Τί είναι το Σαγκουίνι ;
Πρόκειται για ένα πορτοκάλι με βαθύ κατακόκκινο χρώμα που μοιάζει με … αίμα ! Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη “Sangue” που σημαίνει αίμα και χαρακτηρίζει απόλυτα το σκούρο κόκκινο χρώμα της σάρκας του και του χυμού του !
(!!!) : Το βαθύ αυτό κόκκινο χρώμα της εξαιρετικής ποικιλίας των σαγκουίνι, προέρχεται από διάφορες φυσικές χρωστικές ουσίες – τις λεγόμενες ανθοκυανίνες – που τις συναντάμε σε πάρα πολλά λαχανικά και φρούτα με έντονο κόκκινο – μωβ χρώμα ! Το σαγκουίνι είναι το μοναδικό εσπεριδοειδές με αυτές τις πολύτιμες χρωστικές ουσίες της φύσης … που προσφέρουν πληθώρα από ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό.
Τα Πορτοκάλια Σαγκουίνι … Είναι Μόνο ένα Είδος ;
ΟΧΙ ! Τρία από τα πιο συνηθισμένα είδη της ποικιλίας σαγκουίνι είναι :
1ο είδος … το Tarocco
2ο είδος … το Moro
3ο είδος … το Sanguinello
Το 1ο είδος το συναντάμε κυρίως στην Ιταλία όπου καλλιεργείται σε πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες, το 3ο είδος το συναντάμε κυρίως στην Ισπανία από όπου και προέρχεται, ενώ το 2ο – που είναι και το πιο νέο είδος (υπολογίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα) – είναι το είδος με την πιο έντονη βαθυκόκκινη απόχρωση και λέγεται πως προέρχεται από μια περιοχή με το όνομα Lentini που βρίσκεται στην επαρχία των Συρακουσών στη Σικελία.
(!!!) : Το Moro – ως πιο νέα ποικιλία – θεωρείται μετάλλαξη του παλαιότερου Sanguinello και είναι διαδεδομένο για το πολύ πιο έντονο άρωμά του από κάθε κοινό πορτοκάλι ! Επίσης, έχει σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C από κάθε άλλη ποικιλία πορτοκαλιών σαγκουίνι αλλά και γενικότερα από κάθε άλλη ποικιλία πορτοκαλιού ! Τέλος, το Moro, εκτός από το εξαιρετικό άρωμα και τη γεμάτη γεύση του είναι ιδιαίτερα γνωστό και γιατί … ξεφλουδίζεται πάρα πολύ εύκολα !
Κοινό Πορτοκάλι ή Σαγκουίνι ; Τι να Επιλέξω ;
Όπως ήδη αναφέραμε και προηγουμένως, το σαγκουίνι, είναι – όπως και όλα τα πορτοκάλια και γενικά τα εσπεριδοειδή – εξαιρετικά πλούσιο σε πολύτιμη βιταμίνη C και φυσικά σε ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία. Το σαγκουίνι – από διατροφικής άποψης – βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με τα περισσότερα εσπεριδοειδή και παρουσιάζει πολλά διατροφικά οφέλη κοινά και με τα υπόλοιπα είδη.
- Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.
- Ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού και το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Τονώνει και δίνει ενέργεια.
- Παρέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Β1.
- Παρέχει υψηλή ποσότητα φυλλικού οξέος.
- Παρέχει στον οργανισμό κάλιο.
- Παρέχει μικρή ποσότητα διαφόρων άλλων μετάλλων (π.χ. μαγνήσιο και ασβέστιο).
- Παρέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών στοιχείων.
- Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
- Έχει αντικαρκινική δράση.
- Είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για τους καπνιστές !
(!!!) : Η μεγαλη περιεκτικοτητα της ποικιλιας σαγκουινι σε βιταμινη C, σε πολυφαινολες και σε φλαβονολες (που ειναι οπως προαναφεραμε πολυ μεγαλυτερη απο καθε αλλο ειδος εσπεριδοειδους !) προφυλασσει τον οργανισμο απο πληθωρα επιβλαβων εξωτερικων παραγοντων οπως ειναι η ρυπανση, το καπνισμα, το στρες, οι καιρικες συνθηκες και η κακη ψυχολογια.
(!!!) : Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως το σαγκουίνι περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα ανθοκυανινών σε σχέση με κάθε άλλο εσπεριδοειδές (Τα εσπεριδοειδή δεν περιέχουν τέτοια πολύτιμα αντιοξειδωτικά … αφού τα συναντάμε συνήθως σε άλλα φρούτα και λαχανικά) !
Σαγκουίνι : Κάνει για Αδυνάτισμα ;
Τόσο το σαγκουίνι όσο και όλα τα είδη πορτοκαλιών είναι ιδανικά για υγιεινή διατροφή και φυσικά για δίαιτα και απώλεια βάρους !
(!!!) : Κάθε σαγκουίνι προσφέρει θερμιδική αξία που κυμαίνεται από 60 έως και 90 θερμίδες, οι οποίες προέρχονται από τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται στο φρούτο.
Ένα σαγκουίνι συνήθως παρέχει μικρότερη θερμιδική αξία από ένα κοινο πορτοκάλι, γεγονός που δεν έχει όμως να κάνει με τη σύστασή του, αλλά με το μέγεθός του. Το σαγκουίνι έχει μικρότερο μέγεθος από το κοινό πορτοκάλι, με αποτέλεσμα να παρέχει και μικρότερη θερμιδική αξία. Έτσι, τρώγοντας ένα σαγκουίνι αντί για ένα κοινό πορτοκάλι, αμέσως γλιτώνεις χωρίς καν κόπο μερικές θερμίδες από την ημερήσια κατανάλωσή σου !
Αντιοξειδωτικά : Η σημασία τους & Πώς να τα Βάλω στη Ζωή μου
Σίγουρα έχετε ακούσει αμέτρητες φορές να αναφέρονται στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία ορισμένων τροφών και στην σπουδαιότητά τους στη διατροφή μας. Μιλώντας λοιπόν για αντιοξειδωτικά στοιχεία, αναφερόμαστε σε φυσικές ουσίες που βρίσκουμε σε διάφορα τρόφιμα, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο εμφάνιση σοβαρών καταστάσεων και επικίνδυνων ασθενειών που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε ΘΑΝΑΤΟ !
(!!!) : Όλοι γνωρίζουμε πως τις ελεύθερες ρίζες μπορούμε να τις βρούμε σε διάφορα φυσικά προϊόντα (όπως φρούτα, λαχανικά και βότανα), αλλά αγνοούμε ότι υπάρχουν ακόμα και σε χημικά προϊόντα (όπως προϊόντα βιομηχανοποιημένα, επεξεργασμένα που συναντάμε στα σουπερμάρκετ).
Σκοπός των αντιοξειδωτικών αυτών ουσιών (είτε προέρχονται από φυσικά τρόφιμα είτε από επεξεργασμένα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα) είναι η παρεμπόδιση της διαδικασίας οξείδωσης στην οποία υπόκεινται διάφορες πρώτες ύλες (όπως για παράδειγμα τα λίπη, τα έλαια, οι βιταμίνες κ.ά.).
Οι λεγόμενες “ελεύθερες ρίζες” είναι φυσικά προϊόντα που προέρχονται από τον μεταβολισμό των κυττάρων και που προσπαθούν να αποσπάσουν από όλες τις άλλες χημικές ουσίες ηλεκτρόνια. Αυτό σημαίνει αυτόματα πως ο ρόλος των “ελευθέρων ριζών” – παρά το γεγονός ότι τις έχουμε όλοι στο μυαλό μας ως κάτι κακό και επικίνδυνο για τον οργανισμό – είναι διπλός : άλλοτε καλός και άλλοτε κακός !!!
Οι ελεύθερες ρίζες με άλλα λόγια, εκτός από βλαβερές για τον οργανισμό μπορούν να είναι και ευεργετικές, ανάλογα με τη συγκέντρωσή με την οποία τις συναντάμε στον οργανισμό, αλλά και με εξωγενείς παράγοντες όπως η αντίδρασή τους σε καταστάσεις έντονου στρες, η γονιδιακή δομή και η κληρονομικότητα, ή ακόμα οι διάφορες φλεγμονές που μπορεί να υπάρχουν.
Όλες λοιπόν οι βλαβερές συνέπειες των “ελευθέρων ριζών” – όταν οι συνθήκες συνηγορούν στην μεγάλη αύξηση της συγκέντρωσής τους στον οργανισμό – αντιμετωπίζονται επιτυχώς με ειδική διατροφή και πιο συγκεκριμένα με μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία ! Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να προσέχουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να ακολουθούμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφική ρουτίνα, πλούσια σε πολύτιμα συστατικά και βιταμίνες !
Σαγκουίνι & Διατροφική Σημασία
(τιμές για 1 σαγκουίνι μεσαίου μεγέθους)
ΘΕΡΜΙΔΕΣ : 64
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ : 1.27 γραμμάρια
ΛΙΠΗ : 0.17 γραμμάρια
εκ των οποίων
- ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ : 0.02 γραμμάρια
- ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ : 0.031 γραμμάρια
- ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ : 0.034 γραμμάρια
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ : 15.99 γραμμάρια
ΣΑΚΧΑΡΑ : 12.79 γραμμάρια
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ : 0 μιλιγραμμάρια
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ : 3.2 γραμμάρια
ΚΑΛΙΟ : 248 μιλιγραμμάρια
ΝΑΤΡΙΟ : 0 μιλιγραμμάρια
Το Σαγκουίνι στην … Εγκυμοσύνη !
(!!!) : Το σαγκουίνι είναι ένα φρούτο που συνιστούν όλοι οι γυναικολόγοι στις γυναίκες κατά της διάρκεια της κύησης, και αυτό λόγω της συμβολής τους στη διαδικασία σχηματισμού ερυθρών αιμοσφαιρίων !
Η μοναδική αυτή ιδιότητα που έχει η συγκεκριμένη αυτή ποικιλία πορτοκαλιών είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για το έμβρυο και τη σωστή ανάπτυξή του ! Πιο συγκεκριμένα, και για να εξηγήσουμε τη σπουδαιότητα κατανάλωσης πορτοκαλιών της ποικιλίας σαγκουίνι κατά την εγκυμοσύνη, να πούμε πως ο σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων διευκολύνεται κυρίως από την υψηλή περικετικότητα αυτών των πορτοκαλιών σε ένα πολύ βασικό συστατικό : το ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ ή αλλιώς ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β9 !
Σαγκουίνι & Πέψη
Όπως είδαμε και στη διατροφική αξία των πορτοκαλιών σαγκουίνι, είναι εξαιρετικά πλούσια σε πολύτιμες φυτικές διατροφικές ίνες … ίνες εξαιρετικά ωφέλιμες για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά εξαιρετικά ωφέλιμες και για την διατήρηση ενός σώματος ΔΥΝΑΤΟΥ (δηλαδή υγιούς και γεμάτου ενέργεια) αλλά ΑΔΥΝΑΤΟΥ (δηλαδή χωρίς περιττά κιλά, παχάκια και τοξίνες) !
Leave A Comment