Ένας κόσμος τοξικός που μας … μολύνει !
Το ανθρώπινο σώμα είναι σαν μια πολύπλοκη μηχανή. Μόλις αυτή εκτεθεί για κάποιο διάστημα σε τοξίνες χρειάζεται ένα σέρβις ώστε να απομακρυνθούν από αυτή και να θωρακιστεί η καλή της λειτουργία ξανά !
Ο περιβάλλων χώρος μας – δυστυχώς – είναι γεμάτος από βλαβερές τοξίνες, με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή (άλλοτε εκούσια και άλλοτε ακούσια). Η μόλυνση του περιβάλλοντος, το νέφος, τα χημικά απορρυπαντικά, τα χημικά στα τρόφιμα, τα φυτοφάρμακα, το τσιγάρο, τα επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά και τα φαρμακευτικά προϊόντα, είναι μόνο λίγα από τα άπειρα πράγματα τριγύρω μας που μας “ποτίζουν” με τοξίνες καθημερινά χωρίς καν να το γνωρίζουμε !
Η αλήθεια είναι λοιπόν πως ζούμε σε έναν κόσμο “τοξικό” και για τον λόγο αυτό πρέπει 2 φορές παραπάνω να προσέχουμε τα προϊόντα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή (όσο και όπου μπορούμε αυτό να το ελέγξουμε), αλλά πρέπει και να φροντίζουμε για την τακτική αποτοξίνωση του οργανισμού μας ώστε να τον διατηρούμε (κατά το δυνατόν έστω …) καθαρό και υγιή σαν μια ολοκαίνουρια φρεσκοκουρδισμένη μηχανή !
Αποτοξίνωση : Επιτακτική ανάγκη για τον σύγχρονο άνθρωπο
Η αποτοξίνωση δεν είναι κάτι απλό και ασήμαντο όπως πολλοί νομίζουν, όπως για παράδειγμα μια περιστασιακή δίαιτα για να χάσεις 1 – 2 κιλάκια ή να απαλλαγείς από το πρήξιμο στην κοιλίτσα, αλλά είναι αντιθέτως μια επιτακτική ανάγκη (ειδικά για τον σύγχρονο άνθρωπο !) … μια ανάγκη που πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για όλους (γυναίκες & άνδρες) !
Ουσιαστικά, αυτό που παρέχει μια σωστή δίαιτα αποτοξίνωσης, είναι η προστασία του σώματος από εξωγενείς παράγοντες που απειλούν την καλή του λειτουργία και κατ’επέκταση την υγεία του ατόμου. Η συσσώρευση των τοξινών στο σώμα είναι μια “ύπουλη” κατάσταση που βλάπτει τον οργανισμό, αλλά οι ζημιές που προκαλούνται εμφανίζονται πολύ αργότερα … με αποτέλεσμα πολύ συχνά, οι περισσότεροι από εμάς, να μην δίνουμε την απαιτούμενη προσοχή στο τι ζημιά αφήνουμε να γιγαντώνεται στο οργανισμό μας έως ότου να είναι πολύ αργά πλέον !
ΠΡΟΣΟΧΗ : Η χρόνια έκθεση σε επιβλαβείς τοξίνες και η μη τακτική απομάκρυνσή τους από τον οργανισμό – μεταξύ άλλων σοβαρών καταστάσεων όπως ο καρκίνος – είναι και μια από τις βασικότερες αιτίες ανάπτυξης της παχυσαρκίαςστις μέρες μας !
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ σχετικά με την παχυσαρκία
Πώς μια δίαιτα αποτοξίνωσης ευεργετεί το σώμα & την υγεία μας γενικότερα ;
ΠΡΟΣΟΧΗ : Τα “obesogens” δεν προέρχονται μόνο από την υπερφαγία των ατόμων, τατσιμπολόγημακαι τις κρίσεις βουλιμίας (όπως λανθασμένα θεωρούν οι περισσότεροι), αλλά και από τον μολυσμένο αέρα που αναπνέουμε, από το καυσαέριο και τα χημικά που υπάρχουν στο αναπτυγμένο αστικό περιβάλλον μας !
Η αποτοξίνωση προηγείται της δίαιτας !
Κάτι το οποίο αγνοούν οι περισσότεροι ή δίνουν ελάχιστη σημασία, είναι η εξαιρετική σημασία της αποτοξίνωσης … και μάλιστα πριν από κάθε δίαιτα απώλειας βάρους !
ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάθε φορά που ξεκινάτε μια δίαιτα απώλειας βάρους χωρίς πρώτα να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας με μια δίαιτα αποτοξίνωσης, οι τοξίνες (που έχουν βρει καταφύγιο στο εσωτερικό του λιπώδους ιστού στο σώμα σας), θα εξαπλωθούν και θα πλημμυρίσουν ολόκληρο το σώμα σας δημιουργώντας ζημιά στα όργανά σας !
Βασικός κανόνας αποτοξίνωσης
Μειώνω την έκθεση του οργανισμού μου σε τοξικές ουσίες
(Μπορεί να μην είναι εφικτό να σταματήσεις να εισπνέεις το καυσαέριο, αλλά είναι εφικτό να προσέξεις τα τρόφιμα που καταναλώνεις, όπως και τα προϊόντα στα οποία εκθέτεις τον εαυτό σου.)
Μερικές ουσίες που πρέπει να προσέχω είναι :
- τα φάρμακα (τουλάχιστον αυτά που δεν είναι απαραίτητα και με ιατρική γνωμάτευση)
- η ηλεκτρομγνητική ακτινοβολία (από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, WiFi, φούρνους μικροκυμάτων, κινητά τηλέφωνα, laptop και πολλά άλλα που έχουμε γύρω μας)
- το φθόριο (ειδικά αν υπάρχει στην δημόσια παροχή νερού της περιοχής σας)
- τα βαριά μέταλλα (υπάρχουν στα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, στα σφραγίσματα των δοντιών, στο τσιγάρο ή ακόμα και σε διάφορα μολυσμένα τρόφιμα ή προϊόντα καθαρισμού του σπιτιού)
- τα χημικά στα τρόφιμα (συντηρητικά, αυξητικές ορμόνες, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, χρωστικές)
- τα φυτοφάρμακα
Εάν θές να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου από όλα αυτά που τον μολύνουν μπορείς να βελτιώσεις λίγο τις διατροφικές σου συνήθειες. Αυτό θα έιναι ευεργετικό για την υγεία και το σώμα σου και καλό είναι να το συνηθίσεις και να γίνει η καθημερινότητά σου.
Προσπάθησε να μην καταναλώνεις επεξεργασμένα τρόφημα και πρόσεξε το τρόπο μαγειρέματος. Απέφυγε τα τηγανητά, το πολύ λάδι, το τσιγάρισμα και τις έτοιμες σάλτσες. Ταυτόχρονα εφοδιάσου με φρούτα και λαχανικά, πίνε πολύ νερό, μείωσε το αλκοόλ και βάλε το στέβια στη ζωή σου αντικαθιστώντας οριστικά τη ζάχαρη.Διάλεξε το κρέας που αγοράζεις να μην έχει λίπος και τα γαλακτοκομικά να είναι χαμηλά σε λιπαρά.
Τί γίνεται όμως με την κατακράτηση υγρών ;;
Σημαντικό κομμάτι που πρέπει να προσέξεις είναι η κατακράτηση υγρών. Πολλές φορές νιώθεις ότι είσαι πρησμένος και βλέπεις τη ζυγαριά να δείχνει 1-2 κιλά παραπάνω από το κανονικό. Δεν είναι λίπος. Είναι απλώς η λεγόμενη ”κατακράτηση υγρών”.
Αυτό οφείλεται τις περισσότερες φορές από κάποιες τροφές που καταναλώσαμε ή αν κάνετε χρήση κορτιζόνης είναι σχεδόν μόνιμο το πρόβλημα.
Σε αυτή τη περίπτωση καλό είναι να αποφύγεις όσο μπορείς το αλάτι γιατί έχει νάτριο που ενισχύει την κατακράτηση υγρών και εφοδιάσου με φρούτα και λαχανικά που είναι πηγές καλίου και δρούν ανταγωνιστικά καταπολεμώντας την.
Δοκίμασε να πίνεις πρωί και απόγευμα μια κούπα πράσινο τσάι ή χαμομήλι, αντικαθιστώντας τον καφέ, που είναι διουρητικά και πολύ οφέλιμα για τον οργανισμό.
Μέσα στα επιτρεπτά τρόφημα, εκτός από αυτά που προαναφέραμε είναι και τα δημητρικά ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα ζυμαρικά ολικής, τα αυγά, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, το κρέας (χωρίς λίπος) και οι πατάτες.
Γενικά τίποτα δε θυμίζει δίαιτα και στερήσεις με όλες αυτές τις επιλογές που σου παρέχονται. Αντίθετα, είναι η διατροφή που θα πρέπει να ακολουθείς μόνιμα στη ζωή σου αν θες να είσαι υγιής και να φαίνεται !
Μπορείς να κάνεις πολλούς και σωστούς συνδυασμούς για να καταπολεμήσεις και την κατακράτηση υγρών και να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου απο όλες τις βλαβερές ουσίες που προέρχονται από την κακή- ανθυγιεινή διατροφή.
Leave A Comment