9 Superfoods | Οικονομικά & Άκρως Υγιεινά

//9 Superfoods | Οικονομικά & Άκρως Υγιεινά

9 Superfoods | Οικονομικά & Άκρως Υγιεινά

Η υγεία μας είναι η διατροφή μας. Το τι τρώμε μας καθορίζει και καθορίζει και την ποιότητα της ζωής μας. Όμως η διατροφή δε χρειάζεται απαραίτητα να είναι πολύπλοκη ή εξαιρετικά κοστοβόρα για να είναι υγιεινή. Σήμερα θα δούμε μερικά πολύ κοινά, οικονομικά, αλλά άκρως υγιεινά superfoods που υπάρχουν σε κάθε αγορά … και δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σου !

Ο όρος superfoods (δηλαδή υπερτροφές) είναι ένας σχετικά πρόσφατος διατροφικός όρος που αναφέρεται σε τροφές που παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση ωφέλιμων διατροφικών στοιχείων (βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών ουσιών) σε  μικρό όγκο του προϊόντος.

Με άλλα λόγια … τρως λίγο αλλά κερδίζεις πληθώρα θρεπτικών στοιχείων που ενισχύουν τον οργανισμό σου.

Τα συγκεκριμένα τρόφιμα – στα οποία θα αναφερθούμε σήμερα σε αυτό το άρθρο – έχουν πιστοποιηθεί κατόπιν κλινικών μελετών και στατιστικών ερευνών ως “πολύτιμες υπερτροφές” (superfoods) για την μεγάλη διατροφική τους αξία.

Λίγα Λόγια για τις Υπερ-τροφές (Superfoods)

Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε πλέον τη διατροφή μας είναι εντελώς διαφορετικός συγκριτικά με πριν από 100 χρόνια. Ο σύγχρονος άνθρωπος αντιμετωπίζει πλέον τη διατροφή ως “δώρο” προς τον εαυτό του … και όχι ως κάτι απλά διαδικαστικό !

Έχει κάνει λοιπόν “στροφή” τα τελευταία χρόνια προς έναν πιο υγιεινό διατροφικό τρόπο, με σκοπό την ενίσχυση του οργανισμού του, την τόνωση της υγείας του, την ευημερία & την μακροημέρευσή του.

Τα Superfoods έχουν εισέλθει στην καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου και αποτελούν πλέον “οικεία ορολογία”. Μια βόλτα στο supermarket και στα ράφια βρίσκεις χυμούς με Superfoods, γιαούρτια με Superfoods, δημητριακά, ενεργειακές μπάρες, μπισκότα, αρτοσκευάσματα και γενικά κάθε λογής τρόφιμα που συμπεριλαμβάνουν μία ή και περισσότερες υπερτροφές.

Μάλιστα κατά καιρούς θα δεις σε περιοδικά, εκπομπές και σε διάφορα άρθρα να αλλάζει η βαθμολογική σειρά των πιο Hot & Trendy Superfoods.

Η ιστορία της διατροφής άλλαξε λοιπόν οριστικά μετά την έκδοση του βιβλίου “Superfood” των Van Straten & Griggs. Χωρίς ακόμα να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το είναι τελικά ένα  Superfood, από το 1990 και μετά, ορισμένα τρόφιμα ανέβηκαν ξαφνικά στην “εκτίμηση” του κοινού. Αυτά που οι “παλιοί” χρησιμοποιούσαν ως φυσικές θεραπείες (με εμπειρική γνώση και μόνο) πλέον ονομάστηκαν “υπερτροφές” και τους αποδόθηκαν σχεδόν “μαγικές δυνάμεις”.

Δεν είναι ψέμα. Όντων αυτές οι υπερτροφές είναι ικανές να προφυλάξουν τον οργανισμό από πληθώρα ασθενειών, ή ακόμα και να τον βοηθήσουν να θεραπευτεί.

Δεν πρόκειται όμως σε καμία περίπτωση για “μαγικά τρόφιμα” !

Η δράση τους και η ωφέλιμη επίδρασή τους προς την υγεία του ατόμου είναι κλινικά αποδεδειγμένη και οφείλεται σε μεγάλη συγκέντρωση θρεπτικών στοιχείων στη σύστασή τους. Κάθε άλλο δηλαδή από μαγικές είναι οι δυνάμεις τους !

Είναι απόλυτα πραγματικές !

Οικονομικά Superfoods που Πρέπει να Αγοράζεις

Όπως ήδη τονίσαμε, η διατροφή, δε χρειάζεται να είναι ακριβή για να είναι ωφέλιμη. Μια βόλτα από το παντοπωλείο, το supermarket ή οποιαδήποτε τοπική αγορά μπορεί να σου εξασφαλίσει πληθώρα ωφέλιμων τροφίμων με μεγάλη διατροφική αξία και … μικρή οικονομική αξία !

Μερικά από τα πιο ωφέλιμα αλλά και συνάμα οικονομικά προϊόντα για να προσθέσεις στο καλάθι των αγορών σου είναι τα ακόλουθα :

  • Αυγά

Τα αυγά αποτελούν βασική τροφή του ατόμου από την παιδική κιόλας ηλικία του. Πρόκειται για μια πλήρη τροφή με πληθώρα θρεπτικών στοιχείων (βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6, βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, Ω3 & Ω6 καλά λιπαρά οξέα, πληθώρα αντιοξειδωτικών στοιχείων, καθώς επίσης και φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, χολίνη και σελήνιο).

Οι επιστήμονες και οι διατροφολόγοι μάλιστα τονίζουν την αναγκαιότητα κατανάλωσης αυγών στην βρεφική ηλικία, ταξινομώντας τα στην ίδια σπουδαιότητα με το μητρικό γάλα !

Τα αυγά αποτελούν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή διατροφή τόσο ενός βρέφους, ενός παιδιού ή ενός ενήλικου ατόμου. Ο μύθος πως η κατανάλωση αυγών συνδέεται με την αύξηση της κακής χοληστερόλης έχει πλέον καταρριφθεί οριστικά και τα αυγά έχουν κερδίσει μια θέση ανάμεσα στα πιο πολύτιμα (και συνάμα οικονομικά) Superfoods.

  • Σκόρδο

Μπορεί το σκόρδο να μην ακούγεται και τόσο δελεαστικό, όμως αποτελεί μια πανίσχυρη ασπίδα για τον οργανισμό σου και το ανοσοποιητικό σου.

Γνωστό για την ευεργετική του δράση από την αρχαιότητα κιόλας, στο σκόρδο, πλέον αποδίδεται και θεραπευτική/προληπτική δράση κατά σοβαρών ασθενειών (όπως η νόσος του Πάρκινσον ή η νόσος του Αλτσχάιμερ).

Βασικό συστατικό πολλών παραδοσιακών κουζινών του κόσμου, τα σκόρδα, χαρίζουν πληθώρα ωφέλιμων αντιοξειδωτικών στοιχείων που ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, επίσης τονώνουν την καλή λειτουργεία της καρδιάς, φροντίζουν να είναι φυσιολογικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, προσφέρουν αντιμυκητιασική / αντιϊική / αντιβακτηριακή δράση και αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκίνων.

Πλέον τα σκόρδα έχουν γίνει και επίσημα μια περιζήτητη υπερτροφή. Κυκλοφορούν ακόμα και σε μορφή κάψουλας ως διατροφικό συμπλήρωμα … και μάλιστα είναι τελείως άοσμα.

  • Κρεμμύδι

Ένα ακόμα ισχυρό αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, αντιϊικό και αντιοξειδωτικό τρόφιμο είναι και το κρεμμύδι. Και αυτού – όπως άλλωστε και του σκόρδου – η έντονη (και για πολλούς απωθητική) μυρωδιά αποκαλύπτει την ύπαρξη 2 εξαιρετικά ωφέλιμων ουσιών (της αλυσίνης & της κουερσετίνης).

Άλλοτε φρέσκο και άλλοτε μαγειρεμένο παίρνει θέση σε πολλά πιάτα/συνταγές, ενώ η κάθε ποικιλία του (λευκό, κόκκινο ή κίτρινο) παρέχει διαφορετικά οφέλη για την υγεία.

Ως θρεπτικό τρόφιμο (υπερτροφή όπως θα λέγαμε σήμερα), το κρεμμύδι, χρονολογείται από περίπου το 5000 π.Χ.

Αν και η περικετικότητά του σε βιταμίνες και μέταλλα δεν είναι και από τις πιο υψηλές (μεταξύ των άλλων τροφίμων-Superfoods), περιέχει μια από τις πλέον μεγάλες συγκεντρώσεις σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία (τα οποία στην πλειοψηφία τους θα τα βρεις μάλιστα στις εξωτερικές στρώσεις του κρεμμυδιού και όχι στον πυρήνα του).

  • Κανέλα

Περίπου 35.000 τόνοι κανέλας θα παραχθούν κάθε χρόνο και θα διοχετευθούν στην αγορά. Είναι ένα από τα πλέον οικονομικά (και αγαπημένα) Superfoods του παγκόσμιου κοινού. Η κανέλα ενυπάρχει σε κάθε τοπική κουζίνα και κάποτε αποτελούσε πολύτιμο δώρο μόνο για βασιλείς !

Τελευταία ποικίλουν οι έρευνες της επιστημονικής κοινότητας για τις ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας έναντι της νόσου του Πάρκινσον, της νόσου του Αλτσχαϊμερ, του σακχαρώδους διαβήτη, της παχυσαρκίας και των γαστρεντερικών διαταραχών.

Επιπλέον η κανέλα – σύμφωνα με μελέτες – μπορεί να ενισχύσει την εγκεφαλική λειτουργία και να αποτρέψει την εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Τέλος, η αυξημένη αντιμικροβιακή της δράση, είναι ένας από τους πιο βασικούς λόγους να την εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή. Η γλυκιά της γεύση και το πικάντικο άρωμα δε θα σε απογοητεύσουν.

  • Ελαιόλαδο 

Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί μια από τις πλέον πολύτιμες πηγές μονοακόρεστων καλών λιπαρών οξέων. Βασικό δομικό στοιχείο της πιο υγιεινής διατροφής στον κόσμο (Μεσογειακής Διατροφής), το ελαιόλαδο καταπολεμά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τις εγκεφαλικές παθήσεις, την υψηλή αρτηριακή πίεση … αλλά και την παχυσαρκία.

Επίσης συνίσταται ως διατροφικό ενισχυτικό στοιχείο για την πρόληψη/καταπολέμηση της κατάθλιψης, αλλά και διαφόρων μορφών καρκίνου (με κυριότερο τον καρκίνο του μαστού).

Σε αντίθεση με την πεποίθηση πολλών, το ελαιόλαδο δεν συμβάλλει στην αύξηση της κακής χοληστερόλης, αντιθέτως βοηθά στη διατήρηση φυσιολογικών των επιπέδων της.

Οι ειδικοί συνιστούν την τακτική κατανάλωση ελαιόλαδου επίσης για την προστασία του ήπατος και του παγκρέατος, και το προτείνουν ως φυσική θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα.

  • Μαστίχα Χίου

Ένα ελληνικό προϊόν με μεγάλη διατροφική αξία είναι και η μαστίχα της Χίου. Αν και υπάρχει σε διάφορες χώρες της Μεσογείου (όπου και ευδοκιμεί), το μαστιχόδεντρο ή αλλιώς σχίνος, έχει γίνει παγκοσμίως διάσημο από την συγκεκριμένη ποικιλία που φύεται σε μέρος του ελληνικού νησιού της Χίου.

Παρουσιάζει μάλιστα μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα, καθώς και αντιβακτηριακή/αντιφλεγμονώδη/αντιμικροβιακή/αντιϊική δράση, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως και από την κοσμετολογία για την επουλωτική της δράση κατά διαφόρων δερματικών ερεθισμών & παθήσεων.

Μάλιστα ήδη από το 2015 κατέχει μονογραφία από τον ΕΟΦ (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) ως φάρμακο απόλυτα φυσικό με θεραπευτική δράση κατά δερματικών ή γαστρεντερικών προβλημάτων.

  • Τζίντζερ (Ginger)

To τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα είναι μια ρίζα με ιδιαίτερη – κάπως πιπεράτη & εκρηκτική – γεύση, που προάγει την ανοσολογία του οργανισμού και προσφέρει πληθώρα αντιοξειδωτικών στοιχείων.

Είναι μια πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου αλλά και καλίου, και αποτελεί βασικό συστατικό της Ινδικής Κουζίνας/Διατροφής.

Στο τζίντερ αποδίδονται κάμποσες θεραπευτικές ιδιότητες, όπως η καύση σωματικού λίπους & η απώλεια σωματικού βάρους (ιδιίτερα χρήσιμο για άτομα με πρόβλημα παχυσαρκίας), η ενίσχυση του γαστρεντερικού συστήματος, η ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμα και η αντιμετώπιση του έλκους στομάχου.

Επίσης φαίνεται πως ανακουφίζει γενικά από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, δρα κατά της ξηροστομίας, ενισχύει την καλή κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζει από τις κράμπες, ανακουφίζει από τον πονόδοντο και βοηθά στην αποσυμφόρηση της μύτης.

Το τζίντζερ κυκλοφορεί είτε σε φρέσκια μορφή είτε σε αποξηραμένη μορφή (διατηρώντας στο ακέραιο τις ευεργετικές του ιδιότητες). 

Πλέον μπορείς να το βρεις επίσης σε κάψουλες ως διατροφικό συμπλήρωμα, σε αιθέριο έλαιο, σε σιρόπι ή σε βάμμα.

  • Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες  είναι ένα ακόμα πραγματικά θρεπτικό & υγιεινό τρόφιμο για να προσθέσεις στα γεύματά σου. Η γλυκιά επίγευσή τους είναι ιδιαίτερα ευχάριστη ακόμα και στο πιο δύσκολο κοινό (τα παιδιά).

Πλούσιες σε βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πολύτιμων αντιοξειδωτικών, προσφέρουν ανεκτίμητα οφέλη για το ΚΝΣ (Κεντρικό Νευρικό Σύδτημα).

Αν και λίγοι το γνωρίζουν, οι γλυκοπατάτες – περιέχουν περισσότερο κάλιο ακόμα και από τις μπανάνες, ενώ προσφέρουν και ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου.

  • Μπρόκολο

Το μπρόκολο (και ειδικά το κατεψυγμένο) είναι μια άκρως οικονομική αλλά πολύ ωφέλιμη διατροφική πρόταση. Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ωφέλιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία, ενώ περιέχει και μια φυτικής μορφής ασβέστιο και πρωτεΐνες που είναι πραγματικά αναντικατάστατες για τον οργανισμό & την υγεία.

Το μπρόκολο ως καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β ενισχύει επίσης την καλή υγεία του νευρικού συστήματος και προάγει την ψυχική υγεία του ατόμου. Δε θα μπορούσαμε φυσικά να μην αναφερθούμε και στην μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης που περιέχει αυτός ο “πράσινος διατροφικός θησαυρός”.


By | 2024-01-19T08:11:35+02:00 January 19th, 2024|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment