Σοκολάτα υγείας εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο … κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων !

//Σοκολάτα υγείας εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο … κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων !

Σοκολάτα υγείας εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο … κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων !

Σοκολάτα … “υγείας”

Ναι ! Δεν είναι καθόλου τυχαίο το όνομά της, αφού η σκούρα σοκολάτα (σοκολάτα υγείας) είναι πραγματικά ένας θησαυρός για την υγεία μας ! Η μαύρη σοκολάτα ή αλλιώς “τροφή των θεών” είναι ένας γλυκός και άκρως υγιεινός πειρασμός που μπορούμε να τον κάνουμε άφοβα συνήθεια! Η βελούδινη υφή της και η δυνατή γεύση μας δίνει την πολυπόθητη γλύκα, ενώ παράλληλα μας προσφέρει πολλά και ποικίλλα οφέλη στον οργανισμό μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Φυσικά – όπως καθετί έτσι και η σοκολάτα υγείας – αν και υγιεινή δε θα πρέπει να καταναλώνεται αλόγιστα ! Οτιδήποτε (ακόμα και το πιο υγιεινό τρόφιμο) όταν καταναλώνεται με υπερβολή μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες και να βλάψει εμάς, τον οργανισμό μας, τη γραμμή μας ή την υγεία μας.

Η μαύρη σοκολάτα οφείλει τη δυνατή και γεμάτη χαρακτήρα γεύση της στην μεγάλη περιεκτικότητά της σε κακάο. Επίσης, περιέχει βούτυρο κακάο και (φυσικά) ζάχαρη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : H περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε ζάχαρη είναι σημαντικά μικρότερη από την σοκολάτα γάλακτος και φυσικά από την λευκή σοκολάτα!

Η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε κακάο μπορεί να διαφέρει. Ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί, η σοκολάτα υγείας, μπορεί να περιέχει περισσότερο ή λιγότερο κακάο. Όσο περισσότερο επεξεργασμένη είναι η σοκολάτα τόσο μικρότερη περιεκτικότητα σε κακάο έχει.

sokolata-ygeias-kakao

Έτσι, ουσιαστικά, χωρίζουμε την μαύρη σοκολάτα σε 3 κατηγορίες :

  • την μαύρη σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο (δηλαδή από 70 % έως 85 %)
  • την μαύρη σοκολάτα μέτριας περιεκτικότητας σε κακάο (δηλαδή από 60 % έως 69 %)
  • την μαύρη σοκολάτα χαμηλής περιεκτικότητας σε κακάο (δηλαδή από 45 % έως 59 %)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το κακάο προσδίδει στην μαύρη σοκολάτα την ιδιαίτερη και πικρή γεύσης της … γι’αυτό έχει λάβει και την ονομασία “σοκολάτα bitter”. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα δηλαδή της σοκολάτας σε κακάο, τόσο και πιο πικρή είναι η γεύση που μας αφήνει στο στόμα ! Η σοκολάτα υγείας είναι ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της γλυκιάς αλλά και ταυτόχρονα πικρής γεύσης που αφήνει το κακάο σαν αίσθηση στον ουρανίσκο !

Σοκολάτα η “αντιοξειδωτική”

Η σοκολάτα (και πιο συγκεκριμένα η σοκολάτα υγείας) είναι μια εξαιρετική πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών στοιχείων για τον οργανισμό. Με άλλα λόγια … η σοκολάτα είναι – εκτός από λαχταριστή και κολασμένη απόλαυση – και πηγή ζωής και νεότητας ! Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο, τόσο περισσότερα πολύτιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία περιέχει και άρα τόσο πιο ωφέλιμη είναι για τον οργανισμό, την υγεία, την ομορφιά αλλά και την ψυχολογία μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η αντιοξειδωτική ικανότητα της σοκολάτας υγείας ξεπερνά ακόμα και τα πολύ “διάσημα” αντιοξειδωτικά στοιχεία των μούρων ! Τα μούρα μπορεί να έχουν γίνει παγκοσμίως διάσημα για αυτή την αντιοξειδωτική τους δράση … αλλά δεν μπορούν να φτάσουν με τίποτα την ακατανίκητη δράση της σοκολάτας “υγείας” !

Πώς η σοκολάτα κάνει καλό στην … καρδιά ;

sokolata-ygeias-kardia

Η σοκολάτα δεν κάνει απλά καλό στην καρδιά μας μεταφορικά (επειδή γλυκαίνει το μέσα μας) αλλά και κυριολεκτικά ! Τα συστατικά της σοκολάτας (και για να είμαστε ακριβείς … της μαύρης σοκολάτας) – όπως παρουσιάζουν επιστημονικές μελέτες – προφυλάσσουν την καρδιά και ευνοούν την καλή λειτουργία της.

Πιο συγκεκριμένα, η σοκολάτα υγείας, φαίνεται πως προστατεύει τον οργανισμό από την οξείδωση της κακής χοληστερόλης, που είναι και ο πιο βασικός παράγοντας δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας ! Έτσι, μακροπρόθεσμα, ευνοείται η υγεία, αφού αποφεύγονται καρδιαγγειακά νοσήματα και ελέγχονται τα επίπεδα της κακής (μειώνεται) και της καλής (αυξάνεται) χοληστερόλης.

Η 1η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ : Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθει σε 470 άτομα (γένους αρσενικού) προχωρημένης ηλικίας, τα οποία κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα, παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων σε ποσοστό 50 % και σε διάστημα 15 ετών !

Η 2η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ : Σε αυτή τη μελέτη, τα άτομα που κατανάλωναν σοκολάτα υγείας 2 ή και 3 φορές σε διάστημα μιας εβδομάδας, εμφάνιζαν μειωμένα κρούσματα ασβέστωσης των αρτηριών και άρα μειωμένα κρούσματα εμφράγματος.

Η 3η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ : Τέλος, σε αυτή τη μελέτη έλαβαν μέρος άτομα ηλικίας από 25 έως και 93 ετών. Τα άτομα αυτά κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα (σοκολάτα υγείας) περισσότερες από 5 φορές ανά εβδομάδα και εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά ποσοστό της τάξης του 57 %.

Μια σοκολάτα με … ελαιόλαδο !

Νέα επιστημονική έρευνα έδειξε πως η μαύρη σοκολάτα όταν εμποτιστεί με αγνό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να είναι ακόμα πιο ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς, αφού αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και διατηρεί τα ενδοθηλιακά προγονικά κύτταρα (EPC) που είναι υπεύθυνα για την επιδιόρθωση των αγγείων.

sokolata-ygeias-elaiolado

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Σύμφωνα με έρευνα της επικεφαλής συγγραφέως Dr. Rossella Di Stefano από το Πανεπιστήμιο της Πίζας, μια συστηματική κατανάλωση σοκολάτας υγείας εμπλουτισμένης με αγνό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη για την υγεία ακόμα και από την συστηματική κατανάλωση μήλων !!!

Τα αποτελέσματα της έρευνας προήλθαν από ανάλυση 26 διαφορετικών ανθρώπων, υγιών, που όμως εμφάνιζαν τουλάχιστον 3 παράγοντες υποψίας καρδιαγγειακού κινδύνου. Η μελέτη έγινε στο Πανεπιστήμιο της Πίζας με την Dr. Rossella Di Stefano επικεφαλής της μελέτης.

Τα άτομα αυτά λάμβαναν 40 γραμμάρια σοκολάτας υγείας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ για διάστημα 28 ημερών !

Μικρές λοιπόν μερίδες σοκολάτας (πάντοτε όμως σοκολάτα υγείας) σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, αυξάνοντας τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

Η σοκολάτα που χρησιμοποιήθηκε στο προαναφερθέν πείραμα με επικεφαλής την Dr. Rossella Di Stefano, ήταν εμπλουτισμένη κατά 10 % με αγνό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Τα άτομα έλαβαν την σοκολάτα την εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο για 14 συνεχείς ημέρες, ενώ τις υπόλοιπες 14 ημέρες έλαβαν σοκολάτα με 2.5 % έξτρα κομματάκια μήλου ιταλικού Pania.

Και όμως … η σοκολάτα με ελαιόλαδο αποδείχτηκε πιο υγιεινή από τη σοκολάτα με το μήλο !!!

Σοκολάτα σημαίνει υγεία … αλλά με μέτρο !

Η σοκολάτα όταν καταναλώνεται λοιπόν με μέτρο – όπως μας παρουσιάζουν και μας επιβεβαιώνουν πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες – μπορεί να είναι πραγματικά εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία, ενώ συνίσταται ακόμα και από τους γιατρούς και τους διαιτολόγους.

Ωστόσο, η σοκολάτα προτιμάται να είναι υγείας και φυσικά η κατανάλωση της να γίνεται ΠΑΝΤΟΤΕ με μέτρο !

Η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες, όπως :

  • υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης
  • ταχυπαλμία
  • αυξημένο άγχος
  • ευερεθιστότητα
  • νευρικότητα
  • διάρροια
  • στομαχικό άλγος
  • αφυδάτωση
  • πονοκέφαλο
  • ημικρανία
  • σχηματισμό πέτρας στα νεφρά
  • αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα
  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ & ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
By | 2020-12-06T08:30:36+02:00 September 29th, 2019|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment