Μιλώντας σε γενικές γραμμές το γάλα αμυγδάλου είναι ένα ποτό το οποίο παρασκευάζεται από αλεσμένα αμύγδαλα και νερό.
Αποτελεί ένα δημοφιλές ποτό το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως ως εναλλακτικό προϊόν για το αγελαδινό γάλα.
Το γάλα από αμύγδαλα μετρά την παρουσία του εδώ και αρκετά χρόνια. Στην πραγματικότητα το γάλα αμυγδάλου υπήρχε από τουλάχιστον από τον Μεσαίωνα, όπου οι οικογένειες ευγενών το προτιμούσαν από το ζωικό γάλα.
Αλλά το γάλα από αμύγδαλο απέκτησε μία την μεγαλύτερη φήμη του στα περασμένα τρία με πέντε χρόνια, κάνοντας αισθητή την παρουσία του σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως παγωτό, και νέα παγωμένα παρασκευάσματα όπως το παγωμένο γιαούρτι.
Πιο συγκεκριμένα στην διάρκεια του 2014 το γάλα αμυγδάλου προσπέρασε το γάλα από σόγια σε δημοτικότητα ως το πλέον δημοφιλές μη-ζωικό γάλα.
Παρουσιάζει μία ευχάριστη γεύση που θυμίζει καρύδια και μία κρεμώδη υφή η οποία είναι όμοια με εκείνη του αγελαδινού γάλακτος.
Το εμπορικό γάλα από αμύγδαλα προσφέρεται σε μία μεγάλη ποικιλία τύπων και γεύσεων. Για λόγους υγείας είναι καλό να επιλέγετε γάλα από αμύγδαλα που δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη.
Πολλοί τύποι διαθέσιμοι είναι επίσης εμπλουτισμένοι με βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ή πρωτεΐνη. Σε περίπτωση που δεν καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα θα ωφεληθείτε πιθανόν από την επιλογή προϊόντων εμπλουτισμένων με ασβέστιο.
Μπορεί να αποκαλείται γάλα αλλά δεν είναι γαλακτοκομικό προϊόν.
Είναι ένα γευστικό εναλλακτικό προϊόν που δεν περιέχει γαλακτοκομικά, σόγια και λακτόζη.
Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι σήμερα το γάλα αμυγδάλου παρασκευάζεται από την ανάμιξη αμυγδάλων με νερό και την αποστράγγιση τους. Γλυκαντικά ή άλατα μπορούν να προστεθούν στην συνέχεια.
Το διαθέσιμο στο εμπόριο γάλα αμυγδάλου συνήθως έχει υποστεί την προσθήκη βιταμινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων.
Διάφορες έρευνες έχουν συνδέσει τα αμύγδαλα με μία σειρά υγιών ωφελειών, πολλά από τα οποία όμως μπορεί να μην έχουν εφαρμογή στο γάλα από αμύγδαλα.
Τί θα πρέπει να περιμένετε από το γάλα αμυγδάλου
Παρόλο που το γάλα αμυγδάλου είναι το αγαπημένο υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος, πιθανόν δεν λαμβάνετε πάντοτε αυτό το οποίο αναμένετε.
Μερικά προϊόντα περιέχουν τόσο λίγο όσο 2% αμύγδαλα, ένα ποσοστό που θα χρησιμοποιήσετε και στην περίπτωση που παρασκευάζετε το γάλα στο σπίτι σας.
Η περιεκτικότητα σε αμύγδαλα είναι πάντοτε σχετική. Εάν πίνετε γάλα για τα υγιή θρεπτικά στοιχεία που βοηθούν την καρδιά και προσφέρονται από τα αμύγδαλα, τότε όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα σε αμύγδαλα τόσο το καλύτερο. Αλλά ακόμη και εάν προτιμάτε το συγκεκριμένο γάλα για την γεύση του, τότε θα θέλετε να ξέρετε αν αξίζει τα χρήματα που πληρώσατε.
Εάν χρησιμοποιείτε το γάλα από αμύγδαλα ως εναλλακτική λύση στο αγελαδινό γάλα, αλλά επιθυμείτε τα θρεπτικά οφέλη του αγελαδινού γάλακτος, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε κάποιον τύπο εμπλουτισμένο με ασβέστιο.
Πόσο διάστημα διαρκεί το γάλα αμυγδάλου;
Τόσο το γάλα αμυγδάλου του εμπορίου, όσο και αυτό που μπορείτε να φτιάξετε σπίτι μπορούν να παρουσιάσουν αλλοίωση.
Το γάλα αμυγδάλου του εμπορίου έχει μία συγκεκριμένη ημερομηνία κατανάλωσης στην συσκευασία του και πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός επτά ημερών από την ημερομηνία που ανοίξατε την συσκευασία.
Το αντίστοιχο γάλα παρασκευασμένο στο σπίτι πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός δύο ημερών.
Η θρεπτική εικόνα: Γάλα αμυγδάλου σε σύγκριση με τα αμύγδαλα
Το γάλα από αμύγδαλα περιέχει μερικά από τα ίδια οφέλη με τα αμύγδαλα, όπως βιταμίνη Ε και ριμποφλαβίνη, αλλά γενικά τα επίπεδα ωφελιμότητας του γάλακτος από αμύγδαλα είναι σαφώς χαμηλότερα από αυτά των αμυγδάλων.
Δεν είναι σαφές πόσα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται για ένα λίτρο περίπου γάλακτος, καθώς τούτο εξαρτάται από την συγκεκριμένη ποικιλία που χρησιμοποιήθηκε, το αν είναι παρασκευασμένο στο σπίτι ή όχι, καθώς και από την συνταγή.
Πάντως εκείνο το οποίο ισχύει είναι ότι μετά από διάφορες έρευνες μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι καταναλώνοντας ολόκληρα αμύγδαλα λαμβάνουμε πολύ περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από την περίπτωση στην οποία χρησιμοποιούμε το αντίστοιχο γάλα.
Η θρεπτική εικόνα: Γάλα αμυγδάλου σε σύγκριση με το γάλα αγελάδας
Δεν αποτελεί θαύμα ότι το γάλα αμυγδάλου του εμπορίου περιέχει βιταμίνες Α και D, που δεν ανιχνεύονται στα αμύγδαλα και είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι παρασκευάστριες εταιρίες προσπαθούν να κάνουν το γάλα αμυγδάλου όσο το δυνατόν πιο όμοιο του αγελαδινού γάλακτος.
Όπως και να έχει το γάλα αμυγδάλου χρησιμοποιείται από πολλούς ως υποκατάστατο του αντίστοιχου γαλακτοκομικού προϊόντος.
Θα αναρωτηθούμε λοιπόν πώς συγκρίνεται το γάλα που παρασκευάζεται από αμύγδαλα και νερό με το αντίστοιχο αγελαδινό προϊόν;
Σύμφωνα με έρευνες ενώ το γάλα από αμύγδαλα έχει μόνον 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, το αγελαδινό έχει 8. Εάν αγοράσετε γάλα αμυγδάλου εμπλουτισμένο με ασβέστιο, είναι πολύ πιθανόν τα επίπεδα ασβεστίου στο γάλα αμυγδάλου να προσπεράσουν τα αντίστοιχα του αγελαδινού γάλακτος.
Τα επίπεδα των βιταμινών Α, D, Ε και Β12 στο εμπλουτισμένο γάλα προσπερνούν σημαντικά επίσης τα αντίστοιχα του αγελαδινού γάλακτος.
Από την άλλη πλευρά όμως το γάλα από την αγελάδα έχει περισσότερη από την διπλή ποσότητα σε φωσφόρο και κάλιο από αυτό που υπάρχει στο γάλα αμυγδάλου, ενώ το γάλα από αμύγδαλα έχει μία ελαφρά υπεροχή στην περιεκτικότητα σε νάτριο.
Μία σημαντική διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι ενώ το γάλα από αμύγδαλα δεν περιέχει χοληστερίνη και κορεσμένα λίπη, το αγελαδινό γάλα περιέχει αυτά τα συστατικά σε ποσότητες που εξαρτώνται από τον τύπο του γάλακτος.
Αναφέρεται επίσης ότι το λίπος στο γάλα αμυγδάλου είναι απόλυτα ασφαλές, κάτι το οποίο δεν μπορεί να λεχθεί για το αγελαδινό γάλα, εκτός εάν είναι χωρίς λιπαρά.
Επίσης το γάλα αμυγδάλου έχει λιγότερες θερμίδες από το αντίστοιχο αγελαδινό, κάτι το οποίο ξανά εξαρτάται από το εάν πίνετε το γάλα αμυγδάλου με ισχυρή ποσότητα ζάχαρης, ή πίνετε αγελαδινό χωρίς λιπαρά.
Οφέλη του Γάλακτος από Αμύγδαλα
- Βοηθά στην διαχείριση του βάρους
Ένα φλιτζάνι με γάλα αμυγδάλου περιέχει 60 θερμίδες, συγκρινόμενο με το αντίστοιχο αγελαδινό που όταν είναι πλήρες δίνει 146 θερμίδες για την ίδια ποσότητα, ή 122 θερμίδες για γάλα με 2% λιπαρά, 102 θερμίδες για γάλα με 1% λιπαρά και 86 θερμίδες για τελείως άπαχο γάλα.
Είναι σίγουρα ένα σημαντικό υποκατάστατο που σας βοηθά να διατηρήσετε το βάρος σας.
- Διατηρεί την καρδιά σας σε υγιεινή κατάσταση.
Το γάλα αμυγδάλου δεν περιέχει χοληστερίνη ή κορεσμένα λίπη. Έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου και παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λίπη (όπως τα Ωμέγα λίπη, τα οποία συναντούμε συνήθως στα ψάρια). Τούτο βοηθά στην παρεμπόδιση υψηλής πίεσης και ανάπτυξης καρδιακής πάθησης.
- Διατηρεί γερά οστά
Παρόλο που το γάλα αμυγδάλου δεν προσφέρει το ασβέστιο που προσφέρει το αγελαδινό γάλα, μπορεί να προσφέρει 30% της ημερήσιας ποσότητας που απαιτείται, καθώς επίσης και 25% της συνιστώμενης ποσότητας της βιταμίνης D, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τους κινδύνους για αρθρίτιδα και οστεοπόρωση και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επιπλέον, οι δύο αυτές θρεπτικές ουσίες εργάζονται από κοινού για την διατήρηση υγιών οστών και δοντιών.
- Διατηρεί λαμπερή την επιδερμίδα σας
Το γάλα αμυγδάλου περιέχει 50% από την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Ε, που περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες σημαντικές για την υγεία της επιδερμίδας σας, όπως παραδείγματος χάριν, την προστασία της από βλάβες λόγω ηλιακής ακτινοβολίας.
- Σπάνια παρουσιάζει επιπτώσεις στο ζάχαρο του αίματος
Το γάλα αμυγδάλου (χωρίς πρόσθετα) έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, που σημαίνει ότι δεν θα αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα του ζάχαρου του αίματος σας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο διαβήτη. Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη του, το σώμα σας θα χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες ως ενέργεια και έτσι το ζάχαρο δεν αποθηκεύεται ως λίπος.
- Συνεισφέρει στην δύναμη και επούλωση των μυών
Παρόλο που το γάλα από αμύγδαλα περιέχει μόνον 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά μερίδα, εν τούτοις περιέχει άφθονες βιταμίνες Β όπως σίδηρο και ριμποφλαβίνη, και οι δύο πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη και την επούλωση των μυών.
- Διατηρεί υπό έλεγχο την πέψη σας
Το γάλα αμυγδάλου περιέχει περίπου ένα γραμμάριο ινών ανά μερίδα, γεγονός πολύ σημαντικό για την υγιή πέψη σας.
- Δεν περιέχει λακτόζη
Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παγκοσμίως υποφέρει από δυσκολίες στην ανοχή της λακτόζης, κάτι που σημαίνει ότι παρουσιάζει δυσκολίες στην πέψη του αγελαδινού γάλακτος. Τούτο καθιστά το γάλα αμυγδάλου ένα κατάλληλο, υποκατάστατο, απαλλαγμένο από λακτόζη.
- Έχει καλύτερη γεύση από το αγελαδινό γάλα
Το γάλα από αμύγδαλα δεν έχει την ίδια γεύση με αυτή του αγελαδινού γάλακτος, γεγονός θαυμάσιο για αυτούς που δεν ανέχονται την γεύση του αγελαδινού γάλακτος. Έχει την δικιά του ιδιαίτερη γεύση, που περιγράφεται ως εξαιρετικά ελαφριά και έντονη. Είναι επίσης εξαιρετικά εύχρηστο, που σημαίνει ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε συνταγές που απαιτούν γάλα. Δεν θα έχει την ίδια γεύση αλλά θα παρουσιάσει τα ίδια αποτελέσματα.
- Δεν απαιτεί ψύξη
Ξέροντας ότι δεν απαιτεί ψύξη, σημαίνει ότι μπορείτε να το πάρετε μαζί σας στην εργασία σας, σε μία εκδρομή, καθώς διατηρείται σε τέλεια κατάσταση σε θερμοκρασία δωματίου.
- Είναι εύκολο στην παρασκευή του
Καθώς παρουσιάζει μία ιδιαίτερη ευκολία στην παρασκευή του σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί στον τομέα αυτό με το αγελαδινό γάλα. Παρασκευάζεται εύκολα από αλεσμένα αμύγδαλα, τα οποία τοποθετείτε σε ένα μπλέντερ με νερό και στην συνέχεια περνώντας το μίγμα από ένα φίλτρο και διαχωρίζοντας το υγρό.
Τι θα πρέπει να κάνουν οι αυστηρά χορτοφάγοι (vegans) και αυτοί που επιθυμούν γάλα απαλλαγμένο από λακτόζη;
Εάν ανήκετε στην κατηγορία των αυστηρών χορτοφάγων που έχουν αποκλείσει ακόμη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (vegans), καθώς και σε αυτούς που υποφέρουν από την παρουσία της λακτόζης, τότε το γάλα από αμύγδαλα είναι μία πολύ καλή πρόταση για λήψη της αναγκαίας ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου.
Χρήση του γάλακτος από αμύγδαλα
Όπως ακριβώς και το αγελαδινό γάλα, το γάλα αμυγδάλου είναι εξαιρετικά εύχρηστο. Δείτε παρακάτω μερικές ιδέες με ποιους τρόπους μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως υποκατάστατο του πραγματικού γάλακτος.
- Προσθέστε το στα δημητριακά σας αντί του αγελαδινού γάλακτος
- Προσθέστε το στον καφέ ή στο τσάι σας
- Αναμίξτε το στα διάφορα ροφήματα που παρασκευάζετε
- Παρασκευάστε ρυζόγαλο ή παγωτό
- Χρησιμοποιήστε το σε σούπες, σάλτσες, και σε ντρέσινγκ για σαλάτες
- Χρησιμοποιήστε το αντί για το γάλα σε πολλά παρασκευάσματα που παρασκευάζετε
Για τα άτομα τα οποία παρουσιάζουν πέτρα στα νεφρά, το γάλα αμυγδάλου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες. Τούτο λόγω της περιεκτικότητας του σε οξαλικό ασβέστιο.
Ποιά άτομα δεν θα πρέπει να καταναλώνουν γάλα αμυγδάλου
Βρέφη
Καθώς το γάλα αμυγδάλου κερδίζει σε δημοτικότητα όλο και περισσότερο, περισσότεροι γονείς το δίνουν στα βρέφη τους. Έρευνες απέδειξαν ότι το γεγονός αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Σε μία έρευνα του 2014, αποδείχθηκε ότι τα βρέφη που κατανάλωναν τεχνητό γάλα στις ηλικίες μεταξύ 4 και 14 μηνών, παρουσίασαν υποσιτισμό σε πρωτεΐνη και ασβέστιο, οίδημα, χαμηλά ποσοστά σε λευκωματίνη, αναιμία, χαμηλό δείκτη ανάπτυξης, έλλειψη βιταμίνης D κι ορισμένα άλλα προβλήματα.
Άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς
Το γάλα αμυγδάλου μπορεί να μην περιέχει πολλά αμύγδαλα, αλλά θεωρούνται αρκετά να ενεργοποιήσουν μία σειρά από αλλεργίες σε αυτούς που παρουσιάζουν αλλεργίες σε αμύγδαλα. Μία αλλεργία στα αμύγδαλα συνήθως ανήκει στην ίδια κατηγορία με τις αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς και συνήθως παρουσιάζεται σε σοβαρή μορφή.
Οι αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς είναι μεταξύ των αλλεργιών που είναι πιθανόν να προκαλέσουν αναφυλαξία, μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση.
Τα συμπτώματα αλλεργίας σε αμύγδαλα συμπεριλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, διάρροια, δυσκολία στην κατάποση, ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή, ναυτία, λαχάνιασμα και φαγούρα.
Κίνδυνοι από την κατανάλωση του γάλακτος αμυγδάλου
Μερικοί τύποι αμύγδαλου περιέχουν καρραγενάνη, έναν κοινό και αμφιλεγόμενο παχυντή, ο οποίος παράγεται από τα φύκια. Πολλές φορές χρησιμοποιείται για την δημιουργία υφής σε προϊόντα όπως το παγωτό.
Σύμφωνα με μία αξιολόγηση η οποία δημοσιεύτηκε, αρκετές μελέτες τον έχουν συνδέσει με αυξημένη φλεγμονή, καθώς και με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και κακοήθεια του παχέος εντέρου.
Εάν πραγματικά ενδιαφέρεστε για την ουσία αυτή, θα πρέπει να ελέγξετε τις ετικέτες στο γάλα αμυγδάλου που πρόκειται να αγοράσετε και να επιλέξετε αυτό το οποίο δεν περιέχει την καρραγενάνη.
Δεδομένης της χαμηλής περιεκτικότητας του γάλακτος αμυγδάλου σε πρωτεΐνη, και στην περίπτωση που δεν είναι εμπλουτισμένο, σε ασβέστιο επίσης, τα άτομα που αντικαθιστούν το αγελαδινό γάλα με το γάλα από αμύγδαλα θα πρέπει να είναι προσεκτικά ώστε να λαμβάνουν την απαιτούμενη ποσότητα πρωτεΐνης και ασβεστίου από άλλες πηγές.
Συμπέρασμα
Το γάλα αμυγδάλου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την αντικατάσταση του αγελαδινού γάλακτος. Εν τούτοις τα άτομα με πέτρα στα νεφρά θα πρέπει να μην χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες του.
Το γάλα αμυγδάλου είναι ένα πολύ εύχρηστο τροφικό προϊόν και μία θαυμάσια επιλογή για τους αυστηρά χορτοφάγους και για αυτούς που είναι αλλεργικοί ή παρουσιάζουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Όντας από φυσικού του, πλούσιο σε αρκετά σημαντικά θρεπτικά στοιχεία, το γάλα αμυγδάλου αποτελεί μία εξαιρετική προσθήκη σε μία υγιή δίαιτα.
Leave A Comment