Δίαιτα Χωρίς Λεκτίνες

//Δίαιτα Χωρίς Λεκτίνες

Δίαιτα Χωρίς Λεκτίνες

Τί είναι οι Λεκτίνες και Γιατί Πρέπει να τις Βγάλουμε από τη Διατροφή μας ;

Οι λεκτίνες – αν και οι περισσότεροι από εμάς δεν τις έχουμε ακούσει ποτέ στη ζωή μας – είναι ένας σημαντικός “εχθρός” της γραμμής μας !

Εάν μέχρι σήμερα θεωρούσαμε Πρόβλημα για το σωματικό μας βάρος τα λίπη, τη γλουτένη ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα (που μας φέρνουν φούσκωμα και πρήξιμο), τότε θα πρέπει σίγουρα να ενημερωθούμε για τις λεκτίνες και την επίδρασή τους στον οργανισμό μας.

Τι είναι λοιπόν οι λεκτίνες και γιατί πρέπει να τις αποφεύγουμε στη διατροφή μας ;

Σε ποια τρόφιμα βρίσκουμε τις λεκτίνες ;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτές και για τον τρόπο που επιδρούν στο σωματικό μας βάρος ;

Οι λεκτίνες δεν είναι τίποτα παραπάνω από πρωτεΐνες που περιέχονται σε συγκεκριμένες από τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά στα γεύματά μας (…και ας μην το γνωρίζαμε καν) !

Τι κάνει όμως αυτές τις πρωτεΐνες τόσο επικίνδυνες για τη σιλουέττα μας ;

Πώς επηρεάζουν οι λεκτίνες το βάρος μας ;

Οι πρωτεΐνες αυτές – δηλαδή οι λεκτίνες – συμφωνα με επιστημονικές έρευνες μπορούν να ευνοήσουν τη δημιουργία φλεγμονών και τελικά να οδηγήσουν σε κατακόρυφη αύξηση του σωματικού μας βάρους αλλά και σε προβλήματα στην υγεία μας !

Η υψηλή πρόσληψη λεκτινών στη διατροφή μας  μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα να οδηγήσει σε αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου ή ακόμα και σε αυτοάνοσα νοσήματα (όπως η νόσος του Crohn) !

Μπορεί η υγιεινή διατροφή να γίνει … επικίνδυνη ;;;

Οι λεκτίνες βρίσκονται σε πάρα πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους τρόφιμα ! Τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα απαρτίζουν τα καθημερινά μας γεύματα και βρίσκονται στο ψυγείο μας και στο τραπέζι μας πρωί – μεσημέρι – βράδυ !!!

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας μια χορτοφαγική διατροφή ως ιδανική διατροφή για αδυνάτισμα … αλλά είναι τελικά κάτι τέτοιο αληθές ;

Μπορεί η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων να οδηγήσει εγγυημένα σε απώλεια κιλών ;

Τι κίνδυνοι ελοχεύουν από μια τέτοια διατροφική ρουτίνα ;

lektines-hortofagiki diaita

Οι πρωτείνες που προαναφέραμε – οι λεγόμενες λεκτίνες – βρίσκονται σε πολλά υγιεινά τρόφιμα της καθημερινότητάς μας. Λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι περιέχουν αυτή την αμφιλεγόμενη πηγή πρωτεΐνης που “κατηγορείται” από τους ειδικούς ως υπεύθυνη για αύξηση βάρους.

Αν λοιπόν τρως πολύ υγιεινά αλλά παρ’όλα αυτά δε χάνεις ούτε γραμμάριο ή – ακόμα χειρότερα – παίρνεις συνεχώς βάρος, τότε μπορεί να ευθύνεται η κατανάλωση λεκτινών στη διατροφή σου !

Για να κατανοήσουμε το πρόβλημα θα πρέπει όμως πρώτα να ενημερωθούμε πλήρως για το τι είναι τελικά οι λεκτίνες και πώς συμπεριφέρονται στον οργανισμό μας.

Οι λεκτίνες είναι κολλώδεις πρωτεΐνες που βρίσκονται σε πολλά φυτά και αυτός είναι και ο λόγος που πολλά άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική (vegetarian ή vegan) διατροφή αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Οι πρωτεΐνες αυτές είναι ένας τρόπος άμυνας των συγκεκριμένων φυτών ώστε να προστατεύονται από εξωτερικές απειλές. Όπως λοιπόν κάποια φυτά έχουν αγκάθια για να διαφυλάξουν την επιβίωσή τους, έτσι κάποια άλλα φυτά έχουν αυτή την ουσία που τα προστατεύει από τους εχθρούς !

Βασικός εχθρός των φυτών στη φύση δεν είναι άλλος από τα έντομα ! Για να προστατευθούν λοιπόν τα φυτά αυτά από τις επιδρομές των πεινασμένων εντόμων, ανέπτυξαν μια ουσία (τις λεκτίνες) η οποία έχει την ιδιότητα να παραλύει τα έντομα που θα τη φάνε !

Τα μεγαλύτερα ζώα και οι άνθρωποι που θα φάνε αυτά τα φυτά, επειδή έχουν πολύ μεγαλύτερο μέγεθος και πολύ μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων δεν εμφανίζουν σημάδια παράλυσης όπως τα έντομα. Μάλιστα, οι συνέπειες της κατανάλωσης λεκτινών δε γίνονται καν άμεσα αντιληπτές, αλλά αντίθετα αρχίζουν να φαίνονται μετά από πολλά χρόνια τακτικής κατανάλωσης !

Μερικές από τις πιο βασικές επιπτώσεις της χρόνιας κατανάλωσης λεκτινών στην υγεία μας είναι :

Πώς διεισδύουν οι λεκτίνες στον οργανισμό μας ;

Συνδέεται πραγματικά η κατανάλωση λεκτινών με σοβαρές ασθένειες ;

Πώς μπορώ να οργανώσω μια σωστή διατροφική καθημερινότητα ;

lektines-estiasi-endiaferontos

Οι λεκτίνες εισέρχονται στον οργανισμό μέσω των τροφών που καταναλώνουμε και “χτυπούν” τις αρθρώσεις, τα αιμοφόρα αγγεία (και πιο συγκεκριμένα τα τοιχώματά τους), τα νεύρα και τέλος τον εγκέφαλο !!!

Η εισροή των λεκτινών στον οργανισμό πυροδοτεί μια ανεξέλεγκτη διαδικασία δημιουργίας φλεγμονών και διαφόρων σοβαρών ασθενειών (μεταξύ των οποίων και αυτοάνοσων ασθενειών) !

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν υπεύθυνες τις λεκτίνες για ΟΛΕΣ τις μορφές αρθρίτιδας, για την ακμή, για τα εκζέματα, για ΟΛΑ τα αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά ακόμα και για τη στεφανιαία νόσο !!!

“Οι λεκτινες αποτελουν την Νο 1 ΑΠΕΙΛΗ στον δυτικο κοσμο και τον δυτικο τροπο διατροφης !” τονιζουν οι ειδικοι !

Οι λεκτίνες ανακαλύφθηκαν κατά την δεκαετία του ’80 από έναν Γερμανό μικροβιολόγο – τον Peter Hermann Stillmark – ο οποίος κατάφερε να απομονώσει τις πρωτεΐνες της ρικίνης (η ρικίνη είναι μια εξαιρετικά τοξική φυσική λεκτίνη που τη συναντάμε κυρίως στους σπόρους του φυτού ρετσινολαδιά ή αλλιώς Ricinus communis).

Σήμερα, οι λεκτίνες, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστήμης … και όχι μόνο ! Το Hollywood και οι διάσημοι αστέρες (ηθοποιοί, τραγουδιστές, μοντέλα, αθλητές) έχουν στρέψει την προσοχή τους στα νέα αυτά ευρήματα των επιστημόνων σχετικά με την επίδραση των λεκτινών στο σωματικό βάρος αλλά και στην υγεία του ανθρώπου, και στρέφονται σε νέα διατροφικά μοντέλα και προγράμματα διατροφής που τις αποκλείουν από το μενού τους !

Παρά, λοιπόν, το γεγονός ότι ΟΛΑ τα τρόφιμα περιέχουν κάποιες λεκτίνες (άλλα περισσότερες και άλλα λιγότερες), μόνο το 30% αυτών περιέχουν λεκτίνες σε τέτοιες ποσότητες ώστε να δημιουργήσουν πρόβλημα στον οργανισμό !!!

Μερικά από αυτά τα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε λεκτίνες είναι :

  • η σόγια
  • τα όσπρια (και κυρίως τα φασόλια)
  • οι σπόροι (και κυρίως της ντομάτας, της κόκκινης πιπεριάς, του αγγουριού και της μελιτζάνας)
  • τα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • τα λαχανικά
  • τα δημητριακά
  • τα φιστίκια
  • τα θαλασσινά

Μικρές συμβουλές για την αποφυγή των λεκτινών

lektines-vrasimo

Νο 1 : Ο καλός βρασμός των οπρίων μπορεί να εξουδετερώσει τη δράση των λεκτινών.

Νο 2 : Το μούλιασμα των οσπρίων σε νερό είναι ένας ακόμα αποτελεσματικός τρόπος εξουδετέρωσης των λεκτινών αλλά και άλλων μη θρεπτικών (και ίσως και ανθυγιεινών) συστατικών.

Νο 3 : Η διαδικασία της ζύμωσης την οποία υπόκεινται διάφορα τρόφιμα (όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το προζύμι και το μίσο) είναι ένας ακόμα τρόπος εξάλειψης των λεκτινών.

Συμπέρασμα

Είναι πλέον επιστημονική αλήθεια πως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λεκτινών είναι άκρως τοξική για τον οργανισμό ! Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού το μεγαλύτερο μέρος αυτών των τροφίμων καταναλώνονται σχεδόν πάντα αφού έχουν μαγειρευτεί και όχι ωμά ! Το μαγείρεμα (με οποιοδήποτε τρόπο) μειώνει στο μεγαλύτερο βαθμό την περιεκτικότητά τους σε λεκτίνες και άρα και την επικινδυνότητά τους για τον οργανισμό και την υγεία μας ! Με άλλα λόγια τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΗ και κατάλληλα για κατανάλωση (ακόμα και σε καθημερινή βάση) !

By | 2021-12-22T22:52:06+02:00 November 2nd, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment