Ινδική κουζίνα : Στις 10 πιο υγιεινές κουζίνες του κόσμου !
Σύμφωνα με έγκυρη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Αμερικάνούς διαιτολόγους που ειδικεύονται στην προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής, μέσα στις 10 πιο υγιεινές κουζίνες του κόσμου βρέθηκε και η αγαπημένη πολλών ινδική κουζίνα !
Μπορεί την πρώτη θέση να κατέκτησε (για ακόμα μια φορά) η ελληνική κουζίνα – που ως γνωστόν είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεσογειακής διατροφής – αλλά και η ινδική κουζίνα με τα πλούσια καρυκεύματά της διεκδίκησε και κέρδισε μια θέση στην νικητήρια δεκάδα … και όχι άδικα !
Η ινδική κουζίνα – χαρακτηριστική για τα πλούσια αρώματά της και τις έντονες γεύσεις της – βοηθά για μια καλή υγεία και προάγει ένα υγιές και δυνατό οργανισμό, λένε οι ειδικοί. Τα πιάτα με τα έντονα μπαχαρικά από τσίλι, πιπερόριζα (ginger), κάρδαμο, κύμινο, κανέλα, κόλιανδρο και φυσικά άφθονα πιπέρια (κόκκινο, λευκό, μαύρο και πράσινο), ξεχειλίζουν υγεία και προστατεύουν (εκτός όλων των άλλων) και από τη νόσο Alzheimer !
ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν ειναι καθολου τυχαιο πως στην Ινδία τα ποσοστα κρουσματων με τη νοσο Alzheimer είναι 4 φορες πιο μικρα απο την Ευρωπη ή την Αμερικη ! Οι ειδικοι πιθανολογουν να ειναι η τακτικη καταναλωση καρυ, που ευθυνεται για τα συντριπτικα αυτα αποτελεσματα.
Κάρυ : Ένα μπαχαρικό που υπόσχεται υγεία !
Το κάρυ είναι ένα μπαχαρικό με μοναδικές ιδιότητες και απίθανα οφέλη για τον οργανισμό. Πρόκειται για μείγμα μπαχαρικών που παρασκευάζεται με πολλές διαφορετικές προσμίξεις και αναλογίες – ανάλογα την περιοχή, ανάλογα τη χρήση και φυσικά ανάλογα τα γούστα – και εκτός από γεύση στα φαγητά προσφέρει και μια “μαγική” ασπίδα κατά διαφόρων νοσημάτων (όπως νοσήματα της καρδιάς, του ήπατος και του εγκεφάλου).
Στην Ινδία η παρασκευή του κάρυ μπορεί να περιλαμβάνει και 40 διαφορετικά συστατικά (σε αντίθεση με το τυποποιημένο προϊόν που βρίσκουμε στα σούπερμαρκετ που περιέχει πολύ λιγότερα και διαφέρει αρκετά σε ένταση, γεύση και άρωμα).
Αν και ο κουρκουμάς και η δραστική του ουσία (κουρκούμη) είναι ένα από τα βασικά και κύρια συστατικά του κάρυ – με αποτέλεσμα πολλοί τα συγχέουν το μείγμα μπαχαρικών κάρυ με το μπαχαρικό κουρκουμά – αποτελεί ξεχωριστό καρύκευμα που στο κάρυ βρίσκεται περίπου σε ποσοστό 20 % με 30 %.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η κουρκούμη – δηλαδή η δραστική ουσία του κουρκουμά – παρέχει στον οργανισμό σημαντικά αντιφλεγμονώδη οφέλη και απίστευτη θεραπευτική δράση (έναντι πλήθους ασθενειών). Τα οφέλη της ουσίας κουρκούμης εξετάζονται ενδελεχώς από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες για να εξακριβωθεί η ακριβής ωφέλιμη δράση του κουρκουμά στον οργανισμό.
Το χρυσο-κίτρινο χρώμα του, το κάρυ, το οφείλει στον κουρκουμά. Όπως ήδη αναφέραμε, το μείγμα μπαχαρικών κάρυ, μπορεί να περιέχει έως και 40 συστατικά, αλλά μερικά από τα πιο βασικά συστατικά του μείγματος είναι :
- ο κουρκουμάς
- το μαύρο πιπέρι
- το μαύρο κάρδαμο
- το πράσινο κάρδαμο
- το ginger
- το κύμινο
- το γαρύφαλο
- η κανέλα
- ο κόλιανδρος
- το τσίλι
- η πάπρικα
- το πιπέρι καγιέν
- το μοσχοκάρυδο
- ο μαραθόσπορος
- το σκόρδο
- η ασαφετίδα
- η τριγωνέλλα
Διατροφική αξία του κάρυ
Μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα μπαχαρικών σε σκόχη κάρυ αποδίδει :
ΘΕΡΜΙΔΕΣ : 20
ΛΙΠΟΣ : 0.87 γραμμάρια
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ : 0.8 γραμμάρια
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ : 2.1 γραμμάρια
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ : 3.66 γραμμάρια
(Οι ανωτέρω τιμές είναι κατά προσέγγιση, αφού -όπως αναφέραμε – το κάρυ μπορεί να βρεθεί με πολλούς διαφορετικού συνδυασμούς μπαχαρικών και προσμίξεις).
Ινδική κουζίνα … μια κουζίνα με ιστορία
Αξίζει να σημειωθεί πως το κάρυ είχε για αιώνες εξέχουσα θέση στην ασιατική ιατρική και αυτό οφείλεται στην μοναδική αντιφλεγμονώδη δράση του. Μέχρι και σήμερα, οι επιστήμονες, προσπαθούν να εξηγήσουν τις μοναδικές αυτές ιδιότητες του καρυκεύματος αυτού, ενώ μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο εικασίες που σχετίζουν τα διάσημο καρύκευμα με τα γονίδια εκείνα που ευθύνονται για τα νοσήματα των καρδιακών μυών.
Το κάρυ χρησιμοποιείται ευρέως στην ινδική κουζίνα, ενώ κυκλοφορούν διάφορες παραλλαγές του – πιο βαρύ για τα πιάτα με κρέας (κόκκινο κρέας ή πουλερικά) και πιο ελαφρύ για τα πιάτα με λαχανικά ή για τα πιάτα με θαλασσινά.
Επίσης το κάρυ χρησιμοποιείται και καταναλώνεται ευχάριστα και μέσα σε σούπες – πιο βαρύ ή πιο ελαφρύ, πιο καυτερό ή πιο ήπιο – ανάλογα με τα γούστα.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ : Η πιο παλιά γνωστή συνταγή με κάρυ χρονολογείται το 1700 π.Χ. και βρέθηκε στη Μεσοποταμία. Η συνταγή ήταν γραμμένη σε κείμενο σφηνοειδούς γραφής. Ίσως τελικά στην Ινδική κουζίνα να φαίνεται πιο ξεκάθαρα από οποιαδήποτε άλλη κουζίνα η πορεία και η ιστορία του κόσμου. Παραδόσεις, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, αλλά και συναλλαγές, δοσοληψίες και εμπόριο μεταξύ αποικιοκρατών και θαλασσοπόρων γράφονται μέσα σε μια κουζίνα γεμάτη αρώματα και γεύσεις.
Η ινδική κουζίνα έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη σημερινή γαστρονομία, αφού έχει επηρεάσει πολλές κουζίνες ανά τον κόσμο και έχει αποτελέσει θεματική ενότητα για πολλά πιάτα και πολλά σύγχρονα εστιατόρια.
Πρόκειται για μια κουζίνα με επιρροές από τη θρησκεία. Η διατροφή των Ινδών είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα πιστεύω τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατανάλωση βόειου κρέατος που είναι απαγορευμένη … αφού η αγελάδα στην Ινδία θεωρείται “ιερό ζώο” !
Στην Ινδία η διατροφή βασίζεται (και πάντα βασιζόταν) κυρίως σε λαχανικά, όσπρια και φρούτα, γεγονός ευδιάκριτο και στα παραδοσιακά πιάτα τους.
Μερικά από τα πολύ βασικά τρόφιμα στην ινδική κουζίνα – που τα συναντάμε και στα περισσότερα πιάτα τους – είναι το ρύζι και οι φακές, ενώ εξαιρετικά δημοφιλή είναι και τα ρεβίθια, τα φασόλια και ο αρακάς.
Το ελαιόλαδο δεν είναι διαδεδομένο στην ινδική κουζίνα (όπως συμβαίνει στη μεσογειακή κουζίνα), αλλά αντιθέτως χρησιμοποιείται ευρέως το φυστικέλαιο, το ηλιέλαιο και το σησαμέλαιο.
Τέλος, έρχονται τα κρεατικά, που περιλαμβάνουν μόνο πουλερικά (και κυρίως κοτόπουλο που είναι και το πιο διαδεδομένο κρέας στην ινδική κουζίνα) και το πρόβατο. Όπως ήδη προαναφέραμε, το βοδινό, δε χρησιμοποιείται ΚΑΘΟΛΟΥ στην ινδική κουζίνα !
Τα θαλασσινά και τα ψάρια δεν είναι πολύ συνηθισμένα στην Ινδία παρά μόνο σε λίγες παράκτιες περιοχές !
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Στην ινδική κουζίνα είναι πολύ διαδεδομένη η χρήση άλευρου ολικής άλεσης !
Μια από τις νοστιμότερες κουζίνες του κόσμου !!!
Φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο που η ινδική κουζίνα είναι από τις πιο αρωματικές και σίγουρα από τις πιο γευστικές και πικάντικες κουζίνες του κόσμου. Τα μεθυστικά αρώματα από τα πολλά μπαχαρικά είναι σημάδι κατατεθέν της ινδικής κουζίνας που είναι πλέον γνωστή σε ολόκληρο τον πλανήτη και μάλιστα από τις πιο αγαπητές για πολύ κόσμο !
Η χρήση πολλών διαφορετικών – και ίσως και φαινομενικά αταίριαστων – συστατικών σε ένα πιάτο είναι αυτό που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών διασήμων σεφ ανά τον κόσμο. Το γευστικό αποτέλεσμα των περίεργων αυτών “ταιριασμάτων” των διαφόρων συστατικών κάνει την ινδική κουζίνα να διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη κουζίνα. Ενώ λοιπόν η δυτική νοοτροπία της μαγειρικής προστάζει το πάντρεμα υλικών γευστικά ταιριαστών μεταξύ τους, στην ινδική κουζίνα τα υλικά έχουν τον δικό τους ξεχωριστό “χαρακτήρα” και τη δική τους γευστική οντότητα και προσδίδουν – το καθένα ξεχωριστά – στο πιάτο τη δική του μοναδική γεύση και δύναμη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, από τα 381 συστατικά που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο στην μαγειρική, στην ινδική κουζίνα συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται τα 200 !!!
Μερικά από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά στην ινδική κουζίνα είναι :
- το κάρυ (μείγμα μπαχαρικών)
- το κύμινο
- η κανέλα
- ο κουρκουμάς
- ο κόλιανδρος
- οι σπόροι της μουστάρδας
- το τάμαριντ (πάστα)
- το μαύρο κάρδαμο
- η πάπρικα
- το σαφράν
Μια τεράστια και αχανής χώρα όπως είναι η Ινδία “κουβαλάει” και πολλές διαφορετικές γαστρονομικές συνήθειες χρόνων, που έχουν δημιουργηθεί και έχουν εδραιωθεί μετά από “ζύμωση” τοπικών παραδόσεων με ξένες μαγειρικές προσμίξεις. Πολλές επιρροές έχει δεχθεί η ινδική κουζίνα από την κουζίνα της Βρετανίας, της Μαλαισίας και της Κίνας.
Θα μπορούσαμε να πούμε, πως με την ολοένα αυξανόμενη λίστα των οπαδών της χορτοφαγίας (vegetarians & vegans), η ινδική κουζίνα έχει γίνει της μόδας και έχει έρθει πιο δυναμικά από ποτέ στο προσκήνιο ! Η ινδική κουζίνα (διαδεδομένη κυρίως για τα χορτοφαγικά της πιάτα) είναι ιδανική για κάθε χορτοφάγο, αφού προσφέρει έντονη γευστική εμπειρία απλά και μόνο με τη χρήση λαχανικών και διαφόρων καρυκευμάτων !
Ινδική κουζίνα & Αδυνάτισμα
“Η χρήση μπαχαρικών στα γεύματά μας, βοηθάει στο ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ !!!” μας λένε ειδικοί διατροφολόγοι.
“Η χρήση μπαχαρικών στα γεύματά μας, βοηθάει πρωτίστως στην υγεία μας !!!” λένε οι γιατροί.
… και είναι αλήθεια και τα δύο !!! Η κατανάλωση ινδικής κουζίνας – και πιο συγκεκριμένα η χρήση άφθονων μπαχαρικών σε πιάτα με βασικό υλικό τα λαχανικά – μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε πολλά κιλά και να βελτιώσουμε την υγεία μας !
Μερικοί βασικοί κανόνες της ινδικής κουζίνας που πρέπει να μάθουμε να ακολουθούμε και εμείς είναι :
Νο 1 : Δεν συνδυάζω σε ένα γεύμα υδατάνθρακες με πρωτεΐνες !
Νο 2 : Προτιμώ πάντα το καστανό ρύζι αντί του λευκού !
Νο 3 ! Χρησιμοποιώ προϊόντα ολικής άλεσης που είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και σε γεύση !
Νο 4 : Δημιουργώ τα γεύματά μου με βασικό στοιχείο τα φρέσκα λαχανικά !
Νο 5 : Τρώω φρέσκα φρούτα για σνακ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ !
Νο 6 : Φροντίζω να επιλέγω ποιοτικές πρώτες ύλες για τα πιάτα μου !
Νο 7 : Μασάω καλά την κάθε μου μπουκιά ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία της πέψης !
Νο 8 : Πίνω έναν φυσικό χυμό πορτοκάλι ή καταναλώνω ένα εσπεριδοειδές ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ !
Νο 9 : Τρώω πάντα 3 γεύματα την ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ και 1 ή 2 ενδιάμεσα σνακ (αν νιώσω αίσθημα πείνας) !
Νο 10 : Φροντίζω ένα γεύμα ή ένα ενδιάμεσο σνακ την ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ μου να περιέχει λίγο γιαούρτι (που βοηθάει στην καλη υγεία του εντέρου) !
ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ : Πίνω ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ άφθονο νερό και φυσικά πράσινο τσάι (χωρίς γλυκαντικές ουσίες) !
Μάθε να μαγειρεύεις ινδικό και χάσε πολλά κιλά σε ΜΟΛΙΣ 4 εβδομάδες …
Μερικοί βασικοί τρόποι μαγειρέματος της ινδικής κουζίνας που θα πρέπει αρχικά να μάθουμε έιναι οι ακόλουθοι :
No 1 : Dhungar
Πρόκειται για μια μέθοδο παρασκευής των πιάτων στον ατμό.
No 2 : Tandoor
Πρόκειται για μια μέθοδο παρασκευής των πιάτων με μαρινάρισμα του υλικού (λαχανικού ή κρέατος) σε μαρινάδα από γιαούρτι και διάφορα καρυκεύματα. Το υλικό μετά το μαρινάρισμα ψήνεται στο φούρνο.
No 3 : Korma
Πρόκειται για μια μέθοδο παρασκευής των πιάτων σε αναμμένα και πολύ καυτά κάρβουνα. Το συγκεκριμένο φαγητό δέχεται προσθήκη κρέμας γάλακτος, γιαουρτιού ή γάλακτος και έχει μια παχιά, πλούσια, κρεμώδη υφή και μια πολύ γεμάτη γεύση.
No 4 : Dhum
Πρόκειται για μια μέθοδο παρασκευής όπου το φαγητό σκεπάζεται από αναμμένα και πολύ καυτά κάρβουνα για να μαγειρευτεί.
No 5 : Vagar
Πρόκειται για μια μέθοδο παρασκευής των πιάτων με άφθονα μπαχαρικά και μαγείρεμα.
“Το φαγητό είναι η τροφή !” λέει ένα ρητό στην Ινδία. Η αντίληψη των Ινδών πως το φαγητό είναι “φάρμακο” αφού μας κάνει να αισθανόμαστε πιο υγιείς, πιο δυνατοί, πιο ενεργητικοί και πιο ζωντανοί, είναι ένας σημαντικός κανόνας υγείας αλλά και ομορφιάς (αφού ένα υγιές σώμα είναι και ένα όμορφο σώμα) που πρέπει να εντάξουμε στον τρόπο ζωής μας και κυρίως στον τρόπο διατροφής μας !
Leave A Comment