Τροφές που Ενισχύουν το Ανοσοποιητικό Σύστημα  (Foods That Boost Immune System)

//Τροφές που Ενισχύουν το Ανοσοποιητικό Σύστημα  (Foods That Boost Immune System)

Τροφές που Ενισχύουν το Ανοσοποιητικό Σύστημα  (Foods That Boost Immune System)

Διατροφή και υγεία είναι δύο έννοιες αλληλένδετες ! Στο ερώτημα λοιπόν “Υπάρχουν τροφές που ενισχύουν τον ανοσοποιητικό σύστημα ;” (Foods That Boost Immune System) η απάντηση είναι ξεκάθαρα ΝΑΙ !

Πολλοί θα βιαστούν να μειώσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης λέγοντας πως “Αν είναι να κολλήσεις … θα κολλήσεις ! Δεν μπορείς να κάνεις κάτι !”.

Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι …

Θα έχεις σίγουρα προσέξει πως υπάρχουν περίοδοι που αισθάνεσαι καταπονημένος, και το σώμα σου (ακόμα και το μυαλό σου) δεν αποδίδουν στο μέγιστο. Τότε είναι που έχεις περισσότερες πιθανότητες να κολλήσεις και κάποιον ιό !

Ο οργανισμός σου με τον τρόπο του σου δείχνει πως έχει κουραστεί, πως δεν είναι στα καλύτερά του … και πως χρειάζεται ενίσχυση !

Πολλοί παράγοντες της καθημερινότητας επιβαρύνουν τον οργανισμό σου δυσχεραίνοντας τη λειτουργεία του. Το άγχος, η κούραση, η κακή διατροφή – παχυσαρκία, η ατμοσφαιρική ρύπανση (και όμως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο !!!), το κάπνισμα, οι καταχρήσεις, η καθιστική ζωή, ο κακός ύπνος, η κακή ψυχολογία … είναι μόνο λίγες από τις πολλές συνθήκες που βιώνεις στην καθημερινότητα και επηρεάζουν τον οργανισμό σου όλο και περισσότερο.

Αποτέλεσμα ;

Κάποια στιγμή φτάνει στα όριά του και αρχίζει να υπολειτουργεί !

Εσύ μπορείς να το καταλάβεις αυτό από την απόδοσή σου στις απλές καθημερινές σου λειτουργίες. Θα νιώθεις πεσμένος, κουρασμένος, “βαρύς”, ευάλωτος, χωρίς ενέργεια, με δυσκολία συγκέντρωσης.

Και η διατροφή ; Τι ρόλο παίζει η διατροφή στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ;

Το ανοσοποιητικό σύστημα – όπως ήδη τονίσαμε – βάλλεται συνεχώς από τις συνθήκες & τις δυσκολίες της καθημερινότητας, στερώντας σου όλο και περισσότερη πολύτιμη ενέργεια & ζωντάνια.

Η διατροφή (και συγκεκριμένα η σωστή διατροφή !) μπορεί να αναπληρώνει αυτή την ενέργεια διατηρώντας τον οργανισμό σου και εσένα υγιείς & δραστήριους.

Τι θα πει “Καλή Διατροφή” & Ποιες είναι οι Τροφές που ενισχύουν  το Ανοσοποιητικό Σύστημα ; (Foods That Boost Immune System)

Θα βιαστείς να αποφανθείς “Φρούτα & Λαχανικά” !

Σαφώς τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο βασικός δομικός λίθος για έναν γερό και υγιή οργανισμό … ωστόσο δεν είναι η μοναδική διατροφική ανάγκη του οργανισμού σου !

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο βασικός μηχανισμός άμυνας που προβάλλει ο οργανισμός σου κατά των απειλών ! Μόλις αναγνωρίσει ένα “ξένο” προς τον οργανισμό στοιχείο ξεκινάει “πόλεμο” εναντίον του για να προστατέψει την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του συστήματος.

Εποχιακές αρρώστιες, γρίπη, ιώσεις, λοιμώξεις, αλλεργίες, σοβαρές ασθένειες (όπως ο καρκίνος & η αρθρίτιδα) … προλαμβάνονται από ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα !

Όμως πρόκειται για ένα αρκετά πολύπλοκο μηχανισμό του σώματος που δεν είναι εύκολο να τον αποκωδικοποιήσουμε. Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό από επιστήμονες ώστε να μπορέσει να βρεθεί τρόπος να ισχυροποιηθεί.

Ειδικά στις μέρες μας που οι απειλές από όλο και ισχυρότερα και ανθεκτικότερα μικρόβια και ιούς αυξάνονται, η ανάγκη για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα είναι επιτακτική !

Καλή διατροφή λοιπόν είναι σίγουρα τα φρούτα & τα λαχανικά … αλλά δεν είναι μόνο αυτά !

Ο οργανισμός έχει ανάγκη από ποικίλα θρεπτικά συστατικά, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, μέταλλα … ακόμα και σάκχαρα & υδατάνθρακες.

Το θέμα της διατροφής – της σωστής, ισορροπημένης & υγιεινής διατροφής – είναι πολύ πιο πολύπλοκο από αυτό που είχες στο μυαλό σου ! Για την ακρίβεια η διατροφολογία είναι ένας ξεχωριστός κλάδος, μια επιστήμη αρκετά πολύπλοκη και πολύ σημαντική.

Δεν συνθέτει την καλή διατροφή μόνο η κατανάλωση των κατάλληλων τροφών … αλλά χρειάζεται και σωστή χρονική δομή των γευμάτων, καθώς και και έξυπνος συνδυασμός των τροφών μεταξύ τους (ώστε να μην αναιρεί το ένα τη δράση του άλλου) !

Η δημιουργία ενός λειτουργικού διατροφικού πλάνου μπορεί να σου εξασφαλίσει τη μέγιστη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων που λαμβάνεις από τη διατροφή σου και την καλύτερη αξιοποίησή τους από τον οργανισμό σου !

Ναι λοιπόν ! Η καλή διατροφή χρειάζεται εμπειρία & σωστή καθοδήγηση !

Ποια τα Βασικά Θρεπτικά Συστατικά που χρειάζομαι ;

Ας δούμε μαζί ένα προς ένα τα βασικά θρεπτικά διατροφικά στοιχεία που συνθέτουν έναν γερό & δυνατό οργανισμό και ένα “ετοιμοπόλεμο” ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι βασικές θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος είναι περίπου 40 ! Ναι … 40 !!!

Αυτές οι ουσίες είναι απαραίτητες ώστε ο οργανισμός να λειτουργεί σωστά και ο άνθρωπος να παραμένει στη ζωή.

Οι βασικές κατηγορίες στις οποίες τις διαχωρίζουμε αυτές τις θρεπτικές ουσίες είναι οι ακόλουθες …

1η κατηγορία : Πρωτεΐνες

Η σημασία τους είναι πρωταρχική για τη διατήρηση της ζωής του ανθρώπου και αποτελούν σχεδόν το 85 % της σύστασης του οργανισμού μας. Οι πρωτεΐνες μετέχουν στις περισσότερες βιοχημικές διεργασίες του σώματος και παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην σύνθεση και άλλων σημαντικών ενώσεων (όπως είναι οι ορμόνες και τα ένζυμα).

Ως δομικό τους στοιχείο έχουν τα αμινοξέα και με αυτό τον τρόπο διαχωρίζονται σε 2 υποκατηγορίες :

  • τις πλήρεις πρωτεΐνες (που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα)
  • και τις μη πλήρεις πρωτεΐνες (που περιέχουν μόνο ορισμένα … και όχι όλα τα απαραίτητα αμινοξέα)

Ο συνδυασμός των τροφών μεταξύ τους μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τη βιολογική αξία ενός γεύματος. Γι’αυτόν τον λόγο είναι σημαντική η σωστή σύνθεση ενός γεύματος.

Τις πρωτεΐνες τις βρίσκουμε κυρίως στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και στα υποπαράγωγά τους. Ωστόσο υπάρχουν και τροφές με φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης & ζωικής προέλευσης δεν είναι ακριβώς της ίδιας διατροφικής αξίας, όμως είναι εξίσου σημαντικές και απαραίτητες για τον οργανισμό και οι δύο. 

Μάλιστα οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης (αν και πολλοί πιστεύουν το αντίθετο) υπερέχουν των ζωικών πρωτεϊνών, καθώς είναι πολύ μεγαλύτερης βιολογικής σημασίας και ενισχύουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Αυτά τα τρόφιμα είναι τα όσπρια, η σόγια, τα δημητριακά, το τέμπε, τα φιστίκια (και το φιστικοβούτυρο), τα αμύγδαλα, οι σπόροι chia, η βρώμη, οι πατάτες, τα κάσιους, το αβοκάντο, το σπανάκι, το καλαμπόκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

2η κατηγορία : Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες διακρίνονται ανάλογα με τον αριθμό των σακχάρων που περιέχουν σε διαφορετικές κατηγορίες.

Έτσι υπάρχουν :

  • οι μονοσακχαρίτες
  • οι δισακχαρίτες
  • και οι πολυσακχαρίτες

Πολλοί τείνουν να αφαιρούν τους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους με σκοπό την γρήγορη απώλεια βάρους. Όμως οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική ενεργειακή ύλη του οργανισμού και είναι σαφώς απαραίτητοι !

Στόχος λοιπόν δεν πρέπει να είναι ο αποκλεισμός των υδατανθράκων από τη διατροφή … αλλά η σωστή και ισορροπημένη ένταξή τους σε αυτή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει σωστή ποιοτικά & ποσοτικά πρόσληψη υδατανθράκων, ώστε ο οργανισμός να μην “ξεμένε锨από ωφέλιμη ενέργεια και να μην αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Ως κύρια πηγή ενέργειας του ΚΝΣ (Κεντρικού Νευρικού Συστήματος), οι υδατάνθρακες, αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής που στοχεύει στην ενίσχυση της υγείας.

Ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν και “κακοί” υδατάνθρακες.

Σύμφωνα με τις συμβουλές που παρέχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θα πρέπει να εντάξεις περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες στη διατροφή σου (δηλαδή ολιγοσακχαρίτες, πολυσακχαρίτες & πολυόλες) και σαφώς λιγότερους απλούς υδατάνθρακες (δηλαδή μονοσακχαρίτες & δισακχαρίτες).

Η σωστή πρόσληψη υδατανθράκων ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού, διατηρεί υγιές & γεμάτο ενέργεια το σώμα, και – φυσικά – τονώνει την προστασία του από τους έξωθες κινδύνους (ιούς, ασθένειες, κρυολογήματα).

Ωφέλιμους υδατάνθρακες μπορούμε να βάλουμε στη διατροφή μας καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, τα καρύδια, τα όσπρια, οι γλυκοπατάτες, το γάλα σόγιας, η κινόα, τα κάσιους, τα γαλακτοκομικά, ο αρακάς και τα φιστίκια.

3η κατηγορία : Βιταμίνες

Φυσικά οι βιταμίνες είναι βασικό δομικό συστατικό για έναν γερό και λειτουργικό οργανισμό. Χωρίς αυτές οι λειτουργίες του οργανισμού δεν μπορούν να εκπληρωθούν σωστά, γεγονός που αυτόματα συνεπάγεται προβλήματα στην υγεία του ατόμου.

Όταν ο οργανισμός στερείται τις βασικές βιταμίνες (ή δεν τις λαμβάνει σε επάρκεια) δεν μπορεί να συνθέσει τα απαιτούμενα συνένζυμα. Αυτό συνεπάγεται αδυναμία εκπλήρωσης ορισμένων βασικών λειτουργιών του οργανισμού και άρα δυσλειτουργία του.

Η “αβιταμίνωση” – δηλαδή η έλλειψη των στοιχειωδών βιταμινών – είναι ασθένεια και μάλιστα πολύ σοβαρή και με πολύ κρίσιμες επιπτώσεις για την υγεία του ατόμου.

Τις βιταμίνες τις διαχωρίζουμε σε 2 βασικές υποκατηγορίες :

  • τις λιποδιαλυτές (βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε & βιταμίνη D)
  • και τις υδατοδιαλυτές (βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, νικοτινικό οξύ & βιοτίνη)

Κάθε βιταμίνη τη βρίσκουμε σε διαφορετικά τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα με διαφορετικό τρόπο (Foods That Boost Immune System), και που η πρόσληψη της καθεμίας από αυτές είναι πολύ σημαντική για την σωστή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού.

Τη βιταμίνη Α τη βρίσκουμε σε τροφές όπως το αυγό (κυρίως ο κρόκος), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η πιπεριά (κυρίως η γλυκιά κόκκινη πιπεριά), η κολοκύθα, τα καρότα, το πεπόνι, το συκώτι, το μάνγκο, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μουρουνέλαιο, το βούτυρο και την εμπλουτισμένη μαργαρίνη.

Τις βιταμίνες του συπλέγματος Β – δηλαδή τις 8 βιταμίνες που το απαρτίζουν – θα τις βρούμε σε διαφορετικά τρόφιμα.

Β1 (Θειαμίνη) : σπαράγγια, φακές, συκώτι, αρακάς, φασολάκια, σπόροι

Β2 (Ριβοφλαβίνη) : αυγά, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπαράγγια, σπανάκι, αμύγδαλα

Β3 (Νιασίνη) : γαλοπούλα, κοτόπουλο, λιπαρά ψάρια, παντζάρια, αβοκάντο, σπόροι, μανιτάρια, αρακάς

Β5 (Παντοθενικό Οξύ) : σπόροι, συκώτι, μανιτάρια, βρώμη, μπρόκολο, κουνουπίδι, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια, λαχανάκια Βρυξελλών

Β6 (Πυριδοξίνη) : πιπεριές (όλα τα χρώματα), μπανάνες, κουνουπίδι, μπρόκολο, κοτόπουλο, δαμάσκηνα, αβοκάντο

Β8 (Βιοτίνη) : συκώτι, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά ψάρια, αβοκάντο

Β9 (Φολικό Οξύ ή Φυλλικό Οξύ) : μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, σπαράγγια, φακές, συκώτι, φιστίκια (και φιστικοβούτυρο), πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπάμιες, μπανάνες, ολα τα εσπεριδοειδή, μαϊντανός, σπανάκι, σουσάμι, σόγια, όσπρια, σπόροι, ξηροί καρποί, καρότα (ωμά), σταφίδες, μανιτάρια, κολοκυθάκια, ρύζι (καστανό)

Β12 (Κοβαλαμίνη) : λιπαρά ψάρια, θαλασσινά

Τη βιταμίνη C τη βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή, τις κόκκινες πιπεριές, τα ακτινίδια, το γκουάβα, τον μαϊντανό, το θυμάρι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα κεράσια Acerola.

Την βιταμίνη D την λαμβάνουμε κυρίως από τον ήλιο μέσω μιας χημικής διεργασίας που πραγματοποιείται στην επιδερμίδα μας. Ωστόσο υπάρχουν και τροφές που – ειδικά κατά την περίοδο του χειμώνα – μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να λαμβάνει με επάρκεια αυτή την τόσο πολύτιμη βιταμίνη.

Τη βρίσκουμε κυρίως στα ψάρια, στα αυγά (και κυρίως στον κρόκο τους), στο συκώτι, στα γαλακτοκομικά προϊόντα (εμπλουτισμένα), στα μανιτάρια, στα δημητριακά, στη βρώμη και στο μουρουνέλαιο.

Την βιταμίνη Ε θα τη βρούμε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στους σπόρους, στα φυτικά έλαια, στους ξηρούς καρπούς, στα δημητριακά (εμπλουτισμένα), στους χυμούς φρούτων (εμπλουτισμένους) και στα όσπρια.

Την βιταμίνη Κ την λαμβάνουμε κυρίως από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φύκη, τη σόγια, τα αυγά, τα μαλακά τυριά, το σπανάκι, το μπρόκολο, το λάχανο, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (πλήρη), τα φρέσκα κρεμμύδια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα παντζαρόφυλλα, τα σπαράγγια, το αγγούρι και τα δαμάσκηνα.

4η κατηγορία : Ανόργανα Συστατικά

Στην κατηγορία αυτή βρίσκουμε ακόμα μια θεμελιώδη ομάδα τροφίμων για την υγεία και την καλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Ανάλογα με την ποσότητα που απαιτείται από το καθένα από αυτά για μια σωστή & ισορροπημένη διατροφή, τα διακρίνουμε σε :

  • μακροστοιχεία
  • και μικροστοιχεία (ή αλλιώς ιχνοστοιχεία)

Ο ρόλος όλων των ανόργανων συστατικών είναι διαφορετικός αλλά εξίσου σημαντικός για την ομαλή λειτουργία της μηχανής που ονομάζεται οργανισμός.

Το κάθε ανόσρανο συστατικό υπάρχει σε διαφορετική ομάδα τροφών που μπορεί εύκολα κάποιος να βρει σε ειδικά ενημερωτικά κείμενα.

5η κατηγορία : Νερό

Τελευταία και ζωτικής σημασίας κατηγορία τροφών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (Foods That Boost Immune System) – που τείνουμε μάλιστα να αμελούμε την σωστή πρόσληψή του μέσα στην ημέρα – είναι και το νερό ! Το νερό είναι το μέσο διασποράς όλων των θρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό. Αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου οργανισμού και παίζει πρωταρχικό ρόλο σε κάθε λειτουργία του.

 

By | 2024-04-22T13:53:21+03:00 February 13th, 2024|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment