένες” από μικρόβια επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή και μεταφέρουμε τα μικρόβια.

Νο 15 κανόνας : Καθαρίζω τακτικά την επιφάνεια εργασίας μου στην δουλειά (γραφείο, υπολογιστή, λαβές σε συρτάρια, είδη γραφικής ύλης) αλλά και το σπίτι μου (κομοδίνα, χειρολαβές σε πόρτες και παράθυρα, χειρολαβή ψυγείου, νεροχύτες, φούρνο μικροκυμάτων, τηλεκοντρόλ).

heimerines-iwseis-katharismos-epifaniwn

Νο 16 κανόνας : Πλένω τακτικά την πάνινη τσάντα που χρησιμοποιώ για τα ψώνια μου στο σουπερμάρκετ ή απολυμαίνω την λαβή του καλαθιού που χρησιμοποιώ.

Νο 17 κανόνας : Αποφεύγω την έντονη κούραση όσο είμαι άρρωστος και καταβεβλημένος και φροντίζω να κοιμάμαι καλά και να ξεκουράζομαι.

Νο 18 κανόνας : Κάνω ρινικές εισπνοές με ατμούς νερού με αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου (ή βράζω φρέσκο ευκάλυπτο).

Νο 19 κανόνας : Αποφεύγω τη λήψη αντιβίωσης (αν δεν έχει δοθεί ιατρική συνταγή) και αποφεύγω και τη λήψη αντιπυρετικών όσο ακόμα ο πυρετός δεν είναι υψηλός. Πολλές φορές ο πυρετός βοηθάει στην καταπολέμηση του μικροβίου που καταπονεί τον οργανισμό. Ο πυρετός είναι η άμυνα του οργανισμού στο μικρόβιο.

Νο 20 κανόνας : Πίνω άφθονο νερό για να αποφύγω την αφυδάτωση.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζω για τα μικρόβια …

  • Δεν επιβιώνουν όλα τα μικρόβια με τον ίδιο τρόπο και δεν έχουν την ίδια αντοχή.
  • Τα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν ακόμα και μέσω νερού και φαγητού.
  • Τα κατοικίδια μπορούν να είναι φορείς μικροβίων.
  • Ορισμένα μικρόβια μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μας και μέσω του αίματος (από χειρουργική επέμβαση ή ενέσεις).
  • Με τα σωματικά μας υγρά μπορούμε να μεταφέρουμε μικρόβια και να τα μεταδώσουμε σε άλλους.
  • Συνήθως μια ιογενής λοίμωξη κολλάει πριν καλά-καλά το άτομο από την οποία κολλήσαμε εμφανίσει και αναγνωρίσει και το ίδιο τα κύρια συμπτώματα. Όταν έχουν ήδη εμφανιστεί τα συμπτώματα της λοίμωξης μειώνεται πολύ η πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας γιατί ο ιός έχει ήδη αρχίσει να αποδυναμώνεται.
By | 2021-12-22T20:09:09+02:00 December 2nd, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment