Βιταμίνη Ρ (Vitamin P) | Ποια είναι αυτή η Άγνωστη Βιταμίνη & Ποια τα Οφέλη της ;

//Βιταμίνη Ρ (Vitamin P) | Ποια είναι αυτή η Άγνωστη Βιταμίνη & Ποια τα Οφέλη της ;

Βιταμίνη Ρ (Vitamin P) | Ποια είναι αυτή η Άγνωστη Βιταμίνη & Ποια τα Οφέλη της ;

Ως Βιταμίνη Ρ (Vitamin P) ορίστηκε μια βιταμίνη που θεωρείται ότι παρέχει στα φυτά το έντονο χρώμα τους … και που – όπως πιστεύουν οι ειδικοί – εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό και την υγεία.

Πρώτη αναφορά στη βιταμίνη Ρ έγινε το 1930 … και όμως ακόμα μέχρι σήμερα σχεδόν κανένας δεν τη γνωρίζει.

Γιατί ;

Μαζί θα απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα που μπορεί να σου γεννώνται στο μυαλό σχετικά με την βιταμίνη αυτή.

Ποιά είναι λοιπόν η Βιταμίνη Ρ (Vitamin P) ;

Η βιταμίνη που το 1930 ονομάστηκε ως Βιταμίνη Ρ (Vitamin P) σήμερα είναι ευρέως γνωστή ως “φλαβονοειδή”.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει την ύπαρξη περισσότερων από 5.000 φλαβονοειδών … ουσιών δηλαδή πλούσιων σε φυτοθρεπτικά συστατικά και ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Οι επιστήμονες έχουν επίσης ανακαλύψει πως αυτά τα πολύτιμα συστατικά είναι τα υπεύθυνα για τα χρώματα των διαφόρων φυτών, φρούτων ή λαχανικών. Αυτό είναι μια απόλυτα φυσική διαδικασία της φύσης και στοχεύει στο να κάνει το φυτό πιο “ελκυστικό” ώστε να προσελκύσει τα έντομα για τη διαδικασία της επεικονίασης.

Το έντονο χρώμα που χαρίζει η βιταμίνη Ρ ή αλλιώς τα φλαβονοειδή στο φυτό έχουν όμως και μία ακόμα πολύ σημαντική χρησιμότητα για την “ασφάλεια” του φυτού και την υγιή ανάπτυξή του. Αποθαρρύνει τους “εχθρούς” από το να το καταστρέψουν. Βακτηρίδια και παράσιτα, αλλά ακόμα και διάφορα ζώα αποθαρρύνονται από το έντονο χρώμα του φυτού και δεν το καταστρέφουν.

Επιπροσθέτως το προφυλάσσουν και από τις καταστροφικές υπεριώδεις ακτινοβολίες του ηλίου.

Στην πραγματικότητα η Βιταμίνη Ρ (Vitamin P) δεν είναι βιταμίνη !!!

Τα πολλά όμως οφέλη που παρέχει στην υγεία της χάρισαν την ονομασία Βιταμίνη Ρ …. η οποία εν συνεχεία μετατράπηκε σε “φλαβονοειδή στοιχεία” (όπως δηλαδή έχει πλέον επικρατήσει να αποκαλούνται παγκοσμίως).

Δεν είναι μόνο η ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία που παρέχουν στον οργανισμό (όπως νομίζουν πολλοί) η βασική ευεργετική ιδιότητα των φλαβονοειδών. Αντιθέτως παρέχουν μια γενικότερη ενίσχυση του οργανισμού και βελτιώνουν την υγεία σε διάφορους τομείς της.

Ενισχύουν τα δόντια και τα οστά ώστε να παραμένουν γερά και υγιή, τονώνουν και διατείτουν το μυϊκό σύστημα, βελτιώνουν την ποιότητα του δέρματος και εξασφαλίζουν την υγεία του ενώ ενισχύουν και την παραγωγή πολύτιμου κολλαγόνου.

Καταπολεμούν τις φλεγμονές. Αποτρέπουν τις λοιμώξεις. Προλαμβάνουν σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, η υπέρταση, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διιαβήτης τύπου 2, αλλά και πληθώρα άλλων χρόνιων παθήσεων.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε ότι η Βιταμίνη Ρ/Vitamin P (δηλαδή τα φλαβονοειδή) μπορούν επίσης να αποτρέψουν την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου και να σώσουν ακόμα και τη ζωή κάποιου ατόμου (ειδικά εάν διαθέτει γενετική προδιάθεση ή κληρονομικότητα). Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σε ποσοστό έως και 31 % (καθόλου δηλαδή ευκαταφρόνητο) !

Τέλος θα πρέπει να αναφερθούμε και στην θετική τους επίδραση στην λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Η τακτική κατανάλωση φλαβονοειδών μέσω της διατροφής μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Μάλιστα οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως εκτός αυτού, η κατανάλωση των φλαβονοειδών, ενισχύει και την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και βελτιώνει αισθητά την ελαστικότητά τους.

Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση φλαβονοειδών βοηθά στην αύξηση των επιπέδων του μονοξειδίου του αζώτου, που με τη σειρά του διευρύνει τις αρτηρίες και διευκολύνει τη ροή του αίματος προς όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος.

Η Βιταμίνη Ρ (Vitamin P) είναι εξαιρετικά σημαντική επίσης γιατί βοηθά αποτελεσματικά και στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης στο αίμα αλλά και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης (από τα οποία πολλοί ταλαιπωρούνται ακριβώς εξαιτίας της κακής ποιοτικά διατροφής που ακολουθούν).

Τα φλαβονοειδή ωστόσο δεν είναι ένα μόνο είδος. Οι ενώσεις αυτές υπάρχουν στη φύση σε διάφορους τύπους και εξασφαλίζουν διαφορετικά οφέλη ο καθένας για τον οργανισμό.

Βασικοί Τύποι της Βιταμίνης Ρ (Vitamin P) / Φλαβονοειδών

Όπως ήδη αναφέραμε, ήδη οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει περισσότερα από 5.000 είδη φλαβονοειδών και οι μελέτες ακόμα συνεχίζονται πυρετωδώς για την ανακάλυψη ακόμα περισσότερων θρεπτικών τροφίμων της φύσης που τα περιέχουν σε ικανοποιητική ποσότητα.

Τα πορτοκάλια για παράδειγμα ίσως αποτελούν μια από τις πιο πολύτιμες πηγές φλαβονοειδών. Αυτός είναι και ένας λόγος που η κατανάλωση φρέσκων προτοκαλιών (ως φρούτο ή ακόμα και ως χυμός) συνίσταται από γιατρούς και διατροφολόγους σε καθημερινή μάλιστα βάση.

Ας δούμε όμως τις πιο βασικές κατηγορίες φλαβονοειδών (που αξίζει να γνωρίζουμε) …

  • Flavones (Φλαβόνες)

Τις βρίσκουμε : σε βότανα ( όπως ο μαϊντανός, ο δυόσμος, η ρίγανη και το θυμάρι), στο χαμομήλι και στο σέλινο

  • Flavonols & Flavon-3-ols (Φλαβονόλες & Φλαβον-3-όλες)

Τις βρίσκουμε : κυρίως στο τσάι (μαύρο αλλά και πράσινο), στο κακάο, στο κόκκινο κρασί (και στα σταφύλια και τις σταφίδες) και στα μήλα

  • Flavonones (Φλαβονόνες)

Τις βρίσκουμε : σε όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, grapefruits, νεράντζια)

  • Anthokyanidines (Ανθοκυανιδίνες)

Τις βρίσκουμε : σε όλα τα φρούτα και λαχανικά κόκκινου, μπλε ή μωβ χρώματος (σταφύλια, μούρα, φράουλες, παντζάρια, πιπεριές κόκκινες, λάχανο κόκκινο)

  • Isoflavones (Ισοφλαβόνες)

Τις βρίσκουμε : στη σόγια και σε όλα τα υποπροϊόντα της

Βασικά Οφέλη της Βιταμίνης Ρ (Vitamin P)

Η Βιταμίνη Ρ (κοινώς φλαβονοειδή) έχει αποδειχθεί ότι παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία και συνεχώς προκύπτουν και νέες μελέτες για νέα οφέλη.

Μερικά από τα βασικά οφέλη που προσφέρουν (και που γι’αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικά στη διατροφή μας) είναι τα ακόλουθα :

  • Παχυσαρκία

Περιορίζουν την πιθανότητα ανάπτυξης παχυσαρκίας και ευνοούν τον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών μπορεί – σύμφωνα με επίσημες ερευνητικές μελέτες – να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά ένα ποσοστό που φτάνει το 5 %. σε αυτή την περίπτωση μιλάμε όμως για συστηματική κατανάλωση φλαβονοειδών (δηλαδή στο καθημερινό διαιτολόγιο του ατόμου).

  • Καρδιαγγειακά νοσήματα

Μια ακόμα μελέτη υποστηρίζει πως η τακτική πρόσληψη Βιταμίνης Ρ μέσω της διατροφής μπορεί να τονώσει την λειτουργία της καρδιάς και να προλάβει καρδιακά επεισόδια και ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

  • Εγκεφαλική/Γνωστική λειτουργία

Εάν θυμάσαι να σου προτείνει η μητέρα σου να φας μια σοκολάτα πριν από τις εξετάσεις στο σχολείο … δεν ήταν τυχαίο ! Η κατανάλωση φλαβονοειδών (τα οποία βρίσκουμε σε αφθονία στο κακάο και άρα και στη σοκολάτα) ευνοούν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύουν τη μνήμη, αυξάνουν την αντιληπτική ικανότητα και τελικά προστατεύουν από τη φθορά των εγκεφαλικών κυττάρων και την έκπτωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

  • Ανοσοποιητικό σύστημα

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή είναι εξαιρετικά ωφέλιμη και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού του ατόμου. Η σωστή διατροφή μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ανοσία του ατόμου στις “απειλές” του περιβάλλοντός του.

  • Πρόωρη γήρανση

Σαφώς – όπως είναι ευρέως γνωστό – η κατανάλωση φλαβονοειδών είναι πολύ σημαντική και για την ομορφιά. Αποτρέπει τη δημιουργία ελευθέρων ριζών και τη φλεγμονή και την οξείδωση. Με αυτό τον τρόπο διατηρεί τη φρεσκάδα και τη νεότητα πολύ περισσότερο και καθυστερεί τα σημάδια του γήρατος.

  • Καρκίνος

Σύμφωνα με μελέτες, η Βιταμίνη Ρ (Vitamin P), μπορεί να προφυλάξει και από την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό. Ευνοεί την υγεία των κυττάρων και αποτρέπει την εκφύλισή τους εξαιτίας διαφόρων παθήσεων.

Η Σημασία της Αντιοξειδωτικής Δράσης των Φλαβονοειδών

Είναι το καθημερινό στρες που συνήθως οδηγεί στην ανάπτυξη ελευθέρων ριζών στο σώμα μας (οι οποίες τελικά σχετίζονται με μια σειρά χρόνιων και πολύ σοβαρών νοσημάτων). Ουσιαστικά οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται στο σώμα όταν προσπαθεί να μεταβολίσει τα τρόφιμα (και να τα μετατρέψει σε πολύτιμη ενέργεια) με την παραγωγή οξυγόνου.

Όμως – δυστυχώς – ελεύθερες ρίζες παράγονται στο σώμα και εξαιτίας πολλών ακόμα κακών συνηθειών της καθημερινότητάς μας. Το κάπνισμα, η ρύπναση του περιβάλλοντος, η κακή διατροφή, τα φυτοφάρμακα, οι χημικές ουσίες που διαρκώς εισάγουμε στον οργανισμό μας, οι διάφορες ασθένειες … όλοι αυτοί είναι παράγοντες που ευνοούν την αύξηση των ελευθέρων ριζών στο σώμα μας και που αυξάνουν την επικινδυνότητα δημιουργίας διαφόρων φλεγμονών/δυσλειτουργιών/επιβαρύνσεων της υγείας μας.

Τα φλαβονοειδή λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά και καταπολεμούν όλες αυτές τις φλεγμονές και δυσλειτουργίες που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας παραγόντων που δεν μπορούμε να ελέγξουμε στην καθημερινότητά μας (όπως είναι δηλαδή η περιβαλλοντική μόλυνση, η μόλυνση των υδάτων, η χρήση φυτοφαρμάκων σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα, η χρήση ισχυρών και επικίνδυνων χημικών ουσιών για την μεγαλύτερη συντήρηση των τροφίμων κλπ.).

Η αντιοξειδωτική δράση που προσφέρει η Βιταμίνη Ρ (Vitamin P) στη διατροφή ενός ατόμου θωρακίζει τον οργανισμό από σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η εγκεφαλική φθορά, η έκπτωση των γνωστικών ικανοτήτων του ατόμου και η υπέρταση.

Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν πως η τακτική κατανάλωση φλαβονοειδών (στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής φυσικά) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων και άλλων χρόνιων παθήσεων του οργανισμού.

Τρόφιμα που θα Πρέπει να Μάθω να Τρώω

  • όλα τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, τα ραπανάκια, το νεροκάρδαμο, τα γογγύλια και η ρόκα)
  • όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, grapefruits, κίτρα, νεράντζια, limes, κουμκουάτ, γλυκολέμονα)
  • το κακάο (και η σοκολάτα)
  • το τσάι (πράσινο και μαύρο)
  • ο καφές
  • το κόκκινο κρασί
  • όλα τα μούρα (blueberries / μύρτιλα, raspberries / σμέουρα, blackberries / βατόμουρα, acai berries, strawberries, goji berries, cranberries, seaberries / ιπποφαές, gooseberries / φραγκοστάφυλα)
  • τα μήλα
  • όλα τα κόκκινα/μωβ/μπλε φρούτα και λαχανικά
  • τα σταφύλια
  • το θυμάρι
  • η ρίγανη
  • τα κρεμμύδια
  • όλα τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια)
  • η σόγια
  • τα δημητριακά
  • τα κεράσια
  • ο μαϊντανός
  • τα διάφορα χόρτα
By | 2023-11-09T08:46:43+02:00 November 9th, 2023|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment