Μια τέχνη … άκρως επικίνδυνη για την υγεία !
Αγαπάμε τα τατουάζ ! Διάσημοι και μη, άνδρες και γυναίκες, όλο και περισσότερα άτομα (και πλέον από όλο και πιο μικρή ηλικία) “ζωγραφίζουν” και διακοσμούν το σώμα τους με μικρά ή μεγαλύτερα καλλιτεχνήματα. Είναι όμως αυτό ασφαλές για την υγεία ή κρύβει κινδύνους ;
Τα τατουάζ είναι μια μόδα που έχει πλέον καθιερωθεί για τα καλά ! Αν και παλαιότερα τα τατουάζ υποδείκνυαν μια ομάδα ανθρώπων με κακή φήμη και αμφίβολη ηθική (φυλακισμένοι, εγκληματίες, μέλη σπείρας, μαφία, ναυτικοί ή ναρκομανείς), σήμερα αποτελούν must και τα βλέπουμε να κοσμούν το σώμα οποιουδήποτε !
Η δημιουργία του τατουάζ γίνεται από εκπαιδευμένα και εξειδικευμένα άτομα σε ειδικά εργαστήρια με τη χρήση βελόνας και ειδικών χρωστικών υλών.
Τατουάζ : Τέχνη που μπορεί να … σκοτώσει ;;;
Το τατουάζ αναμφίβολα αποτελεί μια νέα μορφή τέχνης που βρίσκει μεγάλο αντίκτυπο στην εποχή μας. Είναι όμως απόλυτα ασφαλής ;
Σημαντικό για την σωστή και κυρίως την ασφαλή δημιουργία ενός τατουάζ, είναι να τηρούνται όλοι οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής. Το εργαστήριο (στούντιο για τατουάζ) στο οποίο θα αναθέσουμε την δημιουργία του τατουάζ στο σώμα μας, θα πρέπει :
- να τηρεί όλους τους κανόνες υγιεινής και σωστής αποστείρωσης του περιβάλλοντος
- να χρησιμοποιεί υλικά άριστης ποιότητας (από φυτικές πρώτες ύλες)
- να ενημερώνεται για τα νέα σχετικά με την ασφάλεια των υλικών που χρησιμοποιεί
Οι έρευνες προειδοποιούν για ολοένα και περισσότερα εργαστήρια αμφιβόλου ποιότητας που χρησιμοποιούν επικίνδυνα, τοξικά και ίσως και θανατηφόρα υλικά για την δημιουργία των τατουάζ … και όλα αυτά στον βωμό του κέρδους !
Επίσης, δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο, η εμφάνιση ήπιων ή και πιο βαριάς μορφής αλλεργικών αντιδράσεων, καθώς και διαφόρων μολύνσεων.
(!!!) : Σε ένα μεγάλο ποσοστό, πολλές από τις ανωτέρω παρενέργειες, οφείλονται στις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούν τα διάφορα εργαστήρια. Πολλά από αυτά τα χρώματα περιέχουν οργανικές αζωτούχες χρωστικές που βασίζονται στο πλαστικό !
ΠΡΟΣΟΧΗ : Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως τα επικίνδυνα αυτά μελάνια με βάση το πλαστικό χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό και σε τυπογραφεία ή ακόμα και σε βαφεία για αυτοκίνητα !
Δεν είναι μόνο επικίνδυνα για αυτοάνοσα νοσήματα (σαρκοείδωση), για AIDS και για ηπατίτιδα C τα τατουάζ, αλλά και για σύφιλη, ακόμα και καρκίνο !!!
(!!!) : Μάλιστα τα τατουάζ έχουν ενοχοποιηθεί και για εμφάνιση καρκίνου σε βασικά ζωτικά όργανα του οργανισμού (όπως τα νεφρά και η σπλήνα, που δεν μπορούν να φιλτράρουν όλες αυτές τις ουσίες που απορροφόνται από τον οργανισμό από τα επικίνδυνα αζωτούχα χρώματα !
ΠΡΟΣΟΧΗ : Πολλοί Ευρωπαίοι μολύνονται ΚΑΘΕ χρόνο από επικίνδυνες ουσίες που χρησιμοποιούνται από εργαστήρια τατουάζ !
Τί είναι το τατουάζ;
Το τατουάζ είναι μια ζωγραφιά, ένα σχέδιο, που επιλέγει κάποιος να κρατήσει πάνω του για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Επιστημονικά ονομάζεται δερματοστιξία και οι χρωστικές ουσίες εισχωρούν στο χόριο, δηλαδή στην δεύτερη στοιβάδα του δέρματος (αφού η πρώτη είναι η επιδερμίδα που συνέχεια αναγεννάται).
Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ενός εργαλείου που αποτελείται από βελόνες (μια ή και περισσότερες) με το οποίο εισχωρεί το μελάνι στο δέρμα σταγόνα-σταγόνα προκαλώντας μια μικρή αιμορραγία. Αυτή η αιμορραγία συνοδεύεται και από πόνο άλλοτε μικρό και άλλοτε μεγαλύτερο ανάλογα το σημείο όπου έχει γίνει το συγκεκριμένο τατουάζ και το μέγεθός του.
Επειδή όπως είπαμε στο σημείο θα δημιουργηθεί πληγή, είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε τα εξής :
- τυχόν μολύνσεις : εάν δεν τηρηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ώστε να γίνει η διαδικασία με απόλυτη ασφάλεια, είναι πιθανό να μολυνθούμε. Η μόλυνση μπορεί να είναι από μικρή και αντιμετωπίσημη έως σοβαρή και επικίνδυνη ακόμα και για την ίδια τη ζωή του ατόμου.
- κάποια αλλεργική αντίδραση : είναι πιθανόν να προκληθεί κάποια αλλεργία μετά την έγχυση των χρωστικών στο σώμα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αυτή η δερματική αντίδραση έρχεται μετά από πολλούς μήνες ή και χρόνια.
- μετάδοση διάφορων νοσημάτων : αν ο τεχνήτης που θα σου κάνει το τατουάζ δεν έχει αποστειρώσει σωστά τα εργαλεία του τότε η μετάδοση σοβαρών ασθενειών όπως η ηπατίτιδα, ο τέτανος και το AIDS δεν είναι απίθανη !
- επηρεάζει τη μαγνητική τομογραφία : Όχι πάντα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις το τατουάζ έχει δυσκολέψει στη λήψη μαγνητικής τομογραφίας. Άλλοτε επηρεάζοντας την εικόνα της και άλλοτε προκαλώντας κάποιο έγκαυμα στο σημείο.
Εαν παρατηρήσετε σημάδια όπως έντονο πόνο, κνησμό, πύον, ερυθρότητα ή κάποια διόγκωση, τότε θα χρειαστεί να σας χορηγηθεί αντιβιωτική θεραπεία.
Αν νιώσετε καχυκαρδία ή δύσπνοια πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με γιατρό.
Σε περίπτωση που το μικρόβιο είναι πολύ ανθεκτικό όπως ο σταφυλόκοκκος τότε η περίπτωση θα είναι σοβαρή και δύσκολα αντιμετωπίσημη.
Δημιουργούνται συχνά επιπλοκές από τατουάζ;
Επειδή με το τατουάζ εισχωρεί ένα ξένο “σώμα” στον οργανισμό, δε ξέρετε ποτέ πως θα αντιδράσει. Τις περισσότερες φορές προκαλούνται διάφοροι ερεθισμοί και εξανθήματα μετά την δημιουργία τατουάζ που μπορεί να εξαφανιστούν μετά από κάποιες μέρες και να αντιμετωπιστούν εύκολα με κάποια κρέμα που θα σας συστήσει ο δερματολόγος. ‘Αλλες φορές όμως τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι σοβαρότερα αν και σπανιότερα, αφού τα περισσότερα studios είναι πολύ προσεκτικά πλέον όσων αφορά τους κανόνες υγιεινής.
Τί πρέπει να προσέξετε πριν αποφασίσετε να εμπιστευτείτε κάποιο studio tattoo
- Αρχικά να επιστευτείτε κάποιον έμπειρο tattoo artist που χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα και κλίβανους αποστείρωσης
- Παρατηρήστε αν οι βελόνες και τα γάντια που θα φορέσει είναι καινούρια και μόνο μιας χρήσης
- ελέγξτε αν θα χρησιμοποιήσει υγρό απολύμανσης στο δέρμα σας πριν ξεκινήσει και μετά τη διαδικασία
- δείτε αν η γάζα που θα σας καλύψει στη συνέχεια την πληγή είναι αποστειρωμένη και μιας χρήσης και ανοίχτηκε μπροστά σας
Όσο σημαντικές είναι αυτές οι λεπτομέρειες που πρέπει να ακολουθήσει ο ειδικός, άλλο τόσο είναι και οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε εσείς κατά γράμμα αργότερα. Οι οδηγίες επούλωσης πρέπει να σας δωθούν σε γραπτή μορφή και είναι οι εξής :
- Αφαιρέστε τη γάζα μετά από κάποιες ώρες ή την επόμενη ημέρα ανάλογα το μέγεθος του tattoo
- αλείψτε την επιφάνεια του τατουάζ με ειδική αλοιφή αντιβιοτικής δράσης
- όταν πλένεστε μην τρίβετε επίμονα την περιοχή. Να χρησιμοποιείτε σαπούνι και νερό και να καθαρίζετε απαλά το σημείο
- στεγνώστε μόνο ταμποναριστά και όχι τρίβοντας, με καθαρή και απαλή πετσέτα
- να χρησιμοποιείτε κρέμα ενυδάτωσης συχνά για να μην αφυδατωθεί και ξεραθεί το σημείο
- να είστε προσεκτικοί με τον ήλιο. Για κάποιο διάστημα θα πρέπει να τον αποφύγετε εντελώς ή να καλύπτετε με κάποιο τρόπο το τατουάζ. Αυτό ισχύει για τις πρώτες εβδομάδες μόνο.
- μην ξύνετε το κάπαλο που θα προκύψει πάνω στην πληγή. Αφήστε το να φύγει σιγά σιγά μόνο του. Σε περίπτωση φαγούρας χαϊδέψτε απαλά.
Συμβουλή : Για όποιον σκέφτεται να κάνει πρώτη φορά τατουάζ στο σώμα του και φοβάται γιατί δεν γνωρίζει πως θα αντιδράσει ο δικός του οργανισμός σε αυτό, καλό είναι να κάνει πρώτα ένα πολύ μικρό τατουάζ, μια πολύ μικρή γραμμούλα ή ένα μικρό κυκλάκι, κάπου που δεν θα φαίνεται, ώστε να είναι σίγουρος ότι δε θα πάθει αλλεργική ή άλλη δερματική αντίδραση. Επίσης καλό είναι όποιος έχει ευαίσθητο δέρμα ή κάποια δερματολογική πάθηση, να μην κάνει τατουάζ.
Leave A Comment