Τρόφιμο που υπάρχει σε κάθε ψυγείο !
Το bacon είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα ανδρών και γυναικών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είτε στο πρωινό γεύμα μαζί με αυγά, είτε ως σνακ μέσα σε σάντουιτς, είτε στο κυρίως γεύμα μαζί με φασόλια, είτε στο βραδινό γεύμα μέσα σε μια σαλάτα … το bacon δίνει γεύση, άρωμα και νοστιμιά σε κάθε γεύμα μας !
Είναι εύκολο και γρήγορο στο μαγείρεμα, έχει χαρακτηριστική βαθειά γεύση και προσδίσει μια τραγανιστή υφή στο πιάτο μας.
Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη καταναλώνουν τακτικά το bacon, καθώς και όλα αυτά τα επεξεργασμένα κρέατα (όπως το σαλάμι, το ζαμπόν, τα λουκάνικα και γενικά τα αλλαντικά).
Πώς τα αλλαντικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο ;
ΠΡΟΣΟΧΗ : Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ΠΟΥ (World Health Organization WHO), σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, όλα τα επεξεργασμένα κρέατα είναι τροφές υψηλού κινδύνου για πρόκληση καρκίνου !
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε και συντάραξε συθέμελα την βιομηχανία του επεξεργασμένου κρέατος και αναμένονται ακόμα αντιδράσεις.
(!!!) : Μια δήλωση που έβαλε φωτιά και πυροδότησε αντιδράσεις ήταν εκείνη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας … όταν παρομοίασε (σε σχέση πάντα με την πιθανότητα να προκαλούν καρκίνο) το bacon και γενικά όλα τα επεξεργασμένα κρέατα με το τσιγάρο !
Πόσο επικίνδυνη είναι τελικά η κατανάλωση αλλαντικών.
Τα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα κρέατα πρέπει να απαγορευθούν τελείως από τη διατροφή μας ;
Τι επικινδυνότητα στην πρόκληση καρκίνου υπάρχει ;
Οι απορίες πάρα πολλές και οι απαντήσεις ασαφείς, η ανάγκη όμως των ανθρώπων να γνωρίζουν πώς να προστατεύσουν την υγεία τους μεγάλη !
Η ΜΕΛΕΤΗ
Σύμφωνα με μια μελέτη, άτομα τα οποία κατανάλωναν αλλαντικά και γενικά επεξεργασμένα κρέατα, καθώς επίσης και κόκκινο κρέας, σε ποσότητα μικρότερη των 10 γραμμαρίων περίπου την κάθε ημέρα, παρουσίαζαν πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 1,28 %.
Αντίστοιχα, τα άτομα που έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα των 160 γραμμαρίων (δηλαδή ποσότητα αντίστοιχη με 3 hot – dog), εμφάνιζαν πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου κατά ποσοστό 1,71 %.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Παρατηρούμε πως στην πραγματικότητα πρόκειται για μικρή διαφορά και όχι άξια λόγου.
Να σημειωθεί πως η έρευνα διήρκεσε 10 χρόνια και φυσικά αναμένουμε και νέες μελέτες σχετικά με την επίδραση στον οργανισμό της κατανάλωσης του επεξεργασμένου κρέατος, ώστε να έχουμε πιο έγκυρα αποτελέσματα.
Τι σημαίνει πρακτικά και με νούμερα αυτό ;
(!!!) : Ουσιαστικά, για κάθε 1000 άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος και αλλαντικών σε τακτική βάση, περίπου 17 θα αναπτύξουν στην πορεία καρκίνο του παχέος εντέρου !
Τι συμβουλεύουν δηλαδή οι ειδικοί ;
Οι ειδικοί συνιστούν την ισορροπία στη διατροφή. Αυτό σημαίνει πως τα αλλαντικά δεν αποκλείονται από τη διατροφή μας, αλλά συνιστάται η λογική κατανάλωσή τους.
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Η κατανάλωση λευκού κρέατος (όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το κουνέλι, η πάπια) είναι πολύ πιο ασφαλής για την υγεία αλλά και για τη σιλουέτα !
ΠΡΟΣΟΧΗ : Υπάρχουν υποψίες, πως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών, μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά σχετίζεται και με άλλες μορφές καρκίνου όπως τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του παγκρέατος !
Άλλες έρευνες ρίχνουν το βάρος μόνο στα επεξεργασμενα κόκκινα κρέατα και όχι στο καθεαυτό κόκκινο κρέας. Το κόκκινο κρέας από μόνο του δεν κάνει κακό στην υγεία αν τρώγεται σε μικρές ποσότητες. Τα επεξεργασμένα όμως κόκκινα κρέατα, όπως λουκάνικα, μπέικον, σαλάμια, χοτ ντογκ, είναι υπεύθυνα για καρδιοπάθειες και διαβήτη αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού και συντηρητικών. Θεωρείται μάλιστα ότι είναι υπεύθυνα και για καρκίνο του πνεύμονα.
Μια ισορροπημένη διατροφή είναι η λύση για μια καλή υγεία
Ισορροπημένη είναι η διατροφή που περιλαμβάνει τροφές και από τις 5 βασικές ομάδες τροφίμων. Άλλες σε μικρές ποσότητες και άλλες σε μεγάλες. Φυσικά για τον καθένα μας το διατροφικό του πλάνο θα ορίσει ο διατροφολόγος που γνωρίζει τις ανάγκες του κάθε οργανισμού και τις ελλείψεις που έχει. Μαζί όμως θα δούμε κάποιο γεινικό κανόνα που ισχύει για όλους τους οργανισμούς.
Φτούτα και τα λαχανικά
Πρόκειται για τρόφιμα όχι μόνο απαραίτητα αλλά που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και στα 5 γεύματα της ημέρας ! Είτε αποξηραμένα είτε φρέσκα πρέπει να καταναλώνονται σαν συνοδευτικά με άλλα φαγητά ή ακόμα και σαν σνακ ενδιάμεσα από τα γεύματα.
Τρόφιμα που περιέχουν άμυλο
Αυτά είναι το ψωμί, οι πατάτες, τα μακαρόνια, το ρύζι και πρέπει να αποτελούν το 1/3 του συνολικού φαγητού της ημέρας. Τα τρόφιμα αυτά έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα κορεσμένα ή αλλιώς ”κακά λιπαρά” όπως ονομάζονται δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Σε αυτή τη κατηγορία περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αρτοκευάσματα, τα μπισκότα, τα πατατάκια κ.α. Αυτά είναι γνωστά και ως trans λιπαρά. Η κατανάλωσή τους πρέπει να είναι ελάχιστη και να μην ξεπερνά σε ποσότητα το 7% της ημερήσιας κατανάλωσης.
Σε αντίθετη περίπτωση ενέχουν κίνδυνοι όπως οι καρδιοπάθειες, η παχυσαρκία και η αύξηση χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.
Κρέατα και ψάρια
Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό. Αποτελούν βασική ομάδα τροφών απαραίτητη για τον οργανισμό.
Ποτά και τρόφιμα με ζάχαρη
Τα τρόφιμα αυτά πρέπει να καταναλώνονται σπάνια. Χαρίζουν ενέργεια αλλά τίποτε άλλο σε θρεπτικά συστατικά. Οπότε καλό είναι να αποφεύγονται ή να περιοριστούν σε ποσότητα αλλά και σε συχνότητα.
Αν μειώσουμε όσες τροφές επιβαρύνουν τον οργανισμό μας και αυξήσουμε όσες τον ωφελούν τότε θα κερδίσουμε σίγουρα καλύτερη υγεία και γιατί όχι και καλύτερη σιλουέτα !! Εξάλλου και τα δύο συντελούν στην καλύτερη ψυχολογική μας κατάσταση. Ακόμα και τα ανθυγιεινά αν τα απολαμβάνουμε με μέτρο δε θα έχουμε σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. “Μέτρον άριστον” λοιπόν όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι…
Leave A Comment