Αγαύη : Επικίνδυνη ή όχι ;;;

//Αγαύη : Επικίνδυνη ή όχι ;;;

Αγαύη : Επικίνδυνη ή όχι ;;;

Τι είναι η αγαύη ;

Η αγαύη είναι ένα φυτό, πολύ γνωστό κυρίως γιατί χρησιμοποιείται για την παραγωγή της τεκίλας. Είναι ένα φυτό κακτοειδές, του οποίου το σιρόπι είναι εξαιρετικά γλυκό (είναι περίπου 1,5 φορά πιο γλυκό ακόμα και από το μέλι) αλλά σε αντίθεση με τις άλλες γλυκαντικές ουσίες έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη !

(!!!) : Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη, η αγαύη, χρησιμοποιείται ως ιδανικό υποκατάστατο της ζάχαρης !

(!!!): Ειδικοί μελετητές και επιστήμονες υποστηρίζουν πως μια ουσία που περιέχεται στο φυτό αγαύη είναι ικανή να αποτρέψει την εμφάνιση διαβήτη ! Η ουσία αυτή που περιέχει και προφυλάσσει από την εμφάνιση του διαβήτη, ονομάζεται ινσουλίνη και συνεισφέρει και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και του γαστρεντερικού συστήματος του οργανισμού ! Επίσης διευκολύνει την καλύτερη αφομοίωση του ασβεστίου !

Γιατί χρησιμοποιείται η αγαύη ως υποκατάστατο της ζάχαρης ;

Η αγαύη συνηθίζεται αρκετά ως υποκατάστατο της ζάχαρης ή των άλλων γλυκαντικών ουσιών λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη και της εξαιρετικά γλυκιάς της γεύσης. Άλλος σημαντικός λόγος που προτιμάται η αγαύη από τη ζάχαρη είναι γιατί στις ίδιες ποσότητες, η αγαύη έχει 21 θερμίδες αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες A, E, C, B6 και K, ενώ η ζάχαρη έχει 16 θερμίδες με κανένα όμως θρεπτικό συστατικό !!

(!!!) : Ωστόσο, η αγαύη παρέχει επίσης και ένα αίσθημα ικανοποίησης στον χρήστη και καταφέρνει να μειώσει σε σημαντικό βαθμό την επιθυμία του για κατανάλωση γλυκών με αποτέλεσμα να βοηθάει στο αδυνάτισμα !!

Αυτό συμβαίνει γιατί η κατανάλωση αγαύης βοηθάει ώστε να διατηρείται σε σταθερά επίπεδα το σάκχαρο, γεγονός που εξαλείφει τις κρίσεις βουλιμίας στο άτομο !

(!!!) : Η αγαύη δεν αφομοιώνεται από τον οργανισμό και γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η αγαύη περνάει μέσω του οργανισμού και εν συνεχεία αποβάλλεται … όπως ακριβώς συμβαίνει και με την κατανάλωση φυτικών ινών !

Η αγαύη σκοτώνει τους μικροοργανισμούς και τα βακτήρια, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και χρησιμοποιείται από την εποχή των Ατζέκων για θεραπεία των πληγών.

Οι φρουκτάνες που περιέχονται στη αγαύη έχουν την ιδιότητα να θεραπεύουν πεπτικές παθήσεις, όπως είναι η νόσος του Crohn και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Αγαύη : Σιρόπι & υποκατάστατα

Πολύ συχνά ο κόσμος κάνει το λάθος να συγχέει την αγαύη και τα γλυκαντικά υποκατάστατα από αγαύη με το σιρόπι αγαύης ! Οι διαφορές είναι όμως πολύ μεγάλες και ελοχεύουν κινδύνους για όσους τις αγνοούν !

(!!!) : Το σιρόπι αγαύης δεν έχει ΚΑΜΙΑ απολύτως σχέση με τα υποκατάστατα ζάχαρης που παρασκευάζονται από αγαύη ! Ενώ τα υποκατάστατα αυτά έχουν εξαιρετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, το σιρόπι αγαύης αντιθέτως, επηρεάζει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό το σάκχαρο !!!

Το σιρόπι αγαύης που πωλείται στο εμπόριο, στην πραγματικότητα καμία σχέση δεν έχει με το γνήσιο γλυκαντικό σιρόπι αγαύης που φτιάχνουν οι Μεξικάνοι. Το γνήσιο σιρόπι που προέρχεται από το φυτό αγαύη έχει από μόνο του πολλά ευεργετικά συστατικά που βοηθούν τον μεταβολισμό, όταν αυτό όμως το σιρόπι εκτεθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, χάνει όλες τις θετικές ιδιότητες που είχε για τον οργανισμό.

Αυτό λοιπόν που αγοράζουμε και που θεωρείται ως “φυσικό” γλυκαντικό, είναι τελικά χειρότερο από την λευκή ζάχαρη και περιέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φρουκτόζης από αυτήν.

Οι έρευνες & τα αποτελέσματά τους

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η χρήση γλυκαντικών από αγαύη, φαίνεται να έχει σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με χρήση άλλων γλυκαντικών ουσιών όπως η ασπαρτάμη, η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η σουκρόζη !!!

(!!!) : Οι έρευνες αυτές έγιναν σε ποντίκια. Τα ποντίκια που κατανάλωναν γλυκαντικό υποκατάστατο από αγαύη παρουσίαζαν πιο φυσιολογικό βάρος, πιο φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου και δεν εμφάνιζαν βουλιμικές τάσεις !

Η τεκίλα έχει ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες ;;;

(!!!) : Παρά το γεγονός ότι η τεκίλα παρασκευάζεται από το φυτό αγαύη με τις εξαιρετικές αυτές ιδιότητες, ωστόσο μετά την επεξεργασία της, τη ζύμωση και την προσθήκη του αλκοόλ, η τεκίλα δε κατορθώνει να διατηρήσει τα οφέλη της αγαύης !!!

Τι προτείνει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας για την κατανάλωση τέτοιων γλυκαντικών;

Η μέγιστη ημερήσια κατανάλωση του σιροπιού της αγαύης, του μελιού, του ζαχαροκάλαμου, της καστανής ζάχαρης και του σιροπιού καλαμποκιού, δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 24 γραμμάρια στις γυναίκες και τα 36 γραμμάρια στους άντρες ημερησίως !

Πού και με ποιόν τρόπο μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αγαύη ;

Το σιρόπι της αγαύης διαλύεται πολύ εύκολα, γεγονός που διευκολύνει τη χρήση του. Σε γενικές γραμμές μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως τέλειο υποκατάστατο του μελιού. Όπου δηλαδή θα έβαζες μέλι, δοκίμασε να βάλεις σιρόπι αγαύης για να επωφεληθείς των εξαιρετικών ιδιοτήτων της. Μερικές ιδέες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι οι εξής :

  • Μέσα σε γλυκόξινο κοτόπουλο
  • Πάνω από τις τηγανίνες με κανέλα
  • Μέσα σε κέικ
  • Σε κοκτέιλ, που για πολλούς αποτελεί βασικό υλικό
  • Σε ζεστά και κρύα ροφήματα
  • Σε smoothies
  • Ταιριάζει πολύ με τη βρώμη και όλα τα δημητριακά
  • Χρησιμοποίησε το σε σπιτικές μπάρες
  • Σε γλυκά
  • Σε σοκολατένια brownies

Τί να προσέξετε στην αντικατάσταση με τη ζάχαρη :

  • Επειδή το σιρόπι της αγαύης είναι πιο γλυκό, μειώστε την ποσότητα που αναγράφεται στη συναταγή για τη ζάχαρη στο μισό . Αν δηλαδή λέει 200gr ζάχαρη, εσείς βάλτε 100gr σιρόπι αγαύης. Αυτό ισχύει και για τα κοκτέιλ. Χρησιμοποιήστε τη μισή ποσότητα αγαύης από την ποσότητα ζάχαρης που θα χρησιμοποιούσατε.
  • Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε είναι αν το χρησιμοποιήσετε στο φούρνο για να καραμελώσετε το κρέας, να χρησιμοποιήσετε σίγουρα αντικολλητικό χαρτί. Το σιρόπι κρυσταλλώνει και δύσκολα φεύγει μετά από το ταψί.
  • Επειδή η αγαύη χάνει τις ιδιότητές της σε υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλώστε το φούρνο και απλά ψήστε για περισσότερη ώρα.
  • Αν θέλετε να το προσθέσετε μέσα σε κάποια ζύμη, βάλτε τη μετά στο ψυγείο για λίγη ώρα ώστε να σταθεροποιηθεί.

 

By | 2021-03-14T16:10:47+02:00 March 14th, 2021|Δίαιτες|0 Comments

Leave A Comment