Λίγοι γνωρίζουν αυτό το μαγικό τσάι !
Το τσάι Kombucha είναι έχει φανατικό κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτό οφείλεται στην ισχυρή θρεπτική, θεραπευτική και τονωτική του δράση. Ωστόσο, αν και πρόκειται για τσάι με ιστορία πολλών εκατοντάδων χρόνων (περίπου 2000 ετών), ο ευρύς κόσμος δεν το έχει γνωρίσει και δεν το έχει συμπεριλάβει στις καθημερινές του συνήθειες.
Το τσάι Kombucha, γνωστό και με το όνομα “τσάι της Μαντζουρίας”, προέρχεται από την Ανατολή και έγινε γνωστό μέχρι και τη Δύση, όταν ο κόσμος άρχισε να μαθαίνει για την ισχυρή δράση του 100 % φυσικού αυτού προϊόντος !
Τι είναι όμως ακριβώς το ιδιαίτερο αυτό τσάι ;
Το τσάι αυτό δεν είναι όπως τα κοινά τσάγια και δεν παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο, καθώς έχει μια πιο ιδιαίτερη διαδικασία.
Η Kombucha είναι ένας ζυμομύκητας που τοποθετείται μέσα σε πράσινο ή σε μαύρο τσάι για να αναπτυχθεί. Στο μίγμα αυτό προστίθεται και αποσταγμένο ξύδι μαζί με ζάχαρη για να παίξουν το ρόλο της μαγιάς.
Ο ζυμομύκητας αυτός, μέσω αυτής της διαδικασίας στην οποία υπόκειται, απελευθερώνει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά μέσα στο τσάι (πράσινο ή μαύρο).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε, πως η Kombucha, είναι ένα πολύ ωφέλιμο για τον οργανισμό προβιοτικό στοιχείο, που βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και όπως εικάζεται και στην καταπολέμηση των αυτοάνοσων νοσημάτων (χωρίς να έχει εξακριβωθεί από επιστημονικές μελέτες) ! Χρησιμοποιήθηκε για χρόνια ως θεραπεία για την δυσκοιλιότητα, για τον διαβήτη, για την κόπωση, για τους ρευματισμούς, ακόμα και για την αντιγήρανση. Επίσης βοηθάει πολύ στην αϋπνία.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2, Β12, Β6, Β3 και έχει περισσότερη βιταμίνη C ακόμα και από τα λεμόνια !
Τι προσφέρει στον οργανισμό ;
Μερικά μόνο από τα ωφέλιμα στοιχεία της Kombucha είναι τα ακόλουθα :
- οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β
- η βιταμίνη C
- το οξικό οξύ
- το γαλακτικό οξύ
- το βουτυρικό οξύ
- το γλυκουρονικό οξύ
- τα αμινοξέα
- τα διάφορα οργανικά οξέα
Πού μπορώ να βρω τσάι Kombucha ;
Η αλήθεια είναι πως δεν είναι πολύ εύκολο να βρούμε τσάι Kombucha στο εμπόριο. Ακόμα και τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα δεν είναι πάντα βέβαιο ότι θα έχουν. Ωστόσο, μπορεί ο καθένας να παρασκευάσει το δικό του, σπιτικό και εντελώς φυσικό τσάι Kombucha, και μάλιστα … με την γεύση της επιλογής του !!!
Το μόνο που χρειάζεται είναι να παραγγείλετε τον μύκητα μέσω διαδικτύου, για να παρασκευάσετε το δικό σας υγιεινό τσάι Kombucha !
Πώς μπορώ να φτιάξω μόνος/η μου τσάι Kombucha;
θα χρειαστείτε :
- έναν καθαρό και υγιή μύκητα Kombucha
- νερό (2 λίτρα)
- μαύρο ή πράσινο τσάι (4 κουταλάκια)
- άσπρη ζάχαρη (1 κούπα)
Αρχικά βράζουμε το νερό, ρίχνουμε τη ζάχαρη και μόλις λιώσει προσθέτουμε το μαύρο ή το πράσινο τσάι (ή μείγμα και των δύο) και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Όταν φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου το σουρώνουμε και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Εκεί μέσα προσθέτουμε τον μύκητα kombucha και κλείνουμε τα βάζα με μια καθαρή πετσέτα και ένα λάστιχο.
Το αφήνουμε για 5 μέρες περίπου σε σκοτεινό και ζεστό μέρος και μετά δοκιμάζουμε. Η γεύση του θα πρέπει να είναι ουδέτερη. Αν είναι γλυκιά το αφήνουμε άλλη μια μέρα αλλά αποφεύγουμε να φτάσει στο στάδιο του ξινού.
Όταν φτάσει σε ικανοποιητικό σημείο παίρνουμε τον παλιό ζυμομύκητα και αυτόν που έχει δημιουργηθεί και τα βάζουμε σε ένα άλλο καθαρό και αποστειρωμένο βάζο μαζί με λίγο ποτό κομπούχα, το σκεπάζετε πάλι και το αφήνετε ως την επόμενη φορά.
Το ποτό που έχει απομείνει το σουρώνετε και το βάζετε σε ένα μπουκάλι στο ψυγείο ! Μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 3 μήνες. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί 6-8 φορές. Μετά πετάτε τον μύκητα στο χώμα και όχι στα σκουπίδια !
Προσοχή : Επειδή η κομπούχα έχει αυστηρούς κανόνες παρασκευής και πρέπει να διασφαλιστεί ότι μπορεί να καταναλωθεί άφοβα, καλύτερο είναι να την αγοράσετε έτοιμη και από αξιόπιστο κατάστημα. Ακόμα και έτσι η αποθηκευσή της θα πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη για να αποφευχθεί τυχόν δηλητηρίαση μιας και μιλάμε για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο προϊόν.
Μέσα στους απαραίτητους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται είναι και η αποστείρωση των δοχείων που θα αποθηκευτεί γιατί οποιαδήποτε παραβίαση των κανόνων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μούχλας και άλλων βλαβερών μικροοργανισμών και κατά συνέπεια σε τροφική δηλητηρίαση. Για αυτό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί !
Παρενέργειες της κομπούχα
Όπως είπαμε η κομπούχα έχει πολύ ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Παρ’ όλα αυτά δεν ενδείκνυται για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Οι παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει είναι στομαχόπονος, ζάλη ή ναυτία αλλά αυτά δε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης. Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
Τσάι Kombucha με γεύση φρούτων …
Μπορείτε να πιείτε σκέτο το τσάι σας, αλλά μπορείτε να του δώσετε και ξεχωριστή γεύση φρούτων. Μπορείτε έτσι να διατηρήσετε στο πρωινό σας την βαριά και έντονη αυθεντική γεύση του τσαγιού, και να προτιμήσετε ένα ανάλαφρο και δροσιστικό τσάι με γεύση φρέσκων φρούτων για το απογευματινό σας διάλειμμα.
Μια πολύ γευστική πρόταση είναι τα φρούτα του δάσους. Πάρτε τα μούρα της επιλογής σας και πολτοποιήστε τα σε ένα μπλέντερ. Προσθέστε τα μέσα στο τσάι Kombucha.
Μπορείτε να απολαύσετε το τσάι σας αμέσως … ή να το αφήσετε να υποστεί και μια δεύτερη ζύμωση για πιο ήπια και λιγότερο γλυκιά γεύση.
Για κάθε 4 φλυτζάνια τσαγιού χρειάζεται περίπου 1/2 φλυτζάνι φρέσκων φρούτων.
Μπορείτε να προσθέσετε και μπαχαρικά και μυρωδικά μέσα στο τσάι σας !
ΠΡΟΣΟΧΗ : Το τσάι Kombucha καλό είναι να μην καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από κάποια ασθένεια … αν δεν έχουν πάρει την έγκριση του γιατρού τους !
Κομπούχα και σε κρέμα !
Πολλές εταιρίες καλλυντικών έχουν χρησιμοποιήσει την κομπούχα σε κρέμες αφού έχει την ιδιότητα να αποτρέπει από δερματίτιδες, ακμή, καταπραΰνει από ερεθισμούς και ενυδατώνει την επιδερμίδα. Για πολλούς θεωρείται και όχι άδικα, το ελιξίριο της νεότητας !!
Leave A Comment