Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην “παλεύει” με τον εαυτό του κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπος με την εικόνα ενός λαχταριστού σοκολατένιου brownie, ενός ζουμερού λεμονένιου κέικ ή ενός απίθανου cheesecake με φρέσκες φράουλες … Οι τύψεις κάθε φορά που υποκύπτουμε σε ένα τέτοιο λαχταριστό γλύκισμα μας κυνηγούν για ημέρες … με αποτέλεσμα να στρεφόμαστε σε κάθε πιθανή δίαιτα (σωστή ή όχι) ρισκάροντας μάλιστα και την υγεία μας.
Πώς μπορούμε λοιπόν να τρώμε τα αγαπημένα μας γλυκά … χωρίς να έχουμε τύψεις ;
Υπάρχουν “υγιεινά” γλυκά ;
Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τα αγαπημένα μας γλυκά … σε υγιεινά σνακ ;
Το κουνουπίδι στο … μικροσκόπιο
Σύμφωνα με μια επίσημη και μεγάλης κλίμακας μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), το κουνουπίδι, αποτελεί ένα βασικό διατροφικό στοιχείο σε 10 διαφορετικές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, κερδίζοντας πολλές φορές ακόμα και την 1η θέση ανάμεσα στα πιο δημοφιλή λαχανικά (δηλαδή πιο δημοφιλές ακόμα και από το πολύ αγαπημένο ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη λάχανο) !
Τα σταυρανθή λαχανικά είναι από τους πιο ισχυρούς συμμάχους της υγείας μας και ΠΡΕΠΕΙ να αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής μας. Το κουνουπίδι συγκεκριμένα, αποτελείται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (περίπου 85 %) από νερό, και περιέχει ελάχιστους υδατάνθρακες και λιπαρά, με αποτέλεσμα να ενδείκνυται η κατανάλωσή του (ακόμα και σε καθημερινή βάση) για τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους και φυσικά για την απώλεια κιλών και πόντων !
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Αν και το κουνουπίδι δε συγκαταλέγεται στα πιο αγαπημένα λαχανικά του κόσμου (ενηλίκων αλλά και παιδιών), ωστόσο είναι από τις πιο υγιεινές τροφές, με πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία και πολλές πολύτιμες βιταμίνες !
Ας γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα αυτό το τόσο πολύτιμο λαχανικό και ας δούμε τα πολλαπλά οφέλη του για τον οργανισμό και την υγεία μας !
Όπως ήδη αναφέραμε, το κουνουπίδι, ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών, και κατέχει την πρώτη θέση σε κατανάλωση στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Με ποσοστό 25 % βρίσκεται στην 1η θέση της προτίμησης του κόσμου, ενώ έπονται το μπρόκολο με ποσοστό 18 %, το λευκό λάχανο με ποσοστό 13 % και το λάχανο (ακαθόριστου χρώματος) με ποσοστό 12 %.
Αν και ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει την κατανάλωση του μαγειρεμένου κουνουπιδιού , αγνοεί πως το εξαιρετικό αυτό λαχανικό τρώγεται επίσης και ωμό διατηρώντας έτσι μάλιστα ακέραιες και τις περισσότερες βιταμίνες του !!!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η βύθιση του κουνουπιδιού στο νερό (είτε πρόκειται για γρήγορη βύθιση σε καυτό νερό είτε για κανονικό μαγείρεμα και βρασμό) “σκοτώνει” πολλά από τα πολύτιμα φυτοθρεπτικά συστατικά του. Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες, ακόμα και 3 μόνο λεπτά βύθισης του λαχανικού σε καυτό νερό, μπορούν να καταργήσουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά του από 10 ολόκληρα λεπτά μαγειρέματος στον ατμό !
ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Οι ειδικοι συνιστουν την καταναλωση ωμου του κουνουπιδιου για την καλυτερη εκμεταλλευση των θρεπτικων του στοιχειων ! Εαν ωστοσο ειστε απο αυτους που δεν προτιμουν την ωμη καταναλωση των λαχανικων, τοτε συνισταται το μαγειρεμα στον ατμο και οχι ο βρασμος των λαχανικων και συγκεκριμενα του κουνουπιδιου !
Παρατηρούμε λοιπόν, πως σε γενικές γραμμές το κουνουπίδι, είναι ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο συστατικό, που μπορεί να ενταχθεί στην κουζίνα μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους … άλλοτε βραστό, άλλοτε στον ατμό και άλλοτε ψητό, ενώ η ουδέτερη γεύση του το καθιστά εξαιρετικό συνοδευτικό για πάρα πολλά διαφορετικά πιάτα (πουλερικά, κρεατικά, ψάρια, θαλασσινά, αλλαντικά, ρύζι ή ζυμαρικά). Το σημαντικότερο όμως από όλα τα προτερήματα του εξαιρετικού αυτού σταυρανθούς λαχανικού, δεν είναι άλλο από τα τεράστια οφέλη του προς την υγεία μας.
Ας δούμε όμως τι μπορεί να κάνει το κουνουπίδι … για το καλό μας !
Νο 1 : Ενισχύει την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος
Το κουνουπίδι, με μια χημική ένωση που περιέχει (την σουλφοραφάνη), βοηθάει στην βελτίωση των επιπέδων της αρτηριακής μας πίεσης. Η ουσία σουλφοραφάνη – που είναι μια χημική ένωση με βάση το θείο – εκτός από τα προφανή οφέλη προς την καρδιά μας, ενισχύει επίσης και την καλή λειτουργία των νεφρών μας.
Νο 2 : Ενισχύει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου
Το κουνουπίδι – που ήδη αναφέραμε πόσο σημαντικό είναι για τον οργανισμό και για την υγεία μας – περιέχει μια ακόμα εξαιρετικά ωφέλιμη χημική ένωση (την χημική ένωση χολίνη), η οποία παίζει καταλυτικό ρόλο στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Η καταναλωση της ουσιας χολινης μεσω των τροφων (και εν προκειμενω μεσω του κουνουπιδιου) μπορει να εχει απιστευτα οφελη (κατα την περιοδο της κυησης) για την αναπτυξη του εγκεφαλου του εμβρυου ! Ερευνες και επιστημονικες μελετες πιστοποιουν το γεγονος, πως η καταναλωση της χημικης ουσιας χολινης κατα την περιοδο της κυησης, μπορεί να εχει απιστευτα οφελη για τη μετεπειτα διανοητικη λειτουργια του παιδιου, την μαθησιακη του ικανοτητα, τη μνημη και την αντιληψη του !
Νο 3 : Προσφέρει ισχυρή αντι – οξειδωτική δράση
Τα ισχυρα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχονται στο κουνουπίδι συμβάλλουν στην “κάθαρση” του σώματος από όλες τις βλαβερές ουσίες (τοξίνες) και προωθούν την καλή υγεία, την απώλεια κιλών και την σωματική και ψυχική ευεξία του ατόμου.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε την σοβαρότητα της διαδικασίας “αποτοξίνωσης” του οργανισμού για τη διατήρηση ενός υγιούς και “καλοκουρδισμένου” συστήματος που λειτουργεί στην εντέλεια ! Το κουνουπίδι συγκαταλέγεται στις απόλυτες αντιοξειδωτικές και αποτοξινωτικές τροφές και αποτελεί καίρια επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή.
Νο 4 : Προσφέρει ισχυρή αντι – καρκινική δράση
Η χημική ουσία σουλφοραφάνη – που αναφέραμε και προηγουμένως και που περιέχεται στο κουνουπίδι – εκτός από την εξαιρετική δράση της υπέρ της καλής υγείας της καρδιάς μας, συμβάλλει επίσης και στην αντικαρκινική προστασία του οργανισμού μας. Πιο συγκεκριμένα – και όπως μας τονίζουν οι ειδικοί – η ουσία σουλφοραφάνη “εξουδετερώνει” τα καρκινικά κύτταρα που οδηγούν στην εμφάνιση καρκίνου, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο την ανάπτυξη όγκων.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Μερικες ερευνες εδειξαν πως ο συνδυασμος σε ενα πιατο του κουνουπιδιου με τον κουρκουμα, μπορει να επιδειξει εκπληκτικη αντικαρκινικη δραση (τοσο στην προληψη του καρκινου οσο και στην αποτελεσματικη αντιμετωπιση του) ! Οι μελετες αυτες αφορουν συγκεκριμενα σε μια μορφη καρκινου (στον καρκινο του προστατη) !
Επίσης θα πρέπει να πούμε σχετικά με αυτή την τόσο ωφέλιμη ουσία που βρίσκουμε στα κουνουπίδια (την ουσία σουλφοραφάνη), πως από μελέτες και παρατηρήσεις που έχουν γίνει σε ζώα, αποδείχθηκε πως η κατανάλωσή της έχει πολύ θετικά αποτελέσματα και άλλων μορφών καρκίνου όπως :
- ο καρκίνος του παχέος εντέρου
- ο καρκίνος του μαστού
- ο καρκίνος του στομάχου
- ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης
- ο καρκίνος των πνευμόνων
- ο καρκίνος του ήπατος
Νο 5 : Προσφέρει ισχυρή αντι – φλεγμονώδη δράση
Τα πολλά θρεπτικά συστατικά που προσφέρει το κουνουπίδι παρουσιάζουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Η καταναλωση του κουνουπιδιου συνισταται και για ακομα εναν πολυ σημαντικο λογο, την αναστολη αναπτυξης του ελικοβακτηριδιου του πυλωρου. Οι πολλες φυτικες ινες που περιεχει το κουνουπιδι σε συνδυασμο με τη “μαγικη” χημικη ουσια σουλφοραφανη, προφυλασσουν τα τοιχωματα του στομαχου και προλαμβανουν την εμφανιση φλεγμονης από το ελικοβακτηριδιο του πυλωρου που “προσπαθει” να επικολληθει στα τοιχωματα του στομαχου ωστε να αναπτυχθει.
Νο 6 : Προσφέρει στον οργανισμό πολύτιμα φυτοθρεπτικά συστατικά
Τι είναι όμως τα φυτοθρεπτικά συστατικά και γιατί είναι τόσο πολύτιμα για τον οργανισμό μας ; Τα φυτοθρεπτικά συστατικά – αν και ελάχιστοι το γνωρίζουν – είναι εξαιρετικά πολύτιμα στη διατροφή μας για την καταπολέμηση πολλών και σοβαρών ασθενειών, όπως είναι :
- τα καρδιαγγειακά νοσήματα
- οι διάφορες μορφές καρκίνου
- οι διάφορες παθήσεις των ματιών
- η πρόωρη γήρανση
- η εκφύλιση του εγκεφάλου
Νο 7 : “Θρέφει” τον εγκέφαλο και αποτρέπει τις εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου
Η ουσία “χολίνη” του κουνουπιδιού – όπως αποδεικνύεται – παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της αντιληπτικής ικανότητας του ατόμου. Η κατανάλωση κουνουπιδιού βοηθάει στην καλή ανάπτυξη αλλά και στην μετέπειτα καλή λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ ταυτόχρονα τον προφυλάσσει από εγκεφαλικά επεισόδια ή νευροεκφυλιστικές νόσους (όπως η νόσος του Alzheimer ή η νόσος του Parkinson).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Τα ισχυρά φυτοθρεπτικά συσυτατικά του κουνουπιδιού ενισχύουν την καλή και κυρίως την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα κύτταρα του εγκεφάλου.
Νο 8 : Παρέχει στον οργανισμό μεγάλη ποσότητα βιταμινών & πολύτιμων μετάλλων
Σημαντικά στοιχεία του κουνουπιδιού – απολύτως απαραίτητα στη διατροφή μας – είναι η βιταμίνη C και η βιταμίνη Κ που περιέχει. Η βιταμίνη C είναι πολύ γνωστή για τα οφέλη της προς τον οργανισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία, αλλά και η βιταμίνη Κ είναι μια βιταμίνη απολύτως απαραίτητη σε κάθε διατροφή, αφού προφυλάσσει την καλή λειτουργία του πεπτικού και γαστρεντερικού συστήματος, βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και επίσης ενισχύει την καλή κατάσταση των οστών (αποτρέποντας προβλήματα απώλειας οστικής πυκνότητας όπως είναι η οστεοπόρωσης) !
ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Το κουνουπιδι ειναι ενα τοσο υγιεινο και ωφελιμο για τον οργανισμο λαχανικο, που μπορει ακομα και να ισορροπησει μια γενικα ανθυγιεινη διατροφη ! Αν λοιπον τρωτε πιο ανθυγιεινα απο οσο επιτρεπεται … φροντιστε να ενταξετε στη διατροφη σας τουλαχιστον το κουνουπιδι που ειναι μια “βομβα”ωφελιμων συστατικων !
Νο 9 : Βελτιώνει την πέψη και ενισχύει την καλη λειτουργία του πεπτικού συτήματος
Το κουνουπίδι – όπως άλλωστε και όλα τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών – έχουν ευεργετική δράση και ευνοούν τη διαδικασία της πέψης αλλά και της αποτοξίνωσης του οργανισμού. Αυτό οφείλεται σε κάποιες θειούχες ενώσεις που περιέχουν που ονομάζονται γλυκοσινολάτες. Οι γλυκοσινολάτες απορροφούν τις θρεπτικές ουσίες και προωθούν την απομάκρυνση όλων των βλαβερών ουσιών (όπως τα απόβλητα και οι τοξίνες) !
Κουνουπιδο – φαγητά …
Το κουνουπίδι δεν είναι μόνο ένα φαγητό που μπορούμε να το φάμε βραστό (σαν να ειμαστε άρρωστοι), αλλά ένα φαγητό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα μας με χιλιάδες (πραγματικά χιλιάδες !!!) τρόπους και να μας δώσει χιλιάδες διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα που θα μας ενθουσιάσουν !
Με λίγη φαντασία μπορούμε να φτιάξουμε πάρα πολλά ευφάνταστα και κυρίως νοστιμότατα πιάτα … που δε θα πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι από κουνουπίδι ! Πουρέδες, σούπες, σαλάτες … αλλά και low-carb pizza, χορτοφαγικά burgers, ευφάνταστες σάλτσες για μακαρονάδες, fingerfoods… και όλα αυτά πεντανόστιμα και ΥΓΙΕΙΝΑ !!!
Κουνουπιδο – γλυκά …
Και όμως … το κουνουπίδι δεν αποτελεί υλικό μόνο των μαγείρων αλλά και των ζαχαροπλαστών !!! Με βάση το πολύ υγιεινό κουνουπίδι μπορούμε να φτιάξουμε πεντανόστιμα και ολιγοθερμιδικά υγιεινά γλυκάκια (για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας) που πραγματικά δεν υστερούν σε τίποτα από τα κανονικά γλυκά.
Μερικές έξυπνες ιδέες είναι :
- σοκολατένια ζουμερά muffins κουνουπιδιού
- vegan cheesecake με φράουλες
- brownies σοκολάτας – φυστικοβούτυρου με βάση το κουνουπίδι
- πουτίγκα κουνουπιδιού με διπλή σοκολάτα (λευκή και μαύρη)
- cake σοκολάτα – μανταρίνι με κουνουπίδι
- ρυζόγαλο με κουνουπίδι και μπόλικη κανέλα
- παγωτό κουνουπιδιού με γεύση φράουλα
Leave A Comment