Η κατάθλιψη κάνει αισθητή την παρουσία της …
Η διάγνωση της κατάθλιψης (που είναι μια ψυχική νόσος) γίνεται μέσω των συμπτωμάτων της. Μπορεί για τους περισσότερους από εμάς τα συμπτώματα αυτά να είναι άγνωστα ή να περνούν απαρατήρητα … αλλά για το μάτι ενός ειδικού είναι κραυγαλέα και ανάβουν το κόκκινο φωτάκι του κινδύνου !
Τα συμπτώματα ενός ατόμου που πάσχει από κατάθλιψη (άλλοτε ήπιας μορφής και άλλοτε πολύ πιο σοβαρής), δεν είναι πάντοτε τα ίδια. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πολύ κοινά συμπτώματα, που εμφανίζονται σχεδόν σε κάθε ασθενή και από τα οποία μπορεί το οικείο περιβάλλον του ατόμου αυτού να κατανοήσει πως το άτομο πάσχει όντως από κατάθλιψη και χρειάζεται παρακολούθηση από κάποιον ειδικό !
Η πρώτη επαφή με τον γιατρό …
ΠΡΟΣΟΧΗ : Όπως κάθε ασθένεια, έτσι και η κατάθλιψη, χρειάζεται τις εξειδικευμένες γνώσεις ενός ειδικού και δεν πρέπει να αποτελεί θέμα ταμπού για κανέναν (ούτε για τον ασθενή αλλά ούτε και για το περιβάλλον του) !
Ο γιατρός, έρχεται σε επαφή με τον ασθενή, και με διάφορες μεθόδους, προσπαθεί να διακρίνει τυχόν σημάδια – συμπτώματα της ασθένειας !
Οι βασικές μέθοδοι διάγνωσης της κατάθλιψης είναι :
- ο διάλογος με τον ίδιο τον ασθενή
- ο διάλογος με το περιβάλλον του (οικογένεια και στενούς φίλους)
- ενημέρωση για το ιστορικό του ασθενούς
- ενημέρωση για τυχόν κληρονομικά ψυχικά νοσήματα
- ενημέρωση σχετικά με λήψη φαρμακευτικών αγωγών
Ο γιατρός, κατά τον διάλογο που πραγματοποιεί τόσο με τον ίδιο τον ασθενή όσο και με τα οικεία του πρόσωπα, προσπαθεί να εκμαιεύσει πληροφορίες σχετικά :
- με αλλαγές στη συμπεριφορά του ασθενούς
- με προβλήματα στη δουλειά, το σπίτι ή την υγεία του
- με το ιστορικό ψυχικών παθήσεων του ασθενούς
- με την κληρονομικότητα
- με την κατάχρηση ουσιών (ναρκωτικά, αλκοόλ ή φαρμάκων)
- με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς
- με την συμπεριφορά του ατόμου
- με την κοινωνικότητα του ατόμου
- με την αντίληψη του ατόμου
- με την συγκινησιακή κατάσταση του ατόμου
Στην προσπάθεια του γιατρού να κατανοήσει επαρκώς την κατάσταση του ασθενούς, θα του ζητησει την συμπλήρωση διαφόρων ερωτηματολογίων (τεστ προσωπικότητας, ειδικά δομημένες συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια αυτοαξιολόγησης), από τα οποία θα μπορεί να εκφράσει τελικά κάποιο πόρισμα για την προσωπικότητα του ασθενούς και το ψυχολογικό του στάτους !
Ποια συμπτώματα οδηγούν στην διάγνωση της κατάθλιψης ;
Τα πιο συνηθισμένα και κοινά συμπτώματα στους περισσότερους πάσχοντες από κατάθλιψη είναι τα ακόλουθα :
- η αϋπνία (ή αντίθετα η υπερβολική και αναίτια υπνηλία)
- η πεσμένη ψυχολογία (καθ’ όλη τη διάρκεια της κάθε ημέρας)
- η χαμηλή αυτοεκτίμηση
- το αίσθημα ανικανότητας και αναξιότητας
- το αναίτιο αίσθημα ενοχής
- η σημαντική και αναίτια απώλεια βάρους (ολοένα αυξανόμενη)
- η απώλεια του ενδιαφέροντος για οτιδήποτε
- η απώλεια της ευχαρίστησης για αγαπημένες δραστηριότητες
- η άρνηση κοινωνικοποίησης
- η απώλεια της όρεξης
- η αναίτια κόπωση
- η ψυχολογική διέγερση
- η δυσκολία του ατόμου για συγκροτημένη σκέψη
- Η ολοένα αυξανόμενη σκέψη και αναφορά του ατόμου στον θάνατο !
Πώς η εικονική πραγματικότητα μπορεί να νικήσει την κατάθλιψη ;
Οι νέες επιστημονικές μελέτες για χρήση της εικονικής πραγματικότητας στην καταπολέμηση της νόσου της κατάθλιψης ήταν πολύ ενθαρρυντικές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα φάνηκαν να υποχωρούν και να προσφέρουν στον ασθενή μια πολύ καλύτερη καθημερινότητα.
Σίγουρα δεν μπορούμε ακόμα να αναφερθούμε σε “καταπολέμηση” της νόσου, αλλά τα τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα έδωσαν το έναυσμα για νέες μελέτες σχετικά και για πολλά υποσχόμενη θεραπεία της νόσου που έχει γίνει πλέον μάστιγα !
Οι ασθενείς που ακολούθησαν την ειδική αυτή θεραπευτική αγωγή, εμφάνισαν σημαντική υποχώρηση των συμπτωμάτων της νόσου !!!
Τα άτομα αυτά κλήθηκαν να φορέσουν μια ειδική κάσκα προβολής εικονικής πραγματικότητας που τους εισήγαγε σε έναν κόσμο ψηφιακό … κάτι σαν το Matrix θα μπορούσαμε να πούμε.
Ο εγκέφαλός τους, αρχίζει σταδιακά να κάνει προβολές, με αποτέλεσμα να αποκτούν την ψευδαίσθηση πως το άτομο που βλέπουν μέσω της ψηφιακής προβολής είναι ο ίδιος τους ο εαυτός.
Οι ασθενείς στη συνέχεια καλούνται να αντιδράσουν με την προβολή (να μιλήσουν με άτομα που προβάλλονται, να επικοινωνήσουν να διαδράσουν με τον ψηφιακό αυτό κόσμο και να εκφράσουν συναισθήματα προς άλλα άτομα που συναντούν μέσα σε αυτόν).
Πιο συγκεκριμένα, το “σενάριο” είναι :
Ο εικονικός “ήρωας” (που μετά από λίγη ώρα κάνει τον ασθενή να νιώθει ότι είναι ο ίδιος) συναντά ένα μικρό απροστάτευτο παιδί που κλαίει φοβισμένο και μόνο. Εκεί ο ήρωας, δηλαδή ο ασθενής, εκφράζει τη συμπόνια του προς το παιδί και εκείνο ηρεμεί και σταματάει να κλαίει. Αργότερα, αντιστρέφονται οι ρόλοι και ο ασθενής μπαίνει στη θέση του δυστυχισμένου παιδιού που ακούει όλα αυτά τα συμπονετικά σχόλια και νιώθει όπως εκείνο.
Όλο αυτό διαρκεί 8 λεπτά και επαναλαμβάνεται και άλλες φορές μέσα στο μήνα. Η διαδικασία αυτή γίνεται βήμα – βήμα και η βελτίωση του ασθενούς είναι σημαντική κάθε φορά που συμετέχει σε αυτή την προβολή !
Πώς τους επηρεάζει;
Οι ασθενείς με κατάθλιψη είναι πολύ επικριτικοί, αυστηροί και αρνητικοί με τον εαυτό τους όταν περνάνε δύσκολα στη ζωή τους. Προσπαθώντας λοιπόν να δώσουν συμπόνια σε κάποιον αδύναμο και αμέσως μετά παίρνοντας συμπόνια από κάποιον (αφού μετά μπαίνουνε στη θέση του παιδιού) μαθαίνουν σιγά σιγά να συμπονάνε έμμεσα τον ίδιο τους τον εαυτό.
Όλη αυτή η διαδικασία άξιζε το κόπο αφού βοήθησε τους ασθενείς να φέρονται με τον ίδιο τρόπο στην πραγματική ζωή τους, άλλαξε δηλαδή τον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των πραγμάτων.
Σε άλλη έρευνα που είχαν λάβει μέρος άνθρωποι επιρρεπείς στο αλκοόλ (αλκοολικοί) , έδειξαν ότι βοηθήθηκαν πολύ αφού στον εικονικό κόσμο μπήκαν στον πειρασμό να πιούν αλλά αντιστάθηκαν γιατί έτσι διδάσκονται.
Οι μελέτες σχετικά με την επίδραση της εικονικής πραγματικότητας συνεχίζονται και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε και πιο θετικά και σίγουρα αποτελέσματα για την καταπολέμηση της νόσου ! Φαίνεται πάντως από τα ήδη υπάρχοντα δείγματα ότι μπορεί να βοηθήσει και να αποτελέσει στο μέλλον μια θεραπευτική αγωγή με μεγάλη αποτελεσματικότητα.
Leave A Comment