Τριγωνέλλα (Fenugreek), το ¨ελληνικό¨ βότανο με τα πολλαπλά οφέλη

//Τριγωνέλλα (Fenugreek), το ¨ελληνικό¨ βότανο με τα πολλαπλά οφέλη

Τριγωνέλλα (Fenugreek), το ¨ελληνικό¨ βότανο με τα πολλαπλά οφέλη

Είναι το συστατικό, ή καλύτερα το βότανο το οποίο έχουμε συναντήσει σε πολλά συμπληρώματα. Η τριγωνέλλα ή στην Αγγλική της ονομασία Fenugreek, χαρακτηρίζεται όπως δείχνει και το όνομα της από ελληνική καταγωγή και η καλλιέργεια της εμφανίζεται στην νότια περιοχή της Μεσογείου, στα νότια της Ευρώπης και στην δυτική Ασία.

Έχει πράγματι πολλά οφέλη για την υγεία και την ευεξία μας και χρησιμοποιούνταν για πολλά χρόνια στην εναλλακτική ιατρική.

Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως ως συμπλήρωμα με ευεργετική δράση στα επίπεδα τεστοστερόνης, ζάχαρου του αίματος, θηλασμού και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής μας.

Τί ακριβώς είναι η Τριγωνέλλα;

Η τριγωνέλλα είναι φυσικά ένα φυτό, όχι πολύ υψηλό με πράσινα φύλλα και λοβούς οι οποίοι περιέχουν σπόρους.

Όπως ήδη αναφέραμε έχει χρησιμοποιηθεί για πάρα πολλά χρόνια στη εναλλακτική και Κινεζική ιατρική για την θεραπεία κυρίως παθήσεων του δέρματος αλλά και άλλων ασθενειών.

Στα σύγχρονα χρόνια είναι ένα είδος μπαχαρικού και χρησιμοποιείται ακόμη ως συστατικό στο σαπούνι και στο σαμπουάν.

Οι σπόροι της χρησιμοποιούνται από την Ινδική και Ασιατική κουζίνα σε πολλές συνταγές μαγειρικής.

Ειδικά οι σπόροι της τριγωνέλλας έχουν μία γεύση που μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το σιρόπι από σφένδαμο.

Πάρα πολλές οι χρήσεις της σε διάφορες θεραπείες που περιλαμβάνουν ακόμη και την χρησιμοποίηση της σε θεραπεία της κήλης στους άνδρες, στην στυτική δυσλειτουργία και σε προβλήματα ανδρικής γονιμότητας.

Πώς λειτουργεί η τριγωνέλλα;

Η τριγωνέλλα φαίνεται να επιβραδύνει την απορρόφηση του ζάχαρου στο στομάχι, ενώ παράλληλα διεγείρει την ινσουλίνη.

Είναι δύο σημαντικές δράσεις οι οποίες ασφαλώς βοηθούν στην ελάττωση του ζάχαρου στο αίμα, στα άτομα τα οποία υποφέρουν από διαβήτη.

Η διατροφική αξία της τριγωνέλλας

trigwnella-fylla

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τριγωνέλλας είναι φυσικά αδύνατη.

Αλλά σκεφτείτε ότι μία κουταλιά της σούπας με σπόρους τριγωνέλλας μας δίδει 35 θερμίδες και έχει τα εξής θρεπτικά συστατικά.

  • Φυτικές ίνες –  3γραμ.
  • Πρωτείνη –  3 γραμ.
  • Υδατάνθρακες –  6γραμ.
  • Λίπη –  1γραμ.
  • Σίδηρο –  20% της ποσότητας που χρειάζεστε κάθε μέρα
  • Μαγγάνιο –  7% της ποσότητας που χρειάζεστε κάθε μέρα
  • Μαγνήσιο –  5% της ποσότητας που χρειάζεστε κάθε μέρα

Είναι πράγματι ένα εξαιρετικά ωφέλιμο βότανο με πολύ καλές αναλογίες σε φυτικές ίνες και μέταλλα, όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο.

Γάλα θηλασμού και τριγωνέλλα

Όλοι μας γνωρίζουμε την αξία του μητρικού γάλακτος και του θηλασμού εν γένει για την σωστή ανάπτυξη ενός νεογέννητου.

Η επίδραση ωστόσο διαφόρων παραγόντων μπορεί να επιφέρει μείωση της διαθέσιμης ποσότητας για το θηλασμό του βρέφους. Ένα γεγονός που δημιουργεί προβλήματα, τα οποία η ιατρική προσπαθεί να επιλύσει με την χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Κλινικές έρευνες όμως έδειξαν πως ίσως η τριγωνέλλα είναι μία φυσική εναλλακτική λύση για την σωστή ροή του γάλακτος και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ακόμη και για την αύξηση της ποσότητας του διαθέσιμου γάλακτος στον θηλασμό.

Επιπλέον το βότανο αυτό μπορεί να βοηθήσει και στην αύξηση του βάρους του νεογέννητου.

Τα πρώτα στάδια της έρευνας ήταν πολύ ενθαρρυντικά, αλλά σίγουρα απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την συνολική επιβεβαίωση αυτών των πρώτων ενδείξεων.

Τεστοστερόνη και τριγωνέλλα

Και σε αυτή την περίπτωση που εξετάζεται η σχέση της χρήσης της τριγωνέλλας με τα επίπεδα της τεστοστερόνης και της σεξουαλικής ορμής (λίμπιντο), οι πρώτες έρευνες δείχνουν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Πράγματι η τριγωνέλλα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης και της σεξουαλικής ορμής.

Απαιτείται φυσικά πιο εκτεταμένη έρευνα για να εδραιωθεί και σε αυτό το θέμα η ευεργετική επίδραση του βότανου σε δύο πολύ σημαντικούς τομείς, την τεστοστερόνη και την σεξουαλική ορμή.

Ζάχαρο του αίματος και τριγωνέλλα

trigwnella-diavitis

Στον τομέα αυτό όπως ανέφερα και σε προηγούμενη παράγραφο είναι πολύ σημαντική η προσφορά της τριγωνέλλας, η οποία όπως είπα καθυστερεί την απορρόφηση του ζάχαρου.

Η έρευνα στην σχέση τριγωνέλλας και ζάχαρου είναι εντυπωσιακή και αποδεικνύει τόσο στις περιπτώσεις ατόμων με διαβήτη τύπου Ι, όσο και σε αυτά με διαβήτη τύπου 2, πόσο σημαντική είναι η δράση της στην μείωση του ζάχαρου του αίματος.

Θα ήταν ίσως πολύ χρήσιμο να δούμε την επίδραση της τριγωνέλλας και σε μία σειρά άλλων “δυσμενών” περιπτώσεων

Όρεξη – Περιορισμένης έκτασης έρευνες δείχνουν ότι η χρήση της τριγωνέλλας μπορεί να ελέγξει την όρεξη ενός ατόμου όπως παράλληλα και να μειώσει την πρόσληψη λίπους

Χοληστερίνη – Και πάλι περιορισμένη έρευνα δίδει ενδείξεις μείωσης των επιπέδων χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στην περίπτωση που χρησιμοποιείται η τριγωνέλλα.

Καούρες – Οι ελάχιστες έρευνες και σε αυτό το σημείο δείχνουν μία ευεργετική δράση η οποία μάλιστα μπορεί να συγκριθεί με τα αντιόξινα φάρμακα που παίρνει ένα άτομο.

Φλεγμονές – Έρευνα μόνον σε ζώα επιβεβαιώνει αντι-φλεγμονώδη δράση, χωρίς αυτό να έχει δοκιμαστεί ακόμη σε επίπεδο ανθρώπινης παρουσίας.

Να αναφέρουμε εδώ μερικές από τις περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να βοηθήσει η χρήση της τριγωνέλλας

  • Έλκος στόματος
  • Βρογχίτιδα
  • Υποδόριες μολύνσεις
  • Χρόνιο βήχα
  • Νεφρικές ασθένειες
  • Καρκίνος

Είναι γεγονός όπως αναφέραμε και προηγουμένως, ότι πρόκειται για ένα πραγματικά ωφέλιμο φυτό το οποίο παρουσιάζει έναν φοβερό πλουραλισμό στις δράσεις του, χωρίς όμως αυτό να έχει εδραιωθεί επιστημονικά στην έκταση που απαιτείται.

Άσκηση και τριγωνέλλα

Η επίδραση μίας ομάδας που περιείχε κρεατίνη και τριγωνέλλα δοκιμάστηκε σε άτομα που συμμετείχαν σε φυσική άσκηση.

Η επίδραση της ομάδας έδειξε πολύ θετικά αποτελέσματα δίδοντας έτσι μία πρώτη ένδειξη ότι η τριγωνέλλα ήταν ένα από τα συστατικά που θα πρέπει να προστεθεί στην τροφή (διατροφή) των αθλητών.

Τα πλεονεκτήματα υγείας της τριγωνέλλας

1) Η τριγωνέλλα μπορεί να βοηθήσει στην λειτουργία του εγκεφάλου

Το φυτό αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ, καθώς των ασθενειών Πάρκινσον.

Περιορισμένη έρευνα με σκόνη από καρπούς τριγωνέλλας έδειξε μείωση του οξειδωτικού στρες, των φλεγμονών, των δυσλειτουργιών μνήμης, καθώς και βελτίωση στην αναχαίτιση της νόσου του Αλτσχάιμερ (έρευνα μόνο στα ζώα).

2) Η τριγωνέλλα έχει ευεργετική δράση στην καρδιά

Οι καρδιακές κρίσεις οδηγούν σε θάνατο του ιστού και οξειδωτικό στρες στον μυ της καρδιάς.

Σε περιορισμένη έρευνα σε ζώα η παρουσία της τριγωνέλλας αύξησε την δραστηριότητα διάφορων αντιοξειδωτικών στην καρδιά και έτσι βελτίωσε την υγεία του καρδιακού μυός.

3) Η τριγωνέλλα μπορεί να παρεμποδίσει την παχυσαρκία

Έρευνα σε ζώα απέδειξε ότι η παρουσία του συγκεκριμένου φυτού μειώνει την αύξηση βάρους.

trigwnella-sporoi

4) Μειώνει το ζάχαρο του αίματος

Μελέτες σε ασθενείς διαβητικούς (διαβήτη τύπου 2) οι οποίοι κατανάλωσαν σκόνη από σπόρους τριγωνέλλας ή σπόρους μουλιασμένους σε βραστό νερό ή ακόμη σπόρους με γιαούρτι για μία περίοδο 8 περίπου εβδομάδων έδειξε σημαντική μείωση στο ζάχαρο του αίματος τους.

Σε έρευνα με ζώα η παρουσία της τριγωνέλλας βελτίωσε την ευαισθησία της ινσουλίνης βοηθώντας έτσι στην μείωση του ζάχαρου και του κινδύνου ανάπτυξης του διαβήτη.

5) Η τριγωνέλλα ίσως βοηθά στην βελτίωση της υγιεινής του δέρματος

Η τριγωνέλλα περιέχει κολλώδη ουσία η οποία μπορεί να καταπραΰνει (μαλακώσει) και να ενυδατώσει το ξηρό δέρμα χωρίς να προκαλέσει ερεθισμούς, όταν εφαρμόζεται στην επιφάνεια του δέρματος.

Μελέτη που στηρίχτηκε στην εφαρμογή κρέμας από σπόρους τριγωνέλλας στο πρόσωπο ατόμων έδειξε αύξησης της ενυδάτωσης, ενώ η μελανίνη και τα εξογκώματα στο δέρμα μειώθηκαν αισθητά.

6) Η τριγωνέλλα σταματά την αύξηση των καρκινικών κυττάρων

Οι σαπωνίνες στην τριγωνέλλα παρεμποδίζουν την διαίρεση του κυττάρου σε καρκινικά κύτταρα και ακόμη επηρεάζουν τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο.

Ακόμη σπόροι τριγωνέλλας μείωσαν την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ εκχύλισμα τριγωνέλλας επιβράδυνε την πρόοδο του καρκίνου του στήθους.

Η διοσγενίνη, μία σαπωνίνη που περιέχεται στην τριγωνέλλα καταστέλλει την δημιουργία όγκων στα κύτταρα αναστέλλοντας τον παράγοντα νέκρωσης του όγκου

trigwnella-antikarkiniki-drasi

7) Η τριγωνέλλα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Σε έρευνα επί ζώων των οποίων το συκώτι ήταν καταστραμμένο από αλκοόλ, εκχύλισμα από σπόρους τριγωνέλλας μείωσε την συγκέντρωση ελευθέρων ριζών, αύξησε τα αντιοξειδωτικά, ενώ παράλληλα μείωσε την βλάβη στα ένζυμα.

8) Η τριγωνέλλα παρουσιάζει αντι-μικροβιακή δραστηριότητα

Εκχύλισμα από σπόρους τριγωνέλλας χρησιμοποιήθηκε σε μία σειρά βακτηρίων με επιτυχία, αναστέλλοντας την ανάπτυξη ορισμένων μικροβίων.

Η αμυντοσίνη, μία πρωτείνη που παρουσιάζεται σε εκχύλισμα από φύλλα τριγωνέλλας, ανέστειλε με επιτυχία την αναπαραγωγή δύο μυκητιακών ειδών.

Η αντι-μικροβιακή δράση της τριγωνέλλας βοηθά επίσης στην ταχύτερη επούλωση τραύματος.

Τόσο οι σπόροι όσο και τα φύλλα της τριγωνέλλας μειώνουν την ανάπτυξη μικροβίων με περίπου όμοιους τρόπους.

9) Η τριγωνέλλα μειώνει τους θρόμβους στο αίμα

Εκχύλισμα της τριγωνέλλας αύξησε τον χρόνο που απαιτείται για την δημιουργία θρόμβων στο αίμα και έτσι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η τριγωνέλλα μπορεί να συμπληρώσει την προληπτική θεραπεία έναντι καρδιακών προσβολών και εμφραγμάτων.

10) Η τριγωνέλλα ίσως βοηθά στην προστασία του πεπτικού συστήματος

Σε έρευνα σε ζώα η χρήση λαδιού από σπόρους τριγωνέλλας μείωσε την συνολική δημιουργία έλκους

11) Η τριγωνέλλα ίσως βοηθά στην υγεία των νεφρών

Η μελέτη επί ζώων έδειξε ότι η τριγωνέλλα μείωσε τον κίνδυνο δημιουργίας πέτρας στα νεφρά.

Ακόμη σε ασθενείς με πρόβλημα νεφρικής ανεπάρκειας η σκόνη από σπόρους τριγωνέλλας βοήθησε στην επαναφορά της ισορροπίας σε ουρία, κρεατινίνη και στα επίπεδα ζάχαρου.

Η τριγωνέλλα, όπως τονίστηκε και παραπάνω, αύξησε την συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών και βελτίωσε την συνολική ποιότητα του νεφρικού ιστού, ενώ επανέφερε το βάρος του νεφρού σε φυσιολογικά επίπεδα.

12) Η τριγωνέλλα μπορεί να ανακουφίσει την δυσμηνόρροια (κράμπες περιόδου)

Σε έρευνα γυναικών μελετήθηκε η δριμύτητα του πόνου στην διάρκεια των κύκλων περιόδου.

Η χορήγηση τριγωνέλλας μείωσε τον βαθμό πόνου κατά την διάρκεια της περιόδου.

13) Οφέλη τριγωνέλλας για τους άνδρες

Η αμυντοσίνη που αναφέραμε και προηγουμένως είναι ο πρόδρομος δημιουργίας της σεξουαλικής ορμόνης.

Μπορεί να εξισορροπήσει τις σεξουαλικές ορμόνες και να βοηθήσει με αυτό τον τρόπο την σεξουαλική ορμή (λίμπιντο) στους υγιείς άνδρες.

trigwnella-sexualiki-ygeia

Είναι ασφαλής η χρήση της τριγωνέλλας – Παρενέργειες

Η χρήση της τριγωνέλλας τόσο σε ζώα όσο και σε περιορισμένη κλίμακα σε ανθρώπους δεν έδειξε αρνητικά αποτελέσματα.

Το φυτό αυτό παρουσιάζεται ως σχετικά ασφαλές χωρίς ωστόσο να αποφεύγονται ορισμένες παρενέργειες περιορισμένης κλίμακας, όπως διάρροια, δυσπεψία, κλπ.

Πλέον των παραπάνω να αναφέρω ότι η χρήση της προκαλεί την μείωση της όρεξης, η οποία ωστόσο μπορεί να μην θεωρηθεί ως θετική ενέργεια για το σύνολο των ατόμων.

Έλεγχος της όρεξης για αυτά τα άτομα που σκοπεύουν στην απώλεια βάρους είναι ένα ιδανικό δώρο θα λέγαμε για περιορισμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων.

Αλλά για την περίπτωση ατόμων που υποφέρουν από διατροφική διαταραχή ίσως προκαλεί σοβαρά προβλήματα.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Η δοσολογία της τριγωνέλλας διαφέρει ανάλογα με την φόρμα στην οποία προσλαμβάνεται. Αλλά και με τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται.

Υπάρχει μία αρκετά μεγάλη λίστα με διαφορετικές δοσολογίες για θεραπεία διαβήτη Ι και ΙΙ, όπως επίσης και για τις άλλες δράσεις που αναφέραμε παραπάνω.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Άτομα αλλεργικά στα ρεβύθια μπορεί να παρουσιάζουν αντίθετες αντιδράσεις στην χρήση της τριγωνέλλας καθόσον και τα δύο φυτά περιέχουν όμοιες πρωτείνες και αλλεργιογόνα.

Επίσης άτομα με προβλήματα στον θυρεοειδή θα πρέπει να αποφεύγουν την χρήση της.

Τέλος δεν θα πρέπει να γίνεται χρήση της στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά είναι απόλυτα ασφαλής στο αμέσως επόμενο στάδιο του θηλασμού.

Συμπέρασμα

Η τριγωνέλλα αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο και ευέλικτο φυτό με μία ευρεία γκάμα ευεργετικών δράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ένα πανάρχαιο φυτό από τα νότια της Ευρώπης και τα δυτικά της Ασίας παρουσιάζει εξαιρετική ευεργετική δράση τόσο με τα φύλλα του όσο και με τους καρπούς του.

Η πραγματική του αξία από την μοντέρνα ιατρική εκτιμήθηκε τελευταία και έτσι χρησιμοποιείται σε πολλά συμπληρώματα ή ως αυτόνομο συμπλήρωμα.

Η περιορισμένη έρευνα που υπάρχει μέχρι στιγμής δίδει ενδείξεις για μείωση του ζάχαρου στο αίμα, αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης, καθώς και αύξηση της ποσότητας γάλακτος θηλασμού.

trigwnella-symperasmata

Η περαιτέρω έρευνα θα εδραιώσει τα όποια ευεργετικά αποτελέσματα εμφανίστηκαν μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνοντας την φήμη του φυτού ως πραγματικά ευεργετικού βοηθήματος και στην σύγχρονη ιατρική.

Ένα φυτό λοιπόν που πρόσφατα ανακάλυψε η σύγχρονη ιατρική και το οποίο πραγματικά διαθέτει ένα τεράστιο εύρος ευεργετικών δράσεων.

Είναι φανερό ότι ίσως λόγω της πρόσφατης ανακάλυψης του δεν διαθέτει την κατάλληλη επιστημονική βάση με κλινικές δοκιμές και συμπεράσματα σε δοκιμές επί ανθρώπων.

Όπως θα διαπιστώστε και από αυτά που αναφέρονται παραπάνω, η πλειοψηφία των δοκιμών έχει πραγματοποιηθεί σε ζώα με έναν πολύ μικρό αριθμό δοκιμών σε ανθρώπους και μάλιστα σε περιορισμένη κλίμακα.

Πάντως είναι γεγονός ότι είναι ένα ακόμη δώρο της φύσης που το εκμεταλλευόταν έως τώρα η εναλλακτική ιατρική από κοινού με την κινεζική ιατρική.

Η συμβουλή μου θα είναι να ακολουθείτε τις ενημερώσεις σχετικά με ότι νεώτερο για το φυτό αυτό και στην δεδομένη στιγμή που αντιλαμβάνεστε ότι καλύπτει τον χώρο για τον οποίο ενδιαφέρεστε τότε να προσπαθήσετε να το χρησιμοποιήσετε προσέχοντας πάντα να ακολουθείτε την κατάλληλη δοσολογία.

Είναι ίσως σοφό σε πολλές περιπτώσεις που η σύγχρονη ιατρική χρησιμοποιεί συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, ενώ υπάρχει η αντίστοιχη δράση της τριγωνέλλας, να χρησιμοποιείτε το τελευταίο, που είναι φυσικό προϊόν και ασφαλέστερο σίγουρα για τον οργανισμό σας.

By | 2021-12-22T22:50:19+02:00 November 3rd, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment