Τί είναι η Nordic Diet ;
H Nordic Diet – όπως μας μαρτυρά και το όνομά της – είναι μια δίαιτα που μας έρχεται από τον Βορρά, και πιο συγκεκριμένα από τις σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Δανία).
Η Nordic Diet ή αλλιώς “Σκανδιναβική Διατροφή” είναι μια σχετικά νέα διατροφική τάση που έρχεται ως απάντηση στην πολυσυζητημένη και άκρως υγιεινή Mediterranean Diet ή αλλιώς “Μεσογειακή Διατροφή” !
Η Nordic Diet δημιουργήθηκε το 2004 από μια ομάδα διατροφολόγων με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (και των συνεπειών της στην υγεία του ανθρώπου), αλλά και την μη βιώσιμη γεωργία των σκανδιναβικών χωρών.
Nordic Diet vs Mediterranean Diet
Η γνωστή σε όλο τον κόσμο Μεσογειακή Διατροφή στηρίζεται στην κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών (λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής άλεσης), όσπριων, ξηρών καρπών, θαλασσινών και ψαριών, και φυσικά στηρίζεται στην κατανάλωση αγνού παρθένου ελαιόλαδου ως λιπαρή ουσία !
Αυτό που έκανε εξαιρετικά διάσημη τη Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι άλλο από την ποιότητα των γευμάτων της και την θετική της επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και στη λειτουργία του οργανισμού του.
Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως αποδεδειγμένα, η Μεσογειακή Διατροφή, έχει συσχετιστεί με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων όπως είναι :
- η παχυσαρκία
- ο σακχαρώδης διαβήτης
- ο καρκίνος
- η νόσος του Alzheimer
- η νόσος του Parkinson
- τα καρδιαγγειακά νοσήματα
- η αρτηριακή πίεση
- τα εγκεφαλικά επεισόδια
Όπως λοιπόν συμβαίνει με τη Μεσογειακή Διατροφή, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τη Σκανδιναβική Διατροφή, η οποία – σύμφωνα πάντα με έγκυρες επιστημονικές μελέτες – έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης των ανωτέρω νοσημάτων.
Τι συνδέει λοιπόν τα δύο αυτά διατροφικά μοντέλα ;
Ποιες οι διαφορές και ποιες οι ομοιότητες μεταξύ της Μεσογειακής και της Σκανδιναβικής Διατροφής (Nordic Diet) ;
Γιατί θα πρέπει να γνωρίζω τη Σκανδιναβική Διατροφή και να την εντάξω στις διατροφικές μου συνήθειες ;
Βασικό συνδετικό στοιχείο μεταξύ των δύο αυτών διατροφικών προγραμμάτων είναι η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών – που όπως μας αποδεικνύουν πολυάριθμες έρευνες είναι και ο βασικός λόγος :
- καταπολέμησης της παχυσαρκίας
- βελτίωσης της φυσικής κατάστασης
- ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος
- βελτίωσης της κατάστασης υγείας
- αποτροπής σοβαρών νοσημάτων (ακόμα και θανατηφόρων)
Εποχιακά φρούτα & λαχανικά
Τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά πρέπει να αποτελούν το βασικό μέρος της διατροφής του ΚΑΘΕ ατόμου ! Αξιόλογοι διατροφολόγοι προτρέπουν τους πελάτες τους να εντάξουν τις φυτικές ίνες στη διατροφή τους ώστε να μπορέσουν πολύ πιο εύκολα, πιο αποτελεσματικά και κυρίως ΜΟΝΙΜΑ, να μειώσουν το σωματικό τους βάρος και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους χτίζοντας με αυτό τον τρόπο έναν πιο ισχυρό και υγιή οργανισμό !
Τόσο η Μεσογειακή Διατροφή όσο και η Σκανδιναβική Διατροφή (Nordic Diet)“πατούν” επάνω σε αυτή τη βασική διατροφική αρχή και “χτίζουν” ένα διατροφικό πλάνο διαιτητικό αλλά ταυτόχρονα και απόλυτα υγιεινό !
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το σημαντικό στοιχείο αυτών των διατροφικών προγραμμάτων είναι πως δεν πρόκειται για ένα διατροφικό διαιτητικό πλάνο που προορίζεται για περιορισμένη χρονικά εφαρμογή, αλλά για μια διατροφική συνήθεια που προορίζεται για μόνιμη εφαρμογή … με άλλα λόγια πρόκειται για έναν νέο απόλυτα υγιεινό τρόπο ζωής που συνιστούν όλοι οι ειδικοί !
Σύμφωνα με μελέτη από το American Journal of Clinical Nutrition, εφαρμόζοντας την Σκανδιναβική Διατροφή (όπως άλλωστε και τη Μεσογειακή Διατροφή), μπορούμε να επιτύχουμε μακροπρόθεσμα αποφυγή φλεγμονών στην κοιλιακή χώρα !
Η “Πυραμίδα” της Σκανδιναβικής Διατροφής
Όπως η διατροφική πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής στηρίζεται στις διατροφικές πρώτες ύλες της Μεσογείου, έτσι και η διατροφική πυραμίδα της Σκανδιναβικής Διατροφής στηρίζεται – όπως είναι φυσικό – στα φυσικά προϊόντα της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής Θάλασσας.
Στην δημιουργία αυτού του διατροφικού προτύπου των χωρών του Βορρά, συνέβαλαν και στοιχεία που προέκυψαν από :
- το Finnish Heart Association (τη Φινλανδική Ένωση Καρδιάς)
- το Finnish Diabetes Association (τη Φινλανδική Ένωση Διαβήτη)
- και το University of Eastern Finland (το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας)
Με βάση λοιπόν σημαντικά στοιχεία που συλλέχθηκαν από ειδική ομάδα διατροφολόγων, διαμορφώθηκε η Πυραμίδα της Σκανδιναβικής Διατροφής (Nordic Diet), η οποία στηρίζεται στην κατανάλωση :
- μούρων
- φρούτων
- λαχανικών
- όσπριων
- γαλακτοκομικών (με χαμηλά λιπαρά)
- ριζών (καρότα, πατάτες, γογγύλια, παντζάρια, τεύτλα)
- λιπαρών ψαριών (σολομός, ρέγγα, σκουμπρί, σαρδέλα)
- άπαχων ψαριών (μπακαλιάρος, χάλιμπατ, γάδος)
- δημητριακών ολικής άλεσης ( βρώμη, σίκαλη, κριθάρι)
- σπόρων
Αυτό που παρατηρούμε τόσο στην Σκανδιναβική Διατροφική Πυραμίδα όσο και στην Μεσογειακή Διατροφική Πυραμίδα είναι η μειωμένη κατανάλωση κρέατος (και ειδικά των λιπαρών κρεάτων) και η προώθηση μιας χορτοφαγικής ιδεολογίας στη διατροφή (τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της), καθώς επίσης και η αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων (καραμέλες, τσιπς, μπισκότα εμπορίου).
Είναι ίδιες η Μεσογειακή & η Σκανδιναβική Διατροφή ;
Μέχρι στιγμής διαπιστώνουμε μόνο ομοιότητες μεταξύ των δύο αυτών διατροφικών μοντέλων … αλλά τότε ποιες είναι οι διαφορές τους ;;;
Η βασική διαφορά μεταξύ της Μεσογειακής και της Σκανδιναβικής Διατροφής (εκτός φυσικά από το είδος των φρούτων και λαχανικών που ευδοκιμούν στην κάθε περιοχή) είναι το είδος της λιπαρής ουσίας που συνίσταται στην κάθε περίπτωση.
Αν λοιπόν στη Μεσογειακή Διατροφή οι διατροφολόγοι προτείνουν τη χρήση αγνού παρθένου ελαιόλαδου ως λιπαρό στοιχείο, στην Σκανδιναβική Διατροφή (Nordic Diet) συνίσταται το έλαιο Κανόλα (canola oil γνωστό και ως κραμβέλαιο).
Leave A Comment