Όταν το βιολογικό ρολόι χτυπάει …
Όταν έρχεται εκείνη η ώρα, η κατάλληλη ώρα, που νιώθετε την ανάγκη να κάνετε ένα μωράκι, φροντίστε να είστε έτοιμη για αυτό ! Η καλή διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας για να αυξήσετε κατακόρυφα τα ποσοστά γονιμότητάς σας !
(!!!) : Είναι αλήθεια πως η ποιότητα της διατροφής μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην γονιμότητα αλλά και σε μια μετέπειτα υγιή και ασφαλή εγκυμοσύνη !
Αντίθετα με την πεποίθηση πως μοναδική λύση σε περίπτωση υπογονιμότητας είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση, οι ειδικοί έρχονται να μας εφιστήσουν την προσοχή στο καίριο θέμα της διατροφής !
(!!!) : Η διατροφή μπορεί να επιτύχει μια σημαντική αύξηση της γονιμότητας … και μάλιστα χωρίς την λήψη ορμονών !
Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούμε μια συνεχή αύξηση της υπογονιμότητας σε ολοένα και πιο νέα ζευγάρια. Σημαντική είναι και η παράλληλη αύξηση της παχυσαρκίας σε όλο και νεότερα άτομα, καθώς επίσης και η οικειοποίηση όλο και πιο ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών στην καθημερινότητα του ατόμου.
Υγιής οργανισμός συνεπάγεται καλύτερα αποτελέσματα !
Ο εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης των διαφόρων καταστάσεων (στην προκείμενη περίπτωση της υπογονιμότητας) προϋποθέτει ένα υγιή, γερό και δυνατό οργανισμό ! Για έναν όμως δυνατό οργανισμό, απαραίτητη προυπόθεση, είναι μια καλή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
(!!!) : Σύμφωνα με έρευνες, οι νέοι καταναλώνουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ με σκοπό να βελτιώσουν τόσο την ερωτική τους διάθεση όσο και τις ερωτικές τους επιδόσεις … πράγμα το οποίο όμως δεν αποδίδει ! Οι καταχρήσεις (είτε αλκοόλ είτε ναρκωτικών) δεν μπορούν να βελτιώσουν την σεξουαλική ζωή του ατόμου !!!
Συμπτώματα υπογονιμότητας …
Τα πιο συνηθισμένα από τα συμπτώματα υπογονιμότητας είναι :
- η έλλειψη ωορρηξίας
- οι διαταραχές στην περίοδο
- το κακής ποιότητας σπέρμα
- το μικρής ποσότητας σπέρμα
Καταπολέμησε την υπογονιμότητα … με φυσικό τρόπο !
ΠΡΟΣΟΧΗ : Οπωσδήποτε θα πρέπει πάντα να έχετε έναν γιατρό που θα σας παρακολουθεί και θα σας συμβουλεύει σχετικά με τη διατροφή σας (και όχι μόνο !) για να έχετε τα καλύτερα και ταχύτερα δυνατά αποτελέσματα !
Μερικές από τις τροφές που θα πρέπει οπωσδήποτε να εντάξετε στην διατροφή σας για να ενισχύσετε τις πιθανότητες μιας σύλληψης και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι οι ακόλουθες :
- το ginseng : βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος
- ο κορίανδρος (ή κόλιανδρος): καταπολεμά τις διάφορες ανωμαλίες του κύκλου της γυναίκας
- τα λαχανικά (πράσινα) : ενισχύουν το αναπαραγωγικό σύστημα και προλαμβάνουν ορισμένες γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου
- τα λαχανικά (όλα) : είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν βιταμίνη Α με την οποία προφυλάσσουν τους ιστούς των οργάνων του αναπαραγωγικού συστήματος.
- τα εσπεριδοειδή : περιέχουν άφθονη βιταμίνη C και βοηθούν στην δραστηριοποίηση του σπέρματος, ενώ παράλληλα ευνοούν την ωορρηξία
- οι ξηροί καρποί : περιέχουν πολύτιμα Ω – 3 καλά λιπαρά οξέα και προάγουν τη δημιουργία νέων υγιών κυττάρων σε ολόκληρο τον οργανισμό
- τα λιπαρά ψάρια : (σολομός, ρέγκα, σκουμπρί, σαρδέλα, τόνος) όπως και οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε Ω – 3 καλά λιπαρά οξέα
- οι πικάντικες τροφές : δημιουργούν υπεραιμία (και στα γεννητικά όργανα) και ευνοούν την καλή λειτουργία τους
- τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά : ο ψευδάργυρος και το φυλλικό οξύ βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος στους άντρες και βοηθούν τη γονιμότητα στις γυναίκες. Στην ανάγκη να λαμβάνετε πολυβιταμίνες με φυλλικό οξύ που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την ενίσχυση της γονιμότητας.
- ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πρωινό γεύμα έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει πολύ στα προβλήματα των πολυκυστικών ωοθηκών που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα. Εδώ θέλει προσοχή στις ποσότητες των επόμενων γευμάτων της μέρας, οι οποίες πρέπει να είναι μικρότερες, για να αποφευχθεί η αύξηση του σωματικού βάρους που είναι και αυτός ένας ανασταλτικός παράγοντας για τη γονιμότητα.
Η σωστή διατροφή είναι η πρώτη οδός που πρέπει να ακολουθήσουμε και η πρώτη συνήθεια που θα χρειαστεί να αλλάξουμε αν είμαστε λάτρεις του ανθυγιεινού φαγητού.
Αυτά που πρέπει να αποφύγουμε είναι :
- τα τρανς λιπαρά. Αυτά αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην ωορρηξία της γυναίκας και έχει διαπιστωθεί και από έρευνα ότι το 31% της δυσκολίας στην γονιμότητα οφείλεται σε αυτά. Αποφύγετε λοιπόν τα τηγανητά, τη μαργαρίνη και όλες τις επεξεργασμένες τροφές και αντικαταστήστε τα με καλά λιπαρά όπως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο και αυγά.
- τους υδατάνθρακες και ειδικά τους επεξεργασμένους! Για γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες ειδικά, είναι απαραίτητο να αποφεύγονται. Η διατροφή με λίγους υδατάνθρακες βοηθάει στην απώλεια λίπους, στη μείωση της ινσουλίνης και στην καλή λειτουργία του εμμηνοροικού κύκλου. Η υπογονιμότητα είναι συνδεδεμένη με την μεγάλη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως είναι τα μακαρόνια, το ρύζι, τα γλυκά, τα αναψυκτικά και το ψωμί. Προτιμήστε λοιπόν μαύρο ψωμί, μαύρο ρύζι και μαύρα μακαρόνια.
- τα γαλακτοκομικά light, και προτιμάμε γάλα, γιαούρτι, τυρί, πλούσια σε λιπαρά!
- την καφεΐνη. Γυναίκα που καταναλώνει πολύ καφεΐνη θα χριεαστεί 9μιση μήνες παραπάνω από τις άλλες για να μείνει έγκυος !! Επίσης η αποβολή του εμβρύου έχει συνδεθεί με την μεγάλη πρόσληψη καφεΐνης.
- το αλκοόλ. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την υπογονιμότητα. Γι’ αυτό καλό είναι να το ελλατώσετε αν έχετε σκοπό να γίνετε μανούλα.
Πέρα από τη διατροφή υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις να βοηθήσεις τον οργανισμό σου και τις ορμόνες σου σε αυτόν, τον για πολλούς, δύσκολο αγώνα της τεκνοποίησης.
- Γυμνάσου : Η μέτρια σε ένταση γυμναστική, μια- δυο φορές την εβδομάδα μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στη γονιμότητα. Αντίθετα, η εκτονωτική γυμναστική θα λειτουργήσει αρνητικά!
- Το άγχος και η κατάθλιψη που μαστίζουν στις μέρες μας οδηγεί πολλές γυναίκες στις κλινικές γονιμότητας. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να χαλαρώσει και να απολαύσει μικρά όμορφα πράγματα αδειάζοντας όλες τις αρνητικές σκέψεις και γεμίζοντας με αισιοδοξία και θετική ενέργεια.
- κράτησε ένα υγιές σωματικό βάρος. Από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ έχει αποδειχθεί ότι το πολύ χαμηλό βάρος ή το περιττό βάρος συνδέεται με την υπογονιμότητα. Αποκτήστε λοιπόν το ιδανικό βάρος για εσάς με βάση το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Leave A Comment