Είναι κατάλληλο Γεύμα για Πριν και Μετά από την Προπόνηση ;
Η βρώμη ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών και στην οικογένεια των αγρωστωδών/ποοειδών.
Η επιστημονική της ονομασία είναι Avena Sativa L και αποτελεί στις μέρες μας μια αγαπημένη και πολύ δημοφιλή τροφή.
Εκτός από την “κλασική” χρήση της βρώμης, υπάρχουν πλέον και υποπροϊόντα της … όπως το γάλα βρώμης και τα αρτοσκευάσματα βρώμης που έχουν κερδίσει την προσοχή του αγοραστικού κοινού εξαιτίας της υψηλής διατροφικής τους αξίας.
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τη βρώμη και τα οφέλη της στον οργανισμό …
Μιλώντας για τη Βρώμη
Στο άκουσμα της βρώμης μας έρχεται στο μυαλό ένα πλούσιο πρωινό με χυλό βρώμης (oatmeal), φρέσκα φρούτα και ένα ευχάριστο γλυκό άρωμα κανέλας.
Όμως η βρώμη δεν είναι μόνο αυτό !
Πλέον έχει χρήση στην καθημερινότητά μας μέσω διαφόρων αρτοσκευασμάτων του εμπορίου (κέικ, κουλουράκια, μπισκότα, ψωμί, μούσλι, granola, quaker).
Ο λόγος που έχει τόσο μεγάλη απήχηση στο κοινό είναι η υψηλή διατροφική της αξία, κάτι που – φυσικά – επιβεβαιώνουν και έγκριτοι διαιτολόγοι / διατροφολόγοι ανά τον κόσμο.
Με πληθώρα ωφέλιμων βιταμινών (βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β3 και βιταμίνη Ε), αλλά και με άφθονα μέταλλα και ιχνοστοιχεία (σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο) είναι μια άριστη επιλογή για να ξεκινήσεις “δυναμικά” την ημέρα σου.
Αυτός είναι και ένας πολύ βασικός λόγος που η βρώμη έχει συνδεθεί με το πρωινό γεύμα.
Η υψηλή ενεργειακή της απόδοση είναι σαν μια δυνατή “κλωτσιά” που σε παρακινεί να πετύχεις κάθε στόχο σου.
Οι άφθονες φυτικές ίνες (β-γλυκάνες) που περιέχει είναι “κλειδί” για ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα αλλά και για ένα αδύνατο και καλογραμμωμένο σώμα.
Τέλος, η βρώμη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία υψηλής απόδοσης.
Τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες της βρώμης αναλαμβάνουν την προστασία του οργανισμού και προάγουν τη μακροζωία.
10 Βασικά Οφέλη της Βρώμης για τον Οργανισμό
Ας δούμε τα πιο βασικά οφέλη της βρώμης για την υγεία και τη λειτουργία του οργανισμού …
Νο 1 : Ισχυρή Αντιοξειδωτική Προστασία
Με τον όρο “αντιοξειδωτικά στοιχεία” (κάτι που πραγματικά πλέον ακούμε καθημερινά), εννοούμε μια ομάδα φυσικών ουσιών που βρίσκουμε σε διάφορα τρόφιμα (όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, σπόρους) και στοχεύουν στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.
Η βρώμη – πλούσια σε ωφέλιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία – αποτρέπει τη διαδικασία οξείδωσης στον οργανισμό (με άλλα λόγια της καταστροφής των κυττάρων) και συμβάλλει στην “εξουδετέρωση” των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών.
Ως γνωστόν, οι ελεύθερες ρίζες οφείλονται για πληθώρα δεινών, όπως η πρόωρη γήρανση / ο καρκίνος / οι καρδιαγγειακές παθήσεις / οι θρομβώσεις / τα αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και η εκδήλωση διαφόρων χρόνιων νοσημάτων, νευροεκφυλιστικών νοσημάτων και άλλων σοβαρών δυσλειτουργιών του οργανισμού.
Νο 2 : Ενίσχυση της Ομαλής Καρδιαγγειακής Λειτουργίας
Ακριβώς εξαιτίας των πολλών και ισχυρών αντιοξειδωτικών της στοιχείων, η βρώμη, προάγει την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία και αποτρέπει την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η βρώμη – σύμφωνα με τους ειδικούς – μπορεί να βοηθήσει στην προφύλαξη του οργανισμού από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και να αποτρέψει το έμφραγμα ή άλλες δυσλειτουργίες του καρδιαγγειακού.
Επιπλέον βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων της κακής χοληστερόλης (LDL) αλλά και στη διατήρηση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα.
Νο 3 : Εξισορρόπηση των Επιπέδων Γλυκόζης στο Αίμα
Μια ακόμα ωφέλιμη ιδιότητα της βρώμης είναι και ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Αυτό οφείλεται κυρίως στη φυσιολογία της βρώμης, η οποία, καθώς αναμιγνύεται με τα υγρά του στομάχου δημιουργεί ένα παχύρευστο χυλό.
Ο χυλός αυτός καθυστερεί την πεπτική διαδικασία με αποτέλεσμα να αποτρέπει την κατακόρυφη αύξηση των τιμών του σακχάρου στο αίμα.
Η εξισορρόπηση της γλυκόζης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς και την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
Νο 4 : Βελτίωση της Πεπτικής Διαδικασίας
Μπορεί να έχεις ακούσει αρκετές φορές γιατρούς να συνιστούν την τακτική κατανάλωση βρώμης (ειδικά στο πρωινό γεύμα) για βελτίωση της γαστρεντερικής λειτουργίας.
Οι άφθονες φυτικές ίνες της βρώμης είναι ο κύριος λόγος !
Οι φυτικές ίνες καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και προάγουν την μακροπρόθεσμη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν σημαντικά και στην απορρόφηση των βιταμινών και των υπολοίπων θρεπτικών στοιχείων των διαφόρων τροφών μέσα στο λεπτό έντερο.
Ταυτόχρονα απομακρύνουν τις επιβλαβείς τοξίνες ή άλλους παθογόνους οργανισμούς που απειλούν την υγεία του ατόμου.
Η υγεία του εντέρου – το οποίο να σημειωθεί ότι έχει χαρακτηρισθεί και ως “2ος εγκέφαλος του ανθρώπου” αφού ελέγχει πληθώρα σημαντικών βιοχημικών λειτουργιών του οργανισμού ζωτικής σημασίας – στηρίζεται στην κατανάλωση φυτικών ινών σε καθημερινή βάση.
Νο 5 : Υψηλή Διατροφική Σημασία
Όπως ήδη είπαμε, η βρώμη, είναι μια τροφή με υψηλή διατροφική αξία (superfood).
Είναι πολύ οικονομική, αλλά συνάμα πολύ θρεπτική και μπορεί να “αναβαθμίσει” διατροφικά ένα γεύμα σου.
Τα πολλά θρεπτικά της στοιχεία και οι βιταμίνες την καθιστούν ως ένα από τα πιο ωφέλιμα τρόφιμα που μπορείς να εντάξεις στο διατροφολόγιό σου.
Μόλις ½ φλυτζάνι βρώμης την ημέρα μπορεί να αποδώσει :
- 191 % της ΣΗΠ σε Μαγγάνιο
- 20 % της ΣΗΠ σε Σίδηρο
- 35 % της ΣΗΠ σε Μαγνήσιο
- 25 % της ΣΗΠ σε Χαλκό
- και 40 % της ΣΗΠ σε Φώσφορο
Αλλά επίσης και :
- 10 % της ΣΗΠ σε Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό Οξύ)
- 40 % της ΣΗΠ σε Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη)
- και 12 % της ΣΗΠ σε Φυλλικό Οξύ
(Όπου “ΣΗΠ” εννοούμε τη Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη όπως έχει οριστεί από τους ειδικούς με στόχο τη διατήρηση ενός υγιούς και πλήρως λειτουργικού οργανισμού).
Επιπλέον, η βρώμη, προσφέρει στον οργανισμό μεγάλη ποσότητα φυτικής προέλευσης πρωτεϊνών, καλών λιπαρών και πολύτιμων φυτικών διαιτητικών ινών.
Νο 6 : Αντικαρκινική Προστασία
Και όμως, η βρώμη, αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές αντικαρκινικές τροφές.
Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν πως η τακτική κατανάλωση βρώμης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου (όπως αυτόν του παχέος εντέρου ή του μαστού) κατά ποσοστό έως και 10 % περίπου.
Νο 7 : Καταστολή / Έλεγχος της Όρεξης
Είπαμε και παραπάνω, η βρώμη, είναι ένα ιδιαίτερο τρόφιμο.
Εξαιρετικά πλούσιο σε ωφέλιμες φυτικές ίνες βελτιώνει σημαντικά την πεπτική διαδικασία, επιβραδύνει την πέψη και αποτρέπει το αναίτιο (και επιβαρυντικό για το σωματικό βάρος) τσιμπολόγημα ανάμεσα στα κύρια γεύματα.
Η πλούσια και παχύρρευστη υφή της βρώμης όταν αναμειχθεί με τα στομαχικά υγρά (ή όταν καταναλώνεται σε μορφή χυλού / oatmeal) δημιουργεί ένα έντονο αίσθημα κορεσμού για αρκετές ώρες, προάγοντας ένα υγιές σωματικό βάρος.
Η πλούσια σε υδατάνθρακες βρώμη απορροφάται αργά από τον οργανισμό και βοηθά στην υιοθέτηση ενός ισορροπημένου (και κυρίως υγιούς) διατροφικού προγράμματος … για απώλεια βάρους ή απλά για ενίσχυση της γενικότερης υγείας.
Νο 8 : Πρωτεϊνική Πρόσληψη
Μπορεί να μην είναι ούτε κρέας, ούτε ψάρι, ούτε αυγό. Εντούτοις η βρώμη είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης.
Με 8 βασικά αμινοξέα στη σύστασή της εντάσσεται στις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής σημασίας και ανώτερης διατροφικής αξίας.
Εκτός από ισχυρή ενεργειακή ώθηση, η πρωτεϊνική συγκέντρωση της βρώμης, έχει και άλλα οφέλη.
Αποτρέπει τη φθορά των μυών μετά από μια έντονη σωματική δραστηριότητα ή προπόνηση, ενισχύει την ταχεία ανάκτηση των κουρασμένων μυών, αποτρέπει την απώλεια άλιπης μυϊκής μάζας κατά τις σκληρές προπονήσεις και προάγει την ανοικοδόμηση ενός ενισχυμένου μυϊκού όγκου στο σώμα.
Ένα ακόμα λόγος να εντάξεις τη βρώμη στη διατροφή σου είναι πως αποτελεί μια τέλεια λύση για vegetarians και vegans.
Η υψηλής ποιότητας φυσική πρωτεΐνη που εξασφαλίζει είναι απαραίτητη σε άτομα που δεν καταναλώνουν κρέας ή ζωικά προϊόντα.
Νο 9 : Υποστήριξη και Προστασία του Θυρεοειδούς
Η βρώμη περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται “ιωδίνη”.
Η ιωδίνη είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που προάγει την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και αποτρέπει τον υπερθυρεοειδισμό.
Πώς ;
Η ουσία ιωδίνη όταν συνδυαστεί με μια ακόμα σημαντική ουσία που ονομάζεται “τυροξίνη” οδηγεί στην παραγωγή μιας 3ης ουσίας που έχει το όνομα “θυροξίνη”.
Η ουσία θυροξίνη είναι μια ορμόνη (ίσως η κυριότερη) που παράγεται στον θυρεοειδή αδένα και παίζει καθοριστικό ρόλο σε πληθώρα βιοχημικών διεργασιών του οργανισμού (όπως η μεταβολική λειτουργία, η καρδιαγγειακή λειτουργία, η εγκεφαλική ανάπτυξη και λειτουργία, η οστική υγεία και η πεπτική διαδικασία).
Η θυροξίνη όταν δεν παράγεται επακρώς από τον οργανισμό οδηγεί σε μια πάθηση γνωστή ως υποθυρεοειδισμός, ενώ όταν παράγεται σε υπερβολική ποσότητα οδηγεί αντίστοιχα σε μια πάθηση με την ονομασία υπερθυρεοειδισμός.
Και οι δύο παθήσεις (υπό- & υπέρ-θυρεοειδισμός) έχουν σοβαρό αντίκτυπο στον οργανισμό και προκαλούν σοβαρές παρενέργειες και προβλήματα υγείας.
Η βρώμη λοιπόν – με την παραγωγή ιωδίνης – συμβάλλει στην εξισορρόπηση του θυρεοειδούς αδένα αποτρέποντας τις προαναφερθείσες διαταραχές (και άρα και τις σοβαρές παρενέργειες που αυτές συνεπάγονται).
Νο 10 : Υγιές Νευρικό Σύστημα
Όπως ήδη είδαμε στη διατροφική ανάλυση της βρώμης, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της καλής λειτουργίας του ΚΝΣ (Κεντρικού Νευρικού Συστήματος).
Καθεμία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β προσφέρει ξεχωριστή δράση, ξεχωριστά οφέλη και έχει ξεχωριστή σημασία για τον οργανισμό.
Στη βρώμη βρίσκουμε σε μεγάλη ποσότητα τις βιταμίνες Β1 & Β5.
Η Β1 (θειαμίνη) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που χρησιμοποιείται (χωρίς υπερβολές) σχεδόν από κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού και παίζει σημαντικό ρόλο στην μεταβολική λειτουργία και την εξασφάλιση αποθεμάτων ενέργειας.
Μια έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό – μεταξύ άλλων σοβαρών δυσλειτουργιών και προβλημάτων υγείας – μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και σοβαρές νευρικές βλάβες στο σώμα.
Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα μνήμης, προβληματική μαθησιακή ικανότητα, ακόμα και κινητικά προβλήματα.
Πρόσφατες μελέτες μάλιστα υποστηρίζουν πως η Β1 (θειαμίνη) μπορεί να βοηθήσει στην, ενώ παράλληλα ενισχύει την αντιληπτική / μαθησιακή / μνημονική ικανότητα, την ικανότητα σύνθετης σκέψης και την ικανότητα συγκέντρωσης.
Από την άλλη η Β5 (παντοθενικό οξύ) είναι μια ακόμα υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος βιταμινών Β, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του ΚΝΣ.
Παρέχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση και αποτελεί σημαντικό διατροφικό στοιχείο.
Σε σχέση με το νευρικό σύστημα, η Β5, μετέχει στη δημιουργία ενός μορίου που ονομάζεται ακετυλοχολίνη.
Η συγκεκριμένη ουσία – η οποία είναι η βασική ουσία του ΚΝΣ – παίζει το ρόλο του “μεταφορέα ειδήσεων προς όλο το σώμα” … ή αλλιώς (με την επιστημονική ονομασία) του νευροδιαβιβαστή.
Η ακετυλοχολίνη – ως νευροδιαβιβαστής που παράγεται με τη βοήθεια της βιταμίνης Β5 – αποστέλλει λοιπόν νευρικά σήματα προς τους μύες και καθορίζει την ομαλή κίνηση του σώματος και την αποτροπή βλαβών.
Η Βρώμη … ΠΡΙΝ από την Προπόνηση
Εάν ασχολείσαι με την γυμναστική συστηματικά και ψάχνεις “ιδανικά σνακ” για τις προπονήσεις σου, τότε ενδέχεται να έχεις ακούσει και διάφορες διχογνωμίες σχετικά με τη χρησιμότητα και τα οφέλη της βρώμης ως “προ-προπονητικό σνακ”.
Για κάποιους η βρώμη αποτελεί την ιδανική λύση, το τέλειο σνακ, το “ιερό δισκοπότηρο” των προ-προπονητικών γευμάτων.
Είναι γεύμα που εξασφαλίζει ενέργεια (χωρίς όμως να είναι βαρύ για το στομάχι) και χαρίζει αίσθημα πληρότητας.
Η ερώτηση όμως παραμένει …
Είναι όντως κατάλληλο για πριν την προπόνηση ;;;
Τι είναι το “γεύμα βρώμης” & Πότε είναι κατάλληλο για προ-προπονητικό γεύμα ;
Θα αναρωτιέσαι … γιατί ένα τρόφιμο ελαφρύ στο στομάχι αλλά “δυναμίτης” ενέργειας να μην είναι κατάλληλο για πριν την προπόνηση ;;;
Και θα σου απαντήσω …
Πόσοι από τους λάτρεις της βρώμης την τρώνε απλά … χωρίς πολλά έξτρα ;
Γάλα, φρούτα, ζαχαρώδη, κακάο, γλυκαντικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, βούτυρα ξηρών καρπών, σοκολάτα …
Στην ουσία, από απλό και ελαφρύ γεύμα καταλήγει σε μια “βόμβα θερμίδων”, κάθε άλλο παρά γεύμα ιδανικό για προπόνηση !
Δεν είναι όμως μόνο η θερμιδική αξία ενός τέτοιου “φορτωμένου” γεύματος βρώμης που το καθιστά (σε ορισμένες περιπτώσεις) ακατάλληλο για έναν αθλητή που πηγαίνει για προπόνηση.
Είναι και η τεράστια ποσότητα λίπους που προσφέρει.
Όλα αυτά τα “εξτρα” συστατικά που προστίθενται σε ένα γεύμα βρώμης (όπως για παράδειγμα το φυστικοβούτυρο, οι ξηροί καρποί, το γάλα και η σοκολάτα) εμπεριέχουν μια σημαντική ποσότητα λίπους που λαμβάνεται από τον οργανισμό και … :
- είτε μετατρέπεται σε ενέργεια κατά την προπόνηση
- είτε μετατρέπεται σε σωματικό λίπος αποθηκευμένο στα διάφορα σημεία του σώματος
Είναι όμως κακό το λίπος (ειδικά εάν είναι “καλό λίπος”) για την προπόνηση ;
Η απάντηση – όσο “προκατειλημμένος” και αν είσαι με το άκουσμα της λέξης “λίπος” – δεν είναι απαραίτητα αρνητική.
Το λίπος, όπως άλλωστε και οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες – είναι μια ακόμα μορφή ενέργειας που χρησιμοποιεί ο οργανισμός.
Θα μπορούσε λοιπόν ένα τέτοιο γεύμα βρώμης να χρησιμοποιηθεί για να δώσει στον αθλούμενο ακόμα περισσότερη ενέργεια και εκρηκτικότητα στην προπόνησή του.
Πού είναι όμως τότε το αρνητικό ; Γιατί πολλοί αντιτίθενται στην κατανάλωση γεύματος βρώμης ως προ-προπονητικό γεύμα ;
Ένα μεγάλο μειονέκτημα του συγκεκριμένου γεύματος – που βρίσκει μια αρκετά μεγάλη μερίδα κόσμου κατά – έχει να κάνει με την τεράστια περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες … και όχι με τα λιπαρά που αποδίδει !
Άτομα με ευαισθησία του πεπτικού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει (και να παραμένει αποδοτικό στις προπονήσεις) σε αυτή την ποσότητα φυτικών ινών.
Αν και, λοιπόν, το πλιγούρι βρώμης είναι μια εξαιρετικά ωφέλιμη διατροφικά, δυναμική ενεργειακά και χαμηλή θερμιδικά τροφή (ιδανική για όσους γυμνάζονται και θέλουν να ελέγξουν την όρεξη και το σωματικό τους βάρος), εντούτοις είναι μια “δύσπεπτη” τροφή που – σε αρκετά άτομα – προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές (μη ιδανικές ειδικά για πριν από την προπονητική διαδικασία) !
Τα άτομα ωστόσο που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα και νοσήματα (όπως η νόσος του ευερέθιστου εντέρου) μπορούν να καταναλώνουν άφοβα τη βρώμη ως γεύμα πριν την προπόνηση καθώς μπορεί να τους αποδώσει πολλά και σημαντικά οφέλη που θα δούμε ευθύς αμέσως !
5 Λόγοι να Φας Βρώμη Πριν από την Προπόνηση
- Είναι μια απίστευτη πηγή ενέργειας που – ως υδατάνθρακας – λειτουργεί αμέσως στο σώμα, προσδίδοντάς σου μεγάλη εκρηκτικότητα και αντοχή.
- Είναι κατάλληλο για αθλούμενους που θέλουν να ρίξουν το σωματικό τους βάρος. Μόλις 1 φλυτζάνι βρώμης (μαγειρεμένο όμως σε νερό και όχι σε γάλα, και χωρίς προσθήκη άλλων στοιχείων) αποδίδει μόλις 166 θερμίδες, αλλά πολλή και ωφέλιμη ενέργεια.
- Οι άφθονες φυτικές ίνες της βρώμης την καθιστούν ιδανική τροφή για έλεγχο και καταστολή της όρεξης. Ανά 100 γραμμάρια βρώμης λαμβάνεις 10.6 γραμμάρια φυτικών διαιτητικών ινών (που είναι μια τεράστια ποσότητα αν αναλογιστείς ότι αντίστοιχα 100 γραμμάρια καστανού ρυζιού αποδίδουν μόλις 3.4 γραμμάρια). Δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και ικανοποίησης ακόμα και σε άτομα που “σπαταλούν” τεράστιες ποσότητες ενέργειας στις προπονήσεις τους.
- Ένα γεύμα βρώμης με γάλα και βρώμη, μπορεί να σου εξασφαλίσει άμεσα ενέργεια (λόγω των υδατανθράκων και των λιπών του γάλακτος), μεγαλύτερη αντοχή και ενέργεια με διάρκεια (λόγω της φυτικής πρωτεΐνης της βρώμης και της ζωικής πρωτεΐνης του γάλακτος), καθώς και τεράστια σωματική δύναμη ακόμα και σε πολύ επώδυνες και δύσκολες προπονήσεις που απαιτούν μεγάλα ποσά ενέργειας (εξαιτίας των φυτικών ινών που είναι ενεργειακό στοιχείο πολύ βραδείας καύσης).
- Η κατανάλωση ενός γεύματος βρώμης (φτιαγμένο μόνο με νερό ή με γάλα … και χωρίς επιπλέον πρόσθετα συστατικά) είναι αρκετά ελαφρύ για το στομάχι ώστε να μεταβολιστεί μέσα σε 1 ώρα πριν από την προπόνηση και να αποδώσει τεράστια μυϊκή δύναμη και αντοχή.
Και ένας 6ος λόγος … bonus !
6. Εκτός βέβαια από πολύ θρεπτικό γεύμα και προπονητικά ωφέλιμο … είναι και πολύ ευχάριστο, “comfort” και δημιουργεί αίσθημα έντονης ευφορίας και ικανοποίησης (χωρίς πολλές θερμίδες) !
Η Βρώμη … ΜΕΤΑ από την Προπόνηση
Πολλοί επιλέγουν να τρώνε τη βρώμη μετά από την προπόνηση, ώστε να αναπληρώσουν τη δαπανώμενη ενέργεια και να “θρέψουν” τους κουρασμένους από την προπόνηση μύες.
Θα ακούσεις κάποιους να αποφεύγουν το μετα-προπονητικό γεύμα στην προσπάθειά τους να μειώσουν το σωματικό τους βάρος.
Αυτό όμως είναι μια πολύ ξεπερασμένη και λανθασμένη αντίληψη !
Οι σύγχρονοι επιστήμονες υγείας, διαιτολόγοι και διατροφολόγοι, καθώς επίσης και όλοι οι ειδικοί της σωματικής άσκησης, συνιστούν ένα μετα-προπονητικό γεύμα. Για την ακρίβεια ένα “σωστό και κατάλληλο, θρεπτικό και δυναμωτικό γεύμα” !
Ειδικά μετά από μια εξαντλητική προπόνηση είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να διοχετεύσεις στον οργανισμό σου βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και πολύτιμα ιχνοστοιχεία.
Η σωστή διατροφή τη σωστή χρονική στιγμή θα σου εξασφαλίσει τα μέγιστα μυϊκά κέρδη και την ελάχιστη μυϊκή απώλεια από όλη αυτή την εξαντλητική προσπάθεια της προπόνησης.
Ένα γεύμα βρώμης – όπως ήδη είπαμε και παραπάνω – ανάλογα με τα συστατικά που θα επιλέξεις να το παρασκευάσεις, μπορεί να σου εξασφαλίσει μια καθόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα υδατανθράκων, συνδυαστικά με υψηλής ποιότητα φυτικές και ζωικές πρωτεΐνες και καλά λιπαρά.
Είναι άρα ένα super-δυναμωτικό και super-θρεπτικό γεύμα υψηλής ενεργειακής απόδοσης !
Εκτός από ενέργεια όμως – και εξαιτίας των διαφόρων πολύ σημαντικών μετάλλων και ιχνοστοιχείων που περιέχονται στη βρώμη – εξασφαλίζει και μια σειρά από οφέλη για ολόκληρο το σώμα.
- Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προφύλαξη των κυττάρων του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
- Αντιγήρανση … και πάλι εξαιτίας των ισχυρών αντιοξειδωτικών στοιχείων.
- Αντιφλεγμονώδη δράση (λόγω υψηλής συγκέντρωσης μαγνησίου) ώστε να αποφευχθούν οι τραυματισμοί εξαιτίας της προπόνησης. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Applied Physiology, η βρώμη, (εξαιτίας κάποιων στοιχείων που περιέχει, γνωστά ως αβαναθανθραμίδια) μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση των ταλαιπωρημένων από την προπόνηση μυών και τους μετα-προπονητικούς μυϊκούς πόνους.
- Μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης … και πάλι εξαιτιας των αβαναθανθραμιδίων.
- Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος λόγω των βιταμινών συμπλέγματος Β.
- Ενισχυμένη εγκεφαλική λειτουργία, αυξημένη αντιληπτική ικανότητα, βελτιωμένη μαθησιακή ικανότητα εξαιτίας των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Ιδανικά θα πρέπει να συνδυάζονται όλες μαζί. Μπορείς να συνδυάσεις λοιπόν τη βρώμη με άλλα τρόφιμα ώστε να “συμπληρώσεις” τις βιταμίνες που υπολείπονται.
- Βελτιωμένη μεταβολική λειτουργία (άρα και ενισχυμένη λιποδιάλυση ακόμα και στα πιο δύσκολα σημεία του σώματος) εξαιτίας υψηλής συγκέντρωσης της βρώμης σε ψευδάργυρο.
- Αίσθημα ικανοποίησης και κορεσμού, αλλά και αποφυγή των λιγούρων μεταξύ των γευμάτων, εξαιτίας των άφθονων φυτικών διαιτητικών ινών.
- Έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και μικρότερη (και πιο ελεγχόμενη) αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης.
- Προώθηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής και ζωής.
- Πληθώρα αμινοξέων, πολύτιμων για την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού.
- Γρήγορη αναπλήρωση γλυκογόνου για άμεση καταπολέμηση του αισθήματος κόπωσης και εξάντληση μετά την προπόνηση.
- Ταχεία μυϊκή αποκατάσταση και θρέψη. Ιδανική επιλογή για αθλητές αντοχής και αθλητές υψηλής μυϊκής καταπόνησης (όπως οι bodybuilders).
- Μειωμένα επίπεδα κακής (LDL) χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα εξαιτίας της β-γλυκάνης. Επίσης μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
- Αυξημένη παραγωγή καλών και ωφέλιμων για την υγεία του εντέρου βακτηρίων λόγω της β-γλυκάνης.
- Αύξηση της παραγωγής μιας συγκεκριμένης ορμόνης (PYY) που αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και προωθεί την απώλεια βάρους (αδυνάτισμα και λιποδιάλυση).
- Σημαντική μείωση του κινδύνου ανάπτυξης παχυσαρκίας και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
- Ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και καταπολέμηση των γαστρεντερικών διαταραχών. Επιπλέον μείωση του αισθήματος φουσκώματος και πόνου που συνοδεύει τη δυσκοιλιότητα.
- Βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου και μακροζωία.
- Ειδικά προϊόντα βρώμης που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο και είναι ιδανικά και για άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη.
- Ισχυρή πρωτεϊνική τροφή (vegan) κατάλληλη και για όλα εκείνα τα άτομα που δεν τρώνε κρέας ή άλλα ζωικά προϊόντα.
Leave A Comment