Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα βότανο ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό και την υγεία. Η ρίγανη είναι ένα άγριο βότανο που συγκεντρώνει τεράστια αντιοξειδωτική δύναμη και παρέχει μοναδικά οφέλη στον οργανισμό.
Η αντιβιοτική της ικανότητα, η αντιμυκητιακή της ιδιότητα, αλλά ακόμα και η αντιγηραντική της ιδιότητα είναι λόγοι για να την προσθέτουμε πλέον στα φαγητά μας.
Υπάρχουν πια έγκυρες επιστημονικές μελέτες που επιβεβαιώνουν αυτό που τόσες εκατοντάδες χρόνια ήξερε ο κόσμος εμπειρικά … “Η ρίγανη είναι φάρμακο !”.
Στη Μεσογειακή κουζίνα & διατροφή, η ρίγανη, κατέχει σημαντικό ρόλο με το γήινο και συνάμα πικάντικο άρωμά της δίνει χαρακτήρα σε πολλά πιάτα.
Άλλοτε φρέσκια και άλλοτε αποξηραμένη ενσωματώνει τα αρώματά της με τη δημιουργία μεγάλων & διάσημων σεφ, αποδίδοντας ένα αξεπέραστο γευστικό αποτέλεσμα, μια αξέχαστη εμπειρία γεύσεων & αρωμάτων μέσα σε ένα πιάτο.
Μαζί σήμερα θα προσπαθήσουμε να συνοψίχουμε σε αυτό το άρθρο μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη της ρίγανης προς την υγεία μας, και λόγους για τους οποίους θα πρέπει να κατέχει θέση στη διατροφή μας …
Το Βότανο Ρίγανη
Η ρίγανη είναι ένα θαμνώδες φυτό με μεγάλη αρωματική δύναμη. Είναι πολυετές φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας και κατέχει σημαντικό ρόλο στις τοπικές κουζίνες.
Ο θάμνος της ρίγανης έχει μέγιστο ύψος τα 80 εκατοστά, ενώ είναι πολύ ανθεκτικός ακόμα και σε άγονα, ξηρά & πετρώδη εδάφη.
Με άνθη λευκά-μωβ θα τον δούμε να ανθίζει καλοκαιρινούς μήνες (από τον μήνα Ιούνιο έως και τον Αύγουστο).
Η ρίγανη είναι αυτοφυές φυτό και μπορούμε να τη βρούμε και σε ορεινές περιοχές. Η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή της είναι κατά τη φάση της ανθοφορίας της (δηλαδή κατά τους θερινούς μήνες).
Κατόπιν τα άνθη αποξηραίνονται ή σε ειδικά ξηραντήρια ή κάτω από υπόστεγα (με φυσικό τρόπο). Όταν πλέον το φυτό έχει αποξηρανθεί πλήρως, τρίβεται και κοσκινίζεται ώστε να απομακρυνθούν τα κοτσάνια και να παραμείνει το ωφέλιμο μέρος του φυτού.
Η μεγάλη ζήτηση & κατανάλωση της ρίγανης τα τελευταία χρόνια και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οδήγησε στη δημιουργία οργανωμένων καλλιεργειών ρίγανης (εδικά σε περιοχές των Νότιων πολιτειών όπως το Μεξικό). Σε αυτές τις καλλιέργειες απασχολείται μεγάλο μέρος πληθυσμού καθώς απαιτούνται αρκετά εργατικά χέρια για την συλλογή της.
Μορφές Ρίγανης που Μπορείς να “Εκμεταλλευτείς”
Η ρίγανη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μορφές της. Άλλοτε φρέσκια κομμένη μόλις από ένα γλαστράκι, άλλοτε ως αποξηραμένο βότανο ή ακόμα και ως ριγανέλαιο (μετά από ειδική επεξεργασία του φυτού) μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για θεραπευτικούς σκοπούς, και για προληπτικούς σκοπούς, αλλά και για ενίσχυση της μαγειρικής γεύσης ενός πιάτου.
Πολλοί δε γνωρίζουν τα πολλά και σημαντικά οφέλη της ρίγανης (και αυτός είναι και ο λόγος που δεν την συμπεριλαμβάνουν στα πιάτα τους) !
Με τη ρίγανη – ένα τόσο “ταπεινό” αλλά ισχυρό superfood με μηδαμινή οικονομική αξία – μπορείς να “χτίσεις” ένα πανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ειδικά στις εποχές που ζούμε, τα superfoods (δηλαδή οι υπερ-τροφές) που μας παρέχει η ίδια η φύση δε θα πρέπει να παραμένουν ανεκμετάλλευτα.
Πολλοί χρησιμοποιούν τη ρίγανη ως μυρωδικό/μπαχαρικό στην κουζίνα τους, ενώ άλλοι προτιμούν τη χρήση ριγανελαίου.
Υπάρχουν όμως και αρκετοί που προτιμούν τη ρίγανη ως αφέψημα. Το τσάι από ρίγανη είναι ένα αφέψημα που χρησιμοποιούταν πολύ πριν από μερικά χρόνια. Ως συμπληρωματικό ρόφημα μέσα στην ημέρα, απέδιδε στον οργανισμό πληθώρα πολύτιμων βιταμινών και μετάλλων. Πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνη Κ, αλλά και σε μέταλλα (όπως το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το ασβέστιο), αποτελούσε ιδανικό ρόφημα για ένα κρύο πρωινό ή για το απόγευμα (ώστε να μην πιει κάποιος πάλι καφέ).
Φρεσκο Βότανο :
Το φρέσκο βότανο της ρίγανης παρέχει μοναδική αντιοξειδωτική προστασία (μεγαλύτερη από κάθε άλλη μορφή της). Μάλιστα οι ειδικοί υπερτονίζουν πως – αντίθετα από ότι πιστεύουμε – η ρίγανη περιέχει πολύ πιο πολλά ωφέλιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία από πολλά φρούτα & λαχανικά !
Επίσης σημαντική είναι η αντιμυκητιακή δράση της ρίγανης στον οργανισμό. Οι επιστήμονες αναφέρουν την ικανότητα αυτού του βοτάνου να καταπολεμά έναν συγκεκριμένο ζυμομύκητα (τον candida), ο οποίος ενυπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό και συνήθως προκαλεί γαστρεντερικές ανωμαλίες, εντερικές δυσλειτουργίες, λοιμώξεις & πόνο στην κοιλιακή περιοχή.
Ριγανέλαιο :
Το ριγανέλαιο – μετά τη ρίγανη στη φυσική/φρέσκια μορφή της – έρχεται δεύτερη σε αντιοξειδωτική ικανότητα. Οι διατροφολόγοι συνιστούν την τακτική χρήση του ριγανέλαιου ειδικά σε άτομα με κοιλιακά / γαστρεντερικά προβλήματα.
Η ρίγανη & το ριγανέλαιο προφυλάσσουν & ενισχύουν την υγεία και λειτουργία του πεπτικού συστήματος και καταπολεμούν τις διάφορες “ελαττωματικές” λειτουργίες του.
Για παράδειγμα, η ρίγανη, είναι μοναδικό “γιατρικό” κατά της διάρροιας, του κοιλιακού άλγους, του πρηξίματος στην περιοχή της κοιλιάς, αλλά και του Συνδρόμου Διαρρέοντος Εντέρου (μια πάθηση που σχετίζεται με τη διατροφή και εκδηλώνεται με διαρροή του βλεννογόνιου φραγμού του εντέρου που απορροφά τα θρεπτικά στοιχεία, από το έντερο και προς το εσωτερικό του οργανισμού).
Αποξηραμένο Βότανο Ρίγανης :
Το αποξηραμένο βότανο – αν και όχι όσο η φρέσκια του μορφή – διατηρεί επίσης κάποια σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα.
Πολλοί το χρησιμοποιούσαν – εδώ και εκατοντάδες χρόνια – ως παυσίπονο … και όχι άδικα ! Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, η ρίγανη, περιέχει μια ουσία γνωστή ως καρβακρόλη.
Η καρβακρόλη είναι μια μια δραστική ουσία που παρουσιάζει παυσίπονη δράση και παρέχει ανακούφιση σε πολλούς ασθενείς. Πολλοί τη χρησιμοποιούν συμπληρωματικά σε αντικαρκινικές θεραπείες (ειδικά σε μορφές καρκίνου όπως αυτός του πνεύμονα ή του μαστού).
Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική χρήση της δραστικής χημικής ουσίας καρβακρόλης (και άρα της ρίγανης). Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται ευρέως και στο αδυνάτισμα, καθώς και σε ποικίλλα προϊόντα απώλειας βάρους & λιποδιάλυσης.
Αν και δεν υπάρχουν ακόμα σημαντικές και καθοριστικές επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν την θετική επίδραση της ρίγανης στο αδυνάτισμα, εντούτοις είναι πάρα πολλές οι μαρτυρίες χρηστών που το επιβεβαιώνουν γνωστοποιώντας τη δική τους προσωπική εμπειρία απώλειας σωματικού βάρους & λιπώδους ιστού.
Η ουσία θυμόλη (μια ακόμα σημαντική ουσία της ρίγανης μαζί με την καρβακρόλη) είναι αυτή που προσδίδει στη ρίγανη αυτό το τόσο έντονο, χαρακτηριστικό και μοναδικό άρωμά της. Έχει πολύ ισχυρή αντιμυκητιασική δράση (για παράδειγμα έναντι μυκήτων όπως ο Penicillium, o Aspergillus, o Epidermophyton, o Trichoderma και ο Cladosporium).
Επίσης της προσδίδουν και αποτελεσματική αντιβηχική δράση, αποχρεμπτική δράση, καθώς επίσης και ακκριματολυτική δράση.
Ακριβώς εξαιτίας της αντιμυκητιασικής της δράσης & της αντιβακτηριακής της ικανότητας, η ρίγανη, χρησιμοποιείται ευρέως και στον χώρο της κοσμετολογίας. Σαπούνια, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα, καθώς και αρωματικά χώρου αποτελούν ακόμα μια ευρεία χρήση του ωφέλιμου αυτού βοτάνου.
Αφέψημα Ρίγανης (Τσάι Ρίγανης) :
Τέλος, υπάρχει και η χρήση της ρίγανης ως ζεστό αφέψημα. Ιδανικό για τους κρύους μήνες του χειμώνα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προφυλάσσει από ιούς / βακτήρια / μικρόβια.
Ένα μόνο φλυτζάνι τσαγιού από ρίγανη μπορεί να εξασφαλίσει στο άτομο την αντιοξειδωτική προστασία που έχει ο οργανισμός του (στο “βεβαρυμένο” περιβάλλον το οποίο ζει ο σύγχρονος άνθρωπος) για μια ολόκληρη ημέρα !
Επίσης παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων που ενισχύουν την καλή λειτουργία γενικότερα του οργανισμού, αλλά και ειδικά του ανοσοποιητικού του συστήματος.
Το τσάι ρίγανης είναι ένας ακόμα φυσικός τρόπος να αμυνθείς με τον ερχομό του χειμώνα στις διάφορες ιώσεις, στα κρυολογήματα και στον βήχα.
Μπορείς επίσης να το χρησιμοποιήσεις ως συμπληρωματικό ενισχυτικό του οργανισμού κατά του ιού COVID-19 που απειλεί αυτή τη στιγμή την υφήλιο.
Η περικετικότητα της ρίγανης και σε Ω3 καλά λιπαρά οξέα και φλαβονοειδή ενισχύει ακόμα πιο πολύ την ευεργετική της δράση και αυξάνει κατά πολύ τη σημασία της στη διατροφή μας.
Μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές στον οργανισμό και να αποτρέψει σοβαρά νοσήματα (όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η αρθρίτιδα).
Επίσης ενισχύει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία και αυξάνει την μνημονική ικανότητα του ατόμου. Πολύτιμο συστατικό για παιδιά αλλά και για ενήλικες που η καθημερινότητά τους απαιτεί κοπιαστική εγκεφαλική λειτουργία.
Κάποιοι θα ακούσεις μάλιστα να χρησιμοποιούν το τσάι ρίγανης κατά του άσθματος. Άτομα σε κρίση άσθματος χρησιμοποιούν τους υδρατμούς που προκύπτουν από την παρασκευή του αφεψήματος για έλεγχο της κρίσης και μείωση των συμπτωμάτων της. Οι υδρατμοί που προκύπτουν καθαρίζουν τη ρινική οδό και διευκολύνουν την αναπνευστική λειτουργία.
Ασθενείς που πάσχουν από άσθμα μαρτυρούν πως η επανάληψη αυτής της μεθόδου εισπνοών των υδρατμών της ρίγανης 4 φορές την ημέρα (τουλάχιστον) βοηθά σημαντικά στη βελτίωση του προβλήματος.
Είναι Επικίνδυνη η Χρήση της Ρίγανης ;
Η ρίγανη – εξαιτίας της ουσίας θυμόλης που περιέχει – μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να καταλήξει τοξική για τον οργανισμό, προκαλώντας στην υγεία του ατόμου σημαντικά προβλήματα & δυσλειτουργίες.
Η ευρεία χρήση της θυμόλης σε οδοντιατρικά σκευάσματα (στοματικά διαλύματα, οδοντόκρεμες κλπ) μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στους στοματικούς ιστούς , με σημαντικές παρενέργειες ειδικά κατά ενδοδόντιες επεμβάσεις.
Αν και μιλάμε για ένα βότανο με μακρά ιστορία ασφαλούς & ωφέλιμης για την υγεία χρήσης, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει αντίστροφα αποτελέσματα.
Έτσι, άτομα με αλλεργία μπορεί να εκδηλώσουν σημαντικές παρενέργειες στη ρίγανη αλλά και στα άλλα βότανα της ιδίας οικογενείας.
Επίσης σε άτομα με αιμορραγικές διαταραχές, η κατανάλωση ρίγανης, μπορεί να εντείνει το πρόβλημα προκαλώντας ακατάσχετη αιμορραγία. Για τον λόγο αυτό άτομα που πρόκειται να υποστούν κάποια χειρουργική επέμβαση δε θα πρέπει να έχουν καταναλώσει ρίγανη για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημέρα του χειρουργείου.
Μια ακόμα πιθανή παρενέργεια της ρίγανης είναι προς θηλάζουσες μανούλες. Οι παρενέργειες που μπορεί να έχει (όταν χρησιμοποιείται σε φαρμακευτική δοσολογία και όχι ως απλό βότανο σε ένα φαγητό) δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες.
Επίσης ορισμένοι γιατροί πιθανολογούν τη σύνδεση της ρίγανης με αποβολές (όταν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα από την έγκυο γυναίκα).
Συμπέρασμα
Όπως κάθε βότανο της φύσης, έτσι και η ρίγανη παρέχει δεκάδες οφέλη προς τον οργανισμό … αλλά μπορεί να γίνει και απόλυτα τοξική με κατάχρηση.
Συνίσταται η ασφαλής χρήση του βοτάνου και η επίσκεψη σε έναν γιατρό με οποιοδήποτε ανησυχητικό ή ασύνηθες σύμπτωμα του οργανισμού !
Leave A Comment