Κλινική Ύπνωση : Τι Είναι & Τι Θεραπεύει ;

/, Υγεία/Κλινική Ύπνωση : Τι Είναι & Τι Θεραπεύει ;

Κλινική Ύπνωση : Τι Είναι & Τι Θεραπεύει ;

Τι Είναι η Ύπνωση ;

Όταν ακούμε για ύπνωση, το μυαλό μας πάει πρώτα σε μεταφυσικές καταστάσεις, προηγούμενες ζωές και άλλα “μαγικά” και εξωπραγματικά πράγματα. Τι είναι όμως πραγματικά η ύπνωση και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του ανθρώπου ;

Αρκετοί ψυχαναλυτές και κυρίως αρκετοί ψυχοθεραπευτές και ψυχίατροι, πιστεύουν πως η διαδικασία της ύπνωσης μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη για την επίλυση διαφόρων ψυχολογικών δυσλειτουργιών και προβλημάτων που μπορεί να ταλαιπωρούν ένα άτομο.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που πιστεύουν πως με την ύπνωση μπορούν να θεραπευτούν – όχι μόνο ψυχικά νοσήματα – αλλά και σωματικά νοσήματα … με πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δερματοπάθειες (που συνδέονται πολύ συχνά άμεσα και με ψυχολογικούς παράγοντες).

Τέλος, υπάρχουν και άτομα που χρησιμοποιούν τη διαδικασία της ύπνωσης για να καταπολεμήσουν εθισμούς (όπως είναι το τσιγάρο, το αλκοόλ ή το φαγητό).

Ας ξεκινήσουμε όμως από το βασικό κομμάτι, που είναι να διαλευκάνουμε τι πραγματικά είναι η ύπνωση και να κατανοήσουμε πως λειτουργεί.

Είναι αλήθεια πως πολλά άτομα χρησιμοποιούν την ύπνωση για να ανατρέξουν σε περασμένες ζωές και να καθησυχάσουν παρόμοιες μεταφυσικές ανησυχίες τους … αλλά αυτή δεν είναι η μοναδική χρήση της ύπνωσης !

Τόσο η ύπνωση όσο και η υπνοθεραπεία είναι πραγματικά δύο εφαρμογές πολύ παρεξηγημένες από τον περισσότερο κόσμο. Η ύπνωση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον James Braid σε ένα βιβλίο αναφερόμενη σε αυτή, υποδηλώνοντας μια αδράνεια (ύπνο) του νευρικού συστήματος !

ypnwsi-synedria

Η υπνοθεραπεία – η διαδικασία δηλαδή κατά την οποία η ύπνωση χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς – ονομάζεται επίσης και “κλινική ύπνωση” και είναι η εφαρμογή ύπνωσης ως κλινική αγωγή για την αντιμετώπιση διαφόρων ψυχολογικών ή παθολογικών καταστάσεων.

Στην περίπτωση της κλινικής ύπνωσης ή υπνοθεραπείας, ο θεραπευτής, επιβάλλεται να είναι ειδικά εκπαιδευμένος όχι μόνο στην ύπνωση και την ψυχανάλυση και ψυχοθεραπεία, αλλά και στην συμβουλευτική.

Σκοπός του θεραπευτή είναι να καθοδηγήσει τον ασθενή (ο οποίος είναι απόλυτα ελεύθερος και ελέγχει τον εαυτό του) να επιτύχει τους στόχους που έχει θεσπίσει για την συνεδρία.

Ύπνωση & Ύπνος : Διαφορές & Ομοιότητες

Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ύπνου, στον εγκέφαλο υπερτερούν τα εγκεφαλικά κύματα Δέλτα, σε αντίθεση με την κατάσταση της ύπνωσης που υπερτερούν τα εγκεφαλικά κύματα Θήτα.

Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά ; Μπορεί η κατάσταση του ύπνου και η κατάσταση της ύπνωσης να θεωρούμε πως μοιάζουν πολύ, αλλά αυτό είναι μόνο φαινομενικά – αφού το άτομο βρίσκεται με τα μάτια κλειστά στην φάση του ύπνου, ενώ στη φάση της ύπνωσης μπορεί να βρίσκεται με τα μάτια κλειστά ή με τα μάτια ανοικτά !

Ουσιαστικά, στη διαδικασία της ύπνωσης το Υποσυνείδητο είναι ανοιχτό και μπορεί να δεχθεί υποβολές, και αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν ο νους καταφέρει να συγκεντρωθεί σε κάτι συγκεκριμένο και να αφεθεί να απορροφηθεί απόλυτα από αυτό !

Με τη διαδικασία αυτή το συνειδητό κομμάτι του εγκεφάλου αρχίζει να διακατέχεται από διάφορα μηνύματα που προκαλούνται από τις οξυμένες αισθήσεις του ατόμου, με αποτέλεσμα να ξυπνούν στο κομμάτι αυτό του εγκαφάλου (στο συνειδητό) την ανάγκη να “παλέψει”, να “ξεφύγει”, να “δραπετεύσει” ! Έτσι, καταφεύγει ως διαφυγή στην κατάσταση της ύπνωσης, όπου βρίσκεται σε καταστολή για να μπορέσει να πάρει τον έλεγχο το υποσυνείδητο κομμάτι του εγκεφάλου.

Αυτή είναι μάλιστα και μια ακόμα πολύ ουσιαστική διαφορά μεταξύ του ύπνου και της ύπνωσης. Ενώ στον ύπνο όλες οι διαδικασίες του εγκεφάλου πέφτουν σε καταστολή – συνειδητές και ασυνείδητες – στην κατάσταση της ύπνωσης “κοιμάται” μόνο το συνειδητό κομμάτι του νου και “αφήνει χώρο” στο ασυνείδητο κομμάτι του να βγει στην επιφάνεια και να μας αποκαλύψει ενδιαφέροντα πράγματα ακόμα και για τον ίδιο μας τον εαυτό !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η διαδικασια της υπνωσης ειναι μια απολυτα φυσιολογικη διαδικασια και μπορει να εφαρμοζεται ακομα και σε καθημερινη βαση, και μαλιστα πολλες φορες την ιδια ημερα !

Είναι Πραγματικά Αποτελεσματική η Ύπνωση … ως Θεραπεία ;

Στην υπνοθεραπεία, το άτομο καλείται να μπει σε κατάσταση ύπνωσης, ενώ ο θεραπευτής βρίσκεται εκεί για να καθοδηγεί και να δίνει εντολές ή ακόμα και συμβουλές στο άτομο ώστε να μπορέσει να διεισδύσει επιτυχώς στο υποσυνείδητο κομμάτι του εγκεφάλου του και να επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει για την διαδικασία της ύπνωσης.

Στη φάση αυτή, ο ασθενής, είναι απόλυτα ανοιχτός σε υποβολές. Απαιτείται αρκετή εξάσκηση ώστε σε βάθος χρόνου το άτομο να μάθει να έχει έλεγχο του εαυτού του και να ακυρώνει διαδικασίες που δεν επιθυμεί και δεν ταιριάζουν στον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Ακόμα και στην κατάσταση της ύπνωσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, πως υπάρχει η ελεύθερη συνείδηση του ατόμου και μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή για να “φρενάρει” την όποια ανεπιθύμητη διαδικασία !

Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ατόμων με θετικά αποτελέσματα ύστερα από υπνοθεραπεία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και αυτό του Βρετανού γιατρού Albert Mason. Το περιστατικό αυτό έλαβε χώρα το 1951 και αφορούσε στην περίπτωση ενός αγοριού 16 ετών με μια ασθένεια που ονομάζεται ιχθύωση ! Πρόκειται για μια πάθηση κατά την οποία ο ασθενής εμφανίζει μαύρο δέρμα και σκληρό σαν να έχει λέπια.

ypnwsi-ihthiwsi

Το 16χρονο αγόρι εμφάνισε συμπτώματα της ασθένειας από τότε που γεννήθηκε και δεν κατάφερε να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας με βάση τη συμβατική ιατρική.

Τότε ο γιατρός  Albert Mason – μπροστά σε άλλους γιατρούς του νοσοκομείου East Grinstead στο Σάσεξ – έθεσε το αγόρι σε κατάσταση ύπνωσης και το καθοδήγησε ώστε να πιστέψει πως το αριστερό του χέρι σύντομα θα απαλασσόταν από την ασθένεια και θα εμφάνιζε ορατή βελτίωση.

Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό και άφησε όλους τους μάρτυρες γιατρούς του νοσοκομείου εμβρόντητους, αφού το παιδί μετά από ΜΟΛΙΣ 10 ΗΜΕΡΕΣ, εμφάνισε βελτίωση στο αριστερό του χέρι ώσπου τα λέπια εξαφανίστηκαν τελείως και το δέρμα του έγινε απόλυτα φυσιολογικό.

Εν συνεχεία ο γιατρός εφάρμοσε την ίδια μέθοδο τμηματικά και για άλλα μέρη του σώματος του παιδιού, τα οποία όπως ήταν αναμενόμενο θεραπεύτηκαν.

Η περίπτωση του 16χρονου αγοριού με την ιχθύωση έχει καταγραφεί και δημοσιευθεί στο British Medical Journal τη χρονιά του 1952.

Τι Ασθένειες Μπορεί να Θεραπεύσει η Ύπνωση ;

Η διαδικασία της ύπνωσης και η εφαρμογή της για θεραπευτικούς σκοπούς μπορεί να καλύψει μια πολύ ευρεία κλίμακα ασθενειών και περιπτώσεων.

Μερικές από αυτές που αποδεδειγμένα η ύπνωση έχει επιτυχή εφαρμογή είναι οι ακόλουθες :

  • η αντιμετώπιση του στρες
  • η αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού
  • η αντιμετώπιση διαφόρων φοβιών (π.χ. αγοραφοβία, φοβία θανάτου, φοβία για το σκοτάδι, φοβία για τα αστραπόβροντα, φοβία για τις βελόνες, φοβία για τα μικρόβια, φοβία για τις ασθένειες, φοβία για τα τρωκτικά, φοβία για τα έντομα, φοβία για τα αεροπλάνα)
  • η αντιμετώπιση της κατάθλιψης
  • η αντιμετώπιση του μετατραυματικού συνδρόμου (π.χ. μετά από ληστεία, βιασμό, ασθένεια, κακοποίηση, σεισμό, πόλεμο, ατύχημα, απώλεια, θάνατο)
  • η αντιμετώπιση των διαφόρων ψυχοσωματικών προβλημάτων
  • η αντιμετώπιση διαφόρων δερματικών παθήσεων
  • η βελτίωση της ψυχολογίας του ατόμου

ypnwsi-psyhologia

  • η βελτίωση της αυτοσυγκέντρωσης του ατόμου
  • η αντιμετώπιση μικροτραυματισμών χωρίς τη χρήση φαρμάκων
  • η αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης
  • η αντιμετώπιση της σεξουαλικής ανικανότητας
  • η αντιμετώπισης της ανοργασμίας (της έλλειψης οργασμού)
  • η αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας
  • η αντιμετώπιση της αϋπνίας
  • η αντιμετώπιση & ο έλεγχος του πόνου (ακόμα και του πόνου του τοκετού)
  • η αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου
  • η αντιμετώπιση διαφόρων διατροφικών διαταραχών (π.χ. βουλιμία, ανορεξία, υπερφαγία, ταχυφαγία)
  • η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Ύπνωση & Αδυνάτισμα

Μπορεί λοιπόν η ύπνωση να λειτουργήσει βοηθητικά στην επίπονη διαδικασία της απώλειας βάρους … και αν ναι ΠΩΣ ;;;

Όπως ήδη αναφέραμε, η κλινική ύπνωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο θεραπευτής αναλαμβάνει το ρόλο του “οδηγού” και κατευθύνει τον ασθενή ώστε να καταφέρει να βιώσει ορισμένες σημαντικές αλλαγές :

  • στο ΠΩΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ
  • στο ΠΩΣ ΝΙΩΘΕΙ
  • στο ΠΩΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ

Με την τεχνική της ύπνωσης, ο ψυχοθεραπευτής , θέτει το άτομο αντιμέτωπο με διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει (ψυχολογικής ή παθολογικής φύσης) και που με το συνειδητό κομμάτι του εγκεφάλου του δεν καταφέρνει να τα αντιμετωπίσει.

ypnwsi-fagito

Μια τέτοια χαρακτηριστική κατάσταση είναι η διακοπή του καπνίσματος ή ακόμα και το αδυνάτισμα και ο περιορισμός πρόσληψης τροφής.  Ο ασθενής κατά την ύπνωση διατηρεί (συνήθως) τα μάτια ανοιχτά και αφήνεται στη συνείδησή του η οποία αναλαμβάνει τον έλεγχο. Ο θεραπευτής βοηθάει το άτομο ώστε να χαλαρώσει, να μεταβεί σε πιο βαθύ επίπεδο συνειδητότητας  … μέχρι τελικά να διεισδύσει στο ασυνείδητο κομμάτι του εγκεφάλου του (από όπου δηλαδή προέρχονται και τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει … και εν προκειμένω η βουλιμία και η υπερφαγία).

Με τις κατάλληλες υποβολές, ο ψυχοθεραπευτής, κατευθύνει τον ασθενή και του δίνει θα λέγαμε ιδέες που θα εγκατασταθούν στο μυαλό του και θα τον βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του.

Επειδή λοιπόν η δυσκολία στο να απαλλαγούμε από το περιττό βάρος εντοπίζεται συνήθως στην συναισθηματική μας αδυναμία, γι’αυτό οι περισσότερες δίαιτες που εφαρμόζουμε καταλήγουν να έχουν άδοξο τέλος. Σε αυτό το σημείο η ύπνωση έρχεται ως βοηθητικός μοχλός και θέτει στον ασθενή το όραμα ενός νέου τρόπου ζωής απαλλαγμένου από τα περιττά κιλά και απαλλαγμένου από το αίσθημα της ντροπής για το σώμα του. Βασικός στόχος του θεραπευτή είναι να βάλει στο υποσυνείδητο του ασθενή το όραμα ενός σώματος όπως αυτός το ορματίζεται (χωρίς παχάκια, χωρίς περιττό βάρος, χωρίς ψεγάδια) και να αφοσιωθεί σε αυτό !

By | 2020-11-30T16:57:37+02:00 November 4th, 2019|Αδυνάτισμα, Υγεία|0 Comments

Leave A Comment